Skocz do zawartości
Nerwica.com

Ile bierzecie witaminy D w okresie jesienno-zimowym?

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Jurecki napisał(a):

@Maat nie byłem na polu i nie chce mi się wyjść, bo po co? Zimno. Może kupić sobie tę witaminę D, tylko nie wiem w jakiej dawce. Na pewno 4000 lub 8000 jednostek.

Ubierz się ciepło i wyjdź się dotlenić.Spróbuj chociaż.

No i kup sobie witaminę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

58 minut temu, Maat napisał(a):

No@Jurecki,zajrzyj do swojego wątku i depresji jesiennej,tam wypowiedziała się o witaminie D 

@mala_mi 123

Ps.Byłeś już dziś na polu?😌

Ja mam niedobór, z krwi wychodzi ok 13-17, minimum to 30. Zatem biorę ok. 8000 dziennie w kroplach. Więcej nie żeby nerkom nie zrobić kuku. W towarzystwie czegoś tłustego typu np. zupa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 minuty temu, acherontia styx napisał(a):

to nie wiem na jakiej podstawie chcesz brać 4 czy tam nawet 8 tys. j. dziennie

Nie wiem. To co proponujesz? Na pewno mam duży niedobór witaminy D.

1 minutę temu, mała_mi123 napisał(a):

Zatem biorę ok. 8000 dziennie w kroplach.

W kroplach? Przecież to jest chyba uciążliwe codziennie przyjmować w kroplach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można brać dowolne ilości bez efektów . Dr mi mówiła że np żelatynowe kapsułki choć w wynikach podnoszą poziom to nie działają na organizm. Bo robione jest to na gorąco i coś w strukturze bit się zmienia. Na pyt co brać konkretnie odp że bez różnicy aby w kroplach i koniecznie w brązowej butelce . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

59 minut temu, Duży7 napisał(a):

Można brać dowolne ilości bez efektów . Dr mi mówiła że np żelatynowe kapsułki choć w wynikach podnoszą poziom to nie działają na organizm. Bo robione jest to na gorąco i coś w strukturze bit się zmienia. Na pyt co brać konkretnie odp że bez różnicy aby w kroplach i koniecznie w brązowej butelce . 

Jak mogą poprawiać wynik i nie działać na organizm? Jeśli nie działają to po co je sprzedaja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, bei napisał(a):

Jak mogą poprawiać wynik i nie działać na organizm? Jeśli nie działają to po co je sprzedaja?

Komuś peron odjechał xD na pewno leki, które przed wprowadzeniem do obrotu muszą przejść badania kliniczne nie działają :D szkoda "szczępić ryja" na takie mądrości. A toksyczność wit. D przy przedawkowaniu to legenda, którą straszą małe dzieci ;) 
Co do suplementów się nie wypowiadam, bo to sobie każdy może wprowadzić na rynek i obiecywać gruszki na wierzbie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sie zastanawiam czy przed badaniem powinnam przyjąć dawkę? Wzięłam w sobotę 20000j i teraz nie wiem czy jeśli w kolejna sobotę chce zrobić badanie to powinnam wziąć dawkę przed badaniem np. w piatek, czy lepiej nie? Zwykle przyjmuje witaminę D na weekendzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brałem 4000k. W ogóle nie odczuwałem, żadnych pozytywów witaminy d, a miałem lekki niedobór a potem poziom maksymalny po suplementacji.

Kolega miał głęboki niedobór i suplementował 8000k witaminy d otc i również stan zdrowia wcale się nie poprawił.

Jak dla mnie ten szum wokół tej witaminy, to zwykłe bajki, że to jest panaceum na wszystko.

Edytowane przez MiśMały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No czy to brednie nie mnie oceniać. W każdym razie dr endokrynolog to głosiła a ona na punkcie leczenia po za farmakologicznego ma fioła. Potrafi 3/4 wizyty wypytywać o jadłospis pory jedzenia itp . Być może i vit d jest badana ale przed zamknięciem jej w kapsułce .  W każdym razie obojętnie jakiej firmy aby w kroplach i ciemnym pojemniku zalecała. Co do wpływu dawki na wyniki to zależy od masy ciała na pewno. Ja po 3 miesiącach codziennie 2000 zanotowałem wzrost z 20 na 20,4 . Dopiero 4000 po 6 tyg wzrost z 20,4 na 35 ,3 . I tak kazała brać stale i nie wierzyć że latem trzeba odstawiać. A toksyczność ? Znajoma co słucha znachorów i zaopatruje się u nich brała jakieś duże ilości i poziom miała 160 . Odpuściła gdy dwukrotnie straciła przytomność i karetka ja zabrała na SOR. Wyszło coś jej z wapniem nie tak . Endo twierdzi że kiedyś leczono np wyciągiem z tarczycy wołowej i najmocniej działały preparaty w ciemnych butelkach chronione od światła . Może wpływ światła coś psuje w vit d ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Duży7 napisał(a):

No czy to brednie nie mnie oceniać. W każdym razie dr endokrynolog to głosiła a ona na punkcie leczenia po za farmakologicznego ma fioła. Potrafi 3/4 wizyty wypytywać o jadłospis pory jedzenia itp

Akurat dieta w endokrynologii może mieć spore znaczenie, bo jest ona dosyć znaczącym zewnętrznym czynnikiem modulującym stężenie niektórych hormonów.

Ja to zauważyłem też u siebie. Odkąd jestem na diecie wysokobiałkowej z powodu zwiększonej aktywności fizycznej, to zauważyłem u siebie trochę większą tendencję do zmian trądzikowych, ponieważ zwiększone spożycie białka w diecie zwiększa stężenie IGF-1. 

Edytowane przez eleniq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 19.01.2025 o 16:03, acherontia styx napisał(a):

@bei po pobraniu dopiero połknij. Dzień przed badaniem też bez sensu bo poziom Ci wyjdzie sztucznie zawyżony.
Zresztą wit. D najlepiej łykać do obiadu bo to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, a badanie pewnie będziesz robić od rana.

Nie poszłam zrobić dzisiaj tego badania, pójdę za tydzień. Czyli myslisz, że jak wezmę sobie w niedziele kolejną dawkę i badanie zrobię w nastepna sobotę to wynik będzie najbardziej realny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi