Skocz do zawartości
Nerwica.com

Aglie

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim ☺️

Założyłam to konto, ponieważ w swojej dolegliwości czuję się samotna. Na depresję i zaburzenia lęku uogólnionego i kancerofobię cierpię od 4 lat, jeśli nie więcej a mam 30 lat. Zaczęło się od duszności i kołatania serca. Standardowo szukałam przyczyny u miliona specjalistów i standardowo nie potrafiłam długo uwierzyć w to zaburzenie. Od kwietnia tego roku, przestałam zażywać Seronil by Przygotować się do założenia rodziny, było nawet znośnie, aż do teraz…
Miesiąc temu miałam dużo stresu i nerwów w związku z miim ślubem, który poniekąd okazał się dla mnie traumatyczny. Od kilku tygodni z kilkoma przerwami zaczął boleć mnie kręgosłup, mostek i lewa pierś. Na początku obserwowałam to z boku i udawało mi się rozsądnie podchodzić do tego bólu. Niestety tydzień temu zaczęłam sobie wkręcać że to na pewno rak płuca lub przełyku (mam refluks na dodatek) i codziennie miewam napady paniki gdy zakłuje mnie w piersi. Mam wrażenie że bóle ewoluaowaly i teraz boli mnie cała klatka piersiowa i nie umiem dobrze oddychać. 
Wpiątek mam wizytę u internisty by zbadać przyczynę bólu, panicznie boję się rtg klatki, bo co jeśli wyjdzie guz płuc.. paliłam 10 lat z próbami rzucenia po ok rok, niecały rok , to mój największy lęk. 
Obecnie wiem, że do piątku będę wegetować, zamartwiać się i panikować, wymyślając najgorsze scenariusze.
Postanowiłam jednak twardo nie przyspieszać wizyty tylko poczekać do piątku. Mam nadzieję, że pisanie tutaj troszkę ulży mi w czekaniu…

Pozdrawiam was i ściskam wirtualnie 🌷

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, zawsze właśnie tak robię 🫣

tylko do piątku ja dosłownie będę „umierać” za każdym bólem w tym umiejscowieniu… od razu zawsze biorę za pewnik najgorszy wariant, czyli rak.
Ostatnio zaczęło w życiu mi się w miarę układać po tych traumatycznych sprawach i oczywiście myśli, że dopadła mnie śmiertelna choroba, więc nie mam się czym cieszyć. Myślę codziennie, że będę musiała opuścić męża, ten nędzny padół i wgl. 😵‍💫

Dam tu znać, jak będę już po lekarzu w piątek 😔😩. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Melodiaa napisał(a):

Witaj na forum. Mnie zawsze pomagało gdy potrzebowałam wyrzucić z siebie pewne rzeczy a zrozumienie pozytywnie wpływało.

Hejka. No właśnie mi również pomaga, jak mogę się wyżalić i opisać co mi dolega. Nie dam rady czekać, więc umówiłam się na wizytę na jutro. 
Wczoraj po pracy magicznie połowa objawów minęła jak wzięłam lek na zgagę 😵‍💫. Uświadomiłam sobie, że w ogóle nie zadziałałam samodzielnie próbując jakoś zaleczyć te bóle, tylko tak tkwiłam i wkręcałam sobie poważną chorobę i czekałam na werdykt. A kiedyś obiecałam sobie, że zanim zacznę się wkręcać to chociaż spróbuję doraźnymi środkami sobie pomóc 🤦‍♀️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałam zrobić mały update mojej sytuacji ☺️

Wyniki obecnych badań wyszły okay, co przyczyniło się do ogromnej ulgi. Mimo to, musiałam wrócić do leków. Ostatnie dni były dla mnie cholernie traumatyczne, musiałam wziąć zwolnienie w pracy na tydzień. Przez ostatnie dni przed wynikami nie jadłam,nie spałam, miałam odruchy wymiotne i ataki płaczu, dosłownie stan wyniszczenia. To był zdecydowanie najsilniejszy epizod lękowy w moim życiu. 
Z tego miejsca na swoim przykładzie chcę zachęcić ludzi, którzy przez zaburzenia lękowe znajdują się w tak tragicznym stanie jak ja, żeby jak najszybciej skontaktowały się ze specjalistą i podjęły się terapii bądź tak jak ja, terapii i leczenia farmakologicznego. Wiem, że wiele osób będzie się obawiało skutków ubocznych leków lub z góry założy, ze terapia nie przyniesie skutków - do wszystkiego potrzeba czasu. Nic nie zadziała z dnia na dzień. Dla mnie powrót do leków był ciężką decyzją ale życie w takim stanie to nie życie. Istotne jest, by mieć wokół siebie zaufaną osobę, która wie w jakim jesteśmy stanie. Jeśli pracujemy, warto iść na zwolnienie chociaż na kilka dni.

Nie jesteście sami 🌸

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi