Skocz do zawartości
Nerwica.com

DULOKSETYNA (AuroDulox, Depratal, Dulofor, Duloxetine Mylan/ +pharm/ Sandoz/ Zentiva, Dulsevia, Duloxetenon, Dutilox)

suzak29

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystkie leki prędzej czy później się wypalają ale w moim przypadku tylko wenlafaksyna działa kiedy wracam do niej po długiej przerwie, do duloksetyny też próbowałem wrócić ale brak efektów, podobnie miałem z fluwoksaminą a oba te leki kiedyś świetnie na mnie działały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50 minut temu, zburzony napisał(a):

Wszystkie leki prędzej czy później się wypalają ale w moim przypadku tylko wenlafaksyna działa kiedy wracam do niej po długiej przerwie, do duloksetyny też próbowałem wrócić ale brak efektów, podobnie miałem z fluwoksaminą a oba te leki kiedyś świetnie na mnie działały.

Dlaczego się wypalają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@arters lek trazodon może pomóc, mi parę razy poprawił libido kiedy inne leki je zniszczyły, tak samo powinno być ze sprawnością sprzętu.

@Olek5567nie wiem do końca ale częściowo to wina rosnącej tolerancji na lek, w jakimś też stopniu mózg "przyzwyczaja" się do danej substancji, receptory stają się mniej wrażliwe.

Wenlafaksyna nadal mi pomaga ale jak kiedyś wystarczyło 150 mg tak teraz biorę 450.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, zburzony napisał(a):

@arters lek trazodon może pomóc, mi parę razy poprawił libido kiedy inne leki je zniszczyły, tak samo powinno być ze sprawnością sprzętu.

@Olek5567nie wiem do końca ale częściowo to wina rosnącej tolerancji na lek, w jakimś też stopniu mózg "przyzwyczaja" się do danej substancji, receptory stają się mniej wrażliwe.

Wenlafaksyna nadal mi pomaga ale jak kiedyś wystarczyło 150 mg tak teraz biorę 450.

Dziękuję za odpowiedź 

Ale czy bie są sprzeczne te dwa leki do siebie?

Wszyscy straszą że mogą być zespoły serotoninowe i tego się boję...😭

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@arters zespół serotoninowy jest jak yeti, każdy słyszał ale nikt nie widział. Przerobiłem już tyle kombinacji leków w takich dawkach że głowa mała, dlatego w ZS w moim przypadku już dawno nie wierzę.

Oprócz trazodonu może być pomocna też mirtazapina, ona współgra z takim lekiem jak duloksetyna, wzmaga jego działanie na noradrenalinę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 minut temu, zburzony napisał(a):

@arters zespół serotoninowy jest jak yeti, każdy słyszał ale nikt nie widział. Przerobiłem już tyle kombinacji leków w takich dawkach że głowa mała, dlatego w ZS w moim przypadku już dawno nie wierzę.

Oprócz trazodonu może być pomocna też mirtazapina, ona współgra z takim lekiem jak duloksetyna, wzmaga jego działanie na noradrenalinę.

A mirrazapina to nie jest MAO?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, zburzony napisał(a):

Mirtazapina ma dużo silniejsze działanie przeciwhistaminowe od trazodonu i nie blokuje receptorów alfa-1. Zaś trazodon ma dużo słabsze działanie przeciwhistaminowe i do tego blokuje receptory alfa-1. Podsumowując, teoretycznie lepszy wydaje się wg mnie trazodon, jeśli chodzi o sprawy seksualne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto z was ma doświadczenie zarówno z duloksetyną, jak i wenlafaksyną? Jakie odczuliście różnice w działaniu obydwu? Miał ktoś przypadek,  że wenla nie działała, była wręcz okropna, a wbrew logice lekarz jeszcze spróbował duloksetyny i zadziałała? Z escitalopramem i citalopramem tak jest. Mimo podobieństw ta sama osoba na jeden lek reaguje pozytywnie na drugi fatalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez probowalam z Wenla,nie do przejscia uboki u mnie,czulam sie jak bym byla chora na grype i w dodatku leżałam skulona z lękiem i depresją.Duloksetyna latwiej mi sie instalowala.Choc tez nie bylo latwo,ale sie udalo.

Bylo wiecej ubokow gastrycznych,mdlosci i poczatkowa ospalosc przez dwa tyg okolo.Ale ja tesknilam juz zeby moc się zdrzemnąć w ciagu dnia.

Edytowane przez Lucy32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mio85dla mnie duloksetyna była jeszcze lepsza niż wenla, miałem więcej energii i większą pewność siebie, fobia społeczna kompletnie zniknęła. Także na wenlę również reagowałem dobrze. Różnica jest u mnie taka że dulo zadziałała tylko za pierwszym razem a do wenlafaksyny wracałem wiele razy i zawsze daje radę. Poza tym ma dużo szerszy zakres dawek także jest pole do manewru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinno się zgodnie z zaleceniem lekarza. 20mg esci, to nie jest najmniejsza dawka, dlatego kazał Ci przyjąć od razu 60mg, czyli terapeutyczną dulo.

Aczkolwiek, dodam, mój lekarz z 30mg Mirty, chciał żebym zszedł do 15 i dodał do tego najpierw 30mg dulo 4 dni, a potem 60mg. 

Jeszcze jeden edit dodam. Mirta nie hamuje wychwytu serotoniny jak esci, może dlatego. Ty po odstawieniu esci odczułbyś spadek pewnie serotoniny. 

Edytowane przez Tentyplebs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 minut temu, zburzony napisał(a):

Hej @Lucy32, u mnie ok. Szkoda jeśli duloksetyna faktycznie się zużyła, u mnie stało się to dużo wcześniej, to cholernie w*urwiające. Zakładam że próbowałaś zwiększać dawkę i gó**o to dało...

Raz zwiekszalam ,bo lekarz chcial lepszy efekt dla mnie,ale bylo na 90 tak samo jak na 60.... czyli wcale bez roznicy,wiec po co sie truc wieksza dawka.Raz byl zjazd jak zeszlam z mirty  z 15 na 7,5 i po miesiacu ..stan obnizenia nastroju,wrzucilam  15tke spowrotem ..i sie polepszylo.Ale teraz to juz powazniej ,chyba Dulka sie wypalila ,wrocil lęk wolnoplynacy.A myslalam ze juz go nie doswiadcze,przynajmniej dlugo  jeszcze,a jednak

@zburzony a u ciebie jak dlugo dzialala?Ja od pewnego czasu cosik tak czułam ,ze słabnie jej moc,bywaly gorsze dni,nie było juz tego fajnego samopoczucia,pewnosci siebie ,jak pierwsze miesiace.Zdarzalo sie ze bylam caly dzien na takim malym agro😉lub zmęczona od rana.I tak zmiennie czasami.Niestabilnie.Ale bylo ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lucy32działała około roku , pod koniec byłem wolny od lęku ale apatyczny i senny, poza tym czułem się ciągle jakby lekko struty i miałem ciągłe zatwardzenie, na 90 mg chyba jeszcze się pogorszyło więc walnąłem tym. Długo potem mieszałem z lekami aż w końcu wróciłem do wenlafaksyny i kolejny raz się sprawdziła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, arters napisał(a):

Czy przy 60tce dutilox jest możliwość aktywizacji dopaminy? 

I czy lepsze na erekcje jest włączenie bupropion czy tritico?

W sumie i bupropion, i trazodon mają zdolność poprawiania erekcji, libido i orgazmu. Jednak łączenie duloksetyny z bupropionem jest mniej bezpieczne, bo oba leki stymulują układ noradrenergiczny. Trazodon teoretycznie wydaje się bezpieczniejszą opcją przy duloksetynie. 

Duloksetyna może aktywizować w dawkach stymulujących układ noradrenergiczny. Teoretycznie ma tą zdolność już od dawek 30mg. Jeśli na 30mg efekt ten jest nieodczuwalny, lekarz może zadecydować o zwiększeniu dawki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi