Skocz do zawartości
Nerwica.com

DULOKSETYNA (AuroDulox, Depratal, Dulofor, Duloxetine Mylan/ +pharm/ Sandoz/ Zentiva, Dulsevia, Duloxetenon, Dutilox)

suzak29

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, kosecky22 napisał(a):

Najgorszy ze wszystkich leków które brałem. Przetestowałem cały zakres dawek i działania ani przeciwlękowego, ani antydepresyjnego ani już nie wspominając aktywizującego nie odczułem. Płaczliwość , ogromne lęki, brak sensu istnienia i relanium - tak się skończyła moja przygoda z tym lekiem.Wenlafaksyna z tej grupy jest duuuuuużo silniejsza, ale nie biorę, bo powoduje anhedonię.

Widac nie twoj kaliber,ale mi pomaga.Byc moze nie dla ciebie ten akurat noradrenalinowiec.Nie wiem jak dlugo go brales.Moze tylko poczatki takie byly.U mnie tez na wstępie nie bylo wesolo,tracilam wiare w Dulke.Ale sie rozkrecila dobrze z czasem.Tylko jak wspomne kazdy dzien zanim....bylo tez ciezko.Okolo trzech miesiecy trwalo ,az sie ustabilizowala.

Ale pamietam tez dzien w ktorym zaskoczyla.....to byl przyplyw energi,optymizmu i chcialam od razu cieszyc sie zyciem...to bylo fascynujace.Teraz jest juz stabilnie,normalnie,ale to jest i tak dla mnie komfortowo 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 27.11.2024 o 20:54, Lucy32 napisał(a):

Widac nie twoj kaliber,ale mi pomaga.Byc moze nie dla ciebie ten akurat noradrenalinowiec.Nie wiem jak dlugo go brales.Moze tylko poczatki takie byly.U mnie tez na wstępie nie bylo wesolo,tracilam wiare w Dulke.Ale sie rozkrecila dobrze z czasem.Tylko jak wspomne kazdy dzien zanim....bylo tez ciezko.Okolo trzech miesiecy trwalo ,az sie ustabilizowala.

Ale pamietam tez dzien w ktorym zaskoczyla.....to byl przyplyw energi,optymizmu i chcialam od razu cieszyc sie zyciem...to bylo fascynujace.Teraz jest juz stabilnie,normalnie,ale to jest i tak dla mnie komfortowo 

Dokładnie, lubię leki noradrenergiczne ale to w ogóle na mnie nie działało. A czekałem długo. W tej chwili mam agomelatynę + sertralinę i działa to dużo mocniej napędowo niż dulo. Ciekawostką jest że sama sertralina mimo że jest SSRI, to działa na dopaminę:) nie każdy to odczuwa ale ja tak, mnie aktywizuje, a agomelatyna fajnie to podkręca. Pozdrawiam:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, od początku listopada biorę ten lek. Zaczął działać pod koniec listopada (w między czasie zwiększałem dawkę z 30 mg do 60 mg). W piątek dostałem ataku paniki i wszystkie objawy wróciły (lek wolnoplynacy, niepokój itp). Gdy wróciłem do domu okazało się ze prawdopodobnie pominąłem dawkę, następną wziąłem kolejnego dnia. Czy przez tą sytuację lek mógł przestać działać? Od piątku cały czas czuję lek, czy wszystko wróci do normy po jakimś czasie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, biorę Dulsevie w sumie od 1.5 roku. Była dawka 60 mg do tego 75x2 pregabaliny.

we wrześniu miałam nawrot lęków (dość silny) lekarz najpierw zwiększył mi pregabaline a teraz zwiększoną dawkę mam dulsevi do 120mg.

na największej dawce jestem od 21 grudnia. Myslicie że jeszcze lek zaskoczy? Póki co czuje lekkie pobudzenie i doskwiera mi lekka bezsenność… z lękami nie czuje większej poprawy.

wizytę u lekarza mam 23 stycznia, dodatkowo chce żeby mi zmienił pregabaline na coś innego… macie jakieś doświadczenie ze zmiana pregabaliny na inny lek? Na jaki mieliście zmieniany?

Edytowane przez Olek5567

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 godzin temu, Olek5567 napisał(a):

Hej, biorę Dulsevie w sumie od 1.5 roku. Była dawka 60 mg do tego 75x2 pregabaliny.

we wrześniu miałam nawrot lęków (dość silny) lekarz najpierw zwiększył mi pregabaline a teraz zwiększoną dawkę mam dulsevi do 120mg.

na największej dawce jestem od 21 grudnia. Myslicie że jeszcze lek zaskoczy? Póki co czuje lekkie pobudzenie i doskwiera mi lekka bezsenność… z lękami nie czuje większej poprawy.

wizytę u lekarza mam 23 stycznia, dodatkowo chce żeby mi zmienił pregabaline na coś innego… macie jakieś doświadczenie ze zmiana pregabaliny na inny lek? Na jaki mieliście zmieniany?

Hej, a od kiedy bierzesz pregabeline w takiej dawce? i na ile Ci lekarz zwiększył?

U mnie pregabelina traciła swoja moc i trzeba było zwiekszać dawki, a dlaczego chcesz z niej rezygnować, sa jakies uboczne skutki ? Przeciwlękowo działa jeszcze np spamilan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, AnnoDomino34 napisał(a):

Hej, a od kiedy bierzesz pregabeline w takiej dawce? i na ile Ci lekarz zwiększył?

U mnie pregabelina traciła swoja moc i trzeba było zwiekszać dawki, a dlaczego chcesz z niej rezygnować, sa jakies uboczne skutki ? Przeciwlękowo działa jeszcze np spamilan

pregabalina 150mg 3x dziennie..

tak mam skutki uboczne - pogłębiały się wraz ze zwiększeniem dawki. Bóle brzucha plus zaparcia nie do wytrzymania.. z biegiem czasu nie przechodzą 

Ale spamilan chyba można zażywać krótkotrwale?

Edytowane przez Olek5567

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 2.01.2025 o 17:03, Olek5567 napisał(a):

pregabalina 150mg 3x dziennie..

tak mam skutki uboczne - pogłębiały się wraz ze zwiększeniem dawki. Bóle brzucha plus zaparcia nie do wytrzymania.. z biegiem czasu nie przechodzą 

Ale spamilan chyba można zażywać krótkotrwale?

Spamilan - w ulotce tak pisze nie wiem czemu, lekarz mi mówił, że można brac długo, jesteś pewny że zaparcia od pregi? ja takie miałem ale na dulsevi własnie jak zwiekszałem dawkę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, AnnoDomino34 napisał(a):

Spamilan - w ulotce tak pisze nie wiem czemu, lekarz mi mówił, że można brac długo, jesteś pewny że zaparcia od pregi? ja takie miałem ale na dulsevi własnie jak zwiekszałem dawkę

Tak, po zwiększeniu pregi zaczęłam mieć zaparcia. Najpierw zwiększono mi prege i powstał problem w braku libido i straszne zaparcia..

pozniej lekarz zwiększył Dulsevie i w sumie czuje się lepiej ale te zaparcia i libido mi przeszkadzają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, AnnoDomino34 napisał(a):

Można brać dłużej Spamilan, sama brałam 1,5 roku. W ulotce pisze, że krótkotrwałe stosowanie z tego względu, że na wiele osób przestaje po jakimś czasie działać. Może tak jest w przypadku brania go stricte na lęk, ja go brałam w innym celu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Olek5567 z mojego doświadczenia większe dawki duloksetyny nie dają dużej poprawy, najlepiej czułem się na 60 mg, potem na 90 nie było żadnej różnicy. Wspomniałaś też o zaparciach, no to akurat typowy efekt uboczny duloksetyny, m.in. dlatego ją odstawiłem (ale głównie przez to że działanie osłabło, bo kilka miesięcy było świetnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, zburzony napisał(a):

@Olek5567 z mojego doświadczenia większe dawki duloksetyny nie dają dużej poprawy, najlepiej czułem się na 60 mg, potem na 90 nie było żadnej różnicy. Wspomniałaś też o zaparciach, no to akurat typowy efekt uboczny duloksetyny, m.in. dlatego ją odstawiłem (ale głównie przez to że działanie osłabło, bo kilka miesięcy było świetnie).

No ja akurat zaczynam odczuwać pozytywny efekt większej dawki Dulsevi.

a tak jak pisałam zaparcia pojawiły się przy zwiększaniu pregi..

Będę prosić lekarza żeby zmienił prege na coś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najdłużej brałem duloksetynę jakoś ponad pół roku, może trochę dłużej. Jakieś 3-4 miesiące było świetnie, potem efekty słabły. Za drugim podejściem po dwóch miesiącach praktycznie zero efektów. Ale początki wspominam jako bardzo dobry okres w moim życiu, nie spodziewałem się tak dużej poprawy tak szybko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do osób które zarówno brały wenlę jak i duloksetynę.

Mam rozpoznaną fibromialgię a duloksetyna jest lekiem pierwszego wyboru w tej przypadłości. 

Ale obawiam się duloksetyny.

Biorę od lat wenlafaksynę. I ona mnie seduje. Nasila przewlekłe zmęczenie. Niestety ssri też mnie sedowały. Nawet bardziej jak wenlafaksyna. 

Z wenlafaksyną im większa dawka tym większe zmęczenie, zamulenie.

Czy w takim razie z duloksetyną będzie podobnie? 

A nawet może być gorzej, bo działa chyba dużo mocniej na serotoninę jak wenlafaksyna?

Jakie macie doświadczenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Wszystkim

Trochę tu nie pisałam, ale obserwowałam Wasze komentarze. U mnie sytuacja taka, chciałam Dulkę odstawić, niestety miałam zbyt duże prądy w głowie i byłam na 30 mg. W między czasie duży spadek nastroju, więc znowu zwiększyłam do 60 mg. Dulsevia powoduje u mnie opuchnięcia (niestety już widzimy z psychiatrą, że to po tym leku) i uwaga, psychiatra zaleciła mi zmianę na Prefaxine. Przez 4 dni mam brać Dulsevię 30 mg, a 5 dnia mam wziąć Prefaxine (Wenlafaksyna) 35 mg, przez 4 dni, później zwiększyć do 75 mg. Nawkręcałam sobie, że mogę mieć jednocześnie skutki odstawienia Dulki i skutki uboczne Wenli 🙈 dodatkowo panicznie boję się, że po Wenli będę miała zawroty głowy, a jestem kierowcą. Czy ktoś z Was przechodził tak płynnie z jednego leku na drugi? Jeśli braliście Wenlafaksynę, to mieliście duże uboki przy niej? 
pozdrawiam Was

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Madzix9218 napisał(a):

Czy ktoś z Was przechodził tak płynnie z jednego leku na drugi? Jeśli braliście Wenlafaksynę, to mieliście duże uboki przy niej? 

Przechodzenie w ten sposób z jednego leku na drugi jest standardową praktyką.
Co do pytania o wenle, to u mnie szybko wypadła, bo ja się na niej czułam gorzej niż bez niej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

☹️ A mogę wiedzieć co Ci było? 

2 godziny temu, acherontia styx napisał(a):

Przechodzenie w ten sposób z jednego leku na drugi jest standardową praktyką.
Co do pytania o wenle, to u mnie szybko wypadła, bo ja się na niej czułam gorzej niż bez niej.

☹️ a mogę wiedzieć co Ci było? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Madzix9218 napisał(a):

☹️ A mogę wiedzieć co Ci było? 

☹️ a mogę wiedzieć co Ci było? 

Nie będę pisać, żeby nie nastawiać źle. Leki działające na NA po prostu nie są dla mnie i ja na większość leków tego typu tak reaguje. To że u mnie coś wystąpiło, nie znaczy że u każdego wystąpi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi