Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, MarekWawka01 napisał:

Moja mama bierze paroksetynę od lat, najmniejszą dawkę 20mg do tego Lerivon 10mg i jest strasznie zamulona, bardzo mało mówi, ciągle ogląda TV, ale nie jest płaczliwa przynajmniej, da radę zrobić sobie posiłek, wykąpać się, wysypia się normalnie, nic jej się nie śni, na nic nie narzeka, chociaż jest mega rozleniwiona ogółem bo rzadko po sobie sprząta, koło niej jest taki syf że jeszcze tylko dziada z babą tam brakuje... 

Bo jak brała sertralinę była chyba nieco aktywniejsza mam wrażenie, ale ponoć coś tam gorzej było, nie wiem dokładnie z czym... 

No ale i tak najbardziej przykre jest to, że już będzie chyba brać te leki do końca życia, bo moja mama bez leków to jest po prostu taka nieznośna, pesymistyczna, poddenerwowana, wybuchowa itd. Nie chodzi na psychoterapię, bo nie chce. Nie pracuje od wielu lat i mój tata ją utrzymuje, no ale wiem, że żadne leki na to nie pomogą. Szczęście że już jestem dorosły... 

(...),powinno byc lepiej 

Edytowane przez Heledore
Złamanie regulaminu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, zoom napisał:

Po 3 miesiącach kiedy usłyszałem że urósł mi bęben😁. Ale był moment jak po odstawieniu wracałem do Paro to raz 30kg przytyłem i to był mega dramat, a tak normalnie to min  około 12kg na plus- tak działała na mnie paro, teraz kiedy odstawiłem w od marca 2020 spadłem 15kg nie zmieniając nawyków żywieniowych

U mnie było podobnie, jak odstawiłem Paro po 9 latach to w 2 miesiace zjechałem 12 kg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

29 minut temu, Ricardop napisał:

U mnie było podobnie, jak odstawiłem Paro po 9 latach to w 2 miesiace zjechałem 12 kg 

A czy teraz bierzesz jakiś SSRI po którym nie tyjesz? Bo prawdopodobnie będę znowu musiał zacząć brać leki z tej grupy a nie chciałbym znowu utyć. Moja doktorka mówiła że są niby takie ale wolałbym uniknąć eksperymentów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie ograniczam jedzenia, jem kiedy zrobie sie glodny. Nie sa to jakies mega duze ilosci ale napewno sie nie glodze. Zlapac moze i zlapalem pare kilo , w granicach 5kg max. Wszystko poszlo w brzuch hah. Ciezko powiedziec co sie dzieje, poczatkowo mialem tez zimne rece ale jakos przeszlo a teraz te zimne nogi lekko draznia. Oczywiscie moge z tym zyc, bo lęki odeszly a to najwazniejsze 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 minut temu, marta_anna napisał:

czyli to efekt leku, nie głodu 🙂 Drżenia miałam na samym początku, ale marznięcie było tylko wtedy kiedy się ze strachu przed efektami paro podgłodzilam. Więc nie mam pojęcia jaka u Ciebie jest przyczyna. Może inni coś napiszą?

To ile juz jestes na Paro ? Drzenie to w zasadzie mam male z rana przy kawce lekko trzesie ale to szybko mija. A co do innych no to licze ze ktos cos pomoze 🙂 Moze malo jakos witamin czy mineralow kto to wie😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Króciutko. 3 tygodnie. Drżenia były w pierwszych dniach - do tygodnia. Po każdym ćwiczeniu  fizycznym drżenie nieproporcjonalne do samego wysilku. Drżały też ręce i nogi same z siebie.

Teraz po 3 tygodniach mam tak jak u Ciebie - po kawie. I potem szybko przechodzi. Mam wrażenie, że teraz już mój organizm zaczyna się adaptować. Jeszcze tydzień, dwa i będzie bez objawów ubocznych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tycia na paroksetynie: ja ją brałam 2 lata i jak przytyłam to na pewno nie od paro a od jedzenia i lenistwa :P  bez związku z paro bo stało się to dobry rok po rozpoczęciu brania paro. Zresztą mi lekarka mówiła, że na paroksetynie się raczej nie tyje, częściej na fluoksetynie, bo mi dlatego włączyła paro a nie fluo, bo wiedziała, że jeśli włączy mi lek, po którym zacznę tyć to przyjdę do niej po miesiącu, dwóch i powiem, że nie będę tego brała, to stwierdziła, że szkoda zachodu 😅

Co do zimnych rąk i nóg, to ja mam tak całe życie, ale większe drżenia mięśni też zauważyłam. Jak normalnie ćwiczyłam na siłowni i wiadomo, że dany mięsień musiał się już zmęczyć, żeby zacząć drżeć, tak teraz ledwo rozgrzewkę zrobię a nogi mi już potrafią drżeć 😂

Swoją drogą wczoraj lekarka mi napisała, że mam wrócić do paroksetyny na razie, a że miałam jeszcze zapas, to dzisiaj pierwszy dzień na 20mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, acherontia styx napisał:

Co do tycia na paroksetynie: ja ją brałam 2 lata i jak przytyłam to na pewno nie od paro a od jedzenia i lenistwa :P  bez związku z paro bo stało się to dobry rok po rozpoczęciu brania paro. Zresztą mi lekarka mówiła, że na paroksetynie się raczej nie tyje, częściej na fluoksetynie, bo mi dlatego włączyła paro a nie fluo, bo wiedziała, że jeśli włączy mi lek, po którym zacznę tyć to przyjdę do niej po miesiącu, dwóch i powiem, że nie będę tego brała, to stwierdziła, że szkoda zachodu 😅

wielkie dzięki za ten wpis. Bo ja wczoraj zrobiłam sobie straszną łaźnię. Wpisałam w google paroxetine i weight gain i po godzinie takiego surfowania wpadłam w histerię :D :D  Od dzisiaj przyrzekam sobie, że nie będę grzebać w internecie, zapiszę sobie Twoje słowa i powieszę nad biurkiem.

Co do drżenia - trenuję pływanie i ćwiczę też siłowo, żeby szybciej pływać. Dwa tygodnie temu przy pompkach i przy pływaniu w takich specjalnych "łapkach" oporujących mięśnie latały mi jak szalone. Teraz to się powoli uspokaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc Wam wszystkim, pozdrawiam nowych jak i straszych uzytkownikow ;)
Ja, jako senior user, chodzi mi oczywicie o straz brania paro, bo biore juz okolo 18 lat 20mg, chce potwierdzic slowa kolezanki acherontia styx. Samo paro nie tuczy :D , ale to jak sie po niej zachowujemy. Moja normalna waga to 90kg. Po kilku latach brania wszedlem, nawet nie wiem kiedy, na 136kg !  Byly ciagle wagowe wzloty u upadki i zawsze pojawial sie efekt jojo. Jak tylko sie troche lepiej czulem psychicznie, to ze szczescia futrowalem slodyczne, a jak sie zle czulem, to zeby sie pocieszyc jedlem...slodyczne ;)
Okolo 8 miececy temu, po wielu spotkaniach u dietetykiem, zaczalem sie zdrowo odzywiac, slodycze tylko na weekend i tez nie duzo. 
Dieta z ujemnym bilansem kalorycznym. Teraz waze 104kg a moj cel to 99kg. Biegam tez 3 razy w tygodniu po 10km, ale tylko truchtem, zeby nie obciazac stawow. Wiec wszystko, jak zwykle, siedzi tylko w naszej glowie. @marta_anna, nie masz sie co przejmowac, ze przytyjesz, jesli i tak jestes aktywna sportowo ;)
Pozdrawiam serdecznie i jak to mial kiedys w opisie @Kalebx3 Gorliwy , PAROstatkiem w piękny rejs ;) 
@feniksx, pozdrawim kolego, mam nadzieje, ze u Ciebie tez gra gitara ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.01.2021 o 20:08, zoom napisał:

A czy teraz bierzesz jakiś SSRI po którym nie tyjesz? Bo prawdopodobnie będę znowu musiał zacząć brać leki z tej grupy a nie chciałbym znowu utyć. Moja doktorka mówiła że są niby takie ale wolałbym uniknąć eksperymentów

Wenlafaksyne 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, PiotrekLondon napisał:

Takie pytanko do was. Biore Paro 60mg i Doxepin 75mg. Mam ciagle zimne nogi z czym to moze byc zwiazane? Tak rozumiem ze jest zima ale nawet w cieplych pomieszczsniach tak mam 😜 Ktos moze cos takiego zaobserwowal? 

Dzieki

Paro wbrew legendom wpływa również na Noradrenalinę i stad możesz mieć ten objaw, a poza tym zimne stopy to również częsty objaw u nerwicowcow 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, acherontia styx napisał:

@Don Corleone bo ludzie niestety częściej winę za przytycie zwalają na leki, niż na własny sposób odżywiania 😎 bo tak najłatwiej ;)

Ależ oczywiście...że nie masz racji - jak zapewne wiesz uboki pojawiają się różne u różnych osób, to że Ty nie przytyłaś to wcale nie znaczy że nie przytyją inni. Tak jak pisałem od marca nie biorę Paro nie zmieniając nawyków żywieniowych i schudłem prawie 15kg...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Ricardop napisał:

Paro wbrew legendom wpływa również na Noradrenalinę i stad możesz mieć ten objaw, a poza tym zimne stopy to również częsty objaw u nerwicowcow 

Dzieki za info 🙂 Mam nadzieje ze to jakos minie. Moze jak sie zaczne wiecej ruszac niz w swieta😜😜😜 to cos sie poprawi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

38 minut temu, zoom napisał:

Ależ oczywiście...że nie masz racji - jak zapewne wiesz uboki pojawiają się różne u różnych osób, to że Ty nie przytyłaś to wcale nie znaczy że nie przytyją inni. Tak jak pisałem od marca nie biorę Paro nie zmieniając nawyków żywieniowych i schudłem prawie 15kg...

Akurat nie pisałam tu stricte o paro 😎 a kilogramy nie biorą się z powietrza tylko z twoich wyborów żywieniowych 🤷‍♀️ leki mogą jedynie zwiększyć apetyt, ale to czy ktoś przy zwiększonym apetycie wybierze marchewkę czy mc donalda to już jest jego wybór a nie leku.

Brałam leki po których rzekomo się tyje, bo nie miałam już wyjścia (chociaż moja lekarka unika mi włączania takich leków). Jakoś nie przytyłam ani na olanzapinie, którą notabene cały czas biorę, ani na mianserynie ani na żadnym leku. 

Bez nadwyżki kalorycznej nie przytyjesz, tak samo jak bez deficytu nie schudniesz 🤷‍♀️ proste i logiczne.

EDIT: przytyłam jedynie na depakinie, ale to było 15 lat temu jak byłam dzieckiem.

Ale pewnie, łatwiej demonizować leki i straszyć nie wiadomo jakim przyrostem wagi a później zwalić na leki winę 😎 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, czyli rozumiem, że jeśli będę żyć tak jak do tej pory to nie muszę się bać? Trenuję 6xw tygodniu, 4-5km w wodzie. Wracam do domu dosłownie na czworakach. Zawsze po takim treningu mogłam zjeść konia z kopytami i nie tyłam a nawet nieraz chudłam. Ale zawsze jadłam zdrowo, unikałam słodyczy, węglowodany tylko przed treningiem.

Teraz tak się wystraszyłam że mimo treningu zaczęłąm ograniczać jedzenie i pewnie dlatego byłam bez kondycji. Od dzisiaj jem normalnie, tak żeby mieć siłę trenować. Zobaczę za tydzień czy co mi przybędzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi