Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, zew napisał(a):

Jeśli chodzi o takie napięcie somatyczne, spięte mięśnie, zwłaszcza karku, klatki piersiowej i niepokój ruchowy - to tak, pomogło i to bardzo. Ale też na ten efekt czekałem jakieś 8 miesięcy. Natomiast takie napięcie psychiczne, emocjonalne mam nadal, ale to już jest przedmiotem mojej terapii poznawczo-behawioralnej, bo na to leki mi nie pomagają (poza benzo, ale wiadomo jak jest z tymi lekami).

No ja mam takie psychiczne gdzieś w sobie... i poprzednio paroksetyna wyeliminowała je praktycznie do 0... teraz po 7 miesiącach jest dupa.. nie wiem czy jeszcze czekać czy zmieniać lek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.05.2025 o 16:04, zburzony napisał(a):

Dałem sobie spokój z paroksetyną, zrobiłem się ospały i apatyczny, biorę wysoką dawkę wenlafaksyny więc raczej extra działanie anksjolityczne mi zbędne. Akurat jestem w poczekalni do dra i zagadam o fluoksetynę, pytanie tylko jaka dawka, zapytam faceta co myśli o stosowaniu dawek rzędu 60-80 mg które teoretycznie stymulują produkcję dopaminy. Na tą chwilę biorę fluo 30 mg od kilku dni i wydaje mi się że jest nieco lepiej w kwestii apatii, może odrobinę bardziej odczuwam niepokój ale jest dość lajtowy.

U mnie podobnie, apatia i brak motywacji. Nie wiem czy są leki które można dorzucić do kuracji żeby ten stan poprawić (trazodon?), albo zmienić na wenlafaksyne... Sertralina zupełnie się nie sprawdziła. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, daammk1 napisał(a):

U mnie podobnie, apatia i brak motywacji. Nie wiem czy są leki które można dorzucić do kuracji żeby ten stan poprawić (trazodon?), albo zmienić na wenlafaksyne... Sertralina zupełnie się nie sprawdziła. 

Aktywizacja to bupropion , neuroleptyki w małych dawkach ale lekarz pewnie by spróbował bupropionu przed wychwyt zwrotny noradrenaliny i dopaminy , pytanie tylko jak by było z tolerancją leku i czy nie pojawiły by się noradrenalinowe lęki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, hopefully.00 napisał(a):

pytanie tylko jak by było z tolerancją leku i czy nie pojawiły by się noradrenalinowe lęki 

U większości osób bupropion nasila lęki. Nie u wszystkich, ale żeby stwierdzić na pewno musiałbyś na sobie wypróbować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, hopefully.00 napisał(a):

Aktywizacja to bupropion , neuroleptyki w małych dawkach ale lekarz pewnie by spróbował bupropionu przed wychwyt zwrotny noradrenaliny i dopaminy , pytanie tylko jak by było z tolerancją leku i czy nie pojawiły by się noradrenalinowe lęki 

No właśnie problem w tym że jestem lękowcem i lek ma działać również na lęk. Bupropion brałem krótko, ale tak generował lęki i agresję że wyje*ałem w cholerę (; 

Pewnie cudu oczekujemy po lekach tzn. wiem że ciężko aby lek działał dobrze i na lęk i napęd. No ale paroksetyna to zamuła. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

26 minut temu, acherontia styx napisał(a):

U większości osób bupropion nasila lęki. Nie u wszystkich, ale żeby stwierdzić na pewno musiałbyś na sobie wypróbować.

Biorę paro od 7 dni i prawdopodobnie jak lek się rozkręci to mój lekarz będzie chciał dodać bupro , kiedyś brałem chwilę z duloksetyną ale nie skończyło się to dobrze . Teraz biorę silną przeciwlékowo paro więc może bupropion lękow nie wywali , tylko że ja psychicznych lęków to niemam więc jak już to odczuje somatycznie. 

Broniłem się przed paroksetyną kilka miesięcy ale już somatyka jest nie do wytrzymania więc mam nadzieję że to pomoże. A bupropion będzie dodany by poprawić motywację i chęci do działania bo już paroksetyna  bo czuję już  jak działa zamulająco i amotywacyjnie. 

5 minut temu, daammk1 napisał(a):

No właśnie problem w tym że jestem lękowcem i lek ma działać również na lęk. Bupropion brałem krótko, ale tak generował lęki i agresję że wyje*ałem w cholerę (; 

Pewnie cudu oczekujemy po lekach tzn. wiem że ciężko aby lek działał dobrze i na lęk i napęd. No ale paroksetyna to zamuła. 

A brałeś sam bupro czy x dodatkiem ssri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, hopefully.00 napisał(a):

A brałeś sam bupro czy x dodatkiem ssri

Pamiętam tylko że przechodziłem z paroksetyny na bupro ale nie jestem pewien jak. Możliwe że do mniejszej dawki paro dorzuciłem bupro i bupro całkowicie zdominowała działanie... 

Kondzio, ale paroksetyne od miesiąca bierzesz ? Nic a nic poprawy? 

Edytowane przez daammk1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, daammk1 napisał(a):

Pamiętam tylko że przechodziłem z paroksetyny na bupro ale nie jestem pewien jak. Możliwe że do mniejszej dawki paro dorzuciłem bupro i bupro całkowicie zdominowała działanie... 

Kondzio, ale paroksetyne od miesiąca bierzesz ? Nic a nic poprawy? 

Biorę od 2 msc ale od miesiąc dawkę 40 mg. Może jest poprawa ale tak z 20% nie więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj jej jeszcze ze 2, 3 tygodnie. Niby zwiększenie dawki już powinno się załadować, ale menda jest kapryśna bardzo i bywa różnie. 40 to spora dawka już, a większość osób raczej sobie chwali ten lek jeśli chodzi o działanie przeciwlękowe. Antydepresyjne działanie raczej słabe, ale z większego dołka pomogła mi się wydostać. Niestety to wciąż bardzo nizinny teren. Tak czytam i czytam co na tą depresję i chyba nic nie ma ciekawego. Zapytam chyba o mirte i dowiem się vo Pani doktor o niej myśli jaki dodatku do paro. Stabilizatory odpadają, bo akatyzja mnie rozpi****la niesamowicie i zniechęca do nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi