Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, AnnoDomino34 napisał(a):

Tak receptowy na nową się uwrażliwia ale na to potrzeba czasu

Pytanie po jakim czasie wracał? receptory po wypłukaniu leku powoli się odbudowują i uwrażliwiają, ja też brałem wiele lat paro, ale przerwy robiłem min 3-6 miesięcy

Adaptacje receptorowe (desensytyzacja i downregulacja)

Długotrwałe stosowanie SSRI powoduje zmiany w układzie serotoninergicznym:

• Downregulacja receptorów serotoninowych – organizm redukuje liczbę receptorów, aby dostosować się do wysokiego poziomu serotoniny.

• Desensytyzacja autoreceptorów 5-HT1A – po pewnym czasie SSRI przestają powodować wzrost uwalniania serotoniny, ponieważ autoreceptory są mniej wrażliwe.

Po odstawieniu leku te zmiany mogą się utrzymywać przez długi czas. Jeśli ponownie wprowadzisz SSRI, nie spowoduje on już takiej samej reakcji, ponieważ układ serotoninowy jest mniej podatny na jego działanie.

To dupa bo Paroksetyna to jedyny lek jaki mi pomagał...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już raczej będę brał dożywotnio niestety , psychoterapia nie wiele dała. Chodziłem 8 miesięcy i tylko strata kasy a to nie jest tanie . Farmakologia to co innego i znacznie szybciej jest efekt i co najważniejsze jest jakaś zawsze poprawa . Lekarz poleca fluwo niby bardzo dobra na natręctwa.  Paroksetyna niby też super na natręctwa. Do tlpd raczej sceptycznie nastawiony jestem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Jarek.jarecki88 napisał(a):

Ja już raczej będę brał dożywotnio niestety , psychoterapia nie wiele dała. Chodziłem 8 miesięcy i tylko strata kasy a to nie jest tanie . Farmakologia to co innego i znacznie szybciej jest efekt i co najważniejsze jest jakaś zawsze poprawa . Lekarz poleca fluwo niby bardzo dobra na natręctwa.  Paroksetyna niby też super na natręctwa. Do tlpd raczej sceptycznie nastawiony jestem .

Który raz bierzesz paro? w jakiej dawce i czy pomaga?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego ja narazie nie biorę Paro . Zastanawiam się nad powrotem do niej bo jest niby ostatnią deską ratunku. Paro brałem 13 lat temu ale wytrzymałem na niej krótko , ale wtedy byłem w innym stanie. Ja brałem 2 i pół roku esci , przed tym jeszcze opipramol i teraz znowu opipramol prawie w maksymalnej dawce . Dużo w życiu się działo i mam lęki przed wyjsciem z chaty gdy zabraknie wc i już nie wiem w co celować.  Nie wiem czy to zakwalifikować do OCD czy GAD. Lekarz ostatnio wspomnial, że to mogą być natrętne myśli i wtedy już paro albo fluwo ona poleca . Ja tego nigdy nie miałem,  mam takie myśli od jakiegoś roku i nie wiem już jak z tym żyć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mi pomogła na 4 lata, po odstawieniu GAD wrócił, teraz biorę ją 5ty miesiąc i jest dupa.. cały czas w kratkę...nie wiem co mam robić.

Lekarz mówi że skoro za pierwszym razem tak długo musiałem czekać aż zacznie działać i to w maksymalnej dawce to teraz może być tak samo...i że jak raz zadziałała to i drugi raz zadziała...dał mi do tego Pregabaline ale ona gówno daje...a ludzie piszą że taka dobra i tak szybko działa :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, tizziano napisał(a):

No mi pomogła na 4 lata, po odstawieniu GAD wrócił, teraz biorę ją 5ty miesiąc i jest dupa.. cały czas w kratkę...nie wiem co mam robić.

Lekarz mówi że skoro za pierwszym razem tak długo musiałem czekać aż zacznie działać i to w maksymalnej dawce to teraz może być tak samo...i że jak raz zadziałała to i drugi raz zadziała...dał mi do tego Pregabaline ale ona gówno daje...a ludzie piszą że taka dobra i tak szybko działa :(

Wiesz co ja jakbym brał i zobaczył , że tak pomaga konkretnie to bym brał już dożywotnio. Ile lęki mogą napsuć w życiu to wie, każdy kto to przeżył.  Jak już wiesz wtedy godzisz się na dożywotnie branie leków i nie myślisz o odstawce, która w przypadku paro i wenli jest niby ciężka. Próbowałeś tlpd ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chwilę brałem klomi, ale chyba za krótko bo lekarz stwierdził że paroksetyna jednak będzie dla mnie lepsza... No i w sumie miał wtedy rację

Ja ogolnie jako tako nie mma lęków ,u mnie większy problem to coagly niepokój, napięcie psychiczne ,zdenerwowanie...

Coś czuję że jeżeli teraz Paro załapie to też będę brał dożywotnio...tylko jak czytam tutaj o jakimś odwrazliwianiu się receptorow..to mi się odechciewa

Edytowane przez tizziano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, tizziano napisał(a):

Chwilę brałem klomi, ale chyba za krótko bo lekarz stwierdził że paroksetyna jednak będzie dla mnie lepsza... No i w sumie miał wtedy rację

Ja ogolnie jako tako nie mma lęków ,u mnie większy problem to coagly niepokój, napięcie psychiczne ,zdenerwowanie...

Coś czuję że jeżeli teraz Paro załapie to też będę brał dożywotnio...tylko jak czytam tutaj o jakimś odwrazliwianiu się receptorow..to mi się odechciewa

Mi też na takie uspokojenie polecali doksepine ale ostrzegali przed skutkami ubocznymi jak suchość w ustach czy innych.Mówiłeś o Pregabalinie to mi też nie posłużyła bo były znowu urologiczne problemy i z erekcją problemy . To może najlepiej nie czytać przypomnij sobie jak się czujesz przed braniem i po mi to pomagało np . Paro to już jest SSRI więc można brać raz dziennie co w przypadku dożywotniego brania jest wygodne . No i oczywiście trzeba pamiętać o niej żeby nie zgubić zwłaszcza w przypadku wyjazdów dalej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

32 minuty temu, Jarek.jarecki88 napisał(a):

Kolego ja narazie nie biorę Paro . Zastanawiam się nad powrotem do niej bo jest niby ostatnią deską ratunku. Paro brałem 13 lat temu ale wytrzymałem na niej krótko , ale wtedy byłem w innym stanie. Ja brałem 2 i pół roku esci , przed tym jeszcze opipramol i teraz znowu opipramol prawie w maksymalnej dawce . Dużo w życiu się działo i mam lęki przed wyjsciem z chaty gdy zabraknie wc i już nie wiem w co celować.  Nie wiem czy to zakwalifikować do OCD czy GAD. Lekarz ostatnio wspomnial, że to mogą być natrętne myśli i wtedy już paro albo fluwo ona poleca . Ja tego nigdy nie miałem,  mam takie myśli od jakiegoś roku i nie wiem już jak z tym żyć. 

Też miałem lęki przed wyjściem z domu z powodu braku toalety. Pomógł mi fevarin…Pomógł na ciężką deprechę plus lęki przed wyjściem  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Nieznany24 napisał(a):

Też miałem lęki przed wyjściem z domu z powodu braku toalety. Pomógł mi fevarin…Pomógł na ciężką deprechę plus lęki przed wyjściem  

Tak to jest taki lęk który nie występuje w domu kolego ,a właśnie jak mam gdzieś wyjść,  albo jestem poza domem np 40 kilometrów i coś jem wtedy atakuje najmocniej . Nieraz nawet traciłem oddech tak jakby plus napięcie w całym ciele też tak miałeś?Próbowałem już techniki oddechowe , zamieniać myśli itd . I nic . Teraz biorę opipramol bo na gad działa ale te myśli dalej są,  dlatego lekarz wspominał o fluwo. Myślisz , że da się to jakoś pokonać bo ktoś tu wspominał wyżej , że temat jest do przepracowania a ja już nie wiem jak ... Z góry dzięki  😞

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 minut temu, Jarek.jarecki88 napisał(a):

Tak to jest taki lęk który nie występuje w domu kolego ,a właśnie jak mam gdzieś wyjść,  albo jestem poza domem np 40 kilometrów i coś jem wtedy atakuje najmocniej . Nieraz nawet traciłem oddech tak jakby plus napięcie w całym ciele też tak miałeś?Próbowałem już techniki oddechowe , zamieniać myśli itd . I nic . Teraz biorę opipramol bo na gad działa ale te myśli dalej są,  dlatego lekarz wspominał o fluwo. Myślisz , że da się to jakoś pokonać bo ktoś tu wspominał wyżej , że temat jest do przepracowania a ja już nie wiem jak ... Z góry dzięki  😞

Ile tego pramolanu bierzesz kolego? Pomaga na zdenerwowanie? 

Ps no jasne że zostać przy Paroksetynie, ale to już 5,5 miesiąca a działanie takie ze raz ok a potem 2 tygodnie do dupy...a tak nie powinno być...

Co do tpld to w życiu miałem 3ch psychiatrów i żaden nie był zwolennikiem tpld...To samo tyczy się lekkich neurolepów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

28 minut temu, tizziano napisał(a):

Ile tego pramolanu bierzesz kolego? Pomaga na zdenerwowanie? 

Ps no jasne że zostać przy Paroksetynie, ale to już 5,5 miesiąca a działanie takie ze raz ok a potem 2 tygodnie do dupy...a tak nie powinno być...

Co do tpld to w życiu miałem 3ch psychiatrów i żaden nie był zwolennikiem tpld...To samo tyczy się lekkich neurolepów...

Pramolan  5 tabletek dziennie z tego co wiem 6 maksymalnie oczywiście rano i wieczorem bo dla mnie dawka popołudniowa odpada. Tak on ma takie działanie uspokajające. Kiedyś bardziej pomagał niż teraz . Ale coś tam działa,  ale też nie chce się za dużo robić itd . Wiem , że paro też powoduje stan takiej ospałości. To nie chodzi o ospałość tylko żeby te myśli mi wkońcu wyłączyło bo już doszło do tego , że ze znajomą idę na spacer i też to się włącza :( . Myśli o braku wc , że coś co zjem może mi zaszkodzić, lub po prostu nie dolece do wc...A jeśli chodzi o tlpd zgadzam się z Tobą,  wszyscy odradzają raczej , raczej nie przepisują no chyba że ktoś przyjdzie do nich i juz bierze tlpd . A tak to nawet nie wspominają. No kiedyś miałem doktora na konsultacje online to przepisał amitryptyline ale to już gruby lek. 

Edytowane przez Jarek.jarecki88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 30.03.2025 o 19:14, AnnoDomino34 napisał(a):

no dokładnie tak jaki jest schemat ssri, blokowanie wyrzutu dopaminy, właśnie odpowiedzialnej za motywacje, energie, to częsty przypadek ssri.

desensytyzacja i downregulacja receptorów, niestety.. to głowne przyczyny że po raz kolejny ten same lek słabiej działa albo wcale, receptory nie sa juz takie wrażliwie na serotonine

jaki to sport? długotrwałe ćwiczenia np siłownia 5 x w tygodniu po roku powoduja działanie podobne do ssri, ale mało kto tyle jest w stanie wytrwać bez leków z lekami i w depresji i nie mając sił harowac codziennie na siłce dzień w dzień. Ktoś z was chodzi na siłke i moze potwierdzić ze pomaga? ( zwieksza serotonine i dopamie w mozgu w sposób naturalny)

Biegam na bieżni. 3-4 razy tygodniowo. Niedługo będę chciał przejść na świeże powietrze. Przynajmniej weekendowo. Póki co nic specjalnego 8- 12km, ale robię postępy powoli. Niestety tylko tutaj, bo depresja bije po piszczelach mocno i nic sobie nie robi z moich zabiegów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 30.03.2025 o 19:14, AnnoDomino34 napisał(a):

długotrwałe ćwiczenia np siłownia 5 x w tygodniu po roku powoduja działanie podobne do ssri, ale mało kto tyle jest w stanie wytrwać bez leków z lekami i w depresji i nie mając sił harowac codziennie na siłce dzień w dzień. Ktoś z was chodzi na siłke i moze potwierdzić ze pomaga? ( zwieksza serotonine i dopamie w mozgu w sposób naturalny)

Sorry, ale zaczynając od 0 i nagle przeskakując do 5 treningów siłowych w tygodniu osiągniesz efekt przeciwny do zamierzonego. Tak, aktywność fizyczna pomaga, chociaż jeśli występują lęki to siłownia jest mniej polecana, bardziej ćwiczenia aerobowe, ale to już co kto lubi. Każdy musi znaleźć swoją aktywność, którą lubi i która mu pasuje. I nie, w depresji nie jest łatwo utrzymać poziom aktywności, jak człowiek nie ma do niczego motywacji, ale jak ja to mówię motywacja to taki stwór, który czasem się pojawia, ale częściej go nie ma. Czy ja biegając 3x w tygodniu zawsze wychodzę na trening zmotywowana? Nie. Często mi się nie chce i nie mam motywacji, ale idę i robię z niechęcią. Pierwsze minuty zawsze psioczę pod nosem, że to bez sensu i po co się męczę, ale właśnie w te dni, w które wychodziłam  z niechęcią, wychodzą mi najlepsze treningi. A sama aktywność fizyczna pomaga też chociażby rozładować napięcie i oczyścić głowę, chociaż na chwilę, z negatywnych myśli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, Jarek.jarecki88 napisał(a):

Gdy miałem coś zaplanowane to im bliżej wyjścia z domu tym większy stres miałem. Opuszczając mieszkanie odrazu pojawiały się lęki przed brakiem toalety. Gdziekolwiek nie poszedłem zawsze rozglądałem się za najbliższa toaletą. W momencie gdy wiedziałem że WC jest bardzo blisko to stres i lęk odpuszczał. Najgorsza była jazda autobusem. Tam przeżywałem koszmar. Do lęku braku toalety dochodziły myśli o wymiotach. Zawsze miałem coś pod ręką w razie W (reklamówka). Wysiadając z autobusu lęk o tym że zwymiotuję mijał jak ręką odjął. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

51 minut temu, Nieznany24 napisał(a):

Gdy miałem coś zaplanowane to im bliżej wyjścia z domu tym większy stres miałem. Opuszczając mieszkanie odrazu pojawiały się lęki przed brakiem toalety. Gdziekolwiek nie poszedłem zawsze rozglądałem się za najbliższa toaletą. W momencie gdy wiedziałem że WC jest bardzo blisko to stres i lęk odpuszczał. Najgorsza była jazda autobusem. Tam przeżywałem koszmar. Do lęku braku toalety dochodziły myśli o wymiotach. Zawsze miałem coś pod ręką w razie W (reklamówka). Wysiadając z autobusu lęk o tym że zwymiotuję mijał jak ręką odjął. 

No tak ja też tak mam podróż  autobusem to męka dla mnie. Z wymiotami tak nie mam . No to jak to pokonałeś tylko farmakoterapia wyższe dawki np paro lub fluwo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 minut temu, Jarek.jarecki88 napisał(a):

No tak ja też tak mam podróż  autobusem to męka dla mnie. Z wymiotami tak nie mam . No to jak to pokonałeś tylko farmakoterapia wyższe dawki np paro lub fluwo ?

To było 20 lat temu i pomogła min tylko farmakologia. Fevarin w dawce 100mg całkowicie rozwiązał moje problemy. Czułem się po nim świetnie i zażywałem ten lek przez kilka lat a co ciekawe wchodziłem na niego bez żadnych skutków ubocznych. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40 minut temu, Nieznany24 napisał(a):

To było 20 lat temu i pomogła min tylko farmakologia. Fevarin w dawce 100mg całkowicie rozwiązał moje problemy. Czułem się po nim świetnie i zażywałem ten lek przez kilka lat a co ciekawe wchodziłem na niego bez żadnych skutków ubocznych. 

A od jakiej dawki zacząłeś i po jakim czasie czułeś działanie na te myśli? Nawet dużej senności nie miałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Jarek.jarecki88 napisał(a):

A od jakiej dawki zacząłeś i po jakim czasie czułeś działanie na te myśli? Nawet dużej senności nie miałeś?

Pierwsze 3 dni 50mg. Po trzech dniach już było 100mg. 
jedynie co odczuwałem to lekkie nudności przez pierwszy tydzień.  
Z racji tego że brałem fevarin dawno temu to nie pamiętam szczegółów. W każdym razie poprawę zauważyłem bardzo szybko nie to co paro które wkręcało się ponad pół roku. Co do senności to być może na początku była. Tak czy siak to był dla mnie bardzo dobry lek. 1 tabletka z rana bez żadnych dodatkowych leków i przez wiele lat czułem się fantastycznie.. Bodajże dwa lata temu był okres że fevarin nie był dostepny w Polsce i lekarz zmienił mi na lek którego nazwy nie pamiętam. Niestety na nowym leku wszystko zaczęło wracać. Po 3 miesiącach fevarin powrócił do aptek a więc ja również do niego wróciłem. Tym razem nie było już tak super a nawet gorzej więc zamiana na paro. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Nieznany24 napisał(a):

Pierwsze 3 dni 50mg. Po trzech dniach już było 100mg. 
jedynie co odczuwałem to lekkie nudności przez pierwszy tydzień.  
Z racji tego że brałem fevarin dawno temu to nie pamiętam szczegółów. W każdym razie poprawę zauważyłem bardzo szybko nie to co paro które wkręcało się ponad pół roku. Co do senności to być może na początku była. Tak czy siak to był dla mnie bardzo dobry lek. 1 tabletka z rana bez żadnych dodatkowych leków i przez wiele lat czułem się fantastycznie.. Bodajże dwa lata temu był okres że fevarin nie był dostepny w Polsce i lekarz zmienił mi na lek którego nazwy nie pamiętam. Niestety na nowym leku wszystko zaczęło wracać. Po 3 miesiącach fevarin powrócił do aptek a więc ja również do niego wróciłem. Tym razem nie było już tak super a nawet gorzej więc zamiana na paro. 

Czyli podsumowując walka z tymi myślami bez farmakoterapi nie dawałeś rady czy miałeś jakieś sposoby niefarmakologiczne, które choć trochę pomagały?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Jarek.jarecki88 napisał(a):

Czyli podsumowując walka z tymi myślami bez farmakoterapi nie dawałeś rady czy miałeś jakieś sposoby niefarmakologiczne, które choć trochę pomagały?

Nigdy nie brałem udziału w żadnej psychoterapii. Dla mnie to strata czasu i pieniędzy bo nie wierzę że opowiadanie o moim życiu rozwiąże problemy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

29 minut temu, Nieznany24 napisał(a):

Nigdy nie brałem udziału w żadnej psychoterapii. Dla mnie to strata czasu i pieniędzy bo nie wierzę że opowiadanie o moim życiu rozwiąże problemy. 

Też doszedłem do takich wniosków po czasie.  A z tym fevarinem ciekawe co mówisz.  Bierzesz, bierzesz a tu nagle leku nie ma.  I on chyba zamienników nie ma prawda ? A paro na natrętne myśli chyba też dobrze daje rade co ? Np na takie co wyżej pisaliśmy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, Jarek.jarecki88 napisał(a):

Też doszedłem do takich wniosków po czasie.  A z tym fevarinem ciekawe co mówisz.  Bierzesz, bierzesz a tu nagle leku nie ma.  I on chyba zamienników nie ma prawda ? A paro na natrętne myśli chyba też dobrze daje rade co ? Np na takie co wyżej pisaliśmy?

Dziwna sprawa z tym Fevarinem była, tłumaczyli się że nie ma tego leku w hurtowniach a jak było naprawdę tego nie wiem. W tym czasie zamienników też nie było ale z tego co się orientuję to podobno już są aczkolwiek ja nigdy zamienników nie brałem bo byłem zdania że lek który mam to ma być lek oryginalny bo ptaszki ćwierkają że zamienniki to nie do końca jest to samo ale mogę się mylić. W każdym razie obecnie jestem na paro.  
U mnie historia z Paroksetyną to trochę inna historia.. po przerwaniu terapii lekiem fevarin niestety deprecha wróciła i te cholerne lęki miałem aczkolwiek nie było lęku przed brakiem toalety. Lekarze przepisywali mi oksazepam a ja nie świadom łykałem jak cukierki i tak się od nich uzależniłem… potem walka z uzależnieniem.. detoks w szpitalu psychiatrycznym i w warunkach domowych. Dołączono mi pregabaline na odstawienie benzo plus trittico i pramolan. Przez długi okres walki z benzo nie jestem nawet w stanie określić jakie skutki uboczne po którym leku bo zapewne większość uboków spowodowane było ubokami uzależnienia. Teraz jestem 5 miesięcy czysty od benzo i mniej więcej orientuje się który lek ma na mnie jaki wpływ. W każdym razie czuję się o wiele wiele lepiej. Obecnie zmagam się z zanikami pamięci, otumanieniem, brakiem koncentracji i problemy ze wzrokiem i pewien jestem że to od pregi. Schodzę z niej pomału i po każdorazowym zmniejszeniu dawki czuję się o wiele lepiej. Czuję że te objawy się zmniejszają. Nie chcę zbyt szybko odstawiać żeby uniknąć zespołu odstawiennego. Gdy zejdę z pregabaliny to będę schodził z kolejnego leku. Mój cel to zostać na samym paro i pramolanie do tego będzie stabilizator nastroju Lamotrygina. Oczywiście wszystkie zmiany dawkowania są zmieniane pod ścisłą kontrolą mojej pani doktor. Dodam jeszcze że w problemu z benzo wpakowali mnie lekarze w Norwegii i po jakimś czasie stwierdziłem że oni by mnie wykończyli więc powróciłem do mojej fantastycznej pani doktor w Polsce która pomogła mi wyjść z benzo i posmarowała sytuację z głęboką depresja oraz z lękami które towarzyszyły mi prze cały dzień. 
Ot taka moja krótka historia. 

Odpowiadając na Twoje pytanie to paro zlikwidowało moje lęki do zera.

Wyjście z domu to żaden problem. Zakupy w galerii nawet mnie cieszą. Czasem unikam ludzi ale to raczej moja dusza introwertyka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, Nieznany24 napisał(a):

Dziwna sprawa z tym Fevarinem była, tłumaczyli się że nie ma tego leku w hurtowniach a jak było naprawdę tego nie wiem. W tym czasie zamienników też nie było ale z tego co się orientuję to podobno już są aczkolwiek ja nigdy zamienników nie brałem bo byłem zdania że lek który mam to ma być lek oryginalny bo ptaszki ćwierkają że zamienniki to nie do końca jest to samo ale mogę się mylić. W każdym razie obecnie jestem na paro.  
U mnie historia z Paroksetyną to trochę inna historia.. po przerwaniu terapii lekiem fevarin niestety deprecha wróciła i te cholerne lęki miałem aczkolwiek nie było lęku przed brakiem toalety. Lekarze przepisywali mi oksazepam a ja nie świadom łykałem jak cukierki i tak się od nich uzależniłem… potem walka z uzależnieniem.. detoks w szpitalu psychiatrycznym i w warunkach domowych. Dołączono mi pregabaline na odstawienie benzo plus trittico i pramolan. Przez długi okres walki z benzo nie jestem nawet w stanie określić jakie skutki uboczne po którym leku bo zapewne większość uboków spowodowane było ubokami uzależnienia. Teraz jestem 5 miesięcy czysty od benzo i mniej więcej orientuje się który lek ma na mnie jaki wpływ. W każdym razie czuję się o wiele wiele lepiej. Obecnie zmagam się z zanikami pamięci, otumanieniem, brakiem koncentracji i problemy ze wzrokiem i pewien jestem że to od pregi. Schodzę z niej pomału i po każdorazowym zmniejszeniu dawki czuję się o wiele lepiej. Czuję że te objawy się zmniejszają. Nie chcę zbyt szybko odstawiać żeby uniknąć zespołu odstawiennego. Gdy zejdę z pregabaliny to będę schodził z kolejnego leku. Mój cel to zostać na samym paro i pramolanie do tego będzie stabilizator nastroju Lamotrygina. Oczywiście wszystkie zmiany dawkowania są zmieniane pod ścisłą kontrolą mojej pani doktor. Dodam jeszcze że w problemu z benzo wpakowali mnie lekarze w Norwegii i po jakimś czasie stwierdziłem że oni by mnie wykończyli więc powróciłem do mojej fantastycznej pani doktor w Polsce która pomogła mi wyjść z benzo i posmarowała sytuację z głęboką depresja oraz z lękami które towarzyszyły mi prze cały dzień. 
Ot taka moja krótka historia. 

Odpowiadając na Twoje pytanie to paro zlikwidowało moje lęki do zera.

Wyjście z domu to żaden problem. Zakupy w galerii nawet mnie cieszą. Czasem unikam ludzi ale to raczej moja dusza introwertyka. 

Tak też miałem okresy , że ratowałem się benzo w niemałych dawkach.  Ale do rzeczy co do tych myśli robiłem nieraz testy . A mianowicie przed wyjściem gdzieś np randka , fryzjer brałem alprazolam i co ? Pomimo uspokojenia , relaksu te myśli nadal były..  Więc chyba masz racje zwłaszcza, że przechodziłeś to . Wiec zostaję fluwoksamina lub paroksetyna.  SNRI nie próbuje bo lekarz mówi że na OCD nie za bardzo . I oczywiście klomi ale ostrzegają przed skutkami ubocznymi i raczej rzadko przepisywana. W sumie zależy od lekarza. 

A tak prega daje takie objawy zwłaszcza po odstawieniu u mnie szereg upierdliwych objawów dawała od problemów urologicznych do niepełnej erekcji i inne typu właśnie duża senność,  zamulenie , zapominanie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 minut temu, Jarek.jarecki88 napisał(a):

Tak też miałem okresy , że ratowałem się benzo w niemałych dawkach.  Ale do rzeczy co do tych myśli robiłem nieraz testy . A mianowicie przed wyjściem gdzieś np randka , fryzjer brałem alprazolam i co ? Pomimo uspokojenia , relaksu te myśli nadal były..  Więc chyba masz racje zwłaszcza, że przechodziłeś to . Wiec zostaję fluwoksamina lub paroksetyna.  SNRI nie próbuje bo lekarz mówi że na OCD nie za bardzo . I oczywiście klomi ale ostrzegają przed skutkami ubocznymi i raczej rzadko przepisywana. W sumie zależy od lekarza. 

A tak prega daje takie objawy zwłaszcza po odstawieniu u mnie szereg upierdliwych objawów dawała od problemów urologicznych do niepełnej erekcji i inne typu właśnie duża senność,  zamulenie , zapominanie. 

Co do pregi to ja te uboki miałem zawsze gdy brałem dawki które były zalecane przez lekarza. Już od 150mg zaczęły się problemu które nie mijały przez okres 5 miesięcy. Teraz gdy schodzę z dawki czuję  że powoli zanikają a mój stan się poprawia. Mi Pregabalina uratowała życie w okresie uzależniona i jestem jej za to bardzo wdzięczny ale teraz czas jej podziękować by znów widzieć świat z całkiem innej perspektywy, świat normalny a nie widok ze środka kuli szklanej. Gdybym miał wybierać pomiędzy fluwoksaminą a paro wybrałbym to pierwsze. Niestety po 20 latach na fluo mój stan zaczął się pogarszać ze względu na jej dostępność. Ten nowy lek nie zadziałał a gdy znów próbowałem fevarinu niestety mi już nie pomógł dlatego obecnie jestem na park. Jak zapewne wiesz to każdy z nas inaczej reaguje na tabletki. Jednemu pomoże a drugiemu zaszkodzi. Kwestia wystrzelania się w lek. Niestety to jest metoda prób i błędów która czasem trwa dość długo. 
Życzę Tobie i wszystkim osobom na forum żeby leki przepisywane przez lekarzy były trafione w dziesiątkę bo każdy z nas zasługuje na życie pełne szczęścia a nie walkę z demonami.

Edytowane przez Nieznany24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi