Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 12.06.2024 o 19:35, AnnoDomino34 napisał(a):

No ok, ale to nic nie bierzesz i choroby nie ma? czy funkcjonujesz z chorobą? u mnie bez leków mija anhedonia ale lęki wracają :(

Funkcjonuje z chorobą.

Zacząłem też praktykować medytacje, ćwiczenia oddechowe i kilka innych rzeczy. Pozwoliło mi to pewne dolegliwości zlikwidować, a w przypadku innych pomagają poprawić sytuację o kilka punktów w górę. Trafiłem też na dobrą psychoterapię, co pomaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Adwentystka napisał(a):

Mili89 mam wrażenie że jest ciut ciut lepiej.nie chcę zapeszać mam lęk wolnoplynący ale nie taki ze chodzę po ścianach.a Ty jak się masz?

Mega się ciesze, ze jest lepiej! Mi się wydaje, że dajesz paro za mało czasu i oczekujesz szybkiego efektu co jest naturalne przy takim samopoczuciu bo sama się na tym łapie. Później nakręcasz się że to nie mija i w efekcie potęguje to uczucie leku i niepokoju...

Ja jestem 5ty czy 6 ty dzień na 30mg.

Dalej wczuwam się w objawy i włączam rano skanowanie. 

Najgorsze jest to, że w lutym gdy zwiększyłam dawke miałam horror, ale wtedy też okazało się, że wróciła mi nadczynnosc tarczycy więc możliwe że te objawy miałam od tarczycy a nie zwiększenia dawki. Już kiedyś zwiększałam na 30 i nie mialam takich jazd. A teraz jak znów spróbowałam zwiększyć panicznie boje się powtórki z lutego gdzie myślałam serio że wariuje.

Dziś byłam w wielkim hipermarkecie. 

Zmagam się z agorafobia I zwykle wybiegam ze sklepów od kiedy 20mg nie działa a dziś 4 sklepy i miałam objawy w dupie. Tak serio już zmeczona tym jestem i było mi i słabo i duszno i ledwo szlam ale serio nie bałam się tego.. zrobiłam zakupy w każdym z nich beż uciekania.

Martwi mnie tylko brak apetytu bo zawsze z nerowow mam brak apetytu I nie wiem czt ten niepokoj I brak apetytu to od paro czy od strachu przed powtórka z tamtego wchodzenia na 30 ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Mili89 napisał(a):

Zmagam się z agorafobia I zwykle wybiegam ze sklepów od kiedy 20mg nie działa a dziś 4 sklepy i miałam objawy w dupie. Tak serio już zmeczona tym jestem i było mi i słabo i duszno i ledwo szlam ale serio nie bałam się tego.. zrobiłam zakupy w każdym z nich beż uciekania.

Też tak od czasu do czasu mam będąc na paro. Ale to już zawsze krok naprzód. 

Martwi mnie tylko brak apetytu bo zawsze z nerowow mam brak apetytu I nie wiem czt ten niepokoj I brak apetytu to od paro czy od strachu przed powtórka z tamtego wchodzenia na 30 ...

U mnie też średnio z apetytem podczas wchodzenia na paro lub podczas zwiększania dawki. Więc może to od tego.

Ale ja mam dziś doła 😭 Dawno się czułem się tak potwornie jak dziś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, Mili89 napisał(a):

A co się dzieje?

Ostatnie dni mam dość ciężkie, bo staram się parę rzeczy uporządkować i mi nie idzie najlepiej. Mam też problem z wszechogarniającym wstydem ostatnio, problem w terapii zasygnalizowałem, ale jest tyle pilniejszych rzeczy do "przerobienia", że bym musiał u babeczki codziennie siedzieć... Ale dziś lepiej, przespałem się, i jest odrobinę lepiej. Chociaż miałem taki melodramatyczny sen, że do tej pory mnie ściska w żołądku z bólu, jaki mi sprawił 🙄.

Ale ponieważ to wątek o paroksetynie to dodam jeszcze, że jestem zadowolony ze zmiany z zoloftu na parogen. Paro skasowała mi lęki. Te 20 mg, które aktualnie przyjmuje, nie do końca daje efekt, przy którym wszystko po mnie spływa, ale może to i lepiej, bo są rzeczy, które trzeba przepracować na terapii. Ta bańka paroksetynowa, którą niegdyś miałem na 40 mg była piękna, ale raczej nie pozwoliłaby mi na pracę własną. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej hej, zadam nieco głupie pytanie, ale nie znam się na tym i trochę mnie to nurtuje i ryje beret.

Mianowicie, czy zamienniki leków będą działać dokładnie tak samo jak te "oryginalne"? Brałam paroksetynę z jednej firmy, dziś rozpoczęłam nowe opakowanie z innej firmy, tabletka wygląda inaczej, zobaczyłam skład (substancje pomocnicze) i widzę że nieco się różni od tych tabletek, które brałam ostatnie 2 miesiące (oczywiście substancja czynna się zgadza). 

Jako, że ja nie znoszę brać nowych leków, mam ogromny lęk przed tym - zaczęło się rozmyślanie.

Ta "nowa" tabletka może inaczej zadziałać niż ta poprzednia? 🙄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

28 minut temu, Magdalenkaa napisał(a):

No jak substancja czynna jest ta sama to jest to ten sam lek. Substancje pomocnicze nie mają większego znaczenia, bo one służą tylko do stworzenia tabletki i otoczki. 

20 minut temu, Meya napisał(a):

@Magdalenkaa też mnie to zastanawia. Miałam wrażenie, że Seroxat (oryginalny)działał na mnie najlepiej, najsilniej. Z ciekawości znowu spróbuję i sprawdzę, czy będę się czuła inaczej.

Seroxat jest oryginalnym lekiem. W przypadku niektórych leków moja lekarka np. upiera się na oryginały, żeby kupować, ale akurat przy paroksetynie miała wydygane na to. Co było w aptece, miałam brać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Magdalenkaa napisał(a):

Hej hej, zadam nieco głupie pytanie, ale nie znam się na tym i trochę mnie to nurtuje i ryje beret.

Mianowicie, czy zamienniki leków będą działać dokładnie tak samo jak te "oryginalne"? Brałam paroksetynę z jednej firmy, dziś rozpoczęłam nowe opakowanie z innej firmy, tabletka wygląda inaczej, zobaczyłam skład (substancje pomocnicze) i widzę że nieco się różni od tych tabletek, które brałam ostatnie 2 miesiące (oczywiście substancja czynna się zgadza). 

Jako, że ja nie znoszę brać nowych leków, mam ogromny lęk przed tym - zaczęło się rozmyślanie.

W zasadzie zawsze brałem zamiennik Seroxatu, czyli Parogen. Raz nie było mojego leku w aptekach i hurtowniach, dlatego dostałem jeszcze inny zamiennik (nie pamiętam który) i nie odczułem żadnej różnicy w działaniu, ani nie miałem skutków ubocznych tej zmiany (a przynajmniej nie pamiętam, bo to było dawno, ale gdybym miał jakieś niepokojące, to pewnie bym o nich nie zapomniał ;) ). Jedyną różnicą była wielkość tabletki i taka bardziej "chropowata" struktura i gorzej mi się ją łykało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dziękuję Wam za odpowiedzi. :D Trochę zaczynałam się nakręcać, ale już mi przeszło.

Nie wiem, czy to taki dzień, ale dzisiaj baaardzo mnie śpiączka męczy, zastanawiałam się właśnie czy to zasługa tej "nowej" tabletki, czy też nie. Ale nawet jeśli - to i tak pikuś, na szczęście dziś niedziela, więc można się polenić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, zew napisał(a):

Ostatnie dni mam dość ciężkie, bo staram się parę rzeczy uporządkować i mi nie idzie najlepiej. Mam też problem z wszechogarniającym wstydem ostatnio, problem w terapii zasygnalizowałem, ale jest tyle pilniejszych rzeczy do "przerobienia", że bym musiał u babeczki codziennie siedzieć... Ale dziś lepiej, przespałem się, i jest odrobinę lepiej. Chociaż miałem taki melodramatyczny sen, że do tej pory mnie ściska w żołądku z bólu, jaki mi sprawił 🙄.

Ale ponieważ to wątek o paroksetynie to dodam jeszcze, że jestem zadowolony ze zmiany z zoloftu na parogen. Paro skasowała mi lęki. Te 20 mg, które aktualnie przyjmuje, nie do końca daje efekt, przy którym wszystko po mnie spływa, ale może to i lepiej, bo są rzeczy, które trzeba przepracować na terapii. Ta bańka paroksetynowa, którą niegdyś miałem na 40 mg była piękna, ale raczej nie pozwoliłaby mi na pracę własną. 

Dobrze, że jest trochę lepiej. 

Niestety zycie niesie ze sobą i pozytywne i negatywne momenty i czasem nawet na lekach można czuć się gorzej...

Ja jestem tydzień na dawce 30mg, pewnie wejdę na 40 za jakiś czas i później będę stopniowo schodzić znów. 8 lat byłam na dawce 20mg z krótkim epizodem na 30mg (może rok) później zeszłam na 20mg znów jednak wróciły ataki i niepokoj po traumtycznym przeżyciu. 

Dużo też pracuje nad soba, przez te lata nie zrobiłam psychoterapii, bo każdy terapeuta na którego trafiałam wg mnie miał większe problemy niż ja...Ale teraz mam super terapeutke i jestem dobrej myśli.

Najgorsze jest to, że jak wstaje rano odrazu skanuje cała siebie i zadaję sobie milion pytań na temat mojego samopoczucia. 

Wiem, że to chore i staram się to ignorować, ale sami wiecie jak jest.

Adwentystka, jak u Ciebie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

56 minut temu, Mili89 napisał(a):

Dobrze, że jest trochę lepiej. 

Niestety zycie niesie ze sobą i pozytywne i negatywne momenty i czasem nawet na lekach można czuć się gorzej...

Ja jestem tydzień na dawce 30mg, pewnie wejdę na 40 za jakiś czas i później będę stopniowo schodzić znów. 8 lat byłam na dawce 20mg z krótkim epizodem na 30mg (może rok) później zeszłam na 20mg znów jednak wróciły ataki i niepokoj po traumtycznym przeżyciu. 

Dużo też pracuje nad soba, przez te lata nie zrobiłam psychoterapii, bo każdy terapeuta na którego trafiałam wg mnie miał większe problemy niż ja...Ale teraz mam super terapeutke i jestem dobrej myśli.

Najgorsze jest to, że jak wstaje rano odrazu skanuje cała siebie i zadaję sobie milion pytań na temat mojego samopoczucia. 

Wiem, że to chore i staram się to ignorować, ale sami wiecie jak jest.

Adwentystka, jak u Ciebie?

Mili89 ja to samo.ciągle skan.to już jest nie do wytrzymania.jeszcze kość pęknięta i jestem uziemiona,w czwartek jadę do kliniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będziesz tam w zamknięciu? Mam nadzieję, że Ci tam pomoga.

Ja dopiero tydzien na większej dawce więc muszę jeszcze trochę poczekać...

Mam do Was pytanie.

Od 2 dni Mam wyzszy puls, ale jestem w trakcie okresu i mam bardzo niska ferrytyne (9 przy normie od 22 do 250) teraz pewnie niższa. No i mało ostatnio pije i powieka mi drga. Czy anemia albo mniejsza ilość płynów może powodować podwyzszony puls czy to paroksetyna teraz tak dziala?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś z Was na paro miał lekki światłowstręt? ten lek już biorę trochę czasu, a odkąd go zaczęłam to właśnie mam tak że mnie razi słońce strasznie, światło jasne na dworze. Potem mam takie mroczki przed oczami i tak dalej. boli też głowa. też szczególnie jak patrzę na jasny ekran czy niebo 

Edytowane przez Ju467

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłam w sklepie, w którym powróciły mi na nowo ataki paniki I miałam takie somaty, że myślałam, że sobie nie poradzę. Ale zrobiłam zakupy.  Jednak jak wyszlam to się poplakalam, że tak mi to dokucza.

Po jakim czasie od zwiększenia dawki paro powinnam poczuć, że pomaga? Jestem podlamana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłam w sklepie, w którym powróciły mi na nowo ataki paniki I miałam takie somaty, że myślałam, że sobie nie poradzę. Ale zrobiłam zakupy.  Jednak jak wyszlam to się poplakalam, że tak mi to dokucza.

Po jakim czasie od zwiększenia dawki paro powinnam poczuć, że pomaga? Jestem podlamana

Mili89 ja jestem już miesiąc od zwiększenia dawki I jeszcze swiruje,ale od 3 dni nie płaczę.w klinice jest piękny teren do spacerów,jest bardzo ładnie,osobne pokoje,codziennie widzenie że swoim lekarzam.bylam już raz tam.Dzis mój mąż zrobił obiad,poodkurzal,obejrzałam z nim mecz,ale ciągle robię skan siebie.czekam na wieczór.

A i przestałam się trząść jak galareta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Adwentystka napisał(a):

Mili89 ja jestem już miesiąc od zwiększenia dawki I jeszcze swiruje,ale od 3 dni nie płaczę.w klinice jest piękny teren do spacerów,jest bardzo ładnie,osobne pokoje,codziennie widzenie że swoim lekarzam.bylam już raz tam.Dzis mój mąż zrobił obiad,poodkurzal,obejrzałam z nim mecz,ale ciągle robię skan siebie.czekam na wieczór.

A i przestałam się trząść jak galareta

Czyli jest już jakiś progres. 

W lutym byłam na 30mg przez 6 tyg I nic się nie zmieniło i zamiast wejsc na 40mg to zeszłam na 20mg... tylko wtedy miałam mega traumatyczne przeżycia, a sytuacja teraz się uspokoiła więc mam nadzieję, że może teraz te 30mg zaskoczy...wcześniej wystarczyły 2-3 tyg żebym poczuła się lepiej... jestem tym taka podlamana i zła na siebie.

Ile czasu będziesz w tej klinice? Będą Ci tam dobierać leki czy to jakaś terapia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, Mili89 napisał(a):

Czyli jest już jakiś progres. 

W lutym byłam na 30mg przez 6 tyg I nic się nie zmieniło i zamiast wejsc na 40mg to zeszłam na 20mg... tylko wtedy miałam mega traumatyczne przeżycia, a sytuacja teraz się uspokoiła więc mam nadzieję, że może teraz te 30mg zaskoczy...wcześniej wystarczyły 2-3 tyg żebym poczuła się lepiej... jestem tym taka podlamana i zła na siebie.

Ile czasu będziesz w tej klinice? Będą Ci tam dobierać leki czy to jakaś terapia?

Wiesz co,nie wiem ile tam będę,napewno paro mi zostawią,,bo za krótko biorę 60mg.mysle że coś wyrzucą a coś dorzucą .będę pisać co i jak.nie miej żalu do siebie że nie wskoczyłaś wtedy na 40mg.jakbysmy wiedziały że upadniemy to byśmy sobie usiadły.tak Ci piszę,a sama pogrążona jestem w poczuciu winy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Adwentystka napisał(a):

Wiesz co,nie wiem ile tam będę,napewno paro mi zostawią,,bo za krótko biorę 60mg.mysle że coś wyrzucą a coś dorzucą .będę pisać co i jak.nie miej żalu do siebie że nie wskoczyłaś wtedy na 40mg.jakbysmy wiedziały że upadniemy to byśmy sobie usiadły.tak Ci piszę,a sama pogrążona jestem w poczuciu winy

Czemu w poczuciu winy? Za co się obwiniasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

24 minuty temu, Adwentystka napisał(a):

Za to że jestem ciężarem,że nie daje rady pracować, wiem że to bzdety,ale tak mam

Ja niby chodzę do pracy a i tak jestem na siebie zła za to, że mam zryta glowe🤣 że nie jestem jak każda matka i żona które mogą wszystko. Że mam jakieś głupie irracjonalne ograniczenia w swojej glowie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Mili89 napisał(a):

Jak byłem pierwszy raz na paro to też tak miałem - w tym sensie, że wydawało mi się, że jest ok, a tu nagle gdzieś w pracy/na mieście nogi jak z waty i to wrażenie, że zaraz oszaleję. Ale potem takie odczucia miałem coraz rzadziej. Czasem warto się wypłakać i wyrzucić z siebie ten żal. Nie napiszę Ci po jakim czasie od zwiększenia dawki Ci pomoże, bo sam nie pamiętam ile to zajęło. Ale ja na 30 mg byłem bardzo krótko - z jakiś tydzień może (?). Potem od razu wchodziłem na 40 mg. Mój lekarz zasadniczo chciał aby od razu wszedł z 20 mg na 40 mg, to ja na nim wymusiłem ten okres przejściowy, bo się bałem że mnie powali, a musiałem chodzić wtedy do pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, zew napisał(a):

Jak byłem pierwszy raz na paro to też tak miałem - w tym sensie, że wydawało mi się, że jest ok, a tu nagle gdzieś w pracy/na mieście nogi jak z waty i to wrażenie, że zaraz oszaleję. Ale potem takie odczucia miałem coraz rzadziej. Czasem warto się wypłakać i wyrzucić z siebie ten żal. Nie napiszę Ci po jakim czasie od zwiększenia dawki Ci pomoże, bo sam nie pamiętam ile to zajęło. Ale ja na 30 mg byłem bardzo krótko - z jakiś tydzień może (?). Potem od razu wchodziłem na 40 mg. Mój lekarz zasadniczo chciał aby od razu wszedł z 20 mg na 40 mg, to ja na nim wymusiłem ten okres przejściowy, bo się bałem że mnie powali, a musiałem chodzić wtedy do pracy.

No właśnie, kiedyś byłam na 30mg jak na 20mg zaczęły się pojawiać znów ataki i później wróciłam do 20mg było ok. W lutym zwiekszenie na 30mg nie dało efektu przez 6 tyg więc wróciłam do 20mg bo myślałam że jest zle przez tą 30 a tak naprawdę to miałam wtedy mega stres w życiu i pewnie nie ogarniałam... mogłam wtedy wejść na 40... teraz mam jeszcze 2 tyg czekac czy ta 30 teraz załapie. Ale skoro ostatnio nie zadziałała w tej dawce to czy teraz ma szansę? (Syt życiowa się unormowala więc odszedł już ten ogromny stres który był w lutym I nawrot nadczynności tarczycy tez wtedy byl).

Poprostu jak każdy z Was przy zwiększaniu dawki boje się, że nie pomoze. Czuję się beznadziejna. Korzystam teraz z terapii i odburzania na yt. Staram się teraz z całych sił pomoc sobie pozbyć się złych nawyków myślowych, ale momentami jest mi strasznie ciężko i czuje ze to za dużo.

15 minut temu, zew napisał(a):

Ciezkie miałeś początki na 40mg?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi