Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Czy czujecie się nieraz jak byście byli trochę w innym mało realnym świecie?? Mam na myśli tak  jakby oglądanie wszystkiego z boku. Zaczęło mi się tak dziać od czasu kiedy biorę paroksetynę.  To jest takie dziwne zastanawiam się czy to mi minie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Zawieszony napisał(a):

Czy czujecie się nieraz jak byście byli trochę w innym mało realnym świecie?? Mam na myśli tak  jakby oglądanie wszystkiego z boku. Zaczęło mi się tak dziać od czasu kiedy biorę paroksetynę.  To jest takie dziwne zastanawiam się czy to mi minie. 

Minie a przynajmniej powinno

Ja np mam takie zwiechy jakby mnie nie było🙆 albo tak jak napisałeś. Zauważyłam że paro to w ogóle ma jakieś dziwne działanie😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początku brania paroksetyny to wszystkiego miałem dosyć. Pieczenie/mrowienie skóry, lęki bardziej się nasiliły, albo byłem za bardzo pobudzony albo wszystkiego miałem dosyć. Myślałem zawsze że paroksetyna to jeden z leków które nie chciałbym brać. W końcu można powiedzieć zmusili mnie do brania paroksetyny i po kilku tygodniach zaczęło się powoli wszystko zmieniać. Początki mogą być kiepskie ale warto dać mu szansę. Obecnie jestem na 30 i przy mojej nerwicy natręctw, lękach. zaburzeń obsesyjnych, fobia społecznej daję radę jakoś  funkcjonować. Lęki i  czynności obsesyjne bardzo się osłabiły. Nawet spokojnie byłem na basenie czy na siłowni. Był strach, ale nie taki jak kiedyś.
Jednak warto, żeby było jakiś wspomagacz- mi dali Tritico i Hydro.
Nie poddawajcie się- wiem jak może być trudno.
Postarajcie postępować zgodnie z zaleceniami lekarza. Warto dać szansę Paro.

Edytowane przez grz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Zawieszony napisał(a):

Minie ja też tak miałam. Czasami tak mam jak słucham muzyki na słuchawkach czy w aucie,jakby na chwile włanczały mi się dziwne schizy. Jakbym była na jakichś prochach. Odcinam się i jakbym była w innym świecie. Dziwne uczucie.

8 godzin temu, Szczebiotka napisał(a):

Minie a przynajmniej powinno

Ja np mam takie zwiechy jakby mnie nie było🙆 albo tak jak napisałeś. Zauważyłam że paro to w ogóle ma jakieś dziwne działanie😅

To prawda,dziwne działanie ma to paro😅 ja czasami też się tak dziwnie czuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, mariano10 napisał(a):

Dzisiaj 9 dzień na paro I jest kiepsko , wczoraj trochę lepiej a dziś znowu jazdy mam. Apetyt zerowy niepokój I zamuła jednocześnie, ogólnie stan depresyjny. Już myślałem że będzie lepiej a tu znowu to samo. 

Kiedy masz wizytę u lekarza? Ogólnie to musisz przeczekać jeszcze. Wiem że jest ciężko, ale paro właśnie takie jest. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 minut temu, Szczebiotka napisał(a):

Kiedy masz wizytę u lekarza? Ogólnie to musisz przeczekać jeszcze. Wiem że jest ciężko, ale paro właśnie takie jest. 

Wizytę mam 17 paź jeszcze kilka dni do wizyty zostało. 26 idę na oddział dzienny trochę się tego boję że będą mnie jakimiś prochami tam faszerować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, mariano10 napisał(a):

Po jakim czasie u was była jakaś minimalna choćby poprawa jeśli chodzi o stan psychiczny przy braniu paro?

Około miesiąca. A tak jeszcze lepiej to prawie trzy miesiące z ubokami. W tym że ja wchodziłam po raz kolejny na ten lek 😏 długo mi się ładował. Ogólnie trzeba około dwóch tygodni czekać na efekty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 minut temu, mariano10 napisał(a):

Po jakim czasie u was była jakaś minimalna choćby poprawa jeśli chodzi o stan psychiczny przy braniu paro?

ok 2,5 tyg. Z tym, że u mnie przez te 2 tyg. było najgorzej ever, tak nasilonych lęków etc. nie miałam ani przed rozpoczęciem brania paro, ani nigdy później, a paro odstawiłam już dość dawno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 godzin temu, mariano10 napisał(a):

U mnie po miesiącu,zobaczyłam lekką poprawę. Pierwsze dwa tygodnie to była katorga. Za 5 dni mija mi dwa miesiące jak biorę paro. Sa dni lepsze i gorsze. Teraz od dwóch dni czuję się jakaś taka zrezygnowana. Nie wiem czy to przez przesilenie jesienne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy raz dostałem Paro w dawce 20 mg to pierwsze tygodnie czułem się fatalnie. Dopiero poprawa lekka była po 5-6 tygodniach. Ciężko było wytrzymać ten okres, ale po około 8-9 tygodni już bez problemu chodziłem do Urzędu czy sklepu. Wcześniej to zawsze jak miałem gdzieś iść gdzie jest dużo ludzi to lęki, poty itp. Teraz jestem na 40 mg i lek odmienił moje życie.  Nawet chodzę na siłownie i sprawia mi to przyjemność.
Dajcie szansę Paro, a najlepiej zaufajcie psychiatrze. Zawsze można inny lek włączyć do leczenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, grz napisał(a):

Pierwszy raz dostałem Paro w dawce 20 mg to pierwsze tygodnie czułem się fatalnie. Dopiero poprawa lekka była po 5-6 tygodniach. Ciężko było wytrzymać ten okres, ale po około 8-9 tygodni już bez problemu chodziłem do Urzędu czy sklepu. Wcześniej to zawsze jak miałem gdzieś iść gdzie jest dużo ludzi to lęki, poty itp. Teraz jestem na 40 mg i lek odmienił moje życie.  Nawet chodzę na siłownie i sprawia mi to przyjemność.
Dajcie szansę Paro, a najlepiej zaufajcie psychiatrze. Zawsze można inny lek włączyć do leczenia

A długo byłeś na 20mg? Czuje ten lek w sobie,ale dwa dni jakaś jestem zmęczona życiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 7 tygodniach, bo lekarz ostrzegał, że Paroksetyna może  zacząć  działać nawet  po kilku tygodniach. Jak już czułem, że jest lepiej i byłem na kontroli u lekarza i zdecydowała, że można przejść na 30mg. Przy tej dawce jak powiedziała psychiatra można zwiększyć dawkę, bo organizm przyzwyczaił się do Paro i dawka 30 mg dopiero pozytywnie mnie nakręciła

Edytowane przez grz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, mariano10 napisał(a):

U mnie 12 dzień wczoraj było całkiem znośnie a dziś znów jakieś lęki trzęsiawka a już się wczoraj cieszyłem eh jakiś stan pobudzenia dreszcze takie dziwne mam i ogólnie słabo. Ja chce już normalnie się poczuć.

A teraz sobie przypomnij początek jak zaczynałeś brać paro. I powiedz czy jest lepiej czy gorzej? 

Mi zaskoczyło tak naprawdę około trzech miesięcy od brania leku, tzn uboki ustąpiły. A poprawe taka dosyć fajną poczułam dopiero po roku. W tym że nie sugeruj się moja osobą, bo ja akurat mam takie a nie inne warunki w których żyje i mają na to wpływ. Zobacz jak już daleko doszedłeś.

W dniu 12.10.2023 o 22:29, Aganiok napisał(a):

Obyś miała rację🙂

Jak dzisiaj? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 minut temu, Aganiok napisał(a):

Dzisiaj już lepiej. Miałam jakieś 3 dniowe załamanie🙂 już myślałam,że to może przez zamiennik. Ale Parogen ma taki sam skład jak Arletis.

Ja ostatnio ciągle jadę na zamiennikach bo nie ma mojego paroxinoru, więc mam parogen a następnie będę brała jeszcze jakiś inny, wcześniej miałam arletis właśnie 😅 no ciężko u mnie z lekami w aptece jest. Mówię ci to też od zmian pogody chyba zależy, od hormonów itp. Oby było tylko lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi