Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Ja sie ostatnio boje wszystkiego , ataki i kilka lat nerwicy doprowadzily do tego ze rzucilem alko jeszcze przed braniem paroksetyny . Miallem mega ataki paniki polaczone z palpitacjami serca raz w miescie w sklepie ( uratowalo mnie wtedy benzo) i raz na kacu i od tamtej pory rzucilem alko całkowicie , czasem tęsknię za tym stanem po 2-3 piwach. Fajki i kawa tez poszly w zapomnienie mam nadciśnienie 1 stopnia zapewne przez wieloletni stres , papierosy było najciężej rzucic bez benzo z nerwica i depresja oraz problemami osobistymi w domu i portfelu jest to niemal nie do wykonania ale udalo sie. Potem nerwica szalal dalej wz w końcu mialem tak paniczny strach przed bieguna i atakiem paniki z palpitacjami ze w głupim urzedzie pracy musiałem wziac 9'mg sedamu zebyb wgl wejsc do gabinetu. I powiedzialem dosc tego , poszedlem do lekarza który dal mi paro po ktorym jak na razie jestem wykastrowany i chodze jak zombie, siedze w domu , nie mam kolegow , nie pije, nie pale, boje sie isc na badania i ogolnie zjebalem sobie zycie.jak paro nie zadziala to bedzie ciezko nie uzaleznic sie od benzo o ile w jakims stopniu już nie jestem uzalezniony .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Benzodiazepin nie przedawkujesz, co najwyżej można wylądować na odwyku z cewnikiem w pipie. Co do zakochania to zawsze się można na wszystkim, gorzej z odkochaniem wtedy już ci nic nie pomoże. Od jutra mam zaordynowaną dodatkowo wenlafaksynę. Jak to nie pomoże to można dołożyć jeszcze maprotylinę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trittico CR 75.... też może pomóc.... ale na Twoim miejscu poczekałbym z dokładaniem kolejnych leków.... tak jak kolega powyżej napisał... daj czas 3tygodnie parotekstynie powinno już być lepiej.... max do 6 tygodni....

za pierwszym razem zaskoczyło bardzo szybko u mnie, za drugim chyba miesiąc czekałem... a za 3 prawie 3 miesiące.... i już nie wystarczyła dawka 20mg tylko 40mg.... ale nadal bedę chwalić ten lek... bo naprawde dzięki niemu można żyć.... kastrat byłem na początku po 3 miesiącach się wyregulowało wszystko.... i nim zaskoczyło to było podobnie nic mi się nie chciało ciągle spać, a dupy ruszyć z domu tym bardziej....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

paro akurat u mnie szybko zaskoczylo za 1x po okolo 3 tyg , za 2x to samo , fluo natomiast muszę dać czas z 6tyg, paro to chyba najszybciej wkręcający się SSRI za to fluo najdłużej .

-- 11 mar 2016, 01:25 --

Dzięki za odpowiedzi Panowie, dziś był 6 dzień i zwiekszylem dawke na 15 mg z 10 , docelowo ma być 20 ale może przyzwyczaje jescze kilka dni na 15 i na 20 wskocze moze za 12 strzalem. Bo dzis po podniesieniu mialem mega mdłości.

ja tam od razu na 20 wskakiwałem i 0 skutków ubocznych , może dlatego że nie czytałem o skutkach ubocznych . :) no po za potliwością straszną ale z czasem przechodzi o libido nie mówie bo to norma ,ale czym dlużej brałem tym mniej to odczuwałem . na fluo tez jestem wykastrowany mocno , ale dopiero 3 tydzień.

na libido możesz dodać to co wyżej napisane . trazodon ,mianse , mirte , może delikatnie pomoże , może nie . lub jak już będziesz bardziej zaawansowany to selegline bym dodal 5mg . ja jak by u mnie podziałało fluo , a będzie mi potrzebne libido (na razie mi nie jest bo i tak siedze w domu) to sobie dodam sele .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

paro to chyba najszybciej wkręcający się SSRI za to fluo najdłużej.

Najszybciej "wkręca" się escytalopram.

na libido możesz dodać to co wyżej napisane . trazodon ,mianse , mirte , może delikatnie pomoże , może nie .

Mianseryna i mirtazapina są w tej kwestii znacznie skuteczniejsze, bo w przeciwieństwie do trazodonu, oprócz blokowania receptorów 5-HT2A blokują receptory 5-HT2C.

...jak już będziesz bardziej zaawansowany to selegline bym dodal 5mg

I zespół serotoninowy prawie pewny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi Wszystkim, na razie wstaje z mega dołem. Lęki jakie były takie są, stres przy wyjściu z domu, rozmowie z kimś itd czyli żadnych zmian, oprócz tego, że libido mnie psychicznie pogrąża.

Mówicie wszyscy, że to okres 2-3 tygodni i że się wkręca, może ktoś napisać jak zauważyć, że to się wkręca ? Czy będę mniej marudny, lepszy nastrój ? Spokojniejszy ?

Chciałbym iść na badania ale na razie się cykam mega o ataki paniki i nie chce przesadzać z benzo zanim to paro nie zaskoczy. Niech ktoś napiszę, w najlepszym razie jak to paro powinno się wkręcić, czy jest to nagła zmiana czy nie zauważalna.

Na razie 5 dni po 10mg i ostatnie 2dni po 15mg. Nasilają się myśli depresyjne, natrętne i lęki ( może to wina pogody, albo siedzenia ciągle w domu ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na razie poczekam, sama Mianseryna ma znowu tuzin skutków ubocznych http://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=566 oczywiście, ktoś powie jak każdy lek, ale jest tego sporo :silence:

Nie stosować równolegle z innymi lekami przeciwdepresyjnymi.

Na razie poczekam, czy zadziała jakoś pozytywnie paroksetyna, może za jakiś czas będzie lepiej z libido, a może będę zmuszony odstawić ten lek jeśli nie przyniesie rezultatu.

Na razie dużo stresu, niepewności i nie ma co pchać się na kupę w tyle leków.

Żen-szeń czasami nie ma wpływu na serotonine ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...jak już będziesz bardziej zaawansowany to selegline bym dodal 5mg

I zespół serotoninowy prawie pewny...

jaki zespół serotoninowy chłopie ?? przy 5mg , gdzie jest selektywnym mao-b . sele powyżej 10mg wchodzi w mao-a i wtedy są interakcje .

-- 11 mar 2016, 10:31 --

trochę praktyki , mniej teorii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki zespół serotoninowy chłopie ?? przy 5mg , gdzie jest selektywnym mao-b . sele powyżej 10mg wchodzi w mao-a i wtedy są interakcje.

Nie jesteśmy na per chłopie, to po pierwsze, po drugie cytat z ulkotki Seganu:

Ze względu na możliwość wystąpienia ciężkich działań niepożądanych nie stosować równolegle z selektywnymi inhibitorami wychwytu zwrotnego serotoniny (np. fluoksetyną, paroksetyną, sertraliną) lub w ciągu 5 tyg. po zakończeniu leczenia tymi lekami; leczenie selektywnym inhibitorem wychwytu zwrotnego serotoniny można rozpocząć 14 dni po zakończeniu leczenia selegiliną.

http://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=716

Jakieś przykłady badań czy tylko argumentacja: "bo tak" i agresja słowna?

-- 11 mar 2016, 13:36 --

To tak, żeby było wiarygodnie:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16421462

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to normalne że jestem niespokokny po tym leku bardzo , rozdrażniony , nerwowy i ogolnie tak pobudzony agresywnie :( Straszenie nasilily mi sie myśli samobójcze i ogólnie siedzę taki jak bym miał za chwile wybuchnąć.Czy to minie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki zespół serotoninowy chłopie ?? przy 5mg , gdzie jest selektywnym mao-b . sele powyżej 10mg wchodzi w mao-a i wtedy są interakcje.

Nie jesteśmy na per chłopie, to po pierwsze, po drugie cytat z ulkotki Seganu:

Ze względu na możliwość wystąpienia ciężkich działań niepożądanych nie stosować równolegle z selektywnymi inhibitorami wychwytu zwrotnego serotoniny (np. fluoksetyną, paroksetyną, sertraliną) lub w ciągu 5 tyg. po zakończeniu leczenia tymi lekami; leczenie selektywnym inhibitorem wychwytu zwrotnego serotoniny można rozpocząć 14 dni po zakończeniu leczenia selegiliną.

http://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=716

Jakieś przykłady badań czy tylko argumentacja: "bo tak" i agresja słowna?

ja właśnie poczułem się zaatakowany w 1 poście od ciebie ,dlatego tak odpisałem "chłopie"

co do sele jest tak napisane , bo powyżej 10mg wchodzi już w interakcje , moim zdaniem dawka 5mg jest jak , najbardziej bezpieczna.

szanujmy się , przecież wszyscy powinniśmy się wspierać :) a po za tym jestem zaburzony więc wybacz :)

-- 11 mar 2016, 13:24 --

mi się po paro zaczęło już poprawiać po 2 tygodniach a w 3 tygodniu już byłem cacy . za 2x po 3 tygodniach też . dlatego tak uważam . no ale według publikacji to escitaloparm , więc zgoda.

-- 11 mar 2016, 13:26 --

Czy to normalne że jestem niespokokny po tym leku bardzo , rozdrażniony , nerwowy i ogolnie tak pobudzony agresywnie :( Straszenie nasilily mi sie myśli samobójcze i ogólnie siedzę taki jak bym miał za chwile wybuchnąć.Czy to minie ?

poczekaj , jak pisałem , na razie masz uboki to normalne z czasem sie ustabilizuję i będzie się poprawiać , różnie jest u mnie po 3 tyg poprawa , u ciebie może to być i nawet od 3 do 5 , zależy a może i dłużej, ale większość uboków ci stopniowo będzie mijać , organizm musi się dostosować , zaadaptować , nie panikuj tak :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja właśnie poczułem się zaatakowany w 1 poście od ciebie ,dlatego tak odpisałem "chłopie"

Zwykła odpowiedź to nie atak.

moim zdaniem dawka 5mg jest jak , najbardziej bezpieczna.

To twoje zdanie więc myślę, że ulotka jest bardziej "prewencyjna".

szanujmy się , przecież wszyscy powinniśmy się wspierać :) a po za tym jestem zaburzony więc wybacz :)

Ja również jestem zaburzony, ale staram się nikogo nie atakować bez wyraźnego powodu. Jestem tu, żeby dyskutować, wymieniać poglądy uczyć się. Wybaczam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paanowie , czy nieswiezy oddech na SSRI to normalne ? Wczesniej myslalem, ze jest po po papierosach , ale odstawilem ich a teraz mam caly czas suche wargi brak sliny i rano jest dosłownie tragedia w moich ustach jak i w pokoju. Czy suchość w ustach mija czy już tak mi zostanie ? Oczywiście źródło nieswiezego oddechu moze być wszedzie ale ten lek chyba bardzo zaburza produkcje śliny czy sa na to jakies sposoby ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi