Skocz do zawartości
Nerwica.com

Dzienne Wrony - Nocne Darki (czynne 24 h na dobę)

Dryagan

Rekomendowane odpowiedzi

@Dryagan ja owszem, po części pracuje w oświacie, ale ja nie jestem zatrudniona przez szkołę, nie podlegam pod żadne przepisy dotyczące pracy w szkole ;) nie podlegam nawet dyrektorowi szkoły służbowo - tylko na zasadzie porozumienia o współpracy, a kuratorium czy inne tego typu instytucje to w ogóle nic nie mogą mi zrobić. Tak że nie, mój tryb pracy jest uzależniony w dużej mierze od organizacji danego roku szkolnego, ale nie dotyczą mnie w żadnym przypadku "ichniejsze" przepisy ;) 
Płatnikiem jest NFZ w moim przypadku (znaczy się on płaci pracodawcy, a pracodawca mi) i pod ich przepisy podlegam ;) 
I nawet jak są wakacje, to ja dla NFZ jestem w pracy i płaci mi za to, mimo, że mam wolne i tak NFZ o tym wie. Część wakacji jest pokrywana urlopem wypoczynkowym, ale ja nawet nie mam pojęcia kiedy mam rzeczywisty urlop, a kiedy wg NFZ jestem w pracy ;) 

Edytowane przez Catriona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Catriona wszystko, co opisujesz, jest zgodne z Kodeksem pracy. Masz jasno określone godziny pracy, nie ma nacisków na nadgodziny czy weekendy, a Twoja sytuacja – choć nietypowa, bo pracujesz w szkole, ale nie podlegasz oświacie – jest prawidłowo uregulowana. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dryagan w moim przypadku pracodawcy nie mają wyjścia i nie mają jak kombinować. Ja mam wynagrodzenie określane ustawowo, nie mogą mi dać mniej, bo bym ich pozamiatała w sądzie pracy w 3 minuty i nikt się nie odważy, bo wiedzą, że ponieśli by tylko dodatkowe koszty i zysku zero by z tego było ;) 
Uroki pracy na podstawie ustaw, a nie widzimisię pracodawcy ;) 

Edytowane przez Catriona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Dryagan napisał(a):

Jeśli chodzi o pensję – to, że część jest wypłacana jako „premia” albo „pod stołem”, to niestety częsta, ale nielegalna praktyka. Dlaczego to jest niekorzystne dla Ciebie, chociaż w teorii dostajesz na rękę tyle na ile się umówiłaś? Dlatego, że liczy się tylko to, co masz zapisane w umowie. Od tego naliczane są urlop, zwolnienie lekarskie, emerytura, a jak coś się stanie (np. ciąża, choroba, wypadek), to ZUS będzie brał pod uwagę tylko oficjalną kwotę. Takie ustalenia mogą się też łatwo zmienić na niekorzyść pracownika.

Ja wiem że to jest niekorzystne, ale zgodziłam sie na to. Na początku to była moja pierwsza praca w wyuczonym zawodzie. Cieszylam sie ze moge wejdc w branże, że nie na darmo robilam te studia ... kasa byla wyzsza od tej ktora mialam w poprzedniej pracy (zarówno na umowie jak i do ręki). Potem przez chwile bylo normalnie i kwota netto odpowiadala brutto. Potem zmienilam stanowisko i szef powiedzial , że wszyscy na tym stanowisku mają wypłacaną cześć wypłaty w formie premii i tak zostało do teraz.

4 godziny temu, Catriona napisał(a):

Jeśli idziesz do pracy dodatkowo w sobotę, to za to musisz mieć dzień wolny. Jeśli w umowie nie ma nic o możliwej pracy w sobotę? Albo płaci wynagrodzenie jak należy za sobotę, albo dzień wolny

U mnie za sobote jest dzień wolny. Nadgodziny sa płacone w takiej samej wysokosci jak pozostale godziny, a normalnie chyba powinny być 50%wiecej, prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

36 minut temu, alone05 napisał(a):

Psycholog mi powiedziała, żebym nie czytała o chorobach psychicznych, bo to źle na mnie wpływa, więc muszę się słuchać mojej psycholog.

Dlaczego tak ci powiedzial? Jestes jedna z tych osob które wkrecaja sobie rozne choroby o których przeczytają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi