Skocz do zawartości
Nerwica.com

Dzisiaj czuje się...

katrin123

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, bei napisał(a):

Co się dzieje?

Nie mam pojęcia. Nagle wszystko się wali. Plan A nie wypala totalnie. 

Czuję się niepotrzebny. Jakbym w więzieniu swojej głowy siedział. Patrzę na ludzi a sam jestem zamknięty i życie przecieka. Zresztą ja nie mam życia.  Ja się poświęcam innym bo tylko w ciągłej pracy czuję minimalna poprawę bo mózg jest skupiony na zadaniu.

Fizycznie na obrotach łącznie z niedzielami. 

Nie daje już rady. Staram się ale wszystko nie ma sensu. W pracy się poobrażali bo nie chciałem za błędy innych poprawek robić. Skończyłem z charytatywną pracą dla kogoś kto i tak Cię w uja zrobi.

Zrezygnowałem z potężnej transakcji czując potworny lęk i teraz kontrahent się boczy. Zawodzę ludzi.....

Ciągły lęk od bladego świtu.... jedyna chwila ulgi to raptem minuta po przebudzeniu. Potem to już ściska w mostku i mnie dusi do końca dnia. 

Przywykłem do tego kamienia na klacie bo on na niej leży od dzieciństwa. 

Nie znam życia bez lęku. 

Mam tego wszystkiego dosyć ale nie okazuje tego nikomu. 

Okropne myśli krążą w głowie i już sam nie wiem co robić. 

Najgorsza samotność w tym wszystkim. 

Pracuję po 12 i więcej godzin. Najgorsze są niedzielę chociaż i w nie pracuję ostatnio. 

Nie mam jak organizmu uspokoić. Mógłbym chociaż wódką ale ja nie piję. Zwyczajnie mozg nie potrafi funkcjonować bez lęku i nawet jak się nic nie dzieje to się boję. 

Do cholery..... co się dzieje ze mną.......

Czy życie człowieka może się zmienić na lepsze?  

Z tego cholerstwa nie da się wyjść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo i gorzej, nie potrafię opowiedzieć o tym żadnemu psychologowi /psychiatrzy poza tymi w Policji. Nikt nie rozumie na razie, tu już coś pisałam ale bym tak ciągle forum zaśniecała. Źle się czuję. Byle wytrzymać do końca czerwca, choć na jednej rozprawie to się nie skończy już wiem, że to będzie podzielone, rożłożone w więc będę mieć i tak ciężkie wakacje. Pewnie gdzieś pojadę na chwilę się oderwać, ale i tak będę musiała tak pomęczyć się z tym pewnie do września. 

I ciągle jestem głodna, wszystko mnie wku*wia poza deszczem. Niech pada, wszystko zaleje. Oczyści z tego gówna. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, You know nothing, Jon Snow napisał(a):

Niech pada, wszystko zaleje. Oczyści z tego gówna. 

Boże Wszechmogący, w Trójcy Jedyny, ześlij deszcz. Boże Wszechmogący, ześlij deszcz, potężny deszcz. Taki, który jeszcze nigdy nie padał. Deszcz jak bombardowanie. Deszcz jak nalot. Ześlij deszcz i zatop to miasto. Zrób to szybko. Zanim włączą się alarmy. Niech wszystko zaleje woda. Czarna, brudna, zimna. Niech ta woda przykryje kamienice, ulice, skrzyżowania. Niech przykryje Pałac Kultury po samą iglicę. Niech ta woda wyleje z Wisły, niech rozleje się po obu jej brzegach. Niech zaleje restauracje i kluby go-go, siedziby telewizji, agencje reklamowe. Niech zatopi kościoły, centra handlowe, wszystkie imprezownie na Mazowieckiej. Niech zatopi Betlejem. Niech zatopi nas i wszystkich, których znamy. Zatop to miasto, bo inaczej będę jeździł po nim jeszcze przez miliony lat. Zatop nas Boże, bo nie zasługujemy na nic innego. Bo nie potrafimy ani myśleć, ani kochać, bo tego nie chcemy. Bo idziemy przez las, Pijani od słów. Głuchnąc od hałasu. Ślepnąc od świateł. Boże Przenajświętszy, wysłuchaj mnie, chociaż nie mam nic, co mógłbym zaoferować w zamian. W imię Ojca i Syna i Ducha Świętego. Amen.

------

Jakub Żulczyk, Ślepnąc od świateł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, hurt_locker napisał(a):

Boże Wszechmogący, w Trójcy Jedyny, ześlij deszcz. Boże Wszechmogący, ześlij deszcz, potężny deszcz. Taki, który jeszcze nigdy nie padał. Deszcz jak bombardowanie. Deszcz jak nalot. Ześlij deszcz i zatop to miasto. Zrób to szybko. Zanim włączą się alarmy. Niech wszystko zaleje woda. Czarna, brudna, zimna. Niech ta woda przykryje kamienice, ulice, skrzyżowania. Niech przykryje Pałac Kultury po samą iglicę. Niech ta woda wyleje z Wisły, niech rozleje się po obu jej brzegach. Niech zaleje restauracje i kluby go-go, siedziby telewizji, agencje reklamowe. Niech zatopi kościoły, centra handlowe, wszystkie imprezownie na Mazowieckiej. Niech zatopi Betlejem. Niech zatopi nas i wszystkich, których znamy. Zatop to miasto, bo inaczej będę jeździł po nim jeszcze przez miliony lat. Zatop nas Boże, bo nie zasługujemy na nic innego. Bo nie potrafimy ani myśleć, ani kochać, bo tego nie chcemy. Bo idziemy przez las, Pijani od słów. Głuchnąc od hałasu. Ślepnąc od świateł. Boże Przenajświętszy, wysłuchaj mnie, chociaż nie mam nic, co mógłbym zaoferować w zamian. W imię Ojca i Syna i Ducha Świętego. Amen.

------

Jakub Żulczyk, Ślepnąc od świateł

❤️  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, You know nothing, Jon Snow napisał(a):

Tak w ogóle to twarda jesteś by tak palić i biegać z takim zapleniem, choć nie powinnaś. Mnie przy takich infekcjach to drażniło, nie mogłam za bardzo palić więc spałam, teraz na szczęście nie choruję. 

Ale mi poza problemami z głosem i niewielkim bólem gardła nic nie jest 🙂 nie mam gorączki, kataru, kaszlu etc. ilość treningów zmniejszyłam i odpuściłam cięższe treningi biegowe w stylu interwały i w sumie ostatnio to biegałam w sobotę 😅 jutro planuje wyjść na luźny, krótki bieg (chciałam dzisiaj ale bieganie w deszczu nie byłoby mądre). Z zaleceń od lekarza poza antybiotykiem i lekami wziewnymi mam tylko dużo pić i oszczędzać głos. Do pracy też normalnie chodzę, na jutro tylko sobie wzięłam urlop, bo dzisiaj przegięłam z gadaniem 🫣 jak nadal głos będzie strajkował to w piątek pojadę zrobić tylko 2 rzeczy w pracy i wrócę do domu szybciej. 
Ja nie trenuję od wczoraj i znam swój organizm na tyle, że wiem kiedy trzeba zrobić kategoryczne stop, a kiedy mogę funkcjonować w miarę normalnie ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Fuji miałam tak kiedyś,że chciało mi się ryczeć z przemęczenia, a nawet na urlop nie szłam tylko zwracali mi kasę za niewykorzystany. Kiedys z bezsilności zaczelam walic ręką w biurko.  Nie dość że zrobilam sobie siniaka to trochę uszkodziłam skórę.

Jak kolega się zwolnił, bo nie dał rady to w dwie osoby robiliśmy prace za 3. Kiedys robiłam dwie rzeczy na raz dosłownie i się pomyliłam. Oczywiście była moja wina.  Spróbuj na ile możesz odpuścić, zrobić jakąś przerwę albo zmniejszyć wymagania wobec siebie. Mi też to trudno przychodzi ale od czasu do czasu się udaje i biorę wolne. Jesteś przemęczony, pewnie dlatego się wali bo organizm ma swoje granice.  Słyszałam, że pewnej osobie np. na pogotowiu  stwierdzono,że wszystkie obiawy wynikały z leku, że w poniedziałek znowu do pracy.  Próbuj może wziąść przyklad z innych w pracy, bo oni pewnie sie tak nie zjeżdżają. Ja zaczęłam brać wolne bo stwierdziłam,że inni biorą. Jak możesz ogranicz liczbę godzin, a jak nie to potrzebujesz dni wolnych międzi takimi długimi zmianami. Mówię to ja osoba która walczy ze soba, żeby wykorzystac urlop w przewidziany czasie, bo zawsze coś. 

Edytowane przez bei

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Fuji, @bei jako że ja bardzo pilnuje swojego work -life balance od jakiegoś czasu zapytam co Wam daje zajeżdżanie się w imię CZYJEGOŚ zarobku? No chyba że ktoś jest na własnej działalności, to wtedy trochę inaczej to wygląda, ale nadal bez przesady.
Owszem, wiele zależy też od rodzaju pracy, bo są rzeczy  które trzeba zrobić dokładnie w danym momencie mimo zmęczenia/gorszego samopoczucia etc., ale to są raczej pojedyncze sytuacje, a nie rzecz ciągnąca się miesiącami/latami.  
Przypominam, że pracując na etacie PRACUJECIE NA KOGOŚ. Owszem, dostajecie wynagrodzenie, w zależności od firmy lepsze lub gorsze, ale nadal Wasze zarobki przy zyskach firmy są ułamkiem procenta. I nie, jak za 2, 5 czy 10 lat wysiądziecie całkowicie chociażby zdrowotnie, to nikt Wam nie podziękuje za to, że dotychczas pracowaliście z gorączką, robiliście pierdyliard nadgodzin i większość pracodawców jak wylądujecie na długim zasiłku chorobowym, a później na świadczeniu rehabilitacyjnym dłuższym niż 3 miesiące, Wam podziękuje za współpracę, bo wtedy mimo choroby będzie już mogła to zrobić. Sorry, ale taki mamy klimat - pracodawca w 95% przypadków przedłoży interes firmy nad przejmowanie się pojedynczą jednostką. Czemu stawiacie czyjś interes nad samych siebie? A organizm upomni się prędzej lub później o zaciągnięty kredyt. I aktualnie sama nie jestem najlepszym przykładem bo chodzę do pracy z zapaleniem krtani i zapaleniem oskrzeli, ale czuję się dobrze, nie mam gorączki a mam trochę pracy, którą muszę wykonać teraz (nie mogłam jej zrobić ani wcześniej, ani później) a nikt jej za mnie nie zrobi. I owszem, może na zwolnienie nie poszłam ale dzisiaj o 9 wpadłam na genialny pomysł, że chcę jutro wolne mimo, że mam dużo roboty. Nie zastanawiałam się nad tym czy zawali się firma jak mnie jeden dzień nie będzie tylko wzięłam telefon i zadzwoniłam do szefowej i zapytałam o to wolne. Czy dostałam? A i owszem, mimo, że u mnie nie ma czegoś takiego jak urlop i w przypadku każdej nieobecności powinnam mieć zastępstwo, którego nie ma. Czy być może będę musiała za to wziąć robotę w któryś weekend do domu? Może tak, może nie, ale teraz gdzie mam zalecenia od lekarza oszczędzać głos wybrałam swój interes a nie interes firmy. Ba, jak w piątek nadal nie będzie poprawy to planuję pojechać do pracy na max 2h i wrócić do domu. Czy moja szefowa jest zadowolona? Na pewno nie, ale jeszcze bardziej niezadowolona będzie jak skończę z powikłaniami w szpitalu i zniknę na nie wiadomo ile, a tak przynajmniej wie, że wrócę po weekendzie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, acherontia styx napisał(a):

pracodawca w 95% przypadków przedłoży interes firmy nad przejmowanie się pojedynczą jednostką

Dokładnie tak. I nie jest to jego zła wola. Tak wychodzi z czystej kalkulacji. 
Mi podziękowali po 3 miesiącach zwolnienia, po wielu latach pracy (długa historia). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Raffuss napisał(a):

Mi podziękowali po 3 miesiącach zwolnienia, po wielu latach pracy (długa historia). 

Tak sobie sprawdziłam, co to masz za zaburzenie. Zespół stresu pourazowego - myślę, że może też mnie dotyczyć. Traumatyczne przeżycia psychozy. I wydaje mi się, że trochę zawsze po psychozie zmienia mi się częściowo osobowość. Nie umiem tego wyjaśnić, ale czuję, że za każdym razem staje się trochę inna.

No i ta cholerna derealizacja... Wkurza mnie. No ale muszę z nią żyć, od 10 lat już...

Dzisiaj czuję się nieźle. Po męczącym dniu wczoraj, doceniam coś takiego jak luźniejsze dziś.

Podoba mi się dzisiejsza deszczowa pogoda. Uwielbiam -  to takie katharsis dla duszy i świata.

❤️

Edytowane przez Verinia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Raffuss napisał(a):

Przecież pracodawca nie płacił za te całe  3 miesiace. To lepiej zatrudnic kogoś kto nie wiadomo czy się sprawdzi jak zaczekać na powrot osoby ktora wiadomo że ogarnia. To jest ta kalkulacja ze w 3 miesiace ktos zastapi wieloletniego pracownika? Masz kogoś z kogo byłeś zadowolony przez lata i nagle nara bo poszedł na zwolnienie? Jak kobieta rodzi dziecko to często nie ma jej o wiele dużej. Tym tokiem myślenia wsztscy którzy mieli dłuższą przerwę w pracy byliby do odstrzału. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, bei napisał(a):

Przecież pracodawca nie płacił za te całe  3 miesiace. To lepiej zatrudnic kogoś kto nie wiadomo czy się sprawdzi jak zaczekać na powrot osoby ktora wiadomo że ogarnia. To jest ta kalkulacja ze w 3 miesiace ktos zastapi wieloletniego pracownika? Masz kogoś z kogo byłeś zadowolony przez lata i nagle nara bo poszedł na zwolnienie? Jak kobieta rodzi dziecko to często nie ma jej o wiele dużej. Tym tokiem myślenia wsztscy którzy mieli dłuższą przerwę w pracy byliby do odstrzału. 

Nie. Pracownik na długim zwolnieniu blokuje etat czyli nie ma ani pracownika ani etatu. I tak musi wziąć kogoś na zastępstwo i go przyuczyć czyli wychodzi na to samo, a łatwiej znaleźć kogoś proponując mu UOP niż umowę na zastępstwo. 

Nie ma ludzi niezastąpionych. Dla pracodawcy jesteście fajni, dopóki jesteście i pracujecie. Jak znikacie na kilka miesięcy już stanowicie problem, a nie wartościowego pracownika.
Sorry, praca to jest biznes, a nie poświęcanie się się dla idei.

A co do kobiet w ciąży będących na zwolnieniu od momentu zobaczenia dwóch kresek na teście - ZUS też już takie zwolnienia podważa. Nie ma czegoś takiego jak zwolnienie lekarskie z powodu ciąży, bo ciąża to nie choroba. A jak jeszcze kobieta pracowała chwilę i zaszła w ciąże i uciekła na zwolnienie to zus wszczyna postępowanie w kierunku fikcyjności zatrudnienia i próby wyłudzenia świadczeń. Jak i pracodawca i kobieta nie udowodni że pracowała rzeczywiście i rzeczywiście zatrudnienie jej było potrzebne w firmie (np. nie zatrudni nikogo na zastępstwo za ciężarną) - nie ma ani zasiłku ani macierzyńskiego.
I nie, warunki pracy nie są powodem do pójścia na zwolnienie w ciąży, bo nie ma takiej choroby jak warunki pracy. Takie rzeczy reguluje kodeks pracy, a nie zwolnienie lekarskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież kobiety nie pracują do dnia porodu, potem macierzynski, wychowawczy. 

58 minut temu, acherontia styx napisał(a):

Nie ma ludzi niezastąpionych. Dla pracodawcy jesteście fajni, dopóki jesteście i pracujecie. Jak znikacie na kilka miesięcy już stanowicie problem, a nie wartościowego pracownika

Ja kogos nie ma to nie, ale jak wraca to dlaczego nie ma byc znowu tym wartosciowym pracownikiem. 

58 minut temu, acherontia styx napisał(a):

I nie, warunki pracy nie są powodem do pójścia na zwolnienie w ciąży, bo nie ma takiej choroby jak warunki pracy

Warunki pracy nie są choroba, ale nie każda ma pracę którą można wykonywać będąc w ciąży. 

Edytowane przez bei

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, Purpurowy napisał(a):

Może i leki nie pomagają w moich problemach ze spaniem, ale przynajmniej za dnia jestem nieprzytomny...👍

To raczej skutek uboczny, a nie zamierzone działanie. 

Ja mam przez tabletki napadu senności jakis 2 godziny po przebudzeniu. Kawa pomaga i potem juz jest ok do wieczora. Jestem na minimalnej dawce.

Pamietam że na którymś leku miałam tak, że w okolicy południa miałam przez godzinę napad senności. Mogłabym na podstawie tego zegarek ustawiać 😉.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, bei napisał(a):

Warunki pracy nie są choroba, ale nie każda ma pracę którą można wykonywać będąc w ciąży. 

To reguluje to kodeks pracy nadal, a nie zwolnienie.
Pracodawca powinien dostosować warunki, a jak się nie da to zwolnić ze świadczenia pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia🙃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, Verinia napisał(a):

Tak sobie sprawdziłam, co to masz za zaburzenie. Zespół stresu pourazowego - myślę, że może też mnie dotyczyć. Traumatyczne przeżycia psychozy. I wydaje mi się, że trochę zawsze po psychozie zmienia mi się częściowo osobowość. Nie umiem tego wyjaśnić, ale czuję, że za każdym razem staje się trochę inna.

No i ta cholerna derealizacja... Wkurza mnie. No ale muszę z nią żyć, od 10 lat już...

❤️

Musi Tobie nie być łatwo. Osobowość zawsze się odrobinę zmienia niestety. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi