Skocz do zawartości
Nerwica.com

Cześć

Slawos

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, B.S. napisał:

Nie znam tematu.

Od lekarki poza diagnozą CHAD i lekami i pocieszeniem że za kilka dni będzie lepiej nic wiele więcej nie słyszę

Doczytałem.

Objawy pasują.

Rozdrażnienie, nerwowość, lęki, smutek i energii od groma.

Hydroksyzyna doraźnie 4-5.

Do lek. za kilka dni.

A co przy tym się zażywa?

A mam CHAD 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie pomagał doraźnie lorafen (poza tymi lekami, które już bierzesz - widziałem depakine, zolafren), ale generalnie na silne objawy psychotyczne to już tylko szpital. Na szczęście chyba jeszcze nie jesteś w takim stanie, żeby to było konieczne i masz świadomość choroby. Na sen i uspokojenie w hipomanii hydroxyzyna może być za słaba (nawet 25 mg)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, na każdego leki działają trochę inaczej - dlatego trzeba dopasować je do konkretnej osoby, w trakcie leczenia i diagnozowania. Czasem trzeba trafić na odpowiednią kompozycję i ustalić właściwą dawkę. Mów lekarzowi dokładnie przy wizycie jak się czujesz. W tym przypadku nie można powiedzieć mnie pomogło to i Tobie pomoże, niestety. W ChaD trzeba też uważać na leki przeciwdepresyjne, bo potrafią wywalić do nieba (ja tak miałem swego czasu z wenlafaksyną).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zola. i Ket. mam od niedawna i się uczę z nimi żyć.

Diagnozę chad mam kilka lat ale dopiero teraz pod wpływem terapii, no tej całościowej, wielorakiej, zapomniałem nazwy, zacząłem się bardziej chad interesować.

I sobą samym, co się ze mną dzieje.

I wszystko jest nowe choć ja sam mam 47 na karku, i ciężko zmienianie się przychodzi.

W tym roku pomarli mi Rodzice i dużo nowych obowiązków i odpowiedzialności.

I zaczęła się nowa jazda w górę chad.

Nędza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@B.S. ja mam diagnozę ChAD od prawie 15 lat. Żeby oswoić to g.wno trzeba o nim trochę wiedzieć. Przeszedłem wszystkie etapy - od zaprzeczania chorobie, przez kwestionowanie konieczności brania leków, uważanie, że sam sobie doskonale poradzę, że nad tym panuję. Nie panuję, i nawet z lekami niekoniecznie jestem w stanie zagasić pojawiające się od czasu do czasu nawroty manii z elementami psychozy. Człowiek żyje jak na bombie i musi się mocno pilnować. Niemniej staram się żyć normalnie. Na szczęście miewam też remisje jak teraz. Życzę powodzenia w zbijaniu stanu chorobowego - i tak masz dużo szczęścia, że przeżywasz go świadomie, bo ja zwykle odpływam do swojego urojonego świata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi