Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wybory

wiejskifilozof

Na kogo zagłosujesz?  

41 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na kogo zagłosujesz?

• Zjednoczona prawica (PiS)
      13
    • Koalicja Obywatelska (PO, Nowoczesna)
      7
    • Lewica
      6
    • PSL+Kukiz15
      0
    • Inne
      9
    • Nie idę na wybory
      6

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Dryagan napisał(a):

Tego nie zrozumiałem w ogóle - nie wiem co to "świat relica", ani jaki "piękny świat" mieliśmy niby wszyscy. Czasem piszesz o czymś, o czym ludzie na tym Forum pojęcia raczej nie mają. 

Niektórzy mają. Gdyby forum depresja prawdy nie zatajała to by wszyscy o tym wiedzieli. Kiedyś cień wiatru, zresztą nie tylko wiele postów o tym samym świecie napisał. 

Po rozprawie i media o tym świecie, zaczną pisać wprost. 

To nie jest wytwór żadnej choroby, policja z mojego miasta od roku 2012 roku to wie, widziała dowody. 

Czekali na mnie aż dorosnę, zrozumie, zobaczę i nie spodziewali się, że 2 lata później ktoś tak to wszystko zrujnuje. 

Tak w skrócie jak sama nazwa wskazuje, świat relica, świat pozostałości po minionej epoce, pamiątka po przeszłości, powrót do niej. Wszystkie medialne powtórzenia, nawet polityczne to świat relica. I nie tylko, bo jest to tak naprawdę wszystko co zapadło w naszej pamięci w naszych sercach. Wiele wydarzeń już miało miejsce, nie oszukujmy się jako historyk powinieneś zrozumieć ; ) 

Inna sprawa, że ktoś za pomocą swoich talentów do tej przeszłości mnie w namacalny, rzeczywisty sposób przeniósł. 

Tak w skrócie jak sama nazwa wskazuje, świat relica, świat pozostałości po minionej epoce, pamiątka po przeszłości, powrót do niej. Wszystkie medialne powtórzenia, nawet polityczne to świat relica. I nie tylko, bo jest to tak naprawdę wszystko co zapadło w naszej pamięci w naszych sercach. Wiele wydarzeń już miało miejsce, nie oszukujmy się jako historyk powinieneś zrozumieć ; ) 

Inna sprawa, że ktoś za pomocą swoich talentów do tej przeszłości mnie w namacalny, rzeczywisty sposób przeniósł. 

Proszę o wedytowanie, jeśli można bo ja już nie mogę, a mnie się to dwa razy wysłało. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 minut temu, mała_mi123 napisał(a):

U, najmilej to się kobietom patrzyło na kandydata Mariana Krzaklewskiego. Ale to nie są wybory na misster uniwersum 🙂↔️

No pewnie Paniom w tamtych czasach się podobał, ja bardziej tu miałam na myśli Pierwszą Damę, w tych czasach nie chodzi nawet konkretnie czy jest w moim typie czy nie, gusta są różne, ale o taką ogólną prezencje. Jak je posłuchałam to jednak żona Pana Trzaskowskiego bardziej mi się podoba, ale już się zamykam. Tak Wam tylko emocje wyborcze chciałam podnieść trochę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@You know nothing, Jon Snow a czy któryś kandydat ci się nie podobał, bo jak czytam wątek to czuje trochę dezorientacje? Poglądami odpowiadała ci pani Magdalena, myślałaś o Nawrockim, Mentzen byl dobrym kandydatem i zagłosowałaś na Trzaskowskiego. Nie że się czepiam, tylko próbuje się połapać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybrałam sobie 4 kandydatów, najlepszych moim zdaniem, ale w innym wątku napisałam, że albo Pan Trzaskowski albo Biejat więc może Ci się to wydawać wyrwane z kontekstu. 

Edytowane przez You know nothing, Jon Snow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dryagan media mają ważną rolę do odegrania. Gdyby nie dziennikarze, wiele afer tego czy innego rządu zostałoby zamiecione pod dywan. Media się radykalizują, bo radykalizuje się język debaty i to się dobrze sprzedaje (media prywatne na tym zarabiają, prosta rynkowa reguła). Co do mediów publicznych to chyba nie mają one sensu w Polsce, bo każda kolejna władza kładzie na nie łapę, choć poziomu absurdu TVP za czasów p. Kurskiego  trudno będzie w mojej opinii doścignąć. Niestety nie ma miejsca w dzisiejszych czasach na spokojną i rzeczową debatę, nad czym ubolewam. Publicystyka nie istnieje. Liczy się szybki news, zawrotna prędkość, zysk z newsa, tłit, commentary na youtubie, tiktok, rolka etc. I niestety fake newsy. Ale to nie jest tylko wina mediów, chociaż zasługi dla brutalizacji debaty publicznej mają niemałe. 

52 minuty temu, Dryagan napisał(a):

Mentzen może sprawiać wrażenie bardzo młodego, ale ma już 38 lat

Czyli jest młody 😜

55 minut temu, Dryagan napisał(a):

Moim zdaniem dziś pokazał się bardzo dojrzale: nie ogłosił od razu poparcia dla żadnego z kandydatów, tylko zaproponował spotkania z obydwoma, żeby jasno postawić sprawę – że ma silny, 15-procentowy mandat od wyborców i chce coś konkretnego dla nich wynegocjować. To nie jest polityka „na pokaz”, tylko próba realnego wpływu.

Ja to odebrałem jako granie na wybory 2027, a nie troskę o własny elektorat (mam trochę cyniczne podejście do polityki, nie jestem idealistą).

57 minut temu, Dryagan napisał(a):

To nie jest polityka „na pokaz”, tylko próba realnego wpływu. Jego przekaz trafia zwłaszcza do młodych – może właśnie dlatego, że mówi językiem prostym, bez zbędnej patetyki, i stawia na konkretne postulaty.

I tu mam największy problem z Mentzenem. Zresztą o tym pisałem już wyżej. Prosty i szybki przekaz w formie tiktoka, żartu czy sloganu wiecowego nie jest rozwiązaniem. Na tiktoku Mentzen ogłasza, że postuluje likwidację ZUS, PIT i CIT, a podczas debaty telewizyjnej tłumaczy, że żartował. Nie prostuje tego jednak w swoich mediach społecznościowych, tylko brnie w te banialuki dalej. A wyborcy wierzą i widzą w tym rozwiązanie. Szkoda, że nie tłumaczy też, jak chce uprościć PIT i CIT, a mówiąc o naprawie służby zdrowia, z rozbrajającą szczerością oświadcza, że chce przenieść system istniejący w Niemczech i Singapurze do Polski. Nie zrozumcie mnie źle - nie chodzi mi o to, żeby w ogóle nie szukać nowych pomysłów i rozwiązań, bo przecież tego od polityków oczekujemy. Jednakowoż te rozwiązania nie mogą być utopijne. A Mentzen kupuje wyborców mrzonkami, nie konkretami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

26 minut temu, zew napisał(a):

@DryaganCo do mediów publicznych to chyba nie mają one sensu w Polsce, bo każda kolejna władza kładzie na nie łapę, choć poziomu absurdu TVP za czasów p. Kurskiego  trudno będzie w mojej opinii doścignąć. 

Ja tam Pana Jacka kocham najbardziej ze wszystkich, gdyby startował na prezydenta teraz to by mój wybór był najbardziej oczywisty ; ) W sumie jest podobnie zabawny do Tuska, ale chyba jednak bardziej, najbardziej ze wszystkich. Kocha Muzykę to najważniejsze, Pan Donald zaś koty, choć nie wszystkie koty ochronił, ale nie wiedział więc mu wybaczam. 

26 minut temu, zew napisał(a):

Edytowane przez You know nothing, Jon Snow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, You know nothing, Jon Snow napisał(a):

Ja tam Pana Jacka kocham najbardziej ze wszystkich, gdyby startował na prezydenta teraz to by mój wybór był najbardziej oczywisty ; )

Dobrze, że masz w kim wybierać, ja jestem strasznie wybredny 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi