Skocz do zawartości
Nerwica.com

Miłosierdzie Boże

drań

Rekomendowane odpowiedzi

mirunia, posłużyłem się tzw ironią, czyli ukrytą złośliwością, pogardą i kpiną wyrażoną przy pomocy pozornej aprobaty :D

Bez ironii powyższy post wyglądałby tak (i takie jest moje oficjalne stanowisko):

Rzygam na Paris Hilton, rzygam na jej fanów, rzygam na halloween i w końcu rzygam na samą myśl o tym, że jak będę przeglądał internet, to natrafię na zdjęcie Paris Hilton, bo akurat przypadkowo zapomniała założyć majtek i jest afera na całe USA.

Jeśli idzie o księży, to 2% jest zboczuchami, niby niewiele, ale z drugiej strony - dwóch na stu to jednak dużo. Resztę duchowieństwa szanuję, choćby za śluby czystości i ciekawe wykłady na yt. A że czasem ksiądz ma jakąś na boku, nic na to nie poradzimy, taka natura ludzka, nie każdy da radę wytrzymać bez ruchania ;) Powinni się nie pchać do kościoła tylko iść do roboty na budowę, tak byłoby najlepiej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[videoyoutube=BDkiAeWemlo][/videoyoutube]

I think you should educate yourself before you post errant videos like this that are completely false.

Za radą komentarza pod filmem, wyedukowałem się i doszedłem do wniosku, że tego typu pieśni nie powinno się śpiewać.

Przypuszczam, że większość wiernych nie ogarnia języka i jedyne co wyłapuje z tekstu to słowo lucifer, źle mi się to kojarzy i koniec 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiejski Filozofie, co z Ciebie za Staro-Wierca, jak czcisz Haloween ? Haloween to nie jest nasza tradycja i jestem na NIE !

Natomiast Wszystkich Świętych i Dziady, jestem na TAK ! Wiadomo, że Wszystkich Świętych i Dziady to całkiem inne Święta :D

Co do tych z Bytomia, to nie zdają sobie tak naprawdę sprawy z powagi sytuacji, tak jak ja sobie nie zdawałem za małolata, kiedy wywoływałem Duchy, jak Daniel Magical. Z tym, że nie odwołaliśmy go :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy kto rozważa na temat życia i jego bolączek, tego co później, jest w pewnym sensie teologiem.

Witaj niecały,

fajnie to uchwyciłeś ,w subtelnej definicji.

To może ja teraz :,

" nie jest dobrym teologiem ten, co nie potrafi się zachwycić zachodem Słońca "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do forumowych antyteistów - zagorzałych przeciwników chrześcijaństwa:

Przekleję Wam własnego fejsowego komenta, zamieszczonego przy okazji tematycznej dyskusji, jaka wywiązała się pod jednym z postów Depakiniarza (na jego profilu):

"Hmmm, wierzcie (bo z dogmatami - jak u Nihila - może być ciężko :P) w słuszność owej chrześcijańskiej korekty cywilizacyjnej - zwycięstwa etyki bezwzględnej (każdy człowiek dzieckiem bożym, zasługującym na ...) nad plemienną. Wprowadzenia idei "siły w służbie słabości" - vide kodeks rycerski ;)"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja jestem słaby teolog.

ważne ,że nim jesteś,,, i pamiętaj ,że często ostatni mogą być pierwszymi

Ostatnio nad kosmosem się zastanawiałem :)

Jak to możliwe, że tak sam (?) się rozwinął? :bezradny:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do forumowych antyteistów - zagorzałych przeciwników chrześcijaństwa:

Przekleję Wam własnego fejsowego komenta, zamieszczonego przy okazji tematycznej dyskusji, jaka wywiązała się pod jednym z postów Depakiniarza (na jego profilu):

"Hmmm, wierzcie (bo z dogmatami - jak u Nihila - może być ciężko :P) w słuszność owej chrześcijańskiej korekty cywilizacyjnej - zwycięstwa etyki bezwzględnej (każdy człowiek dzieckiem bożym, zasługującym na ...) nad plemienną. Wprowadzenia idei "siły w służbie słabości" - vide kodeks rycerski ;)"

Dzięki, :D będę takich katolickich miejsc unikał :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Ja się nie czuje,dziecko boże :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

a co mi,zrobisz.Jak ja nie lubię ani islamu ani chrześcijaństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Papież Franciszek chce zmienić modlitwę "Ojcze nasz". Nie spodobał mu się jeden wers

Papież Franciszek wezwał do zmiany jednej z najbardziej powszechnych modlitw chrześcijan - "Ojcze nasz". Nie spodobał mu się wers, który jego zdaniem został źle przetłumaczony i wprowadza w błąd.

"Ojcze nasz" to modlitwa, którą według Nowego Testamentu apostołom przekazał sam Jezus. Jest najstarszą i najważniejszą dla chrześcijan apostrofą. Apel papieża Franciszka odnosi się do końcówki pacierza, która brzmi "I nie wódź nas na pokuszenie".

Zdaniem papieża ten wers został niewłaściwie przetłumaczony i wprowadza w błąd. - To człowiek upada. To nie Bóg wodzi go na pokuszenie i patrzy, jak upada. To szatan prowadzi nas do pokusy - mówiła głowa Kościoła w środę wieczorem na antenie włoskiej telewizji katolickiej TV2000.

Papież proponuje alternatywny zwrot, który już funkcjonuje we Francji. Zamiast słów "I nie wódź nas na pokuszenie", chrześcijanie powinni modlić się zwrotem "I nie pozwól nam ulec pokusie".

Skąd wziął się błąd?

Błąd w tłumaczeniu wyjaśnił anglikański teolog Ian Paul. Greckie słowo "peirasmos", które pada w modlitwie, oznacza zarówno "wodzić na pokuszenie", jak i "poddawać próbie" - tłumaczył w rozmowie z "The Guardian".

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,22761088,papiez-franciszek-chce-zmienic-modlitwe-ojcze-nasz-nie-spodobal.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram logikę papieża, ma to sens, ale podejrzewam, że spora część wiernych będzie niezadowolona z takich zmian.

Marketingowo jest to złe posunięcie, ktoś się modlił przez 50 lat ojcze nasz po staremu, a teraz papież wprowadza korekty i ciężko mu się będzie przestawić na nową wersję modlitwy :pirate:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi