Skocz do zawartości
Nerwica.com

Miłosierdzie Boże

drań

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie dzisiaj pomyślałem, że może z każdym z nas było przy stwarzaniu jak z Obelixem, że jako dziecko Boże wpadliśmy w dzieciństwie do kociołka z jakąś określoną cechą i ona jest w naszym żywocie dominująca, determinująca nasze poczynania.

Zaczęłam myśleć nad kubełkiem, co doprowadziło mnie do rozważań z serii "geny a środowisko a własne wybory ". Wniosek: wszystko, ale z pierwszym nie ma żartów.

Jak to mówią- z genami nie wygrasz. Taka prawda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to mówią- z genami nie wygrasz. Taka prawda.

Pomyślałam teraz, że geny nas "determinują" do tego, żebyśmy nie byli jak inni ludzie. Bo każdy ma unikalną kombinację genów, nie do powtórzenia. Czyli jesteśmy zdeterminowani w dużej części do oryginalności. I może tym samym jesteśmy wolni od tego, by być kalką innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakby tak było nie byłoby autorytetów z plakatów i nie istniałaby taki ruch jak pop kultura, a że mamy troche inne ryje :lol::D to inna sprawa.

Nonsens. Autorytety to wymysł przedsiębiorców po to by wmówić ludziom, że muszą być tacy jak ten którego oni właśnie "sprzedają". Ludzie dają sobie wmówić, że nie są fajni jak np. Johnny Depp czy dziewczyny nie mają figury jak Rihanna i popadają w kompleksy. Chcą być jak oni i kupują ich produkty. A przedsiębiorcy liczą tylko kasę... Tak samo z religią zresztą. Wmawiają Ci, że jesteś nic nie wartym śmieciem i spotka Cie kara jak nie będziesz robił tego co oni Ci każą. Oczywiście nie mówią bezpośrednio "my", tylko chowają się za urojonym w umysłach ludzi bogiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda to prawda, jesteśmy inni, jednak ta inność to tylko wynik wariacji tych samych składników. Wszyscy mamy myślący umysł, emocje, gniew, miłość, masz wybór pracować w konkretnych już ci znanych rodzajach pracy, bo mało prawdopodohbne zebys wymyślił coś nowego, mamy podobne pragnienia i potrzeby np seks, wybudowanie domu, zrobienie kariery w muzyce np. i dlatego też między innymi dzięki temu powstała pop kultura. Przedsiębiorcy wykorzystali pewne mechanizmy w nas tkwiące.

Więc z jednej strony wszyszyscy jesteśmy inni, wyjątkowi, ale z drugiej strony tego medalu, jestesmy tacy sami, jestesmy jednym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat fakt autentyczności Pisma jest potwierdzony, ale prosze poryć i samemu poszukać za nim się nabierze absolutnej pewności, że zostało przez kogoś wymyślone.

Bezczelne kłamstwo. Jest dokładnie odwrotnie. Autorzy nowego testamentu są nieznani. W V wieku św. Hieronim przyznał, że to wszystko jest kłamstwem, ponieważ treść ewangerii została ustalona na Nicei.

Obecnie co czytamy to kopie,kopii,kopii,kopii, tłumaczenia kopii, .... kopii i nie mamy oryginału. Zachęcam do poszperania zainteresowanym i polecam pracę dr Barta Ehramana.

Rosa kłamie jak z nut. Swoją drogą to na początku Szatan, nigdy nie był osobą. La satan(pierwotne pochodzenie) to tytuł nadawany komuś kto kłamie, oszukuje, jest nieszczery.

Nie muszę chyba mówić co to mówi nam o Rosie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Padłam :lol:

Ale spoko, nic odkrywczego nie zarzuciłeś... Już nawet Jezusowi wieki temu zarzucano, że jest od Złego. Nie żebym uważała się na równi broń Boże, ale przypomniał mi się ten fragment Ewangelii:

Łk 11, 14–23

Jezus wyrzucał złego ducha, który był niemy. A gdy zły duch wyszedł, niemy zaczął mówić i tłumy były zdumione. Lecz niektórzy z nich rzekli: «Przez Belzebuba, władcę złych duchów, wyrzuca złe duchy». Inni zaś, chcąc Go wystawić na próbę, domagali się od Niego znaku z nieba.

On jednak, znając ich myśli, rzekł do nich: «Każde królestwo wewnętrznie rozdarte pustoszeje i dom na dom się wali. Jeśli więc i szatan sam przeciw sobie wewnętrznie jest rozdwojony, jakże się ostoi jego królestwo? Mówicie bowiem, że Ja przez Belzebuba wyrzucam złe duchy. Lecz jeśli Ja przez Belzebuba wyrzucam złe duchy, to przez kogo je wyrzucają wasi synowie? Dlatego oni będą waszymi sędziami. A jeśli Ja palcem Bożym wyrzucam złe duchy, to istotnie przyszło już do was królestwo Boże.

Gdy mocarz uzbrojony strzeże swego dworu, bezpieczne jest jego mienie. Lecz gdy mocniejszy od niego nadejdzie i pokona go, zabierze wszystką broń jego, na której polegał, i łupy jego rozda.

Kto nie jest ze Mną, jest przeciwko Mnie; a kto nie zbiera ze Mną, rozprasza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już nawet Jezusowi wieki temu zarzucano, że jest od Złego.
Kto niby zarzucił :mrgreen: pierwsze słyszę, jak już to jakiś poroniony religiant, ateista co najwyżej podważy istnienie takiego kogoś jak Jezus bo źródła pisane są nader skromne i mało wiarygodne. Bo przecież NT nie jest literaturą historyczną czy faktu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się ile wynosi twoje IQ. Podałem konkretne przykłady, nazwiska… w kontrargumencie otrzymuje cytat z książki która z faktycznego punktu widzenia jest wytworem czysto ludzkim i w dodatku zawierająca fałszywe stwierdzenia.

A co do tego, że Jezus uważał się za kogoś ponad wszystkich, jest tym od złego to może świadczyć fragment Mt 10:34-39.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co... na pewno nie zamierzam się wdawać w dyskusje tego typu. Uważam, że napisane zostało nie tylko przeze mnie wystarczająco i dalsza dyskusja była by zwykłym męczeniem kaczora do tego z żenującego poziomu. A ja jestem przeciwnikiem znęcania się nad zwierzętami. :bezradny:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam tą książkę "Alterations of Consciousness: An Empirical Analysis for Social Scientists"

niestety chyba nie ma po polsku, ale warto bo jest przystępnie napisana i jest to systematyczne ujęcie zmienionych stanów świadomości.

tak więc mamy tu naukowe omówienie hipnozy, doświadczeń przyśmiertnych, mistycznych, medytacyjnych, po zazyciu psychodelików itd., dodatkowo autor (profesor psychologii), wychodząc od zmienionych stanów świadomości omawia również nature rzeczywistości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co... na pewno nie zamierzam się wdawać w dyskusje tego typu. Uważam, że napisane zostało nie tylko przeze mnie wystarczająco i dalsza dyskusja była by zwykłym męczeniem kaczora do tego z żenującego poziomu. A ja jestem przeciwnikiem znęcania się nad zwierzętami. :bezradny:

Jakie to typowe. No wręcz podręcznikowy przykład katolika-ignoranta. Zero dowodów, puste stwierdzenia i cytaty z biblii na potwierdzenie swoich racji. Ja też mogę ją cytować. Widać nie spodobał CI się mój poprzedni wers.

Ku ścisłości dla tych którzy nie chcą szperać to zacytuję fragment ( Mt 10:34-39 )

"34 Nie sądźcie, że przyszedłem pokój przynieść na ziemię. Nie przyszedłem przynieść pokoju, ale miecz. 35 Bo przyszedłem poróżnić syna z jego ojcem, córkę z matką, synową z teściową; 36 i będą nieprzyjaciółmi człowieka jego domownicy. 37 Kto kocha ojca lub matkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien. I kto kocha syna lub córkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien. 38 Kto nie bierze swego krzyża, a idzie za Mną, nie jest Mnie godzien. 39 Kto chce znaleźć swe życie, straci je. a kto straci swe życie z mego powodu, znajdzie je."

Może ten Ci się spodoba, mówi o tym jak należy traktować niewolników (Księga Wyjścia 21:20-21)

Kto by pobił kijem swego niewolnika lub niewolnicę, tak iżby zmarli pod jego ręką, winien być surowo ukarany. A jeśliby pozostali przy życiu jeden czy dwa dni, to nie będzie podlegał karze, gdyż są jego własnością.

A tu porada dla panów którzy mają ochotę na kobietę która nie chce popaść w ich łaski (Księga Powtórzonego Prawa 22:28-29)

Jeśli mężczyzna znajdzie młodą kobietę - dziewicę niezaślubioną - pochwyci ją i śpi z nią, a znajdą ich, odda ten mężczyzna, który z nią spał, ojcu młodej kobiety pięćdziesiąt syklów srebra i zostanie ona jego żoną. Za to, że jej gwałt zadał, nie będzie jej mógł porzucić przez całe swe życie.

Księga Powtórzonego Prawa 13:7-12

Jeśli cię będzie pobudzał skrycie twój brat, syn twojej matki, twój syn lub córka albo żona, co na łonie twym spoczywa albo przyjaciel tak ci miły, jak ty sam, mówiąc: «Chodźmy, służmy bogom obcym», bogom, których nie znałeś ani ty, ani przodkowie twoi - jakiemuś spośród bóstw okolicznych narodów, czy też dalekich od jednego krańca ziemi do drugiego - nie usłuchasz go, nie ulegniesz mu, nie spojrzysz na niego z litością, nie będziesz miał miłosierdzia, nie będziesz taił jego przestępstwa. Winieneś go zabić, pierwszy podniesiesz rękę, aby go zgładzić, a potem cały lud. Ukamienujesz go na śmierć, ponieważ usiłował cię odwieść od Pana, Boga twojego, który cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli. Cały Izrael, słysząc to, ulęknie się i przestanie czynić to zło pośród siebie.

Mógłbym tak cały czas ale pewnie serwer by się zwiesił od przeładowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie dzisiaj pomyślałem, że może z każdym z nas było przy stwarzaniu jak z Obelixem, że jako dziecko Boże wpadliśmy w dzieciństwie do kociołka z jakąś określoną cechą i ona jest w naszym żywocie dominująca, determinująca nasze poczynania. Tę głęboką myśl, która wyleciała z płuc obrazuje poniższy fresk-

ja chyba wpadłam do kubełka z napisem - bunt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....

A tu porada dla panów którzy mają ochotę na kobietę która nie chce popaść w ich łaski (Księga Powtórzonego Prawa 22:28-29)

Jeśli mężczyzna znajdzie młodą kobietę - dziewicę niezaślubioną - pochwyci ją i śpi z nią, a znajdą ich, odda ten mężczyzna, który z nią spał, ojcu młodej kobiety pięćdziesiąt syklów srebra i zostanie ona jego żoną. Za to, że jej gwałt zadał, nie będzie jej mógł porzucić przez całe swe życie.

....

Praktyczne - tylko jak przeliczyć 50 syklów na euro?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbym tak cały czas ale pewnie serwer by się zwiesił od przeładowania.

Raczej od pisania głupot, podpierając się nie dość, że nie zrozumianymi to jeszcze wyrwanymi z kontekstu cytatami.

Jak pisałam, jesteś przewidywalny do bólu. W dalszym ciągu nie widzę sensu dyskusji z kimś, kto w ogóle jej nie chce, tylko w sposób odstręczający i agresywny posługuje się czymś, czym posługiwać się nie umie i o czym nie ma pojęcia :bezradny:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tak... Nic nie masz do powiedzenia w takim razie. Argument kontekstu jest bardzo typowym argumentem używanym przez takich jak ty. Najbardziej żałosne jest to, że NIGDY ich wierzący nie wyjaśniają, tylko liczą na to, że druga strona jest na tyle głupia i się da nabrać, że to "wyrwane z kontekstu"

Powstają nawet filmiki o takich jak ty.

Zachęcam zresztą każdego, niech sam przestudiuje i zobaczycie, że to nie jest absolutnie wyrwane z kontekstu.

A swoją drogą, jestem gotowy do rozmowy w każdej chwili i zapewniam Cie, że moja wiedza przewyższa twoją jeżeli chodzi o chrześcijaństwo. Twoja kłamstwa, nieścisłości i zamydlenie oczu wylewa się w każdym poście o religii.

Twoje puste "nie masz o tym pojęcia", "nie znasz się na chrześcijaństwie", "nie umiesz się posługiwać biblią" nie robi na mnie wrażenia, wielu ateistów słyszy coś takiego. Taki wasz mechanizm obronny, myślicie że zrobicie na kimś kto wie o religii to i owo, zrobi wrażenie. Kim ty jesteś, że myślisz, że potrafisz się posługiwać biblią lepiej ode mnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to nie masz uzasadnień? :shock: Ty przeklikaj w tył naście stron człowieku i zobacz jak się tam naprodukowano. Mi już zal klawiatury na dzierganie w kółko tego samego. :bezradny:

Jedna rzecz - Biblią się nie posługuje. O ile jesteś w stanie pojąć co mam na mysli. :(

Myślę, że w posługiwaniu się Biblią (pisze się z dużej litery) jesteś na niezłym poziomie. Gdzie mi do ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to nie masz uzasadnień? :shock: Ty przeklikaj w tył naście stron człowieku i zobacz jak się tam naprodukowano. Mi już zal klawiatury na dzierganie w kółko tego samego. :bezradny:

Jedna rzecz - Biblią się nie posługuje. O ile jesteś w stanie pojąć co mam na mysli. :(

Myślę, że w posługiwaniu się Biblią (pisze się z dużej litery) jesteś na niezłym poziomie. Gdzie mi do ciebie.

Nie masz żadnych uzasadnień. A te twoje pseudo "uzasadnienia" są pełne kłamstw i nieścisłości. Jak na ironię można z czystym sumieniem Ci nadać tytuł "la satan" :*

Największe kłamstwo to właśnie o "autentyczności ewangerii".

Zrobiłem dokładnie to samo co ty, zacytowałem biblię(będę pisał z małej litery, pogódź się z tym). I przeciwnie. Klechy i inne kaznodzieje, używają biblii i ich cytatów by przekazywać "mądrości" w niej zawarte. A barany za pasterzami biegną niczym świnie na rzeź, bo pierwsze co im wmówili to, to że "boga się nie zrozumie, wiec nie myśl za dużo, tylko zaakceptuj" i nie ważne czy wydaje Ci się to słuszne czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klechy i inne kaznodzieje, używają biblii i ich cytatów by przekazywać "mądrości" w niej zawarte. A barany za pasterzami biegną niczym świnie na rzeź, bo pierwsze co im wmówili to, to że "boga się nie zrozumie, wiec nie myśl za dużo, tylko zaakceptuj" i nie ważne czy wydaje Ci się to słuszne czy nie.

Mnie zadziwia wiara parafian w nieskończoną miłość bożą. Przecież ichni bóg jawi się jako tyran i psychol.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi