Skocz do zawartości
Nerwica.com

Miłosierdzie Boże

drań

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli którą? Skoro urodziły się jako zarówno mężczyzna jak i kobieta w jednej osobie, albo żadnym z nich, pod względem anatomicznym i fizjologicznym? Bóg będzie losował z maszyny losującej? Rzuci monetą? Kością? Da takiemu człowiekowi wybór, którą płeć chce?

Sam nie wiem, jak to będzie wyglądać. Ale w idealnym świecie człowiek miałby jedną płeć i tylko jedną płeć - męską lub żeńską.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyna rzecz której nie da się odziedziczyć po rodzicach to wiara. Niby nie ma nic wspólnego z genetyką, więc bez sensu rozpatrywać to w tej kategorii, ale na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że tak właśnie jest. :pirate:
Większość jednak dziedziczy, oczywiście z genetyką nie ma to nic wspólnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyna rzecz której nie da się odziedziczyć po rodzicach to wiara. Niby nie ma nic wspólnego z genetyką, więc bez sensu rozpatrywać to w tej kategorii, ale na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że tak właśnie jest. :pirate:
Większość jednak dziedziczy, oczywiście z genetyką nie ma to nic wspólnego.

Czy nic to nie wiem, na pewno niewiele. Ale może jest jakiś %X, który determinuje religijność, może zostanie odkryty gen religijności(albo już został odkryty), który określa jakieś tam predyspozycje do przyjmowania/ odrzucania pewnych fenomenów na "piękne oczy", a dalej to jest rozwijane w procesie socjalizacji, kształcenia, wychowywania, indoktrynacji itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Czy nic to nie wiem, na pewno niewiele. Ale może jest jakiś %X, który determinuje religijność, może zostanie odkryty gen religijności(albo już został odkryty), który określa jakieś tam predyspozycje do przyjmowania/ odrzucania pewnych fenomenów na "piękne oczy", a dalej to jest rozwijane w procesie socjalizacji, kształcenia, wychowywania, indoktrynacji itp.

Nie sądzisz, że ten który wymyślił ten schemat psychomanipulacji na dzieciach miał niezłą wiedzę o mechanizmach psychiki ludzkiej? (Nieadekwatną do czasów.)

Oglądałem ostatnio na NAT GEO program "Pułapki umysłu". M. in. pokazywali sztuczki budowli sakralnych, wykreowane celem oddziaływania na emocje (czyli wzmacniania zniewolenia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wielu przekazach i mitologiach bliskiego wschodu wspomina się wielką powódź, a twórcy Biblii pewnie zerżnęli od innych a ludzie którzy zajmują się dowodzeniem tego jak na arce zmieściły się tysiące gatunków albo nie mają co robić albo maja nie po kolei w głowie. :mrgreen: Mój ojciec czytał właśnie takie książki "naukowe"o tym mówiące albo o tym jak rozstąpiło się morze czerwone albo czy możliwe były plagi egipskie i manna z nieba.

Tak jak Carlos pisze, sam pomysł wielkiego lu z nieba nie jest oryginalnym pomysłem autorów ST. Prawa autorskie należą do Sumerów:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Epos_o_Gilgameszu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że obecność podań o potopie w wielu kulturach na świecie to dowód na historyczność Biblii. Wierzę, że świat ma kilka tysięcy lat (kreacjonizm młodej ziemi) - proszę nie brać tego za dziwactwo, bo to nie jest dziwactwo. Nie wierzę w (makro)ewolucję (m.in. w to, że człowiek pochodzi od małpy (a małpa miałaby pochodzić od jakichś mikroorganizmów - oczywiście nie bezpośrednio)). Człowiek to nie zwierzę, mimo tego, że anatomicznie ciało ludzkie jest bardzo podobne do ciał zwierzęcych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wielu przekazach i mitologiach bliskiego wschodu wspomina się wielką powódź, a twórcy Biblii pewnie zerżnęli od innych a ludzie którzy zajmują się dowodzeniem tego jak na arce zmieściły się tysiące gatunków albo nie mają co robić albo maja nie po kolei w głowie. :mrgreen: Mój ojciec czytał właśnie takie książki "naukowe"o tym mówiące albo o tym jak rozstąpiło się morze czerwone albo czy możliwe były plagi egipskie i manna z nieba.

Tak jak Carlos pisze, sam pomysł wielkiego lu z nieba nie jest oryginalnym pomysłem autorów ST. Prawa autorskie należą do Sumerów:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Epos_o_Gilgameszu

Myślę, że obecność podań o potopie w wielu kulturach na świecie to dowód na historyczność Biblii.

Raczej dowód na wtórność, naśladownictwo Biblii względem innych 'świętych ksiąg'. Wiele, jeśli nie większość opowieści starotestamentowych zostało zerżniętym, niekiedy żywcem, z mitów sumeryjskich. Jak można mówić o Biblii w kontekście objawienia Słowa Bożego spisywanego przez ludzi rzekomo natchnionych przez Boga, skoro opisywane przez nią wydarzenia czy prawidła były znane innym kulturom we wcześniejszych okresach historycznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wierzę, że świat ma kilka tysięcy lat (kreacjonizm młodej ziemi) - proszę nie brać tego za dziwactwo, bo to nie jest dziwactwo.

Proszę nie brać tego do siebie, ale mam inne zdanie...

Jak wyżej. No i klasyczne pytanie - co z dinozaurami, datowaniem metodą radiowęglową itp. ?

Nie wierzę w (makro)ewolucję (m.in. w to, że człowiek pochodzi od małpy (a małpa miałaby pochodzić od jakichś mikroorganizmów - oczywiście nie bezpośrednio)).

Teoria ewolucji nie zakłada, że człowiek pochodzi od małpy, tylko że jest blisko spokrewniony z małpą, a to znaczeniowo zupełnie dwie różne rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzisz, że ten który wymyślił ten schemat psychomanipulacji na dzieciach miał niezłą wiedzę o mechanizmach psychiki ludzkiej? (Nieadekwatną do czasów.)

Przeszło mi to przez myśl. Mózg całej tej operacji to musiał być psychomanipulator-socjotechnik-spychoanalityk samouk lvl: HARD, zresztą obecny zasięg i rozmach projekciku który tchnął w życie zdają się to potwierdzać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę się nie śmiać i nie szydzić z tego, ale wierzę w dosłowny potop ogólnoświatowy mający miejsce ok. 4500 lat temu. W związku z tym wspólny przodek wszystkich ludzi żyjących dziś na Ziemi żył jeszcze zaledwie 4200 - 4100 lat temu (Noe żył po potopie jeszcze 350 lat). Chodzi o przodka w linii męskiej. Nie jestem jedyną osobą w krajach rozwiniętych, która tak wierzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Natchnienie" w katolicyzmie nie oznacza tego, że jakiś synek jeden z drugim dostał spazmów od bożego światła i zaczął pisać jak sekretarka to, co ktoś mu tam z góry podyktował.

Damn it, czyli jednak (przynajmniej w myśl teologii katolickiej) nie zostałem natchniony swojego czasu. Czuję się rozczarowany. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem jedyną osobą w krajach rozwiniętych, która tak wierzy.

Nie jesteś też jedyną osobą w krajach rozwiniętych, która nie szczepi swoich dzieci, wierzy że Ziemia jest płaska (patrz: towarzystwo płaskiej Ziemi) czy uprawia dendrofilię. I o czym to ma niby świadczyć? Moim zdaniem o niczym. Zacznijmy jeść ekskrementy, miliony much nie mogą się mylić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyżej. No i klasyczne pytanie - co z dinozaurami, datowaniem metodą radiowęglową itp. ?

Dinozaury może żyły jeszcze po potopie (a może nawet niektóre legendarne stwory, których istnienia nauka (przynajmniej oficjalna) nie potwierdziła, są nielicznymi żyjącymi do dziś dinozaurami) i były wśród zwierząt obecnych na arce, może wyginęły jeszcze przed tym, jak Potop zalał Ziemię. W "stare" daty ustalane metodą radiowęglową nie wierzę (nie tylko ja mam takie zdanie) - a może ta metoda działa tylko do ok. 2000 lat p.n.e.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedzmy ktoś umiera w wieku 20 lat, ten ktoś jest niewierzącym i po śmierci przeżywa męczarnie przez 9653095483530983854093853094853490853098530954830495834095834095834098539048530948534098530985309485094385093485094385304985093845093485309485309485 lat, a czeka go nieskończenie razy więcej.

Kuźwa, dżeto, będę miał przez Ciebie koszmary senne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem jedyną osobą w krajach rozwiniętych (...)

A propos, to Polska już awansowała z grona krajów rozwijających się do rozwiniętych? Coś mi musiało umknąć od czasów szkoły, albo ostatniego wcielenia. :lol:

Polska należy do krajów bardzo wysokorozwiniętych https://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_pa%C5%84stw_%C5%9Bwiata_wed%C5%82ug_wska%C5%BAnika_rozwoju_spo%C5%82ecznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem jedyną osobą w krajach rozwiniętych (...)

A propos, to Polska już awansowała z grona krajów rozwijających się do rozwiniętych? Coś mi musiało umknąć od czasów szkoły, albo ostatniego wcielenia. :lol:

Polska należy do krajów bardzo wysokorozwiniętych https://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_pa%C5%84stw_%C5%9Bwiata_wed%C5%82ug_wska%C5%BAnika_rozwoju_spo%C5%82ecznego

O ja pier... zniszczyłeś cały mój światopogląd i dzieciństwo jednym postem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi