Skocz do zawartości
Nerwica.com

SERTRALINA (ApoSerta, Asentra, Asertin, Miravil, Sastium, Sertagen, Sertralina Krka, Sertranorm, Seraloft, Stimuloton, Zoloft, Zotral)

shadow_no

Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

124 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      74
    • Nie
      30
    • Zaszkodziła
      20

Rekomendowane odpowiedzi

benzowiec84, a ja nie chce zadnych emocji, zadnego czucia tylko stabilnosc. nie mam juz do tego wszystkiego siły.

nie rozumiem czemu do wszystkiego musze dochodzic ciezka praca podczas gdy inni maja łatwiej.

bo takie jest życie , jeden ma szczęście a drugi ma pecha , jeden stracił 2 nogi w wieku 18 lat i żyję na wózku podczas gdy inni mąją piekne laski i piękne życie , smutne ale prawdziwe , ja też jestem chory ,psychicznie i fizycznie. mam dopiero 31 lat.

skoro nie chcesz żadnych emocji to sprobuj paroksetyny 40 mg , ew w skrajnych przypadkach możesz zwiększyć do 60 mg.

Ale jak dostaniesz Anhedonii to potem nie mów że już chcesz coś czuć . Dlatego należy ssri wypośrodkować nie za dużo nie za mało , ewentualnie jakiś mix , nic nie czucie ci nic nie da , bedziesz cierpieć że nic cie nie ciekawi i że nie wstaje z łużka bo po co jak i tak nic nie czuję. nie bedziesz się smucić ale nie bedziesz się też cieszyć. emocję muszą być , to motor napędowy i muszą być i te złe(bo czegoś nas uczą) i te dobre bo sprawiają nam radość. droga do nic nie czucia(Anhedonii) to przejscie z jednego bagna do drugiego. Uwierz mi że tak naprawdę to nie chcesz nic nie czuć.

wiem co mówie bo przerabiałem to , kiedyś na hypperalu pisałem że chcę być emocjonalnym cyborgiem , dawno temu , i nic nie czułem . teraz zaleczam skutki tego , i idę w drugą stronę , chce wreszcie coś czuć,z serotoninowego zalewu w noradrenalinowo dopaminowy. osobowość przestawiam o 180% , mam nadzieje że to mi wyjdzie na dobre.

Moja depresja ze smutkami,dołami ,płaczem,cierpieniem , przerodziła się w depresję z apatia i anhedonia - która gorsza nie wiem.

Dlatego napisz że chcesz się poczuć normalnie,zdrowo a nie że nie chcesz nic czuć :)

-- 24 mar 2015, 21:40 --

może zwiększ dawkę trazodonu do 150 mg + bo od tylu zalecana dawka antydepresyjna i zmień sertaline na paroksetyne , powinno trochę pomóc w twoim wypadku . jak źle się czujesz , to po co dalej bierzesz sertaline . idz do lekarza niech ci zmieni . możesz też dać paroksetyne + mianseryne,mirtazepine - to dobry mix na depresje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich :) Dopiero zaczynam przygodę z sertaliną. Lekarz przypisał mi 100 mg rano. Zaczęłam od dawki 25 mg, następnie zwiększyłam do 50 mg i tu zaczyna się mój problem. Przy 50 dotyka mnie masa skutków ubocznych zaczynając od drżenia całego ciała, bardzo szybkiego pulsu, pogłębionej depresji, spadku nastroju, dekoncentracji, problemów z pamięcią itd. O mdłościach, swędzącej skórze, bólu głowy, gardła itp. to już nawet szkoda pisać. Historia powtarza się przy innych lekach np. seroxacie, venlectinie, ketrelu. Rispolept totalnie mnie zrobotyzował. Przytyłam chyba 12 kilo, więc przestałam brać. Jestem już na skraju wyczerpania nerwowego. Nie wiem jak sobie pomóc. Czy to są normalne reakcje? Też mieliście takie doświadczenia? Sertagen biorę trzeci tydzień i nie wiem co mam dalej robić. Nie mogę pracować i w miarę normalnie funkcjonować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rumianek800, niestety tak. Takie są skutki uboczne antydepresantów. Mam bardzo podobne reakcje zwłaszcza przy wprowadzeniu i zwiększaniu dawki: pogorszenie nastroju, nasilenie lęków, dekoncentracji, suchości w ustach, swędzącej skórze, bólu gardła, pisk w uszach, poszerzone źrenice, ziewanie, nadmierne pocenie. Benzo na niektóre z nich powinny pomóc. Większość z nich powinna przejść do miesiąca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Od prawie trzech tygodni biorę sertagen, do tego propranolol oraz zomiren. Jest lepiej, zdecydowanie, szczególnie po zomirenie. Jednak metabolizm zmalał i już zauważyłam tycie. Zastanawiam się po którym leku, czy ktoś mi podpowie? Dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle- łyknij sertrę, nie martw się!

Gdy Cię życie w zad zapina, nie trać wigoru- jest lamotrygina!

Jeśli żyć chcesz bez bólu dupy i spinki-zażyj troszkę kwetiapinki!

Zagryź alprą, przepij klonem i w kosmos zapierdalaj radzieckim kosmodromem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcialabym Was o cos zapytac... biore Sertraline w dawce 50mg od 4 miesiecy, nie widzialam zbytnio efektow- napady paniki nadal potrafia mnie dopasc poza domem... lekarz zasugerowal podniesienie dawki do 100mg lub zmienienie leku... postanowilam ze sprobuje ze zwiekszona dawka, jednak po 3 dniach okropnego samopoczucia na 100mg wrocilam do 50mg...i co mam teraz zrobic ? zmienic lek ? czy jest szansa, ze wogole jakis mi pomoze? ja juz powoli trace nadzieje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle- łyknij sertrę, nie martw się!

Gdy Cię życie w zad zapina, nie trać wigoru- jest lamotrygina!

Jeśli żyć chcesz bez bólu dupy i spinki-zażyj troszkę kwetiapinki!

Zagryź alprą, przepij klonem i w kosmos zapierdalaj radzieckim kosmodromem.

Konopnicka żyje :105:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi