Skocz do zawartości
Nerwica.com

PREGABALINA (Egzysta, Linefor, Lyrica, Naxalgan, Pragiola, Preato, Pregabalin Accord/Mylan/ Pfizer/ Sandoz/ Sandoz GmbH/ STADA/ Zentiva, Pregamid, Tabagine)

tekla67

Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

223 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      158
    • Nie
      47
    • Zaszkodziła
      21

Rekomendowane odpowiedzi

Nie da się dyskutować o samej pregabalinie bez uwzględnienia innych leków, bo moja pani psychiatra uważa, że pregabalina jest dodatkiem do antydepresantów, gdyż działa tylko i wyłącznie na lęki. Nie zwiększa serotoniny, dopaminy, ani noradrenaliny. Jest lekiem wspomagającym. Stąd dyskusja o SSRI z komponentem przeciwlękowym. Sulpiryd jako neuroleptyk o małych skutkach ubocznych jest z powodzeniem stosowany w nerwicach i niewielkich depresjach, może być łączony z wieloma lekami. Myślę, że taka wiedza nikomu nie zaszkodzi, tym bardziej, że pregabalina nie jest lekiem rozszyfrowanym na 100% . Branie samej pregabaliny w maksymalnych lub jeszcze większych dawkach, w celu rekreacyjnym jest niebezpieczne. Dużo czytałam, wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, PiotrekLondon napisał:

Prega z Paro troche mi sie mija z celem , ale jednak lekarzem nie jestem. Paro swietnie dziala na lęki w pojedynke:)

Tomek, ja biorę pregę z paro, żeby zejść z sedamu. O to mi chodzi , zresztą paro długo się wkręca, dobrze jest się czymś zabezpieczyć.

Poza tym dziś zgłębiłam się w lekturze nt paro i co zapamiętałam:

-branie samej pregabaliny w dużych dawkach i długo znacznie zwiększa ryzyko uzależnienia. Objawy uzależnienia są bardzo  nieciekawe, gdy się próbuje z tego leku zejść. Części się to nie udaje.

-

- Nieprawda, że z dużych dawek (400-600mg) można zejść w tydzień. Trzeba to rozłożyć na 3-4 miesiące, odstawiając po 35mg. Lekarze muszą informować o tym pacjentów, przepisując lek, jakie są objawy odstawienia Jak widać mają to w d...., moja psychiatra też.  Lekarze wiedza , że pomaga, ale nikt naprawdę nie wie, jak.

-Trzeba naprawdę rozważnie dobierać dawki. Dawka lecznicza (na lęki) zaczyna się od 150mg, z bólami neuropatycznymi jest nieco inaczej.

-We wszystkich badaniach, opracowaniach, które czytałam lekarze stosowali 225-300mg, nie więcej.

W badaniach pregabalina, a wenlafaksyna, okazało się, że pregabalina działa niemal od razu, to wiemy, a wenlafaksyna dorównuje predze dopiero po siedmiu miesiącach, jeśli chodzi o poprawę stanu chorego.Wenla tez działa, ale trzeba długo czekać.

W opracowaniach odnośnie uzależnienia od pregi sa bardzo różne opinie. 90% badaczy twierdzi , ze ma mały potencjał uzależniający, dopiero grzebiąc długo znalazłam opracowanie, w którym  jakiś naukowiec przyznał, że w dużych i długo branych dawkach uzależnia bardzo mocno. Można tez o tym przeczytać na forach. Pisze człowiek, ze parę lat bierze 600mg, ma jakieś ciężkie objawy uboczne, a nie jest w stanie zejść nawet o 1mg. Całe życie toczy się wokół pregi, kombinowania kasy itp. Czuje się tragicznie. Być może dlatego niektórzy lekarze nie chca przepisywać pregabaliny, bo o tym wiedzą. Uważam, ze niesłusznie, powinni , ale z pełna informacja o leku.

- Pregabalina jest bardzo pomocna w odstawianiu benzodiazepin. Jest wręcz wskazana. Toteż biorę. Dziś zapomniałam o południowej dawce sedamu, bo nie potrzebowałam go. Samo idzie  🙂 

Moje wrazenia:super na lęki, brać razem z SSRI lub innymi antydepami, innymi lekami wspomagającymi ,  bo to  one grają kluczowa rolę. Prega lęków nie zaleczy, brana solo -wzrasta tolerancja i co dalej. Ja jadę na 225mg i nie będę zwiększać. Działa cały czas w tej dawce, może nawet za mocno, bo zasypiam na ulubionych serialach. Może coś odsypię z porannej dawki.

To tyle, co mi się przypomniało.

32 minuty temu, mousey napisał:

A mi lekarka powiedziala ze prega z paro to bardzo dobra kombinacja przeciwlekowa

Prawde powiedziała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Petek napisał:

Nie wiem czy jest sens brania pregi która nic nie robi

Nie ma sensu. Należy odstawić, ale skonsultuj to ze swoim lekarzem.

Prega zdecydowanie jedzie po funkcjach poznawczych (spowalnia działanie mózgu, dokładnie tak przeczytałam). dlatego za dużo się nie myśli, nie rozkminia i żadne lęki nie straszne, jest się jakby obok. Ale dla mnie po latach cierpienia, to wybawienie. Nie wiem, czy to nie skutek paro też, ale chyba obu leków. Mam w głowie lekkiego "ćmuta", może się ziemia rozstąpić, świat walić, chyba bym się zbytnio nie przejęła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z innej beczki troche, jest ktos komu udalo sie odstawic pregabaline po dluzszym okresie przyjmowania leku? Czytalem na jakims forum wypowiedzi ze skutki uboczne sa straszne i moga utrzymywac sie bardzo dlugo nawwet po odstawieniu. Wydaje mi sie ze to moze mi wlasnie dokuczac bo gdzies od poltora miesiac zszedlem z 450mg na 150mg , oczywiscie mam lęk codziennie i niewiele pomaga sie go pozbyc oprocz benzo ktorych nie chce brac codziennie ale jestek zmuszony, inaczej ciezko jest funkcjonowac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, buraczek58 napisał:

Tomek, ja biorę pregę z paro, żeby zejść z sedamu. O to mi chodzi , zresztą paro długo się wkręca, dobrze jest się czymś zabezpieczyć.

Poza tym dziś zgłębiłam się w lekturze nt paro i co zapamiętałam:

N.t. pregi miało być*

Posiedziałam w nocy na hyperrealu, oni tam maja doświadczenie z pregą, są zaznajomieni z forami zagranicznymi. Moge powiedzieć tyle, nie przekraczać dawek 300mg. Prega brana w duzych dawkach i długo-UZALEŻNIA.

Tomek, wróć na dawkę , na której nie masz lęków i schodź po 35mg na tydzień, lub jeszcze wolniej. To moje zdanie. Schodzi się powoli. Te objawy, które masz, to skutki odstawienne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, acherontia-styx napisał:

Ja odstawiłam bez problemu (brałam coś ok 2 lat), w ogóle nie odczułam tego, że ją odstawiam, a brałam 200 mg/dobę.

No to dla mnie naprawde szok, jak raz ominalem dawke 150mg rano to wygrzalo mnie strasznie, lęk zdwojony jak nie lepiej. Aktualnie biore te 150mg ale od jutra obnize do 75mg. Ile moga trwac skutki odstawienne Pregi ? Jakbym tak zszedl do zera z miejsca to pewnie by mnie pogielo mocno😅😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, acherontia-styx napisał:

Na to Ci nie odpowiem, bo nie wiem, bo ja takowych nie miałam. Ja z 200 do 0 i tak schodziłam dość wolno, bo moja pani doktor stwierdziła, że najpierw niech się organizm przyzwyczai przez tydzień, że dostaje czegoś mniej (75mg), a po tygodniu mu zabierzemy całkowicie i niech se radzi sam :D  

ale ja nie miałam wyjścia, nawet jakbym zdychała od skutków odstawiennych i tak nie wróciłabym do niej, bo u mnie zadziałała kardiotoksycznie.

Schodź po prostu bardzo wolno (chociaż z niej można bardzo szybko zejść do 0), nawet nie o 75 mg tylko mniej, jeśli masz tabletki 50mg. Niektórym już na tym końcowym etapie schodzenia z leków pomaga branie co 2 dzieć, póżniej co 3, aż odstawią całkowicie, ale w przypadku pregabaliny to się raczej nie sprawdzi. Zresztą schemat schodzenia z leku powinien Ci lekarz rozpisać. 

Lekarz rozpisal z tygodnia na tydzien obnizac po 75mg , ale oni sobie nie zdaja sprawy jakie sa tego efekty uboczne. Latwo sie rozpisuje ale gorzej wykonac. Zreszta ja nawet nie wiem co sie zemna dzieje aktualnie. Dobrze ze dzis mam konsultacje to obgadam z lekarzem co i jak bo kurna tragedia dwa miesiace taka meczarnia ze szok. Mowil ze trzeba mi antydepresant i proponuje Moklar ale to badziewie chyba sie szybko wypala wiec bede musial odmowic. A co do Pregi to przeciez defakto jakbym mial leki przez nia ze sie wypalila czy cos to zwiekszenie dawki powinno przyniesc ukojenie jesli sie nie myle? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, acherontia-styx napisał:

Mi może łatwo poszło schodzenie z pregabaliny bo ja byłam obstawiona jeszcze paroksetyną, a ona też działa p/lękowo. Chociaż z paro też akurat schodzę i wszyscy mówią, że masakra a ja się zastanawiam o co im chodzi 😂 ale ja nigdy nie miałam problemu ze schodzeniem z leków, a trochę ich przerobiłam.

Niekoniecznie. Zwiększenie dawki może dawać efekt, ale tylko do pewnego czasu. Powyżej jakiegoś progu to już może nie działać.

I tu sie zaczynaja schody bo ja antydepresantu nie mam aktualnie, unikalem SSRI/SNRI. ze wzgledu na brak libido totalny. Widze chyba jednak ze bez tego sie nie obejdzie, mysle brak mi serotoniny i mozliwe ze Sulpirydem jesczs podbilem dopamine co przy leku chyba nie jest najlepsza opcja. Musze rozwazyc jedna z trzech opcji: Dulo, Wenla, Esci plus moze Paroxetyna ale ktory bedzie najlepszy na social phobia ? 

A Prege czas odstawic zdecydowanie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, PiotrekLondon napisał:

I tu sie zaczynaja schody bo ja antydepresantu nie mam aktualnie, unikalem SSRI/SNRI. ze wzgledu na brak libido totalny. Widze chyba jednak ze bez tego sie nie obejdzie, mysle brak mi serotoniny i mozliwe ze Sulpirydem jesczs podbilem dopamine co przy leku chyba nie jest najlepsza opcja. Musze rozwazyc jedna z trzech opcji: Dulo, Wenla, Esci plus moze Paroxetyna ale ktory bedzie najlepszy na social phobia ? 

A Prege czas odstawic zdecydowanie:)

Mi na social phobia pomogla paroksetyna. Chciałabym zejsc z niej ale mialam kilka prob i nie udawało mi sie. Bardzo ciezko to zrobić. A dzialania przeciwlekowego nie czuje na samej paroksetynie dlatego lekarka zaproponowala pregabaline jako uzupelnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 1.09.2020 o 12:06, acherontia-styx napisał:

no ja brałam 2 lata ponad, o ile dobrze pamiętam, długi czas 150mg, ostatnie pół roku 200mg. Inna sprawa, że ja musiałam odstawić czy mi się to podobało czy nie, bo spowodowała u mnie problemy z sercem.

jak masz jakiś substytut w postaci innego leku to powinno być łatwiej ;) przynajmniej teoretycznie

Jakie problemy z sercem pojawiły sie po pregabalinie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi