Skocz do zawartości
Nerwica.com

WENLAFAKSYNA (Alventa, Exyven, Efectin ER, Efevelon SR, Faxigen XL, Faxolet ER, Lafactin, Oriven, Prefaxine, Symfaxin ER, Velaxin ER, Venlafaxine Aurovitas/ Bluefish XL, Venlectine)

Miss Worldwide

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Mili89 napisał(a):

Jak się teraz czujesz?

Spokojnie. Zmeczenie plus odwodnienie po alko daje takie efekty. Nie daj się wkręcić. Bierz dalej leki i ciezz się z wakacji.

Udało mi się dodzwonić do psychiatry... Który zalecił mi zwiększyć effectin z 150...mam dołożyć o 16 tabletkę 75....

Dodatkowo by być bardziej spokojnym na wakacjach zalecił mi 1/4 klonazepamu 0,5mg co 2-3h by mieć stały poziom, na noc 1 calaa tabletkę klona 0,5. No i czuję się znacząco lepiej. 

Jedynie jak wybudzamnsie czuje nerwy i dresze ale jak wstanę z łóżka mija wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 minut temu, feniksx napisał(a):

Udało mi się dodzwonić do psychiatry... Który zalecił mi zwiększyć effectin z 150...mam dołożyć o 16 tabletkę 75....

Dodatkowo by być bardziej spokojnym na wakacjach zalecił mi 1/4 klonazepamu 0,5mg co 2-3h by mieć stały poziom, na noc 1 calaa tabletkę klona 0,5. No i czuję się znacząco lepiej. 

Jedynie jak wybudzamnsie czuje nerwy i dresze ale jak wstanę z łóżka mija wszystko.

Staraj się nie analizować tego co się stało. Ciesz się wakacjami. Ja nawet jak byłam na paro x lat to zdarzały mi się czasem ataki paniki. Ważne żeby się na nowo nie wkręcić.

Ja jestem prawie 8 tyg na dawce 150mg i poprawa jakas jest, ale lęk wolnoplynacy I niepokoj napiecie nadal są ze mną. Psychiatra mowi, żeby poczekać jeszcze 2-3 tyg, ale nie wiem czy to ma sens?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, feniksx napisał(a):

Czekaj czekaj, ja na wenli jestem 10lat tak długo byleby bez żadnych efektów ubocznych aż do tych wakacji... 

Ja wczesniej paro 9 lat az przestało działać.

Z tym, że kiedyś to były tylko ataki paniki/agorafobia a jak paro przestało działać to doszedł jeszcze do tego lęk wolnoplynacy.

Mieliście go może? Czy wenla jeszcze może na to zadzialac? Po takim czasie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, andrew77 napisał(a):

Wrzucal ktos trittico na noc zeby spac po wenli? Mirty nie chce, hydro slabe... jakies inne sugestie?

Ja tak jadłam, mi się trittico dobrze sprawdzalo choć myślałam kiedyś że to w sumie mogło działać jak placebo no ale zasypialam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, Dalja napisał(a):

Ja tak jadłam, mi się trittico dobrze sprawdzalo choć myślałam kiedyś że to w sumie mogło działać jak placebo no ale zasypialam

Mi z zoloftem tez dorze dzialalo, teraz mam wenle bo sertalina przestala dzialac i cos mnie musi wieczorem polozyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

38 minut temu, andrew77 napisał(a):

Mi z zoloftem tez dorze dzialalo, teraz mam wenle bo sertalina przestala dzialac i cos mnie musi wieczorem polozyc

Myślę że położy, często przepisują ten lek na bezsenność, tym co się nie leczą psychiatrycznie też 

Jeszcze możesz spróbować zolpidemu na sen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 8.06.2025 o 23:00, feniksx napisał(a):

Przerabiałem na sobie efekt połączenia wenli i dużej ilości alkoholu pewnie już z 3 razy
Jak to mawiał kolega @DEPERS to chimeryczny lek i przez parę dni teraz się zemści. 
Jeśli już pić, to delikatnie, nie do upojenia. 
4-5 dni i  będzie ok, tym bardziej, że zwiększysz dawkę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od dwóch tygodni na 225 i mam wrażenie że weszło i to aż za bardzo

Czuje się jak robot aż tak to nigdy nie było

Zastanawiam sie czy to zejdzie chociaż troche po czasie czy jednak zaproponować zejście trochę z dawki na najbliższej wizycie za 2 tygo
Macie takie doświadczenia? I zeszło po czasie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem wam że faktycznie wejście na 225 i podawanie 1/4 klona 0,5, uratowało mi wakacje... Spędziłem kolejne dni miło i tak jak chciałem.... Myślałem że po 10latach mogę być spokojny, pijlem okazjonalnie 3-4 drinki na jakiś uroczystościach i nic mi nie było, niestety nerwica okazała się przyjaciółka do końca życia... Nie myślałem że pokaże się tam gdzie mam zaznać spokoju i funu, relaksu... Czyli na wakacjach... 

Wróciłem już do Polski... Na razie zostaje na 225mg, odstawiłem jedynie nocnego klona nie wiem czy nie za gwałtowanie bo mam problem ze snem.... Wybudzam sie 4-5 razy w nocy i nie mogę zasnąć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej a powiedzcie mi przy jakiej dawce wenli dostaje się takiego "kopa" z chęcią wstania z łóżka? 

Brakuje mi tego rozpędu,  nie wiem czy mogę tego w ogóle oczekiwać od leków. Przede mną też wakacje i się boję co będzie na nich.

Jakoś strach mnie dopada na samą myśl... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, zburzony napisał(a):

@Justyna1980ja poczułem już pewne pobudzenie i aktywizację na 150 mg ale szczególnie na 225 mg.

Dziękuję Ci bardzo , biorę 112 mg I czuje się w miarę ale trochę jak ślimak,  bardzo duży wpływ ma na mnie pogoda. A czy to że nie mam skutków ubocznych przy wenli znaczyć może że nie działa? Czy że to odpowiedni lek dla mnie ? Bo kurde każdy na nie narzeka zazwyczaj a  ja się boję że nie działa jak trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Justyna1980 uważam że brak efektów ubocznych to dobry znak, twój organizm toleruje lek co może dać owocną współpracę. Ja także zawsze dobrze tolerowałem wenlę i był to pierwszy lek który naprawdę mi pomógł i został ze mną do dziś (z przerwami oczywiście). Ona ma bardzo szeroki zakres dawkowania także zawsze można oczekiwać że ewentualne zwiększenie dawki zrobi różnicę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, zburzony napisał(a):

@Marzecteż miałem pewne problemy kiedy pierwszy raz wszedłem na 225 mg ale minęło.

Minęło to masz na myśli wróciły jakies emocje i czucie?

Bo mi znika nawet ta aktywacja z początku o której pyta Justyna wyżej bo mnie zlapala jakby w druga strone apatia z tego braku czucia czegokolwiek - nie wiem jak to opisac hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Marzec problemy przy wejściu na 225 mg polegały na zbyt silnym pobudzeniu, nerwowości, napięciu. Chcieć to mi się chciało za dużo, na przykład zaglądać do wszystkich szafek w chacie bez żadnego powodu.

Jak chodzi o emocje i czucie to wygląda tak że normalnie emocji czuję zbyt wiele i zbyt intensywnie, przytłumienie ich w moim przypadku to zmiana na plus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi