Skocz do zawartości
Nerwica.com

Spamowa wyspa

Etna

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Heledore napisał:

@Purpurowy - chyba nie ma uniwersalnej metody. Trzeba się poruszać tak, jak wskazują znaki. Lotniska są dobrze oznakowane 🙂

Wierzę na słowo, bo sam na oczy lotniska nie widziałem.😛 Ale na poważnie, tak się zastanawiam, jak kwestia lotniska w inny, kraju, kiedy nie znam żadnego języka obcego (angielskiego również):classic_mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Heledore napisał:

@Purpurowy oprócz słów są też piktogramy. Na pewno się połapiesz 🙂 Najlepiej byłoby wziąć jakiś podręczny słownik/rozmówki (nawet w najbardziej podstawowych są słowa, które są na znakach 🙂 )

A dokąd się wybierasz? Wakacje?

Ooo, te piktogramy by na pewno były pomocne. Albo sobie gdzieś w internetach znajdę jakiś wykaż wyrażeń przydatnych przy wyjazdach i wydrukuję.

Gdzie się wybieram? Prawdopodobnie jak zwykle nigdzie.😛 A na poważnie, próbujemy jakoś zorganizować z bratem, nie wiem który już raz mój przyjazd do niego do Paryża. I był by to mój pierwszy w życiu wypad za granicę (nie licząc tańczenia pole dance na znaku "Granica państwa, przekraczanie zabronione", gdzie przy każdym obrocie na przemian znajdowałem się w Polsce i w Białorusi:classic_rolleyes:) i pierwszy lot samolotem, a co za tym idzie, pierwsza wizyta na lotnisku, stąd obawy.:classic_dry: Samym lotem w ogóle się nie martwię, tylko tym żeby w miarę sprawnie przejść przez te wszystkie odprawy itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, Heledore napisał:

@Purpurowy Paryż to bardzo fajny pomysł! Trzymam mocno kciuki, żeby się wszystko udało 🙂 Dasz na lotnisku radę :D Pokierują Cię wszędzie. I z internetem też ekstra sprawa. Na dobrą sprawę na lotniskach jest Wi-Fi, więc nawet w razie czego można się pokusić o użycie translatora online ;)

Ooo, wielkie dzięki, o tym wi-fi nie miałem pojęcia a to bardzo cenna informacja.:classic_smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość rolosz 2.0

@Purpurowy 

1)wchodzisz do terminala;

2) szukasz swojego punktu odpraw ("check-in"), czyli kierujesz się do tego oznaczonego logo linii lotniczej, którą lecisz;

3) w punkcie odpraw dajesz paszport lub dowód oraz jakiś dokument potwierdzający rezerwację. Z reguły pada krótkie pytanie o cel podróży. Po angielsku pytają się po prostu "Destination?" Odpowiadasz: Warsaw, Paris, Cracow etc. w zależności gdzie lecisz;

4) Tam też nadajesz bagaż (za wyjątkiem podręcznego) i otrzymujesz kartę pokładową, bez której Cię nie wpuszczą do samolotu;

5) Potem idziesz do kontroli bezpieczeństwa, gdzie Cię prześwietlą i Twój bagaż podręczny. Do kuwety wrzucasz wszystkie rzeczy typu komórka, aparat, tablet, laptop etc. Mogą poprosić o jego włączenie. W sumie zależy od lotniska. Niekiedy poproszą o zdjęcie butów, żeby je prześwietlić  :D 

6) Jesteś czysty - przechodzisz dalej, do strefy wolnocłowej i robisz zakupy. Kupujesz najdroższą wodę mineralną w swoim życiu ;) ;

7) Szukasz bramki, którą wejdziesz do samolotu ("Gate")... Tam czekasz aż wywołają Twój lot, wchodzisz na pokład i lecisz. Ahoj przygodo 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, rolosz 2.0 napisał:

@Purpurowy 

1)wchodzisz do terminala;

2) szukasz swojego punktu odpraw ("check-in"), czyli kierujesz się do tego oznaczonego logo linii lotniczej, którą lecisz;

3) w punkcie odpraw dajesz paszport lub dowód oraz jakiś dokument potwierdzający rezerwację. Z reguły pada krótkie pytanie o cel podróży. Po angielsku pytają się po prostu "Destination?" Odpowiadasz: Warsaw, Paris, Cracow etc. w zależności gdzie lecisz;

4) Tam też nadajesz bagaż (za wyjątkiem podręcznego) i otrzymujesz kartę pokładową, bez której Cię nie wpuszczą do samolotu;

5) Potem idziesz do kontroli bezpieczeństwa, gdzie Cię prześwietlą i Twój bagaż podręczny. Do kuwety wrzucasz wszystkie rzeczy typu komórka, aparat, tablet, laptop etc. Mogą poprosić o jego włączenie. W sumie zależy od lotniska. Niekiedy poproszą o zdjęcie butów, żeby je prześwietlić  :D 

6) Jesteś czysty - przechodzisz dalej, do strefy wolnocłowej i robisz zakupy. Kupujesz najdroższą wodę mineralną w swoim życiu ;) ;

7) Szukasz bramki, którą wejdziesz do samolotu ("Gate")... Tam czekasz aż wywołają Twój lot, wchodzisz na pokład i lecisz. Ahoj przygodo 🙂 

Wielkie dzięki, właśnie o to mi chodziło. :) Wszystko wyjaśnione krok po kroku. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość rolosz 2.0
7 godzin temu, Heledore napisał:

Oprócz francuskiego wszędzie są napisy po angielsku :D Także spokojnie! No i zawsze robi się na lotnisku względnie to samo ;)

Najlepiej robić to samo co ludzie przed Tobą ;) 

7 godzin temu, Heledore napisał:

dopytasz (są uprzejmi i odpowiadają na wszystkie pytania 🙂 )

Hm... to tylko ludzie, też miewają złe dni ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość rolosz 2.0
9 godzin temu, tosia_j napisał:

tylko po francusku to bedzie inaczej, nie?

la destination ;) lub l'objet du voyage ;) 

Edytowane przez rolosz 2.0
literówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, Heledore napisał:

Oprócz francuskiego wszędzie są napisy po angielsku :D Także spokojnie! No i zawsze robi się na lotnisku względnie to samo ;)

A poza tym- @Purpurowy z Polski też lecisz samolotem? Jeśli tak, to wszystko zobaczysz po polskiej stronie, dopytasz (są uprzejmi i odpowiadają na wszystkie pytania 🙂 ) a potem to już tylko analogicznie ;)

Tak, miałem lecieć z Polski z Modlina, ale... już wiem że znowu nic z tego.:classic_tongue: Brat miał wczoraj zadzwonić, mieliśmy ustalić szczegóły i... nie zadzwonił.:classic_rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 2.08.2018 o 15:38, tosia_j napisał:

np. spakował plecak, także walizkę rano. tak że na 11 był juz gotow

Dobry wieczór 🙂

https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/Tak-ze;12462.html

Musiałam się dokształcić, bo intuicyjnie dodałabym przecinek "tak, że", ale nie miałam racji 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 4.08.2018 o 00:24, Heledore napisał:

@Purpurowy szkoda trochę 😕 a próbowałeś do niego zadzwonić i się przypomnieć?

Próbowałem, co było nieco problematyczne, bo nie mam telefonu, a mało kto chce pożyczyć swój żeby zadzwonić za granicę, ale w końcu udało mi się skołować telefon i nie odbiera.:classic_dry:

W sumie to tak czułem że standardowo nic z tego nie będzie, ale jak to mówią "przezorny zawsze ubezpieczony" więc wolałem się na wszelki wypadek dopytać o ten samolot.:classic_rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi