Skocz do zawartości
Nerwica.com

Spamowa wyspa

Etna

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobilam jeszcze sledziki

Składniki:

700g śledzi typu Matijas

400g cebuli

2 średnie marchewki

garść rodzynek

3 łyżki koncentratu pomidorowego

łyżka octu balsamicznego

100ml oleju

szklanka wody

ząbek czosnku

2 płaskie łyżki cukru

2 liście laurowe

3 kulki ziela angielskiego

1/2 łyżeczki gorczycy

sól pieprz

Śledzie moczymy w wodzie przez około 6-8 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy.

Cebulę kroimy w piórka, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a czosnek kroimy w plasterki.

Wszystko podsmażamy na oleju.

Gdy warzywa zmiękną dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy rodzynki i odstawiamy do wystygnięcia.

Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z sosem.

Przekładamy do słoików lub zamykanego pojemnika.

Przechowujemy w lodówce.

i musialam wziac kawalek afka bo sie tak denerwuje i mnie odrealnia.

Na 17 wigilia.

:zonk::zonk::zonk::zonk:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wieczornie ;)

Jak tam? Objedzeni? Prezenty rozpakowane? ;)

Ja również dołączam się do życzeń ;) Święta to dobry czas by zacząć być miłym i wyrozumiałym nie tylko dla innych, ale też dla siebie.

Szkoda złości i krzyków, niech będzie tylko miłość i uśmiechy ❤

Zosia_89, ja też się wybieram na pasterkę ;) i dlatego twardo siedzę i się nie kładę, bo wiem, że jakbym się położyła to już bym nie wstała :lol:

Tak w ogóle pomimo, że jestem w domu i jest mi dobrze i mega się cieszę, że wypuszczono mnie na przepustkę z Kliniki, to cały czas gdzieś w głowie mam te osoby, które tam zostały i te święta spędzają w szpitalnych murach :roll: a także te, które wyszły i zastanawiam się jak sobie radzą :bezradny: chciałabym, żeby na poniedziałkowej wizycie wszyscy powiedzieli, że przepustka minęła dobrze :105: , bo jakby nie patrzeć jest to jakiś test skuteczności leczenia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak miałam wybitnie głupi pomysł z tymi smsami, na 10 miło odpisały 2 osoby, plus 2 z pytaniem "kim ty, k***, jesteś, pajacu?" (nie tymi słowami, ale wiadomo). A z własnej inicjatywy napisała jedna osoba. W. nie napisał, pewnie uważa, że wszystkim "Grażynom z pracy" już złożył życzenia na wigilii nauczycielskiej, to co się będzie. Oczywiście sama bym mogła napisać, ale nie będę się narzucać, skoro on jak widać o mnie nie myśli nawet przez 5 minut :bezradny: Jeśli się nie zgadamy do końca przerwy świątecznej, to serio mi będzie przykro.

Dziś, jutro i może pojutrze będę oglądać filmy świąteczne i nie tylko, dla dzieci i dla dorosłych, dobre i głupie, i nie będę z nikim gadać :(

Człowiek tak z sercem do wszystkich, a jak nie otagujesz na fejsie, to nikt życzeń nie złoży :evil:

A ja mam tylko 3 życzenia w te święta :mhm:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to cały czas gdzieś w głowie mam te osoby, które tam zostały i te święta spędzają w szpitalnych murach :roll:

oddałabym całą forsę jaką mam na koncie gdybym mogla cofnac czas i spędzić ta popieprzona wigilie i reszte swiat w szpitalu jak rok temu.

niestety jest inaczej , ten dzien wyprał mnie ze wszystkiego.

(sorry za spam ale nie wytrzymuje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi