Skocz do zawartości
Nerwica.com

Spamowa wyspa


Etna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie obecnych :D

Pędzę donieść :lol: , że zupa z soczewicy pyszna...doprawiłam po swojemu, dodatkowo. To jest naprawdę smaczne :D Ciekawa jestem, czy będzie smakowała Maleństwu? Jak wychodziliśmy spał, więc będę miała informację od Synowej...

Dokupiłam, wracając, zabawki na Dzień Dziecka...cieszę się bardzo, bo nie lubię zostawiać na ostatnią chwilę...

 

mirunia, ciekawy przepis, szkoda, że nie jadam wieprzowiny, bo brzmi pysznie ;)

Ja jedynie czasem jem pieczony środkowy schab...ale naprawdę rzadko/problemy z cholesterolem/.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

kosmostrada, lubię pichcić i jadam w domu na co dzień. Ale na wyjazdach chętnie próbuję czegoś innego, nie mam uprzedzeń. Byleby mi z talerza nie uciekało i nie mrugało :mrgreen:

Jeżeli w swoim mieście, to właśnie pizza lub ciekawe naleśniki- olbrzymie porcje :hide: jedna wystarczy na 2 osoby!

 

jasaw , :papa: więc podobnie jadamy, raczej domowo.

Myślę, że to ciasto-panierka pasuje też do innych mięs, można wypróbować. Piersi drobiowe, połówki nie tłuczone, też byłyby dobre.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja lubię pichcić, choć mam małą kuchnię, jednak dla chcącego...

Z przyjemnością korzystam z przepisów w necie, książkach, bez problemu wprowadzam nowe potrawy, czasem modyfikując je. Nie lubię mięs z winem, dlatego często muszę trochę kombinować, zazwyczaj zastepując octem balsamicznym.

Lubię czasem jeść na mieście, ale Mąż woli domowe, bo kiedyś jadł tylko poza domem...

Zresztą wiadomo-renciści mają ograniczone możliwości ;) , choć czasem zdarza się nam :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jasaw - Witaj Kochana! to przeklej nam plis przepis na zupkę, zawsze coś zupełnie innego.

 

Ja w weekend mam nadzieję wyskoczyć na małe co nieco na miasto, żeby mieć wolne od gotowania.

 

Kochani wracam do roboty, bo ruch się zrobił, wszyscy wrócili, dzieje się.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mirunia, masz rację, można wypróbować to ciasto do innych mięs, jestem pewna...kiedyś na pewno wypróbuję :D

 

kosmostrada, podany niżej przepis troszkę powiększyłam, dodałam kilka przypraw:

 

Składniki:

1 marchewka

1 pomidor

2 łyżki czerwonej soczewicy

2 łyżki kaszy jaglanej

1 łyżeczka masła/jedna łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka otrębów owsianych

tymianek

ok. 400 ml wody

 

Przygotowanie:

Soczewicę /ja moczyłam ją kilka godzin/ i kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy razem przez 15 minut na łagodnym ogniu. Po dziesięciu minutach dodajemy: startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę, zmiksowanego pomidora oraz otręby owsiane. Gotujemy następne 5 minut. Na koniec doprawiamy tymiankiem i dodajemy odrobinę masła. Błyskawiczna zupa pomidorowa gotowa...

To przepis dla dzieci, nawet bardzo małych.

Ja dodałam pierzu ziołowego, natki, koperku, koncentratu pomidorowego, soli oczywiście. Można tez dodać cebulę, czosnek...

Mozna pominąć otręby.

To przepis na małą porcję..

 

A to jeszcze dodatkowa informacja:

 

Podobnie jak w innych nasionach roślin strączkowych w soczewicy występują inhibitory trypsyny oraz fityniany. Związki te wpływają niekorzystnie na wykorzystanie białka oraz składników mineralnych przez organizm. Ich ilość można znacznie zredukować poprzez moczenie nasion przed ich spożyciem i odlanie wody z moczenia przed gotowaniem.

W soczewicy obecne są również puryny, które u osób nadwrażliwych mogą spowodować dolegliwości ze strony układu moczowego. Ich nadmiar jest przekształcany do kwasu moczowego, sprzyjając powstawaniu kamieni nerkowych. W związku z tym osoby cierpiące na kamice nerek i woreczka żółciowego nie powinny często spożywać soczewicy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

bonsai, a nawet mi nie mów... a jajecznica z kurkami !!! :105: Tylko w tamtym roku nie udało nam sie znaleazc kurek... w cholere innych grzybkow ale kurek ni hu hu...

 

 

No i zgłodniałam... lecem szybko po młoda kapuche bo se smaka narobiłam i zgłodniałam (chociaz dzisiaj juz troche zjadłam 8)

wróce niebawem :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A u mnie walą pioruny i leje!!!! Ledwo zdążyłam do domu dobiec jeszcze suchą stopą, dobrze, że bliziutko mam z pracy.

 

Jak kulinarnie... to zaraz będą sadzone z młodymi ziemniakami i sałata :yeah: to tak na szybko, bom głodna okrutnie :why:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

na_leśnik, joł :yeah:

 

mirunia, hej :)

A smaczne juz te młode ziemniaczki ?

 

 

Zmiana koncepcji... beda naleśniki (bez urazy Placek :mrgreen: ) ze szpinakiem i fetą zapiekane w sosiku czosnkowym :yeah:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Młode ziemniaki są pyszne, od dwóch dni się nimi zajadam. I ponoć wcale tak nie tuczą, jak się potocznie uważa. Tuczy głównie tłuszcz, który się ewentualnie dodaje, żeby zrobić z nich puree. ;)

 

Aranjani, dogadzacie tam sobie, że hej!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×