Skocz do zawartości
Nerwica.com

WORTIOKSETYNA (Brintellix)

zaqzax-0

Czy wortioksetyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wortioksetyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      34
    • Nie
      31
    • Zaszkodziła
      20

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem czy działa czy nie lek.. biorę 10mg ogólnie brałem 10/15 i chwilowo 20 przez ostatnie 3 lata ciągiem.Z początku z dużej depresji pomogło 10mg po dwóch tygodniach.Pojawiła się chęć do robienia czegoś itp.Potem nic.. zwiększyłem do 15mg znów na 2,3 dni taki skok i chęć jest potem znów cisza i jak znów z ciekawości ująłem do 10mg to znów skok takiej chęci krótkotrwały.

Następnie brałem 5dni agolex czyli agolematynę tak to się chyba nazywa+ ketpinor 25mg na noc i pierwsze dwie noce ok a od trzeciej już spać się nie dało tylko nogami ruszało i wybudzało.

Brałem też trittico cr maks 50mg na noc+ ketipinor 25mg ale i tak prócz snu na natręctwa to nie działało.75mg to już czułem się otępiony.

Brałem też 50mg ketipinoru na noc ale też prócz lekkiego otępienia i apetytu dużego nic nie działało + jedynie dobry sen.

Trittico xr chyba dwa razy wziąłem i miałem zatkany nos w nocy nie dało się spać.

Zomiren sr 0.5 pomagał bo brałem przez tydzień 0.25 na noc a potem co drugi dzień 0.25mg ale potem te 0.25 jakby nic nie pomagało.Wziąłem raz 0,5 to byłem ospały otępiony.

Welbruttin brałem krótko ale nasilał lęk

Brałem też fevarin 25mg bo od tej zacząłem i dalej nie brałem bo też jakby otępiony człowiek a np jak byłem otępiony i wziąłem 1x coaxil kilka h po fevarinie to nagle umysł aż trzeźwy..

Escitalopram brałem 5mg 4dni i odstawiłem bo libido było ale z erekcją to skóre by człowiek zdarł do gołej rany i cieżko dojść.

Zostały mi leki takie których nie testowałem a niby nie wpływają chyba na erekcje i libido? :

Fluanxol,amisulpryd,

Chodzi o to,że nie wiem co brać bo mam takie natręctwa np wstanę rano i muszę zrobić np obchód podwórka czyli zebrać załatwienia po psie następnie jak jak są jakieś liście itp wrzucić pod drzewo bo drażni mnie jak coś lezy np na podwórku,obejrzeć cały dom w koło czy coś się np nie oberwało.Potem w domu to samo zamiatanie,gadanie do samego siebie dużo by tego pisać.

Np nie wiem czemu jest takie coś jakby druga osoba w myślach mówiła ''nie jedz tego'' bo będziesz od nowa to i tamto robił i człowiek się boi wtedy iść np to kupić i zjeść i jak mam np wybrać jakieś ciastka itp to nie wiem które jakby boi się człowiek czy wybierze dobre i np jak już jakieś wezmę to nie mogę ich zjeść do końca tylko kawałek jednego muszę zostawić wtedy jakby czuje się ze nie będe danych czynności wykonywać.W teroii to  niby sam sobie odpowiadam  tylko,ze w myślach..

Lekarka chciała mi dać duloksetnę albo wenlaksetynę no ale co robić jak człowiek uzależniony jest od masturbacji.Pierw były dziewczyny potem jak deperesja itp.Np mogę wytrzymać kilka dni ale z raz dziennie czy raz na dwa dni się...  a tu biorąć mocne leki co robić jak z jednej strony będę miał całkowicie 0 erekcji?

Jakie według was leki by pomogły na to co napisałem?

biorę obecnie tak:

3x egzysta 150mg(pregabalina) wieczór,rano i południe

2x coaxil jedna na noc jedna rano

1x 10mg brinetllix na noc

25mg ketipinoru na noc

jedynie jeszcze chodzą mi po głowie leki jak to trittico xr spróbować,amisulpryd,fluxanol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, mio85 napisał(a):

A lęki też były czy tylko depresja?

Na depresję dostałem. Czy na lęki pomogło, to nie wiem. Na pewno nie ma spektakularnej różnicy ale też odkąd biorę, to nie są bardzo uciążliwe. Ale to nie musi być zasługa leku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja biorę Brintellix od jakoś 2/3 stycznia. Przez pierwszy tydzień 5 mg, potem 3 tygodnie 10 mg, a teraz od 2,5 tygodnia 15 mg. Od kilku dni (prawie tygodnia) w końcu jest poprawa, mam dobry nastrój, zaktywizował mnie, mniej mam lęków. Skutki uboczne: przejściowa bezsenność i takie uczucie "naćpania" - po zmianie dawki na wyższą miałam takie momenty trochę pobudzenia, raziło mnie światło, dziwnie się czułam, jakby właśnie taka naćpana (dziwnie mi się chodziło i patrzyło, trochę brakowało mi kontaktu ze światem zewnętrznym momentami). Ale to na szczęście było przejściowo przez kilka dni po zwiększeniu dawki. 

Pozostałe leki: lit (schodzę z niego, prawdopodobnie będzie zamiana na lamotryginę), propranolol, pregabalina, trittico na sen, dodatkowo dodałam sobie (po uzgodnieniu z lekarzem) melatoninę na sen (przez te problemy z zasypianiem, które się pojawiły na Brintellixie), od diabetologa na IO: metformina, heparegen 

Edytowane przez cynamoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 godzin temu, newuser999 napisał(a):

a na 10mg jak sie czułaś?  ciekawe czy jak bym zwiększył na 15mg była by poprawa? 

Na 10 mg była poprawa, ale nie jakaś spektakularna. Na pewno poprawiła mi się wtedy koncentracja (mogłam w końcu czytać książki), ale nastrój był wciąż depresyjny. Wciąż ciężko mi było się zebrać i wyjść z łóżka, ale na pewno nie było już aż źle tak jak w najgorszym stanie. Mnie lekarka przetrzymała 3 tygodnie na 10 mg, żeby zobaczyć czy zaskoczy w końcu. Dopiero jak zwiększyłam na 15 mg to ruszyło, ale nie od razu. Tak powiedzmy po tygodniu na 15 mg pojawił się przypływ energii, lekka euforia, może nawet pobudzenie i te dziwne skutki uboczne, o których mówiłam wcześniej. Utrzymywały się to kilka dni. A teraz jest tak akurat, budzę się w dobrym nastroju i mam ochotę się czymś zająć, jestem pogodna i spokojniejsza (nie martwię się wszystkim tak jak wcześniej), moje myśli są bardziej pozytywne i z nadzieją, że się wszystko jakoś w końcu ułoży, że dam radę. Nie jestem za bardzo pobudzona. Mam nadzieję, że tak zostanie 🙂

Brintellix biorę 1 tabl. 10 mg i 1 tabl. 5 mg (obie rano), bo nie ma w sprzedaży 15 mg niestety. Można kupić tylko 5, 10 i 20 mg.

Edytowane przez cynamoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, cynamoon napisał(a):

Na 10 mg była poprawa, ale nie jakaś spektakularna. Na pewno poprawiła mi się wtedy koncentracja (mogłam w końcu czytać książki), ale nastrój był wciąż depresyjny. Wciąż ciężko mi było się zebrać i wyjść z łóżka, ale na pewno nie było już aż źle tak jak w najgorszym stanie. Mnie lekarka przetrzymała 3 tygodnie na 10 mg, żeby zobaczyć czy zaskoczy w końcu. Dopiero jak zwiększyłam na 15 mg to ruszyło, ale nie od razu. Tak powiedzmy po tygodniu na 15 mg pojawił się przypływ energii, lekka euforia, może nawet pobudzenie i te dziwne skutki uboczne, o których mówiłam wcześniej. Utrzymywały się to kilka dni. A teraz jest tak akurat, budzę się w dobrym nastroju i mam ochotę się czymś zająć, jestem pogodna i spokojniejsza (nie martwię się wszystkim tak jak wcześniej), moje myśli są bardziej pozytywne i z nadzieją, że się wszystko jakoś w końcu ułoży, że dam radę. Nie jestem za bardzo pobudzona. Mam nadzieję, że tak zostanie 🙂

Brintellix biorę 1 tabl. 10 mg i 1 tabl. 5 mg (obie rano), bo nie ma w sprzedaży 15 mg niestety. Można kupić tylko 5, 10 i 20 mg.

A wcześniej co próbowałaś? Jakbyś porównała Brintellix z SSRI? Fajnie, ze mniej ubocznych ale jakoś nie mogę uwierzyć w siłę tego leku. Tobie pewnie jeszcze dodatkowo pomaga Trittico, lit i pregabalina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, mio85 napisał(a):

A wcześniej co próbowałaś? Jakbyś porównała Brintellix z SSRI? Fajnie, ze mniej ubocznych ale jakoś nie mogę uwierzyć w siłę tego leku. Tobie pewnie jeszcze dodatkowo pomaga Trittico, lit i pregabalina.

Lata temu brałam citalopram, escitalopram, fluoksetynę, paroksetynę. To było tak dawno temu, że nie pamiętam już dokładnie, ale raczej mi nie pomagały a rozdrażniały tylko.

Z litu schodzę powoli. W planach jest też zejście / zmniejszenie z pregabaliny i trittico

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam tylko (bo nie umiem edytować swojego poprzedniego posta :D) że ten zestaw lit+pregabalina+trittico biorę już latami a wcale się nie czułam dobrze, ale bałam się tego zestawu ruszać wcześniej. Gdy depresja się nasiliła poprosiłam jednak o zmianę leków. Więc najprawdopodobniej wychodzi na to, że niepotrzebnie tamten zestaw brałam, skoro i tak nie było dobrze na nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, cynamoon napisał(a):

Oo dobry pomysł 🙂 spróbuję

niby nie powinno się tak robić ale lekarka mi nic nie powiedziała wtedy bo czytałem i ona ma w teroii nieregularny kształt ta tabletka ale tak pięc razy oko kroiłem równo i to z 2lata dopiero dziś jak czytam bo mam zamiar brać te 15mg to niby nie powinno się kroić ale to wtedy trzeba następne opakowanie 5mg mieć 🙂 biorę 10mg ale zwiększe do 15 takie +- moze 14 tak wyjdzie po ukrojeniu 🙂  ciekawi mnie ciągle jeszcze fevarin 😕 ale nie ma zbyt dobrych opinii..   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 godzin temu, newuser999 napisał(a):

niby nie powinno się tak robić ale lekarka mi nic nie powiedziała wtedy bo czytałem i ona ma w teroii nieregularny kształt ta tabletka ale tak pięc razy oko kroiłem równo i to z 2lata dopiero dziś jak czytam bo mam zamiar brać te 15mg to niby nie powinno się kroić ale to wtedy trzeba następne opakowanie 5mg mieć 🙂 biorę 10mg ale zwiększe do 15 takie +- moze 14 tak wyjdzie po ukrojeniu 🙂  

Nie, to tak nie działa, że jak podzielisz tabletkę nawet na idealne pół to będzie w każdej części połowa dawki. Jeśli tabletka nie ma podziałki to znaczy, że tabletki się nie dzieli bo dawka jest rozłożona nierównomiernie w tabletce i w ten sposób w jednej części możesz mieć 2 mg, a w drugiej 8mg. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 godzin temu, newuser999 napisał(a):

czy brintellix powinien być brany lepiej rano czy wieczorem?

Można rano albo wieczorem, zależy indywidualnie. Ja biorę rano, bo mnie dość pobudza

W dniu 21.02.2025 o 13:34, acherontia styx napisał(a):

Nie, to tak nie działa, że jak podzielisz tabletkę nawet na idealne pół to będzie w każdej części połowa dawki. Jeśli tabletka nie ma podziałki to znaczy, że tabletki się nie dzieli bo dawka jest rozłożona nierównomiernie w tabletce i w ten sposób w jednej części możesz mieć 2 mg, a w drugiej 8mg. 

Dzięki za informacje 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 20.04.2024 o 08:26, Zico2019 napisał(a):

Niech mi ktos obiektywnie napisze kto to np sprawdził i wie czy brintellix brany ciągle 10mg wieczorem od 3lat (1.5r brałem półtorej tabletki niby 15mg ale jako,że kształt to ma jajkowaty to nie wiadomo ile było w tej połówce jednej danego dnia i drugiego) czy osoba z nerwicą typu np,ze muszę codziennie dane czynności wykonać np rysy patrzeć i to dręczy,że az np musze bluzę ściągnąć itp niby lek działa 56h w organizmie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorę już kilka tygodni ten lek więc mogę cię więcej napisać.

Lek dla mnie bardzo dobry na depresję , wyciągnął mnie z dołka na dawce 20 mg. Obecnie biorę 10 bo nie potrzebuje więcej , na 20 mg czuć już wyraźnie serotoninę ,czuć jakąś obojętność emocjonalną, na wszystkie trudne sprawy które się działy wokół mnie łapalem luz , mogłem dużo spokojniej podejść do problemu. Co do libido to na 20 mg było okej , mniejsza ochota ale jak już miałbyc stosunek to wszystko dawało radę a i przyjemność taka jaką być powinna.

Lek dobrze działa na niepokój , martwienie się , nie działa za to prawie nic a nic na somatyczne objawy lęku ale z depresji mnie szybciutko wyprowadził. Na dawce 10 mg lek działa bardzo subtelnie , jest energia , chęć do życia , czuć dopaminę zdecydowanie lepiej niż na SSRI. Cięższej depresji czy lęków może nie udźwignąć ale na depresję lekką,umiarkowaną daje radę. 

Obecnie jest do leku dołożony trittico xr 75 mg żeby zadziałać na lęki somatyczne. 

Ja lek polecam warty spróbowania. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak możecie pomóżcie...

Od sierpnia mam zmienione leki. Brałem 5lat efectin er 150mg. Z uwagi na stwierdzoną agorafobie z napadami paniki. Czułem się bardzo dobrze, zero lęków, zero deprechy wszystko super. Ale niestety pojawiła się u mnie zmniejszone libido, wręcz nikłe, zerowe w dodatku brak erekcji. Po pójściu do lekarza,  lekarz przepisał mi bupropion I propranolol i odstawić efectin.  Co ja przeżywałem, chodziłem po ścianach ale w końcu odstawiłem ten efectin..szału po bupropion 150 mg nie było bo mi nie niwelował lęków. Dołożył mi lekarz pramolan doraźnie..z tego doraźnie wyszło cały czas. Po wizycie po 2miesiacach lekarz dołączył spamilan 40mg, lęki jeszcze większe.. po 3miesiacach kuracji, że niby przejdzie nie przeszło...erekcja lekko drgnęła ale pojawiły się lęki, lekarz kazał odstawić i włączyć escitil i bupropion.  Po 2 miesiącach nic poprawy erekcji i libido, natomiast lekko lęki odeszły ale sfera seksualna zerowa. 

Lekarz na wizycie kontrolnej zmienił wszystko na jeden lek brintellix 5mg. Powiedzcie mi coś...biorę go już 4tydzien, lekko mnie uspokoił, choć lęki są pojawiają się...chęć na sex jest choć penis jest nie do końca sztywny, ale mam dziwne bulgotania w klatce piersiowej,  nie wiem od czego to, w dodatku pojawił się ból pod prawą łopatką, lekarz rodzinny stwierdził że to od nerwicy lękowej i samo musi przejść. 

Mam do Was pytanie... czy ten lek się rozkręci i czy czekać jeszcze? Czy on jest na agorafobie lęki typowie fobie? Czy na odwalanego mi go przepisano.. czy czekać przełamać się? Czy szkoda czasu? Nadmienię,  że lek mnie tak uwstecznił bo czuje się poddenerwowany,  kuje mnie w klatce piersiowej,  nie czuje się swój,  boję się sam wyjść znowu z domu..lek wiem że na początek nasila lęki by później było oki ale czy znajdę w nim pomoc dla mnie?  Lek nie ma dobrych opinii,  ale miałem go zmienionego z uwagi na zaburzenia erekcji,  może polecicie jakiś lek snri który nie powoduje zaburzeń erekcji? 

Dziękuję 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie i Panie niech ktoś powie biorę połączenie na noc

Brintellix 10mg + Coaxil 1x na noc + egzysta 150mg 1x i jak wezmę te leki o 21 to po około 1h już czuć jak człowieka nosi do 21 jakis taki człowiek dziwny jakby życie uszło a po wzięciu brintellixu z coaxilem zaś humor nastaje gadam coś sam do siebie itp 

Jeżeli mam dużą nerwicę to niech ktoś mi powie czy korzystne jest branie brintellixu i coaxilu? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, newuser999 napisał(a):

Brintellix 10mg + Coaxil 1x na noc + egzysta 150mg 1x i jak wezmę te leki o 21 to po około 1h już czuć jak człowieka nosi do 21 jakis taki człowiek dziwny jakby życie uszło a po wzięciu brintellixu z coaxilem zaś humor nastaje gadam coś sam do siebie itp 

Jeżeli mam dużą nerwicę to niech ktoś mi powie czy korzystne jest branie brintellixu i coaxilu? 

Z tego co wiem brintellix nie jest na nerwicę tylko na depresję.  Tak samo wpadłem w tą pułapkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, newuser999 napisał(a):

Oba leki działają na depresję bardziej niż na lęki. Egzysta jest typowo lekiem na nerwicę po którym możesz być otępiony , za to brintelix i coaxil to antydepresanty które mają pobudzić do życia. Może warto by było brać coaxil i brintelix rano , warto skonsultować z lekarzem. Pregabalina wieczorem fajnie kładzie do snu i uspokaja 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi