Skocz do zawartości
Nerwica.com

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

LINA

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! Dawno tu nie zagladalam, bo mialam duzo roboty i jakos nic mi nie dolegalo :) Musze ponadrabiac teraz zalgosci z czytaniem.
Ale... oczywiscie za dlugo nie moze być dobrze.

Cale zycie mialam niskie cisnienie (np. 100/60).  A mierzylam je dosc czesto. Ze 2 tyg temu zepsul mi sie cisnieniomeirz i nie kupilam jeszcze nowego. Wczoraj bylam "w gosciach" i zmierzylam tam cisnienie... a tu 145/85 !!! czyli masakra! mega wysokie, szczegolnie jak na mnie. Mierzylam chyba z 10 razy i wyniki byly zblizone. Wrocilam do domu i od wczoraj zyje dodatkowo w nerwach, bo pewnie dalej mam wysokie a nie moge nawet zmierzyc :(

Boli mnie tez od paru dni glowa i mam jakis scisk (pewnie tez przez to cisnienie).
Jak sie ogarne to ide kupic cisnieniomierz bo juz nie wytrzymam, ale jestem niemal pewna ze bedzie wysokie - i wtedy nie wiem co dalej :( boje się tego!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, zestresowana1990 napisał:

@alicja_z_krainy_czarów A jak u Ciebie w toalecie? Chyba w końcu Ci się unormowalo co? 🙂 

Nie, nadal sram dziwnie :D ale nie wiem, czy dlatego, że pofolgowałam sobie z jedzeniem, winkiem i byłam na grillu, i mam dosłownie masakrę. Ale od dzisiaj wracam do zdrowszego żywienia i mam nadzieję, że będzie normalnie 😜 chyba że mi trzustka i wątroba już wysiadły. Dzisiaj np. zauważyłam chyba kawałek marchewki, więc może już nie trawię. 

13 godzin temu, Teksas napisał:

@alicja_z_krainy_czarów na ostatniej wizycie u okulisty też mi wyszło podwyższone ciśnienie w oku. W maju mam przyjść sprawdzić.

W maju już?

No mnie się kazał zgłosić za rok, ale zrobił mi chyba wszystkie możliwe badania tego oka. 

Jakby mi mieli zrobić wszystko możliwe badania trzustki, to chyba musieliby mnie uśpić :D:D:D

2 godziny temu, mejkat77 napisał:

@Teksas @Alicjazkrainyczarów @mieciu @zestresowana1990 @zakazana88 Podobno są już wyniki z rezonansu. Jadę je zaraz odebrać, obym tylko nie zemdlała. Trzymajcie kciuki!

Nawet nie trzymam kciuków, bo wiem, że jesteś zdrowa, ale sama sytuacja by mnie tak zestresowała, że o ja nie mogę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nerwa ja z ciśnieniem Ci nie doradzę, bo w sumie nie wiem, jakie są normy, ale weź pod uwagę wadliwość tego sprzętu. To, że tak miałaś, nie oznacza, że tak jest. Mój ciśnieniomierz w domu wiem, że jest do niczego. '

@laveno Ty czorcie, ale mnie przestraszyłaś z rakiem tarczycy 😈. Hmm co do tych torbieli, to skoro raz je widzieli, raz nie, musiały być małe i się wchłonąć. Może jakbyś następne 30 lat unikała wizyty u ginekologa, to ja bym się ledwo obawiała, ale skoro to tylko pół roku, to naprawdę nie masz się specjalnie czym martwić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zakazana88@Teksas @Alicjazkrainyczarów @mieciu @zestresowana1990 Wynik dobry. 

„Wątroba niepowieszony, jednorodna, bez zmian ogniskowych. Pęcherzyk żółciowy nie powiększony bez widocznych złogów. Drogi żółciowe nieposzerzone. Trzustka niepowieszony o prawidłowych sygnałach, przewód Wirsunga nieposzerzony. Śledziona, nadnercza w badaniu MR niezmienione. Nerki wielkości i w położeniu prawidłowym bez cech zastoju, ulegają prawidłowemu wzmocnieniu kontraktowemu. Aorta brzuszna nieposzerzona, pozostałe duże pnie naczyniowe niezmienione. Nie uwidoczniono powiększonych ani radiologiczne podejrzanych węzłów chłonnych w przestrzeni środ i zaotrzewnowej. Wnioski. Obraz MR narządów jamy brzusznej w granicach normy.”

Czyli co? Zostaje mi psychiatryk?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

26 minut temu, mejkat77 napisał:

„Wątroba niepowieszony, jednorodna, bez zmian ogniskowych. Pęcherzyk żółciowy nie powiększony bez widocznych złogów. Drogi żółciowe nieposzerzone. Trzustka niepowieszony o prawidłowych sygnałach, przewód Wirsunga nieposzerzony. Śledziona, nadnercza w badaniu MR niezmienione. Nerki wielkości i w położeniu prawidłowym bez cech zastoju, ulegają prawidłowemu wzmocnieniu kontraktowemu. Aorta brzuszna nieposzerzona, pozostałe duże pnie naczyniowe niezmienione. Nie uwidoczniono powiększonych ani radiologiczne podejrzanych węzłów chłonnych w przestrzeni środ i zaotrzewnowej. Wnioski. Obraz MR narządów jamy brzusznej w granicach normy.”

Bardzo się cieszę i szczerze zazdroszcze ze wykonalas to badanie.

To teraz proszę podaj jeszcze raz jakie miałaś objawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, zestresowana1990 napisał:

@zakazana88 zobacz, @mejkat77 miała amylaze w moczu podwyższona a i tak ma zdrowa trzustkę. A Ty wszystkie enzymy miałas idealne wiec tym bardziej jesteś zdrowa!!!!

a jak tam masaże? Relaksuje Cię to chociaż trochę? 

Ja takich typowych masażu tylko fizjoterapeuta masuje mi  twarde punkty na ciele. Takze relak raczej nie.

To skąd te bóle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zestresowana1990 @zakazana88 @Alicjazkrainyczarów @Teksas 

Ja tez się nad tym zastanawiam, skąd te bóle. No ale co w obliczu tego zostaje, tylko fizykoterapia na kręgosłup i leczyć głowę. Ja wymiękam, no co jeszcze mogę zrobić, chyba tylko pogodzić się z tym bólem. 

@zakazana88 Moje objawy to męczący ból od listopada ubiegłego roku w prawym boku na wysokości kości biodrowej promieniujący do brzucha, na plecy i do pośladka, biszkoptowe stolce, wcześniej były jakby wysmarowane tłuszczem, teraz już tego nie ma, bo po prostu tłuszcz ograniczyłam do mninimum, czasem resztki niestrawione jedzenia. Konsystencja w miarę ok. Ból kręgosłupa lędźwiowego, krzyżowego i piersiowego. Takie to są moje objawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, mejkat77 napisał:

Ja tez się nad tym zastanawiam, skąd te bóle. No ale co w obliczu tego zostaje, tylko fizykoterapia na kręgosłup i leczyć głowę. Ja wymiękam, no co jeszcze mogę zrobić, chyba tylko pogodzić się z tym bólem. 

@zakazana88 Moje objawy to męczący ból od listopada ubiegłego roku w prawym boku na wysokości kości biodrowej promieniujący do brzucha, na plecy i do pośladka, biszkoptowe stolce, wcześniej były jakby wysmarowane tłuszczem, teraz już tego nie ma, bo po prostu tłuszcz ograniczyłam do mninimum, czasem resztki niestrawione jedzenia. Konsystencja w miarę ok. Ból kręgosłupa lędźwiowego, krzyżowego i piersiowego. Takie to są moje objawy.

Zazdroszczę Ci że masz to badanie zrobione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, zestresowana1990 napisał:

@mejkat77 to wspaniałe wiadomości!!! Czyli mimo ze miałas taka sama amylaze w moczu jak ja to masz zdrowa trzustkę. Myslisz ze w takim razie ja tez? 🤭 

My wszyscy NIE MYŚLIMY, my to wiemy ;)  podejrzewam, że tylko u mnie jest coś rzeczywiście nie halo 😜 

12 minut temu, mejkat77 napisał:

A bardzo intensywny jest to ból?

10 minut temu, zakazana88 napisał:

Zazdroszczę Ci że masz to badanie zrobione.

Masz czego zazdrościć 😜 skoro Ciebie nie uspokoiło tyle badań, to rezonans jamy brzusznej również by Cię nie uspokoił ;) a może uspokoił na parę minut, zanim byś sobie coś innego znalazła; przerabiałaś mięsaka, jelita, głowę i cuda wianki na kiju. Skoro wszystkie parametry z krwi masz okej i nadal nie wierzysz, że Ci nic nie dolega i nadal twierdzisz, że to problem natury fizycznej ;).  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 

24 minuty temu, alicja_z_krainy_czarów napisał:

Masz czego zazdrościć 😜 skoro Ciebie nie uspokoiło tyle badań, to rezonans jamy brzusznej również by Cię nie uspokoił ;) a może uspokoił na parę minut, zanim byś sobie coś innego znalazła; przerabiałaś mięsaka, jelita, głowę i cuda wianki na kiju. Skoro wszystkie parametry z krwi masz okej i nadal nie wierzysz, że Ci nic nie dolega i nadal twierdzisz, że to problem natury fizycznej ;).  

Mam czego, bo wie że jest zdrowa.

Tak wiem, że przerabialam to wszystko i zawsze.wyszlo ze jestem.zdrowa.Ale znów mam myśl A co jesli tym  razem.jest inaczej bo przecież ludzie chorują. Nie mogę pozbyć się tegouscisku w nadbrzuszu przy zebrach i dlatego ciągle.ta.ttzustka mnie martwi.

Mąż już ma mnie dosyć przestal.siebodzywac bo mówi że to już 4 rak w tym roku. Ze ile można info.calkiem.juz mnie dołuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, alicja_z_krainy_czarów napisał:

W maju już?

No mnie się kazał zgłosić za rok, ale zrobił mi chyba wszystkie możliwe badania tego oka. 

No mnie kazała przyjść po trzech miesiącach. Więc pewnie mój stan jest poważniejszy niż Twój. Też mi zrobiła kilka badań na różnych zmyślnych urządzeniach. Umówiłem się na 9 maja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, mejkat77 napisał:

Eeeee, zanim psychiatryk to jeszcze zrobisz inne badania i będziesz miała inne jazdy na inne narządy:-). Kontakt z psychiatrą jednak nie zaszkodzi pewnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, zestresowana1990 napisał:

@laveno ja tez juz kilka razy w życiu miałam torbiele i uwierz ze to nie jest żaden tak. Takze nie przejmuj się! Ja kiedy miałam nawet taki wielki „guz” 8 cm ta torbiel miała i po paru miesiącach się sama wchłonęła ale jak go miałam to strasznie mnie brzuch bolał takze to nie było takie bezobjawowe. 

A piszesz ze o jelita tez się boisz, masz jakies rewolucje? 

Ja nie mam zadnych objawów, jedynie lekkie kłucia podczas owolucji, ale to chyba normalne.

Nie mam obecnie rewolucji, bo pilnuje diety, blonnika i jest ok, ale caly czas mam lęk, ze ten rak sie gdzies rozwinie, boję sie, ze moge miec jakies polipy a kolano nie miałam nigdy - ja juz w jakąś paranoje wkraczam chyba.   

7 godzin temu, alicja_z_krainy_czarów napisał:

@nerwa ja z ciśnieniem Ci nie doradzę, bo w sumie nie wiem, jakie są normy, ale weź pod uwagę wadliwość tego sprzętu. To, że tak miałaś, nie oznacza, że tak jest. Mój ciśnieniomierz w domu wiem, że jest do niczego. '

@laveno Ty czorcie, ale mnie przestraszyłaś z rakiem tarczycy 😈. Hmm co do tych torbieli, to skoro raz je widzieli, raz nie, musiały być małe i się wchłonąć. Może jakbyś następne 30 lat unikała wizyty u ginekologa, to ja bym się ledwo obawiała, ale skoro to tylko pół roku, to naprawdę nie masz się specjalnie czym martwić. 

No mnie tez, teraz co roku chodze na usg przez to, w czerwcu mam termin razem z wezlami chlonnymi i piersiami 😕

A co do ginekologa to właśnie nie pamiętam kiedy byłam ostatnio :P a te torbiele wyszły mi przy usg brzucha jak wariowalam z ta trzustka :P wtedy poszlam na dwa usg dzien po dniu i pierwszy radiolog napisał, ze narządy kobiece bez zmian a drugi radiolog powiedział, ze z jajnikami itd wszystko ok a wypisal na wypisie usg, ze drobne, pojedyncze torbiele ....  A ja nie poszłam z tym nigdzie i ze strachu i, ze byłam tak zajęta ta trzustka ... Nawet nie wiem kiedy te pol roku zleciało tak szybko 😕 do gina moge isc pod koniec maja ale n samą myśl mi słabo .. jak te drobne torbiele urosły czy coś gorszego ehh

Edytowane przez laveno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, mejkat77 napisał:

@zakazana88 jak po wizycie? 

Hmmm zaraz poznał że jestem hipochondryczka.

Nic to nie zaniepokojony, zbadał brzuch , obejrzał wyniki. Wypytal co było wcześniej.

I stwierdził, że to na tle nerwowym. Ze nic to nie niepokoju, że w tym wieku co ja jestem nie widział jeszcze raka trzustki (poza Przybylska) i że prawdopodobieństwo, że na niego zachowuje jest małe A napewno większe jest prawdopodobieństwo,  że przejedzie mnie samochód jak od niego wyjdę. Kazał iść do psychiatry ;D :(

i już nie badać się, nie chodzić po lekarzach bo będzie tylko gorzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, zakazana88 napisał:

Hmmm zaraz poznał że jestem hipochondryczka.

Nic to nie zaniepokojony, zbadał brzuch , obejrzał wyniki. Wypytal co było wcześniej.

I stwierdził, że to na tle nerwowym. Ze nic to nie niepokoju, że w tym wieku co ja jestem nie widział jeszcze raka trzustki (poza Przybylska) i że prawdopodobieństwo, że na niego zachowuje jest małe A napewno większe jest prawdopodobieństwo,  że przejedzie mnie samochód jak od niego wyjdę. Kazał iść do psychiatry ;D :(

i już nie badać się, nie chodzić po lekarzach bo będzie tylko gorzej.

Kochana to dzis druga super informacja na forum!!! Widzisz, jesteś zdrowa. Uspokoilas się troszkę?? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi