Skocz do zawartości
Nerwica.com

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

LINA

Rekomendowane odpowiedzi

30 minut temu, mejkat77 napisał:

@Dante84 @Alicjazkrainyczarów Zaraz mnie trzustka rozboli! 🙂

@Dante84 a przypominasz sobie dokładnie od czego to się zaczęło? Od jakiej konkretnie dolegliwości? Mnie się to zaczęło od złej cytologii w listopadzie i później poszło wieeeelką falą. Przed tym zdarzeniem prawie w ogóle nie przejmowałam się swoim zdrowiem i może coś mnie tam bolało, ale chyba nie zwracałam na to uwagi, bo nie pamiętam, żeby mnie coś bolało. Jak zaczęłam drążyć dlaczego z tej cytologii wyszedł ascus, tak przeszłam już przez histopatologię endometrium, cytologię osadu moczu, bo usg nerek i pęcherza nic nie wykazało, a mnie plecy zaczęły boleć, później trafiłam do neurologa, który mnie wysłał na tomografię odcinka ledz-krzyż i wyszło niewielka dyskopatia i jakieś pieprzone torbiele oponowe zwane Tarlova, które nie wiadomo właściwie czym są i czy dają dolegliwości bólowe, bo to rzadka przypadłość (jeszcze nie byłam u niego z wynikiem, ciekawe co powie). Ponieważ wydawało mi się, ze niemożliwe, żeby od tej niewielkiej dyskopatii i torbieli aż tak mnie napierdzielal kręgosłup i biodro, z tylu na poziomie nerki, ńie wiem czemu zaczęłam przyglądać się swoim jelitom i poszłam na kolonkę (mam 42 lata), bo już byłam prawie pewna, ze to rak jelita. Nic nie wyszło, jelita czyste. Niedawno przeszło na cycki i klatkę piersiową i znów usg, mamografia, rtg płuc nic nie wykazały. Nie pytajcie czemu aż tak wysoko zawędrowałem, bo przecież bolą mnie plecy na poziomie biodra, a teraz ubzdurałam sobie, ze właśnie rozwalam sobie wątrobę biorąc tyle psychotropów i je z dnia na dzień odstawiłam, czego nie wolno robić, ale ja się panicznie boję, że jak wezmę jeszcze jakieś leki, to mnie szlag trafi. Uświadomiłam sobie, ze przecież te trzy sedacje, które miałam w tym roku też na pewno bardzo obciążyły wątrobę.

@zestresowana1990 tak, zdecydowałam się na kolonoskopię, ale w sedacji. Nic nie czułam i nic nie pamietam. 

Zbankrutuję przez te badania!!!

U mnie zaczęło się od kołki nerkowej, chyba kołki. Bo miałem ich w życiu trochę a ta była jakaś dziwna. 

Potem bolał brzuch, zapalenie pęcherza itd. Znaleźli refluks i rumień żołądka.

Pewnie to to ale teraz gastrolog prowadząca mówi że nie :-).

Za to ja mam kilka objawów jakby to jednak był refluks....

Sam już nie wiem, nie ma siły. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@alicja_z_krainy_czarów podziwiam Cię za chęć tłumaczenia czegokolwiek Dantemu. Do niego nie przemawiają żadne racjonalne argumenty, poza faktem, że frajdę mu sprawia nakręcanie innych i siebie przy okazji.

Na moje już dawno powinien zostać zgłoszony za sianie fermentu na forum. Jeżeli uważasz, że jesteś śmiertelnie chory to idź pobiadolić na jakimś forum onkologicznym, tylko nie zdziw się jak zostaniesz zlinczowany przez ludzi, którzy naprawdę cierpią. Ty sobie wmawiasz. 

Po drugie, jeżeli dla Ciebie lekarze w Polsce to debile to nie zajmuj miejsca ludziom, którym naprawdę mogliby pomoc, w czasie, kiedy muszą słuchać Twoich wymysłów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Five_stars_brand napisał:

Czy jest ktoś na forum kto wie jak radzić sobie z szybkim męczeniem sie? Czy ktoś z was poradził z tym sobie? Czy macie jakieś sprawdzone sposoby bądź ćwiczenia aby to zmienić?

Mi kazano robić zwykłą rozbiegówkę do 10Km. Tyle że jak kiedyś dużo biegałem i przestałem pod koniec listopada. Ale i tak nie mam na to siły więc po prostu więcej chodzę, 5-10km dziennie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie, ale po co Wy się kłócicie i nie wyganiajmy się z forum. Myśle, ze każdy z nas tu trafił w momencie, kiedy sobie uświadomił, ze tak naprawdę sam nie wie, czy dolegliwości są objawem wymysłu czy faktycznie jakiejś dolegliwości. 

Wspierajmy się wzajemnie, nie krytykujmy, a jeśli ktoś z nas się zapędza w kozi róg, spróbujmy sobie wzajemnie pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega zarzuca ze wątek dotyczy tylko biegunki pewnie przeze mnie, bo od roku zmagam się z dziwnym stolcami i pisze o tym. Tak pisze bo się stresuje. Generalnie mam tez inne objawy takie jak duszenie w klatce piersiowej, szybki puls ciągły lęk przed choroba. Robiłam badania, byłam u gastrologa. Na kolonke skierowania nie dostałam. Czytając artykuł z linku pewnie lekarze mnie odsyłają a mój rak jelit się rozwija. @Dante84 raczej powinien być na forum gdzie dołuje ludzi niż ich pociesza bo chyba taki jest zamysł tego forum żeby się wspierać. Szkoda ze ktoś taki się pojawił na forum. Nie zdajesz sobie sprawy chłopaku jak straszysz ludzi którzy na prawde się boja! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Roza00 napisał:

@alicja_z_krainy_czarów podziwiam Cię za chęć tłumaczenia czegokolwiek Dantemu. Do niego nie przemawiają żadne racjonalne argumenty, poza faktem, że frajdę mu sprawia nakręcanie innych i siebie przy okazji.

Na moje już dawno powinien zostać zgłoszony za sianie fermentu na forum. Jeżeli uważasz, że jesteś śmiertelnie chory to idź pobiadolić na jakimś forum onkologicznym, tylko nie zdziw się jak zostaniesz zlinczowany przez ludzi, którzy naprawdę cierpią. Ty sobie wmawiasz. 

Po drugie, jeżeli dla Ciebie lekarze w Polsce to debile to nie zajmuj miejsca ludziom, którym naprawdę mogliby pomoc, w czasie, kiedy muszą słuchać Twoich wymysłów. 

Racja, niepotrzebnie wdaję się w dyskusję. Szczególnie zgadzam się z ostatnim zdaniem, choć oczywiście z całością wypowiedzi również. 

31 minut temu, exodus! napisał:

Radzę skończyć tą jałową przepychankę, bo polecą osty!!!

No fajnie jakby ktoś zrobił porządek, ponieważ użytkownik wrzuca nam linki do takich rzeczy, które pogłębiają hipochondrię wszystkich użytkowników 🙂 i straszy nas, a wszyscy mamy problem z obsesją na punkcie zdrowia. Nie odczuwam potrzeby "przepychania" się z nim, natomiast fajnie, jakby zastanawiał się, co tutaj pisze. 

16 minut temu, zestresowana1990 napisał:

Kolega zarzuca ze wątek dotyczy tylko biegunki pewnie przeze mnie, bo od roku zmagam się z dziwnym stolcami i pisze o tym. Tak pisze bo się stresuje. Generalnie mam tez inne objawy takie jak duszenie w klatce piersiowej, szybki puls ciągły lęk przed choroba. Robiłam badania, byłam u gastrologa. Na kolonke skierowania nie dostałam. Czytając artykuł z linku pewnie lekarze mnie odsyłają a mój rak jelit się rozwija. @Dante84 raczej powinien być na forum gdzie dołuje ludzi niż ich pociesza bo chyba taki jest zamysł tego forum żeby się wspierać. Szkoda ze ktoś taki się pojawił na forum. Nie zdajesz sobie sprawy chłopaku jak straszysz ludzi którzy na prawde się boja! 

Nie przejmuj się. Byłaś u lekarza w końcu, zrobiłaś badania. Nie jest tak, że to olewasz. I masz prawo pisać na forum o swoich biegunkach, skoro Cię niepokoją. Sama o tym piszę i "miło" mi usłyszeć, że ktoś ma podobne problemy do mnie, bo "normalni" ludzie mnie nie rozumieją. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zestresowana1990 nie przejmuj się 🙂 Wiem jak sie czujesz. Wiem tez jak człowiek ze stwierdzoną przez lekarza psychiatrę;) depresją z zaburzeniami lękowymi, może odbierać sygnały wysyłane przez organizm, które w rzeczywistości są całkowicie normalne. Mam nadzieje, ze trochę cie uspokoiłam opisując swoje sprawy toaletowe. Jeśli bedziesz w dalszym ciągu potrzebować takiego wsparcia, pisz 🙂 Po to tu jesteśmy, zeby sie wspierac, a nie dołowac i pogłębiać swoje lęki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Five_stars_brand Mnie hipochondria ujawniła się dopiero jakieś 4 miesiące temu i faktycznie ciagle są inne objawy i inne choroby. Hm... jeśli chodzi o zmęczenie, to ja się w ogóle nie męczę, bo mało co robię :-))) straszne to jest! Właśnie mi to uświadomiłeś. Gdybym coś konkretniejszego zaczęła robić, pewnie by było tak jak u Ciebie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

53 minuty temu, Five_stars_brand napisał:

@mejkat77 A jakie masz objawy? Przez 7 lat takie same czy zmieniają się? Bo ja co jakiś czas mam inne. Inne objawy i inne choroby sobie wmawiam. Czy też się szybko męczysz i brakuje ci tchu, robisz sie blada?

Moja nerwica trwa od półtora roku i tez bardzo często wlasnie się szybko mecze, i ten brak tchu. W sumie kiedyś się tym martwiłam a teraz wiem ze to raczej z nerwow bo robiłam morfologie i nie mam anemi A wcześniej myślałam ze to od tego 😮 a jakie choroby sobie wmawiales?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, alicja_z_krainy_czarów napisał:

Nie przejmuj się. Byłaś u lekarza w końcu, zrobiłaś badania. Nie jest tak, że to olewasz. I masz prawo pisać na forum o swoich biegunkach, skoro Cię niepokoją. Sama o tym piszę i "miło" mi usłyszeć, że ktoś ma podobne problemy do mnie, bo "normalni" ludzie mnie nie rozumieją. 

Ehh wiesz jak jest jak ktoś napisze takie słowa osobie, która się po porostu boi! Przez chwile na prawde aż pomyślałam ze może faktycznie coś mi jest...:( dobrze ze został zablokowany! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Doriis dziękuje za wsparcie!!! Na prawde wiele to dla mnie znaczy...to nie jest tak ze ja ciagle pisze o biegunkach. Po prostu no jeden się boi raka jelita drugi raka czegoś tam i myśle ze wlasnie po to jest forum żeby każdy mógł choćby do znudzenia pisać o swoich lękach. 🤷🏻‍♀️ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, zestresowana1990 napisał:

Ehh wiesz jak jest jak ktoś napisze takie słowa osobie, która się po porostu boi! Przez chwile na prawde aż pomyślałam ze może faktycznie coś mi jest...:( dobrze ze został zablokowany! 

Wiesz co, no nie odwołuję się do tego konkretnego przypadku, coby nikt nie mówił, że drążymy temat, ale trzeba brać dużą krytykę na to, co kto pisze w Internecie. Też wielokrotnie trafiłam na jakieś posty na różnych forach, które sprawiły, że chciałam wezwać pogotowie, no ale każdy może napisać cokolwiek ;) wszystko. "Pewna strona" w Internecie wszystkie objawy świata utożsamia z rakiem. Musimy się nie dać zwariować. Od diagnoz jest lekarz.  

Ale naprawdę Cię boli bardzo w czasie okresu? Przepraszam, że drążę, mnie zawsze bolało, ale teraz rozmyślam, czy może nie mam czegoś na jajnikach. No tak czy siak do ginekologa muszę się udać. 

Wiecie, ja stwierdziłam, że od poniedziałku rzucam fajki. Skończę tę paczkę, co mam, i po prostu więcej nie palę. Myślę, że wówczas połowa moich lęków o zdrowie będzie mniejsza, a i może jelita będą spokojniej pracować. Byleby wytrzymać, a z moimi nerwami może być trudno. Ale muszę to zrobić 😜 bo zwariuję. Szczególnie że nasz ulubiony rak powstaje właśnie głównie od fajek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, alicja_z_krainy_czarów napisał:

Ale naprawdę Cię boli bardzo w czasie okresu? Przepraszam, że drążę, mnie zawsze bolało, ale teraz rozmyślam, czy może nie mam czegoś na jajnikach. No tak czy siak do ginekologa muszę się udać. 

Kochana na prawde mnie miesiąc w miesiąc bardzo boli brzuch. Tuż przed okresem no a w sama miesiączkę czasem bol jest taki ze aż mnie mdli. Często tez bol łapie mnie w nocy 😮 i tabletkajedna nie pomaga. No ale wszystko do tej pory było dobrze jak byłam u gina i u Ciebie na pewno tez jest wszystko w porzadku. Nie jedna z Nas zmaga się z takimi bólami. Moja kuzynka kiedyś wyładowała na pogotowiu tak ją skręcało 😮 i tez w badaniach wyszło wszystko w porzadku 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 minuty temu, alicja_z_krainy_czarów napisał:

Wiecie, ja stwierdziłam, że od poniedziałku rzucam fajki. Skończę tę paczkę, co mam, i po prostu więcej nie palę. Myślę, że wówczas połowa moich lęków o zdrowie będzie mniejsza, a i może jelita będą spokojniej pracować. Byleby wytrzymać, a z moimi nerwami może być trudno. Ale muszę to zrobić 😜 bo zwariuję. Szczególnie że nasz ulubiony rak powstaje właśnie głównie od fajek. 

Trzymam za Ciebie kciuki żebyś rzuciła te fajki!!! Na pewno wyjdzie Ci to na dobre. Jesteś zdrowa ale palenie zdrowe nie jest wiec mam nadzieje ze dasz radę i faktycznie nie ruszysz papierosów :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi