Skocz do zawartości
Nerwica.com

TIANEPTYNA (Coaxil,Stablon)

Krzysztof

Czy tianeptyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

104 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy tianeptyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      64
    • Nie
      43
    • Zaszkodziła
      11

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Koziołek napisał(a):

Spoko ale dużo ostatnio na necie mówi się o szkodliwości tianeptyny sporo też wyczytałem na forach o piskach w głowie szumie w uszach o koszmarach sennych itp ... Chcę więcej opini na temat leku 

Zanim ktoś odpisze możesz poczytać wątek o tianeptynie. Ma on  130 stron a także ankietę o tym ilu osobom lek pomógł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Melodiaa napisał(a):

Zanim ktoś odpisze możesz poczytać wątek o tianeptynie. Ma on  130 stron a także ankietę o tym ilu osobom lek pomógł.

Ale tak się składa że ja już to dawno przeczytałem i inne fora też przeszukałem tak samo artykuły na temat tianeptyny i są zdania podzelone jednym pomógł innym zaszkodził kolejna grupa się uzależniła jeszcze inni piszą że nic nie działa,  zero supjnosci .Chciałem jakieś nowe info .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

24 minuty temu, Koziołek napisał(a):

Chcę więcej opini na temat leku 

Moja opinia: jak na kogo zadziała ten lek, to każdy musi wypróbować na sobie. 

W gratisie dołożę nawet opinie mojej lekarki, chociaż ja za nią zapłaciłam koszt wizyty: lek który jak nie pomoże, to też nie zaszkodzi.

Serio nikt Ci tu nie powie jak na Ciebie zadziała, bo co z tego że go brałam i mi pomógł lub nie skoro ja go brałam z zupełnie innych powodów niż Twoje, nie był jedynym lekiem który brałam, bo brałam wtedy jeszcze 2 inne równocześnie i u mnie niewiele leków powoduje dyskwalifikujące lek skutki uboczne, ale mój lekarz zna mnie i moje reakcje na leki na tyle, że wie z jakimi lekami warto próbować, a z którymi nie warto nawet zaczynać. 

Proszę, masz opinie, która jest moja i pomocna tak, że wcale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, acherontia styx napisał(a):

W gratisie dołożę nawet opinie mojej lekarki, chociaż ja za nią zapłaciłam koszt wizyty: lek który jak nie pomoże, to też nie zaszkodzi.

Serio nikt Ci tu nie powie jak na Ciebie zadziała, bo co z tego że go brałam i mi pomógł lub nie skoro ja go brałam z zupełnie innych powodów niż Twoje, nie był jedynym lekiem który brałam, bo brałam wtedy jeszcze 2 inne równocześnie i u mnie niewiele leków powoduje dyskwalifikujące lek skutki uboczne, ale mój lekarz zna mnie i moje reakcje na leki na tyle, że wie z jakimi lekami warto próbować, a z którymi nie warto nawet zaczynać. 

Proszę, masz opinie, która jest moja i pomocna tak, że wcale.

Dziękuję,dla mnie każda opinia jest pomocna. Ponieważ mi nie chodzi o to żeby ktoś napisał czy mi ten lek pomoże bo tego nie wie nikt, chce tylko opini , może komis poprawił pamięć może koncentrację? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak. Brałam jak pisałam Seronil. Po nim świrowałam. Skutki uboczne masakryczne. Odstawienie też. Potem dostałam Coaxil. I dzięki niemu delikatnie wróciłam do siebie. Jestem po odstawieniu Coaxilu. I jest dobrze. Powiedziałbym,że lepiej niż było przed. Więc jakiś sens może był,a może nie. Może sama sobie poradziłam z psychologiem. A może potrzebowałam "zejścia" w dół,żeby iść w górę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

24 minuty temu, Tianosero napisał(a):

Powiem tak. Brałam jak pisałam Seronil. Po nim świrowałam. Skutki uboczne masakryczne. Odstawienie też. Potem dostałam Coaxil. I dzięki niemu delikatnie wróciłam do siebie. Jestem po odstawieniu Coaxilu. I jest dobrze. Powiedziałbym,że lepiej niż było przed. Więc jakiś sens może był,a może nie. Może sama sobie poradziłam z psychologiem. A może potrzebowałam "zejścia" w dół,żeby iść w górę.

Rozumiem ,cenna informacja a można wiedzieć jak długo brałaś coaxil i czy łatwo było odstawić ten lek ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem na nerwice lękową - coaxil plus spamilan. Trochę boję sie skutków ubocznych - patrz kołatanie serce, uderzenia dodatkowe - które są moim "konikiem". Serce badane - echo, ekg, holter w porządku. Jakie macie doświadczenie w kwestii działania tego leku na sedrucho?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 godziny temu, cytrynka84 napisał(a):

Brałam ten lek i nie miałam żadnych skutków ubocznych,także spokojnie.

Dziękuję. Nie wiesz może czy mógłbym podzielić na początek tabletkę na pół? Wiem, ze to głupie - ja się po prostu panicznie boje leków :(. Całe życie zioła, czosnek, polopiryna...a teraz cała ta nerwica :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, acherontia styx napisał(a):

@ranle dzielenie tych tabletek na pół jest totalnie bez sensu. Jeszcze bardziej skrócisz okres półtrwania, który i tak jest już bardzo krótki. Nie będzie miało to totalnie żadnego ani sensu ani działania.

Dziękuję za odpowiedź. W nerwicę lękową wpędziło mnie serducho - dodatkowe skurcze - kardiolodzy mówią, ze jest ok odsyłają do psychiatry. Dostałem teraz coaxil - a tam skutki uboczne skurcze dodatkowe - stąd ta chęć dzielenia tabletki, "żeby sprawdzić" czy będą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam od ponad roku biorę esci na napięcie psychiczne lęki itp + pregabaline  , działał w lato dobrze w dawce 10 mg można powiedzieć że była remisja . Na jesień się zepsuło i znów powróciło napięcie w głowie , lekarz zalecił podwyższenie na 20 mg escitalopramu i tak zrobiłem , jakby te napięcie się zmniejszyło ale jest taka anhedonia , deprecha że nic nie chce się robić do niczego motywacji nic tylko bym leżał totalny brak humoru . Lekarz dodał do mojego zestawu lek o nazwie COAXIL tiantepina , jak myślicie czy to dobry lek i podniesie trochę samopoczucie i wyciągnie mnie z dołka ? Ktoś to stosował razem z ssri , bezpieczne to stosowanie ? 

z góry dziękuję za odpowiedź 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 26.12.2024 o 19:41, powerade33 napisał(a):

Witam od ponad roku biorę esci na napięcie psychiczne lęki itp + pregabaline  , działał w lato dobrze w dawce 10 mg można powiedzieć że była remisja . Na jesień się zepsuło i znów powróciło napięcie w głowie , lekarz zalecił podwyższenie na 20 mg escitalopramu i tak zrobiłem , jakby te napięcie się zmniejszyło ale jest taka anhedonia , deprecha że nic nie chce się robić do niczego motywacji nic tylko bym leżał totalny brak humoru . Lekarz dodał do mojego zestawu lek o nazwie COAXIL tiantepina , jak myślicie czy to dobry lek i podniesie trochę samopoczucie i wyciągnie mnie z dołka ? Ktoś to stosował razem z ssri , bezpieczne to stosowanie ? 

z góry dziękuję za odpowiedź 

coaxil to słabszy duzo lek od esci, ale dziwne połączenie, chyba, że zamiast esci? a ile bierzesz tej pregabeliny i jak długo? ona własnie działa na te napięcie, powinna dawac ulgę, ale wysokiej dawce,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

57 minut temu, AnnoDomino34 napisał(a):

coaxil to słabszy duzo lek od esci, ale dziwne połączenie, chyba, że zamiast esci? a ile bierzesz tej pregabeliny i jak długo? ona własnie działa na te napięcie, powinna dawac ulgę, ale wysokiej dawce,

No właśnie nie biorę tak małej dawki pregabaliny bo 150 mg z rana i 200 na wieczór , a esci czuję że słabo działa , jestem drugi dzień na tej tisntepinie i niewiem czy to efekt placebo ale jakoś czuję się lepiej może nie strikte na napięcie ale humor lepszy, i więcej chęci do działania , a słyszałem że właśnie ona tak działa , no i teraz jeżeli będzie dobrze działać to będę planował z tego esci zejść może nie całkiem ale do 10 mg chociaż . Wiesz nieraz trzeba trafić w swój lek , i może właśnie ja trafiłem uffff oby tak było . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 1.09.2024 o 21:13, acherontia styx napisał(a):

Rel xd
Jest to lek, który przepisuje się pacjentom, których z różnych względów nie bierze sie poważnie...
Stąd opinia twojej lekarki zdaje się potwierdzać tezę 🙂 Dostałem kiedyś receptę na dwa opakowania i dałem kuzynce, która sobie zjadła je nie wiedząc nawet po ile i kiedy brać. Na pytanie jak wrażenia odpowiedziała "nie wiem"
To takie placebo premium, ale wpadłem tu poczytać opinie, bo na grupach na fb ten lek zalicza jakąś drugą młodość i sporo dziewczyn pisało, że snri i ssri zawiodło i od niechcenia dostały coaxil na dokładkę i było im po tym dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, newuser999 napisał(a):

w teorii niby ten lek działa 2.5h ? niech ktoś powie czy jak  biorę np jedną tabletkę o 21 a drugą powiedzmy o 5 nad ranem to do wieczora niby już ten lek nie działa we mnie? nie chce mi się zbytnio wierzyć,że 2.5h

On działa bardzo krótko. Dlatego jego dawkowanie jest 3x dziennie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

biorę Tianesal od prawie 3 tygodni na nerwicę lękową. Do tej pory było w sumie neutralnie, zero skutków ubocznych. Natomiast ostatnie 2-3 dni to pogorszenie objawów nerwicowych, duża nerwowość na granicy lęków, która zaczyna się w południe (najgorzej u mnie jest w godzinach od 12-20). Myślicie, że lek się jeszcze rozkręci, czy jest po prostu za słaby?

BTW mam jeszcze Wenflaksynę, ale wytrzymałem dwa dni i się przestraszyłem brać dalej..😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi