Skocz do zawartości
Nerwica.com

Zespół PSSD-dysfunkcje seksualne spowodowane zażywaniem SSRI

media

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, Pssd98 napisał(a):

Przy bezsenności źle się czułem więc musiałem go odstawić bo mi się bardzo nerwica nasilała po tygodniu spania po 3-4 h. Wyczytałem w internecie że ten olejek może pomóc bo jest antagonistą 5ht1a.

Kurde zagłębiłem się trochę po tym co napisałeś w kwestie tych receptorów i ja brałem anafranil(clomipramine) i tutaj informacja o clomipramine:

It is specifically an antagonist of the α1-adrenergic receptor, the histamine H1 receptor, the serotonin 5-HT2A, 5-HT2C, 5-HT3, 5-HT6, and 5-HT7 receptors, the dopamine D1, D2, and D3 receptors, and the muscarinic acetylcholine receptors (M1–M5).

Wynika, że clomipramine jest antagonistą więc branie olejku który również jest antagonistą jest chyba błędem, co? Czy w tym przypadku nie powinienem stosować czegoś co jest agonistą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Profesor Michał Lew Starowicz też pisał

W jaki sposób leki przeciwdepresyjne wpływają na pożądanie?

Główne mechanizmy negatywnego wpływu leków przeciwdepresyjnych na funkcje seksualne obejmują:[4,5]

• agonizm względem receptorów 5HT1B, 5HT2 i 5HT3,
  • obniżanie poziomu dopaminy i wzrost prolaktyny,
  • działanie β-adrenergiczne,
  • obwodowe działanie antycholinergiczne,
  • obniżenie syntezy NO.

Obniżenie pożądania wydaje się być głównie spowodowane zmniejszoną aktywnością dopaminergiczną wtórnie do stymulacji szlaków serotoninergicznych ze śródmózgowia do układu mezolimbicznego. Istotne znaczenie w ekspresji polekowych działań niepożądanych mogą mieć także predyspozycje osobnicze związane z indywidualną zmiennością genetyczną, w szczególności względem receptora 5HT2A.[6]

Polekowe dysfunkcje seksualne są najczęściej spowodowane stosowaniem trójpierścieniowych leków przeciwdepresyjnych (TLPD), selektywnych inhibitorów zwrotnego wychwytu serotoniny (SSRI) oraz selektywnych inhibitorów zwrotnego wychwytu serotoniny i noradrenaliny (SNRI).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Pssd98 napisał(a):

Profesor Michał Lew Starowicz też pisał

W jaki sposób leki przeciwdepresyjne wpływają na pożądanie?

Główne mechanizmy negatywnego wpływu leków przeciwdepresyjnych na funkcje seksualne obejmują:[4,5]

• agonizm względem receptorów 5HT1B, 5HT2 i 5HT3,
  • obniżanie poziomu dopaminy i wzrost prolaktyny,
  • działanie β-adrenergiczne,
  • obwodowe działanie antycholinergiczne,
  • obniżenie syntezy NO.

Obniżenie pożądania wydaje się być głównie spowodowane zmniejszoną aktywnością dopaminergiczną wtórnie do stymulacji szlaków serotoninergicznych ze śródmózgowia do układu mezolimbicznego. Istotne znaczenie w ekspresji polekowych działań niepożądanych mogą mieć także predyspozycje osobnicze związane z indywidualną zmiennością genetyczną, w szczególności względem receptora 5HT2A.[6]

Polekowe dysfunkcje seksualne są najczęściej spowodowane stosowaniem trójpierścieniowych leków przeciwdepresyjnych (TLPD), selektywnych inhibitorów zwrotnego wychwytu serotoniny (SSRI) oraz selektywnych inhibitorów zwrotnego wychwytu serotoniny i noradrenaliny (SNRI).

Byłem u niego na wizycie. Przepisał mi Buspiron. Nie brałem…, ale rzeczywiście dopamina jest zapewne obniżona i ten wpływ na obwodowe działanie antycholinergiczne - to coś z poceniem się chyba, a ja się nie pocę w ogóle i ciężko mi się oddycha, puls rośnie jak wysoka temperatura. Tak mnie te leki poje**ły. Myślę czy nie iść do niego znów po analizę i poradę w związku z tą dysautonomią, która u mnie wystąpiła po wortioksetynie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 2 miesiące zacznę stosować psylocybine to wam dam znać, czy pomoże mi ona coś na PSSD. Następnie gdzieś za 4-5 miesięcy, gdy przejdę już 2-3 miesięczną terapie mikrodozowaniem psylocybiny, (może tez przyjme w trakcie brania wieksze dawki grzybów- czytałem o pewnym uzytkowniku na PSSD forum, ze gdy przyjal jakas dam wieksza dawke grzybów, to pożegnał na stałe objawy PSSD), to zastosuje protokół tms + tps. Protokół Saint 3-5 dniowy + 6 zabiegów TPS. Doktor mi mówił, że tms zwiększa czasami popęd seksualny u osób, które mają zmniejszone libido przyjmując leki antydepresyjne. To może on i pomoże na PSSD. Jeśli te metody zawiodą, to próbuje naltreksonu, pierw w niskich dawkach 0,5 mg na dzien a jak nie pomoze to wejde na wieksze dawki 12,5 mg- pewnemu uzytkownikowi wyleczył on pssd, lecz po czasie mu wróciło, gdy tylko wszedł odnowa na leki i juz pozniej ponownie mu ten naltrekson nie pomógł... Jak to nie pomoże, to ogarnę sobie GBL. Lecz to  jest bardzo uzalezniajaca substancja i zastosuje ją gdy pozostałe metody zawiodą. GBL uzaleznia jak benzodiazepiny, czy heroina... Gdy się człowiek uzalezni od tej substancji to ma skręty. Ten środek mocno uzaleznia nie tylko fizycznie ale i psychicznie.

2 minuty temu, lukas900 napisał(a):

Byłem u niego na wizycie. Przepisał mi Buspiron. Nie brałem…,

Ja przyjmowałem bupropion, lecz mi nie pomógł na dysfunkcje seksualne, trochę tylko zbił ogromną anhedonię jaką miałem po odstawieniu leków. Zastanawiam się czy nie spróbować buspironu, ale nie wiem czy ten lek nie wywołuje lęków. Gdy przyjmowalem bupropion, bardzo nasilił mi lęki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pssd98 ja nie miałem anhedonii, żadnych psychicznych objawów tylko odczulony jakiś jestem, nie czuję pęcherza, przytłumiona potrzeba pójścia do toalety, brak pocenia się, słaba erekcja, żadnych efektów pozytywnych od alkoholu, ścisk w klatce, niepełny oddech, nietolerancja wysiłku i wysokiej temperatury. Same fizyczne… :( 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, lukas900 napisał(a):

@Pssd98 ja nie miałem anhedonii, żadnych psychicznych objawów tylko odczulony jakiś jestem, nie czuję pęcherza, przytłumiona potrzeba pójścia do toalety, brak pocenia się, słaba erekcja, żadnych efektów pozytywnych od alkoholu, ścisk w klatce, niepełny oddech, nietolerancja wysiłku i wysokiej temperatury. Same fizyczne… :( 

To są również objawy problemów z nerwami, miałem część z nich przed leczeniem, zmniejszone w trakcie i po leczeniu wrócił na przykład płytki(albo ciężki oddech - często trzeba wziąć taki głęboki oddech), ścisk w klatce etc. Więc nie wiąż wszystkich objawów z PSSD, może to coś innego.

@pssd98, co do olejku, jakie dawki brałeś? Czytałem gdzieś na zagranicznej stronie, że dawka terapeutyczna a tym przypadku to 300 mg dziennie, to taka szczytowa dawka, większe zmniejszają swoją efektywność. Jakie dawki olejku brałeś Ty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Heniu napisał(a):

To są również objawy problemów z nerwami, miałem część z nich przed leczeniem, zmniejszone w trakcie i po leczeniu wrócił na przykład płytki(albo ciężki oddech - często trzeba wziąć taki głęboki oddech), ścisk w klatce etc. Więc nie wiąż wszystkich objawów z PSSD, może to coś innego.

@pssd98, co do olejku, jakie dawki brałeś? Czytałem gdzieś na zagranicznej stronie, że dawka terapeutyczna a tym przypadku to 300 mg dziennie, to taka szczytowa dawka, większe zmniejszają swoją efektywność. Jakie dawki olejku brałeś Ty?

Myślisz, że cały czas nerwica? Ja sądzę, że mam dysautonomię albo jakąś neuropatię autonomiczną, bo nie mam normalnego parcia do toalety, problemy z erekcją, brak pocenia się. Leki mnie tak uszkodziły 😕 nie wiem czy brnąć w kolejne tabletki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, lukas900 napisał(a):

Myślisz, że cały czas nerwica? Ja sądzę, że mam dysautonomię albo jakąś neuropatię autonomiczną, bo nie mam normalnego parcia do toalety, problemy z erekcją, brak pocenia się. Leki mnie tak uszkodziły 😕 nie wiem czy brnąć w kolejne tabletki…

Może to wina leków ale nie wiadomo czy wszystko jest ich wina. Polecam nie brnąć w leki tylko popracować nad sobą, terapię etc. Leki jak widać nic nie naprawia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Heniu napisał(a):

1 kropelkę olejku 10% cbg. Nie wiem ile juz to było mg.

Aktualnie zaczałem suplementować Neuroset B Comlpex i w którym jest cholina CDP i różne inne witaminy z grupy B i zauwazyłem że wzrosło mi lekko libido. Lecz dalej mam popęd bardzo niski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 2.07.2024 o 17:54, Pssd98 napisał(a):

1 kropelkę olejku 10% cbg. Nie wiem ile juz to było mg.

Aktualnie zaczałem suplementować Neuroset B Comlpex i w którym jest cholina CDP i różne inne witaminy z grupy B i zauwazyłem że wzrosło mi lekko libido. Lecz dalej mam popęd bardzo niski.

Witam, mam pytanie, właśnie odnosnie choliny, zacząłem stosować suplement z cholina ale nie na pssd tylko z innych powodów, zauważyłem mniejsze odczuwanie orgazmu, mam nudności i czuję lek jak przed lekami. Po pojawieniu się tych objawów zacząłem czytać, że cholina może mieć wpływ na pssd(także negatywny) wiesz coś na ten temat? Głowa mi peka dziś i czuję się tragicznie. Są inne rzeczy w tym suplemencie i nie wiem czy to wina choliny ale jakoś pierwsze wpadlo mi to na myśl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, Pssd98 napisał(a):

Na początku przez 2 dni, odczuwałem na niej chwilowo większy popęd. I napisałem powyżej posta, że po cholinie cdp z kompleksem witamin B, zwiększyło mi się libido. Jednak po tych dwóch dniach, spowrotem opadło i jest gorzej niż było.

Noo, biorę ten suplement dalej, mam nadzieję, że ten spadek jest chwilowy bo i takie przypadki były na forach. Przesrane jest, na wszystko trzeba uważać 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Lukashek napisał(a):

Mnie PSSD trzyma już wiele lat czekam na jakieś obiecujące leki.

Myślicie, że coś wymyślą w końcu? 

Wątpie, pierw musieli by się dowiedzieć z czego PSSD wynika. A Biochemicy nie wiedzą jak funkcjonuje mózg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Pssd98 napisał(a):

Wątpie, pierw musieli by się dowiedzieć z czego PSSD wynika. A Biochemicy nie wiedzą jak funkcjonuje mózg.

Najgorsze efekty pssd  chyba powodują leki typu inhibitory zwrotne serotoniny? Czy może próbowałeś zażywać leki, które mają z goła odmienne działanie na receptory a jeśli tak to czy odzyskałes dzięki nim dawną ochotę i sprawność seksualną?

Pozdrawiam 

Edytowane przez Lukashek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale muszę dodać, że bupropion wywoływał u mnie lęki. I nie jest on zalecany osobom ze stanami lękowymi. Może lepiej buspironu spróbować, bo działa on anty lękowo.

Może jeszcze kiedyś spróbuję buspironu lecz jeszcze nie widziałem by komuś te leki pomogły na PSSD. Jedynie Bupropion, Buspiron czy Tritico mogą zwiększyć popęd w przypadku zmniejszonego libido wynikającego z aktualnego stosowania leków. Gdy stosuje się jakiś lek ssri, który zmniejsza popęd i doda się do niego wyżej wymienione leki, to nie rzadko te leki zwiększają popęd podczas przyjmowania leków. Ale nie u osób z PSSD. Osoby z PSSD mają przez dlugi czas obnizony popęd po odstawieniu leków, jeszcze w wiekszym stopniu zazwyczaj niż podczas okresu przyjmowania leków. A Bupropion, Tritico, czy Buspiron pomaga osobom co mają obniżony popęd od snri/ssri, lecz nie mających PSSD. Bo tym osobom, którym te leki zwiekszają popęd, po odstawieniu ssri/snri libido wraca do normy. A my jestesmy naprawdę rzadkimi wyjątkami, bo prawie każdej osobie po odstawieniu leków wraca libido do normy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem po wizycie u doktora Lew Starowicza . Problemu jak pssd nie bagatelizuje. Przepisał mi buspiron , powiedział że pomoże , że ten lek działa odwrotnie na funkcje seksualne niż ssri i że ten lek tylko pomoże jeśli chodzi o sprawy seksualne a nie zaszkodzi . Tyle że jeszcze nie zacząłem brać bo za niedługo jadę na wakacje więc dopiero po wakacjach . No i 2,5 roku męczą mnie objawy pssd, lecz powiem wam że po 2,5 roku zaczyna chyba przechodzić , miewam poranne erekcje i libido coraz bardziej rośnie . Więc chyba to idzie w dobrym kierunku . Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pietraspietras Bardzo mnie ucieszyła twoja wypowiedz z tego wzdlędu, że jesteś przykładem na to że u niektórych osób ten problem przechodzi z czasem. Wierzę, że też mi ten problem przeminie. Zgłoszę się chyba też na wizytę za jakiś czas do Doktora Starowicza.

Ale niestety też jak czytałem na innym forum opinie pacjentów na temat tego leku, to wiele osób pisało że Buspiron często wywołuje wiele efektów ubocznych. Jest to bardzo mocny lek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi