Skocz do zawartości
Nerwica.com

Co dziś na obiad?


dogomaniaczka

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Maat napisał(a):

@Fobic, postaram się wykraść z pół godziny z jutrzejszego dnia i zrobić na próbę taką cukinię.

A tu jeszcze kiedyś forumowiczki pisały, że placki z cukinii też są smaczne ( tak jak ziemniaczane się robi). Wypróbuję też.

Moją mamą jest mistrzem jeśli chodzi o dania z cukini. Polecam:

-bigos/leczo z cukini,

- jak było wspomniane cukinia smażona w bułce tartej

-cukinia smażona w cieście naleśnikowym

- placki z tartej cukini Ala ziemniaczane do których można dodać dodatki 

-placki z tartej cukini dodanej do ciasta naleśnikowego z dodatkami.

Dodatki jakie kto lubi albo co kto ma: ogórek, ser żółty, papryka, szynka.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, Maat napisał(a):

@bei,leczo umiem zrobić i bardzo je lubię.

Tak się zastanawiam nad tym ciastem naleśnikowym.Czy by mi to wyszło?

Wyjdzie🙂. Jesli chodzi o cukinie pokrojona w plastry ok 1-2cm, to mama zawsze najpierw gotowala je w osolonej wodzie i obtaczała po ostygnieciu w jajku i bułce albo w ciescie naleśnikowym np. na słono. Wtedy trzeba troche uważać bo jak sie za dlugo pogotuje to ziarno moze wypadac. Mi sie czesto nie chce gotowac i robie bez.

Placki z dodatkami to takie mini pizzarinki. 

Można sobie doprawić jak się chce, albo samą sola i pieprzem albo vegetą, mieloną papryką, ziołami prowansalskimi(?). Eksperymentuj 😉.

U mnie w domu jadło się zwykle z ketchupem, ale bez też pycha.

Edytowane przez bei

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×