Skocz do zawartości
Nerwica.com

paplanina kosmetyczno-zakupowa

matija

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, Krejzi1 napisał(a):

Ja już badałam 2x, raz we Francji - babka mnie przebadała ze wszystko ok i powiedziała, ze przez DZIESIĘĆ lat mam spokoj z badaniem 😬

lekko jej nie zaufałam i powtórzyłam później jeszcze to badanie, bo jeszcze mi nie sprawdziła czegos co chciałam a ja z zamieszania i tego ze sie spieszyła nie mogłam tego znaleźć na szybko 😂

Aha i to najlepiej pod dermatoskopem zeby wam sprawdzali 

Tutaj jest tak, ze sie idzie do GP (rodzinnego) i oni tylko na oko sprawdzaja, a jesli cos ich niepokoi to wysylaja do szpitala na sprawdzenie. Tak mialam z poprzednim pieprzykiem, w szpitalu zrobili mi zdjecie tego pieprzyka w zblizeniu i to gdzies wyslali.

Edytowane przez Żaba Monika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

49 minut temu, Żaba Monika napisał(a):

Tutaj jest tak, ze sie idzie do GP (rodzinnego) i oni tylko na oko sprawdzaja, a jesli cos ich niepokoi to wysylaja do szpitala na sprawdzenie. Tak mialam z poprzednim pieprzykiem, w szpitalu zrobili mi zdjecie tego pieprzyka w zblizeniu i to gdzies wyslali.

Mi się wydaje że pieprzyki się zmieniają często z wypukluch na płaskie i na odwrót to nie znaczy że czerniak;) ale sprawdź sobie jak chcesz nic ci to nie zaszkodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Mi się wydaje że pieprzyki się zmieniają często z wypukluch na płaskie i na odwrót to nie znaczy że czerniak;) ale sprawdź sobie jak chcesz nic ci to nie zaszkodzi

Tak, masz racje, i wiekszosc pieprzykow to nie czerniaki. Tak samo jak wiekszosc guzkow w piersi to nie rak. Ale warto sprawdzac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Żaba Monika napisał(a):

Ciekawe czy moga mi go usunac, bo zaczal mnie tam draznic.

Jeśli "jest podejrzany" to wytną na badanie i tak.

9 godzin temu, Krejzi1 napisał(a):

ze przez DZIESIĘĆ lat mam spokoj z badaniem 😬

Brzmi to trochę dziwne bo zalecenie jest by przegląd robić co około 1 rok lub jeśli mamy dużo znamion/pieprzyków to częściej

9 godzin temu, Krejzi1 napisał(a):

Aha i to najlepiej pod dermatoskopem zeby wam sprawdzali 

Tak tak. Szczególnie jeśli coś jest podejrzanego to koniecznie na dermatoskop. Ale jego mają chyba już wszystkie gabinety obecnie

8 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

Mi się wydaje że pieprzyki się zmieniają często z wypukluch na płaskie i na odwrót to nie znaczy że czerniak;)

Tak, dlatego powstały takie pomocnicze obrazki i opisy, którymi możemy sami się posiłkować w ocenie

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

36 minut temu, shadow_no napisał(a):

Brzmi to trochę dziwne bo zalecenie jest by przegląd robić co około 1 rok lub jeśli mamy dużo znamion/pieprzyków to częściej

Dlatego jej nie zaufałam a mam to na papierze. Przez 10 lat można sie dorobić x nowych pieprzyków a inne mogą sie zacząć zmieniać.

co rok aż tak to nie będę, raczej jak coś nowego albo inny będzie sie zmieniał. No chyba ze jej o to chodziło a ja nie skumalam ze przy tym stanie jaki jest te 10 lat…

ale pieprzyki sie tez robią w takich miejscach ukrytych;p i można nie widzieć. co w sumie jest dziwne skoro nie dochodzi tam swiatlo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 minut temu, Krejzi1 napisał(a):

ale pieprzyki sie tez robią w takich miejscach ukrytych;p i można nie widzieć. co w sumie jest dziwne skoro nie dochodzi tam swiatlo. 

Racja! Ale mówiąc wprost to pewnie mówisz np. o dupie. A takim podejrzanym miejscem które też warto kontrolować są... stopy (podeszwy). I to ma związek z tym, że właśnie skóra tam nie jest przyzwyczajona do światła słonecznego a gdy się opalamy to jednak odsłaniamy i to miejsce. Dlatego SPF przy opalaniu ma być wszędzie

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi