Skocz do zawartości
Nerwica.com

Książki, książki..i książeczki.

meskalina

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytane:

Kiedy wszystko wali się na głowę, można zrobić tylko jedno – wziąć sprawy w swoje ręce!

Emilia Przecinek – ma trzydzieści dziewięć lat, sto pięćdziesiąt sześć i pół centymetra wzrostu oraz prawie dziesięć kilogramów nadwagi. Jest znaną autorką powieści romantycznych, a także matką dwojga nastoletnich dzieci i przykładną małżonką Cezarego, który postanawia zostać szczęśliwym mężem innej kobiety. Nie dość, że młodszej, to jeszcze wyższej, co szczególnie boli Emilię.

Los nie sprzyja przyszłej rozwódce. Bank domaga się spłaty kredytu, kochanka męża zostaje znaleziona martwa, a rodzina, mimo że daje Emilii niepodważalne alibi, zdaje się nie wierzyć w jej niewinność. Jej reputacja zawodowa zaczyna się walić, a w dodatku mąż jest poszukiwany za defraudację. To zdecydowanie dużo za dużo jak na jedną małą kobietkę.

Czyżby?

i-granat-poprosze-olga-rudnicka.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj dostałam od koleżanki w prezencie książkę: "Harry Potter i Przeklęte dziecko", czekałam na nią długo. Całą serię Harrego Pottera już czytałam oprócz tej najnowszej książki. Harry Potter nigdy nie miał łatwego życia, a tym bardziej teraz, gdy jest przepracowanym urzędnikiem Ministerstwa Magii, mężem oraz ojcem trójki dzieci w wieku szkolnym. Podczas gdy Harry zmaga się z natrętnie powracającymi widmami przeszłości, jego najmłodszy syn Albus musi zmierzyć się z rodzinnym dziedzictwem, które nigdy nie było jego własnym wyborem. Gdy przyszłość zaczyna złowróżbnie przypominać przeszłość, ojciec i syn muszą stawić czoło niewygodnej prawdzie: że ciemność nadchodzi czasem z zupełnie niespodziewanej strony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio wpadły w moje ręce.Dwie książki,z gatunku fantasty.Aleksander Rudazow Arcymag tom 1 i tom 2.

Jest to dość zabawna historia,która toczy się w San Francisco.Gdzie trafia mag z Sumeru,razem z dżinnem.O ile tom,pierwszy był bardzo dobry.

To już tom drugi pozostawiał wiele do życzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytane :

Co byś zrobił, by zyskać milion dolarów?

Pozbawiona perspektyw para próbuje szczęścia w kasynie w Atlantic City. Ona, Joan, jest absolutnie zachwycająca, co przyciąga uwagę multimilionera, który może kupić wszystko, na co tylko spojrzy. Ale czy może także kupować ludzi? Może "kupić" Joan?

"Niemoralna propozycja" zyskała sobie miejsce w jednym szeregu z takimi klasykami jak "Wielki Gatsby" Fitzgeralda czy "Anna Karenina" Tołstoja. Za sprawą znakomitego języka oraz bogactwa treści powieść pozostaje jedną z najczęściej czytanych i dyskutowanych książek na świecie. Przetłumaczono ją na ponad 20 języków, a Hollywood stworzyło na jej podstawie megahit w gwiazdorskiej obsadzie z Demi Moore, Robertem Redfordem i Woodym Harrelsonem w rolach głównych.

100401269.jpg

Pośród chaosu wojny Nocni Łowcy muszą zdecydować się na walkę u boku wampirów, wilkołaków i innych Podziemnych… albo przeciwko nim. Tymczasem Jace i Clary też muszą podjąć ważne decyzje. Czy mogą pozwolić sobie na zakazaną miłość?

dary-aniola-tom-3-miasto-szkla-b-iext39780283.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio miałem do czynienia,z wieloma książkami.

Graham Masterton Uznani Za Zmarłych.

Podczas wesela,znaleziono w torcie zapieczoną ludzką głowę.

Ktoś zaczyna,porywać i mordować irlandzkich biznesmenów.Bardzo dobry,mocy thriller.Z cyklu Katie Maguire.

Marcin Wroński Portret Wiścielca.

Połowa lat 30 XX,wieku.W Lublinie,ginie.Żydowski student,trwa śledztwo.Niestety,książka.Bardzo mnie rozczarowała.

Zamiast dobrej akcji,dostałem dużo gadania.

Monika Rakusa 39,9.

Prezent od koleżanki lat 42,na moje 40 urodziny.

Fajna książka,o lekko zakompleksionej 40 latce.Która,dowiaduje się.Że jest żydówką.

M.J MCGrath Białe Piekło

Świetny thriller,obsadzony w północnej Kanadzie.

Walka o tradycje Innuitów,morderstwo.Natura.Świetna książka.

Jakub Ćwiek Dreszcz tom 1 i 2

Katowice,podstarzały rockmen.Zyskuje moc strzelania piorunami.Tom pierwszy taki sobie,drugi o wiele lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od czarów do medycyny współczesnej

Samuel Leff, Vera Leff

Tłumaczenie: St. Adamowiczowa

Historia medycyny na tle społeczno-politycznym rozwoju ludzkości.

Historia walki człowieka o zdrowie. Sposoby leczenia w różnych epokach i kulturach.

Moja ocena 4/6.

355704-352x500.jpg?_ga=1.50877417.1955199071.1476997899

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytane :

Bycie żoną swojego męża ma pewne zalety – pełne konto i nadmiar wolnego czasu. W zamian wystarczy tylko pilnować, by mąż nie zapominał, dzięki komu żyje pełnią szczęścia. Układ działa jak w zegarku, ale do czasu… Jolka, Martusia i Kama pewnego dnia odkrywają, że w metryce lat im przybywa, nie ubywa, pojawiają się kurze łapki, dodatkowe kilogramy, a w życiu ich mężów inne kobiety.

Przyjaciółki postanawiają zmienić swój stan cywilny, zanim zrobią to ich mężowie. Tylko te nieszczęsne intercyzy…

W tej sytuacji można zrobić tylko jedno. Zostać bogatą wdową.

Żeby to tylko było takie proste…

byly_sobie_swinki_trzy.jpg

W listopadzie 2016 r. na ekrany wszedł wyczekiwany film Toma Forda, ekranizacja powieści "Tony and Susan" Austina Wrighta. Z tej okazji owo zapomniane wybitne dzieło literatury amerykańskiej ukazalo się w nowym wydaniu, pod filmowym tytułem. "Zwierzęta nocy" opierają się na fabularnym pomyśle powieści w powieści. Pewnego dnia wiodąca dostatnie, ale niezbyt szczęśliwe życie Susan Morrow otrzymuje przesyłkę od byłego męża, Edwarda, którego porzuciła dwadzieścia lat wcześniej. Edward przesyła jej manuskrypt swojej powieści z prośbą, by oceniła jej wartość. Susan z rosnącym zainteresowaniem, a potem niepokojem pochłania historię profesora matematyki Tony’ego Hastingsa i jego rodziny, których uporządkowane życie niespodziewanie i katastrofalnie zbacza z ustalonego kursu. Im dłużej Susan czyta i im głębiej poznaje tę dramatyczną historię, tym bardziej zaczyna rozpamiętywać własną przeszłość, zmuszona zmierzyć się z tym, co przez lata wyparła, i nazwać lęki, które pozostawały uśpione. Życie fikcyjne i życie prawdziwe splatają się w najmniej oczekiwany sposób…

Powieść Austina Wrighta to dzieło niepokojące i olśniewające: opisuje szczególne doświadczenie czytelnicze, łączy sugestywność thrillera i głębię powieści psychologicznej. Opowiada o strachu i żalu, zemście i dojrzewaniu, małżeństwie i niespełnieniu.

W 2016 roku powieść doczekała się wersji filmowej pod tytułem "Zwierzęta nocy" (jest to tytuł przesłanej przez Edwarda książki, którą czyta Susan). Główne role w filmie zagrali Amy Adams i Jake Gyllenhaal, a reżyserem jest Tom Ford, autor znakomitej ekranizacji z 2009 r. powieści "Samotny mężczyzna" Christophera Isherwooda. "Zwierzęta nocy" miały premierę na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Wenecji i wzbudził falę zachwytów, zdobywając nagrodę Srebrnego Lwa. W powszechnej opinii film powtórzy sukces nominowanego do Oscara i Złotych Globów "Samotnego mężczyzny".

Poruszyła mnie bardzo, wgniotła w fotel. Rewelacyjna. Mocna , wciągająca do ostatniej kartki.

zwierzeta_nocy.jpg

Aktualnie :

Camille Preaker po krótkim pobycie w klinice psychiatrycznej wraca do pracy reporterki w „Daily Post” i otrzymuje zlecenie na artykuł o tajemniczych zabójstwach dwóch małych dziewczynek w jej rodzinnym miasteczku.

Z niechęcią wraca do wspaniałej wiktoriańskiej rezydencji, w której się wychowała, gdzie zaczyna ją prześladować wspomnienie tragedii z dzieciństwa. Stara się odkryć prawdę o brutalnych zbrodniach. Wszystkie tropy prowadzą jednak w ślepą uliczkę i zmuszają Camille do rozwikłania zagadki własnej przeszłości, której musi stawić czoło.

ostre-przedmioty-b-iext27917640.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znachor.

Tadeusz Dołęga-Mostowicz

369821-352x500.jpg?_ga=1.25712893.1955199071.1476997899

Moja ocena: 4/6.

Uwaga Spoiler:

Znakomity chirurg o międzynarodowej sławie, profesor Wilczur, zrozpaczony po odejściu ukochanej żony, włóczy się po mieście i w wyniku pobicia traci pamięć. Nie widząc kim jest tuła się po wioskach imając się przypadkowych prac.

Wreszcie przygarnięty pod dach przez wiejskiego gospodarza, jako Antoni Kosiba zaczyna leczyć ludzi. Po udanej operacji kalekiego syna gospodarza, uzyskuje jego sława zaczyna się rozprzestrzeniać. Zazdrosny o jego sukces miejscowy lekarz, grozi mu sądem za nielegalne praktyki.

Profesor Wilczur

Tadeusz Dołęga-Mostowicz

397167-352x500.jpg?_ga=1.26809597.1955199071.1476997899

Moja ocena: 4/6

Uwaga Spoiler:

Kontynuacja powieści Znachor.

Po odzyskaniu pamięci profesor Wilczur powraca do pracy w swojej klinice. Odzyskuje szacunek i stanowiska, ale niestety nie dla wszystkich jest to szczęśliwy zwrot akcji. Zniechęcony intrygami ucieka znowu na wieś, tam gdzie czuje się naprawdę potrzebny. Towarzyszy mu doktor Łucja Pańska, która postanawia zawsze stać u boku ukochanego profesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konopielka

Edward Redliński

352x500.jpg?_ga=1.59445357.1955199071.1476997899

Moja ocena 4+/6.

Konopielka to znakomita komedia obyczajowa – mistrzowski zapis konfrontacji mentalności polskiej wsi z cywilizacją miasta.

To najbardziej znana powieść Edwarda Redlińskiego i jedna z bardziej zabawnych lektur szkolnych, która została zekranizowana w przez Witolda Leszczyńskiego (w 1981 roku) z wybitną rolą Krzysztofa Majchrzaka.

Mieszkańcy Taplar od pokoleń żyją spokojnie i po bożemu, w ciemnocie, brudzie i zabobonie. Wielki świat z jego diabelskimi wynalazkami, jak radio czy widelec, szczęśliwie omija ich wioskę. Niestety, pewnego dnia władze powiatu postanawiają przeprowadzić elektryfikację i otworzyć we wsi szkołę. Do Taplar przyjeżdża nauczycielka, która – choć jest delikatną miastową panienką – zupełnie burzy dotychczasowy porządek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bóg urojony

Richard Dawkins

352x500.jpg?_ga=1.47388775.1955199071.1476997899

Moja ocena: 3/10

W "Bogu urojonym" Dawkins nie pisze (przynajmniej nie bezpośrednio) o biologii. "Bohaterem" jego książki jest religia i relacje między nauką a religią. Dawkins z całą mocą swojej wiedzy, talentu i intelektu wprost i bezpośrednio odrzuca religię i wszelkie jej roszczenia. Zaczyna od tego, że ukazuje fałsz założeń logicznych wierzeń religijnych, a potem - między innymi - pisze o ewolucyjnych korzeniach teizmu. Dawkins nie oszczędza bogów we wszelkich ich postaciach - kieruje ostrze swej krytyki zarówno przeciw cierpiącemu na obsesję seksualną krwawemu tyranowi Starego Testamentu, jak i przeciw znacznie łagodniejszemu (acz wciąż nielogicznemu) "Boskiemu Zegarmistrzowi", "odkryciu" oświeceniowych myślicieli. Rozpoczyna swą krytykę od logicznej wiwisekcji najczęściej przywoływanych argumentów za istnieniem Boga i na ich podstawie wykazuje, że jakakolwiek Istota Najwyższa jest bytem w najwyższym stopniu nieprawdopodobnym. W kolejnych rozdziałach możemy przeczytać o tym, w jaki sposób religia - a raczej wszelkie religie (rozróżnienie między krzyżem, gwiazdą Dawida a półksiężycem ma dla Dawkinsa znaczenie drugorzędne) staje się obfitą pożywką dla wojen, niewyczerpanym źródłem bigoterii i dyskryminacji oraz narzędziem upośledzenia dzieci. Fascynującą lekturę stanowią rozdziały, w których Dawkins - tym razem jako biolog - poddaje miażdżącej krytyce dorobek nowych kreacjonistów, czyli (pseudo)naukowe ataki na ewolucjonizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obóz świętych

Jean Raspail

352x500.jpg

Moja ocena: 4+/6

W nękanych głodem i epidemią Indiach pod wpływem wystąpień szalonego filozofa, zresztą przybysza z Europy, setki tysięcy ludzi opanowują siłą statki, łodzie, barki i na oślep, niepowstrzymaną falą, ruszają ku Europie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierścień Rybaka

Jean Raspail

352x500.jpg

Moja ocena: 3+/6

Dlaczego pewnego dnia tajne służby watykańskie zaczynają wnikliwie badać dossier Benedykta oraz średniowieczną legendę o aKsiężycowym Papieżu, znaną tylko mnichom z pewnego francuskiego klasztorua Kim jest stary włóczęga, który pod koniec XX wieku mówi o sobie po prostu: Jestem Benedykt i nosi w plecaku pierścień rybaka symbol władzy papieskieja Oszustema Szaleńcema Dlaczego Watykan posyła jego śladem swego najlepszego agentaa Co oznaczają tajemne symbole, zatopiona kaplica i klucz, który niczego nie otwiera, wstrząsające sceny z przeszłości i apokaliptyczne zwiastuny przyszłościa Kto jest pochowany w nowym grobie w krypcie św. Piotra, przy którym modlą się Jan Paweł II i kardynał R.a...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi