Skocz do zawartości
Nerwica.com

Gorsze samopoczucie po kawie

Gość Misiek_NL

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że temat stary, trafiłam na niego przypadkiem ale postanowiłam się wypowiedzieć bo może komus się przyda. Też bardzo źle się czułam po kawie i przez długi czas sądziłam, że to z powodu nerwicy, na którą się leczę. Aż kiedyś przypadkiem na morfologii wyszły mi podwyższone eozynofile co sugerowało alergię. Zrobiłam cały panel testów i nic i wtedy skojarzyłam, że najgorzej zawsze czułam się po kawie. No i okazało się, że mam alergię na kawę, a że to niezbyt popularny alergen to zwykle nie występuje w panelach testów, więc dopiero pojedynczy test stricte na kawę wykazał uczulenie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, Mufiśka napisał(a):

Słuchajcie wypiłam dziś rano 2 kawy na czczo, zawsze piję jedną, dostałam później ataku paniki i nie wiem czy to możliwe, że od kawy, kurczę wzięłam xanax bo nie chciało mi przejść 

Ja kawy nie mogę pic na czczo. Czuję sie wtedy masakrycznie choc ciezko to opisać. Drgawki, zmieszanie jakbym spalił jakies nielegalne substancje 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

58 minut temu, Perłowy napisał(a):

Ja kawy nie mogę pic na czczo. Czuję sie wtedy masakrycznie choc ciezko to opisać. Drgawki, zmieszanie jakbym spalił jakies nielegalne substancje 

Nie wiem wlasnie czy to mozliwe jak zawsze jedną kawę pije na czczo z mlekiem oczywiście, ale wzięłam xanax i kurczę jest lepiej, ale gdzieś tam czuję lęk w środku, czasem miałam takie jednorazowe ataki i przechodziło po 2, 3 dniach, może i tym razem przejdzie, a jak nie to trzeba zmienić lek bo może mój już nie domaga, jutro też wyjeżdżam i w rodzinne strony, to by mnie nakręciło? Nie mam pojęcia 🤷‍♀️ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, Mufiśka napisał(a):

Nie wiem wlasnie czy to mozliwe jak zawsze jedną kawę pije na czczo z mlekiem oczywiście, ale wzięłam xanax i kurczę jest lepiej, ale gdzieś tam czuję lęk w środku, czasem miałam takie jednorazowe ataki i przechodziło po 2, 3 dniach, może i tym razem przejdzie, a jak nie to trzeba zmienić lek bo może mój już nie domaga, jutro też wyjeżdżam i w rodzinne strony, to by mnie nakręciło? Nie mam pojęcia 🤷‍♀️ 

Jeśli Ci przechodziło to najprawdopodobniej teraz też przejdzie, tak samo jak mi,choc mi przechodził ten dziwny stan po kawie po połowie dnia mniej wiecej. Od tego czasu nie tykam kawy na czczo może też powinnas pomyśleć żeby tego nie robić na przyszłość. 

Mi w ogóle kawa raczej nie służy I rzadko ja piję po tym jak kiedys piłem ją nalogowo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak kiedys wypiłam dwie kawy w odstepie ok 3h czasu to serce zaczęło mi mocniej bić i źle sie czułam. Nie bylam przyzwyczajona,  bo zwykle albo nie pilam kawy albo piłam jedną na dzień. Teraz jak chcę wypić drugą kawę to robie to ok. 6h po pierwszej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie też trzęsie po mocnej kawie typu Prima, te niby rozpuszczalne Nescafe, Jacobs, ta Tchibo wydaje się być najdelikatniejsza a i inne też są mocne. 

Zaraz mam za wysokie ciśnienie, a jakoś energii szczególnej brak. Raz jak mi babcia z półtorej łyżeczki Primę zrobiła tak ją wypiłam, a jak wracałam do domu o mało nie zwymiotowałam. Więc od tamtego czasu już nie piję.

Musi być coś delikatnego te w saszetkach najlepsze 2, 3 w jednym ale też sporadycznie. 

Lepiej się napić gorącej czekolady. 

Edytowane przez You know nothing, Jon Snow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, ta w moim szpitalu to była przepyszna po prostu niby chyba jakaś inka z mlekiem, czy może inna już nie pamiętam, gotowali ją w takim wielkim garze, bez cukru, ale ja nie potrafię takie samej zrobić. 

Szkoda, że była tylko na śniadanie, na kolację już herbata, a ja wolałabym odwrotnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi