Skocz do zawartości
Nerwica.com

MEMANTYNA (AuroMemo, Axura, Biomentin, Cognomem, Ebixa, Marixino, Memantin NeuroPharma, Memantine Accord/Mylan/Orion/Vipharm, Memigmin, Mirvevdol, Nemdatine, Nemedan, Polmatine, Zenmem)

aree1987

Czy memantyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy memantyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      3
    • Nie
      2
    • Zaszkodziła
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Kochani! Chcę Wam dać wstępne wieści odnośnie tego jak sprawdza się u mnie memantyna za drugim podejściem.

Poprzednio dołączałem ją do zestawu: kwetiapina 200mg i fluwoksamina 100mg. Efektu w zasadzie nie było, a wręcz bym powiedział, że miałem wrażenie nasilenia OCD. Próbowałem ją w maksymalnej dawce 20mg. Kiedy wchodziłem na 15mg już zacząłem doświadczać dziwnych paranoidalnych lęków (bałem się np. lalek). Kiedy byłem na 20mg oczywiście było jeszcze gorzej, musiałem prędko zejść do 10mg. Niestety ciągle nie wyłaniał się jej efekt terapeutyczny, którego bym oczekiwał. Postanowiłem ją odstawić. Zostałem na fluwoksaminie 100mg, zaś kwetiapinę zmniejszyłem do 150mg z racji zbyt dużej suchości skóry i oczu, choć też niewiele to dało. Po dołączeniu trazodonu 50mg suchość skóry i oczu od razu minęła, od razu zauważałem w lustrze łój na włosach po wstaniu z łóżka oraz oczy wyglądały od razu przytomniej.

Później zdecydowałem się sobie zostawić wykupiony jej zapas na tzw. ostateczną ostateczność. Postanowiłem dołączyć ją do obecnego zestawu: fluwoksamina 100mg, trazodon 50mg, kwetiapina 150mg. Efekt? Już przy braniu 5mg zauważam jej bardzo fajny efekt terapeutyczny. Natrętne myśli pięknie się zredukowały (nawet na tych 3 poprzednich lekach nie były w stanie zniknąć). Do tego pięknie się poprawił nastrój - podejrzewam, że wtórnie do redukcji natrętnych myśli. Piękna letnia pogoda działa na mnie jak naturalny dopalacz, a zdrowa dieta i siłownia tylko to podkręcają 🙂 A no i najważniejsze - seks jest przyjemniejszy, a wytryski bardziej obfite, dawno tak nie miałem... Jestem jak na razie bardzo zadowolony, a jeszcze nie biorę docelowej dawki 10mg. Pierwsze 5 dni na dawce 5mg to było lekkie zamglenie umysłu, spowolnienie myśli, lekkie nudności, zaparcia i lekkie bóle głowy. Potem to mija. Coś czuję, że to będzie ten mój zestaw. 

Też jakby coś, nie wiem czy to rzeczywiście ma znaczenie, ale na innych forach ostrzegają, żeby przy memantynie dbać o odpowiednią podaż minerałów, bo inaczej człowiek leczony nią będzie "cofał się w rozwoju", bo podobno ten receptor NMDA nie będzie miał na czym pracować. Ja biorę Aspar, Magnefar B6 Forte i Ibuvit D3 4000. Wszystko z zalecenia internisty oczywiście, bo to są leki. Ogółem chodzi o odpowiednią podaż sodu, potasu, magnezu i wapnia. Akurat sód to nie problem, bo używam odpowiednio dużo soli, potas i magnez mam we wspomnianym leku, a wapń też nie problem, bo codziennie jem dużo nabiału. 

Życzę powodzenia wszystkim biorącym memantynę. Widać pokombinować czasem trzeba, bo jak widzicie ona chyba naprawdę potrzebuje odpowiednich warunków do tego by działać dobrze w mózgu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi