Skocz do zawartości
Nerwica.com

SULPIRYD (Sulpiryd Hasco/Teva)

Czy sulpiryd pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

118 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy sulpiryd pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      84
    • Nie
      24
    • Zaszkodził
      23

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 30.12.2024 o 10:13, serotoninowiec napisał(a):

Ja po Sulpirydzie też miałem rozdrażnienie i złość do tego trzykrotnie podwyższona prolaktyna.

Po jakim czasie i w jakiej dawce? Miałeś objawy, czy po prostu zrobiłeś badania z ciekawości? dziś dostałem to na depresję lękową, bo nic już nie działa, ale jak mam dostać hiperprolaktynemii to pięknie. Spośród fluanksolu i arypiprazolu które wydawały się bezpieczniejsze pod względem uboków wybrał najstarszy lek,  bo inne mogą za bardzo aktywizowac. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mio85 to jest kwestia indywidualna, ale mniejsze dawki podnoszą prolaktynę szybciej. U mnie wystarczyły 3 tyg. na leku (innym, nie sulpirydzie), żeby prolaktyna poszła w górę, gdzie nawet moja lekarka była zaskoczona, że tak szybo to poszło, bo myślała, że pociągnę chociaż z 2 miesiące. A brałam najmniejszą możliwą dawkę rispoleptu wtedy, bo 0,5mg.

Edytowane przez Catriona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 25.04.2022 o 11:42, reebok91 napisał(a):

Ten lek w tych dawkach nie ma żadnych skutków ubocznych nawet jakbyś startował z 300 mg.

Chyba na starcie, bo na długoterminowe skutki uboczne skarży się większość i wielu z tego powodu odstawia. Działa bezpośrednio na przysadkę i prolaktyna wzrasta zawsze. U innych mniej u innych mocniej, ale pewnie ryzyko jest duże. Im wyższe dawki tym pewnie gorzej. Ładnie się wkopałem. A mogłem naciskać na Arypiprazol, bo też był brany pod uwagę,  ale sulpiryd bezpieczniejszy przy lekach ma być

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, mio85 napisał(a):

Po jakim czasie i w jakiej dawce? Miałeś objawy, czy po prostu zrobiłeś badania z ciekawości? dziś dostałem to na depresję lękową, bo nic już nie działa, ale jak mam dostać hiperprolaktynemii to pięknie. Spośród fluanksolu i arypiprazolu które wydawały się bezpieczniejsze pod względem uboków wybrał najstarszy lek,  bo inne mogą za bardzo aktywizowac. 

Brałem 200-300 mg kilka mies.. Bardzo dobry na depresję ale prolaktyna i libido zero.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi