Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Zamiennik zawsze działa tak samo jak lek oryginalny (w przypadku escytalopramu Lexapro).

Niekoniecznie. Generyk i lek oryginalny mogą różnić się formulacją, substancjami pomocniczymi, a więc parametry farmakokinetycznymi, np. wchłanianiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niekoniecznie. Generyk i lek oryginalny mogą różnić się formulacją, substancjami pomocniczymi, a więc parametry farmakokinetycznymi, np. wchłanianiem.

A wiesz co to są badania biorównoważności? Wytłumaczę więc, badania biorównoważności, to w uproszczeniu badania mające na celu sprawdzenie czy dany lek charakteryzuje się taką samą farmakokinetyką. Badania takiego dokonuje się mierząc poziom leku we krwi i obliczając AUC i określając Cmax, wartości te mogą się różnic maksymalnie 20-25 % dla przedziału ufności 90 %.

Więcej informacji poniżej, tylko proszę, przeczytaj CAŁOŚĆ:

http://www.ptfarm.pl/pub/File/Farmacja%20Polska/2009/12-2009/02%20%20Biorownowaznosc.pdf

-- 05 mar 2016, 23:13 --

https://journals.viamedica.pl/choroby_serca_i_naczyn/article/download/18611/14635

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Badania takiego dokonuje się mierząc poziom leku we krwi i obliczając AUC i określając Cmax, wartości te mogą się różnic maksymalnie 20-25 % dla przedziału ufności 90 %.

no i właśnie ten fakt powoduje, że leki takie mogą się w działaniu różnić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O której najlepiej brać żeby spać normalnie?

Wczoraj pierwszą dawka 5mg a czulam się jak po dobrym cpaniu...

Chyba z rana

-- 06 mar 2016, 12:55 --

Czy na tym leku ktoś z Was ma podwyższony puls? Czy to się unormuje po jakimś czasie? Biorę już koło 3 tygodni dawkę 10 mg, ale przed snem jak leżę na ramieniu i słyszę serce to pracuje wyraźnie szybciej niż na typowych lekach "wyciszaczach"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam max 100 puls. Ale u mnie to akurat normalne :)

Mimo wszystko meczy mnie bezsenność ...

U mnie wszystkie leki które poprawiają nastrój przyśpieszają akcje serca. Ja biorę swoją dawkę rano, ale dziś słabo spałem. Pewnie organizm nasycił się już lekiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Badania takiego dokonuje się mierząc poziom leku we krwi i obliczając AUC i określając Cmax, wartości te mogą się różnic maksymalnie 20-25 % dla przedziału ufności 90 %.

Dokładnie. Stąd moja uwaga.

Cośtam o biorównoważności wiem, pracuję w CRO ;)

A o tych różnicach - że są istotne - dowiedziałam się na szkoleniach z monitoringu badań klinicznych, dlatego się wypowiedziałam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tiruriru, esci bierze się po śniadaniu. Dawka 5mg to dawka początkowa, na kilka dni, później trzeba przejść na 10mg, żeby uzyskać efekt terapeutyczny. Niektórzy już po 2 tyg. czują efekty poprawy nastroju, ja czekałam ponad miesiąc. Na sen biorę mirtę 15mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawka 5mg to dawka początkowa, na kilka dni,

- jadę na dawce 5 mg już rok prawie( + 10 mg Paro ). Zwiekszenie dawki nawet o 1,5 mg powoduje u mnie lekki wzrost nasrtoju , ale ( możecie się śmiać ) poważne kłopoty z zaśnięciem . Nie jest to moja wbitka ,,,z wiekiem robie sie coraz wrazliwszy na leki .

Zauważyłem ,że Esci ma u mnie wyrażny potencjał antydepresyjny , za to Paro działa zdecydowanie bardziej antyobsesyjnie , antyfobicznie .

Na lęki idzie alpra + afobazol .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie w działaniu (w sensie mechanizmu działania) a w farmakokinetyce, poza tym zauważ, że każdy organizm jest inny w pewien sposób, jeżeli stężenie takiego Lexapro badano na moim organizmie, a generyk na twoim, to jak może nie być różnic. Pamiętaj, że badania farmakokinetyczne wykonuje się na zdrowych ochotnikach i EKSTRAPOLUJE na resztę populacji. Całkowicie absurdalne byłoby wykonywanie, ponownie badań klinicznych leków generycznych. Stąd tolerancja 20 - 25 % dla przedziału ufności 90 %, dla przedziału 95% byłyby to inne wartości.

Pamiętaj, że każdy znas ma inną aktywność cytochromu P-450 i inaczej metabolizuje leki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli źle robiłam, że brałam zamiennik? Inaczej działał niż powinien ten przepisany na recepcie?

I jeszcze pytanko, czy znacie dawkę śmiertelną? Na ulotce pisze, że 20mg to dawka maksymalna, ale raczej nie śmiertelna. Czy 280mg byłoby śmiertelne czy raczej podtruwające?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miesiąc na esci i zero działania.

A wacka nie masz do wyrzucenia na śmietnik po 60 mg?

Libido mam lekko obniżone ale bez dramatu,zastanawiam się czy jeszcze lek zadziała

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miesiąc na esci i nic,jest szansa że jeszcze zadziala?

Jeśli po takim czasie nic nie drgneło to najlepiej skonsultuj się z lekarzem. Albo dawka za mała albo zły lek.

Zamiennik zawsze działa tak samo jak lek oryginalny (w przypadku escytalopramu Lexapro).

I czym jeszcze się różnią?....bo dziwię się ze żaden farmaceuta ani lekarz nigdy mi o tym nie wspomniał nawet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem 3 miesiąc na esci i nie widzę poprawy w nastroju. No może jest jedna poprawa, że nie płaczę już, ale nastrój podły wciąż mam, myśli "s" nawet się chyba nasiliły. Do tego od 2 tygodni boli mnie głowa, dzień w dzień bez przerwy. I mam katar chyba od miesiąca. Innych skutków ubocznych nie zauważyłam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie miesiąc brania czuję lekką poprawę ale nie czuję się jeszcze dobrze może powinienem pojść po większą dawkę kiedyś po miesiącu zapominałem po lekach co to nerwica a jeszcze w styczniu moje życie było takie piękne ... czy ten lek pozwoli mi wrócić do życia bez nerwicy co mają do powiedzenia ludzie którym ten lek dodał skrzydeł czy są tu tylko osoby którym ten lek nie pomógł ? ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ceną :)

czyli tylko ceną bo szybkość wchłaniania nie ma znaczenia

Ja jestem 3 miesiąc na esci i nie widzę poprawy w nastroju. No może jest jedna poprawa, że nie płaczę już, ale nastrój podły wciąż mam, myśli "s" nawet się chyba nasiliły. Do tego od 2 tygodni boli mnie głowa, dzień w dzień bez przerwy. I mam katar chyba od miesiąca. Innych skutków ubocznych nie zauważyłam.

To powiedz o tym lekarzowi bo ewidentnie ten lek nie dla Ciebie albo zła dawka. Dotkliwe skutki uboczne maks po 6tyg powinny zniknąć jeśli lek i dawka sa dobrze dobrane do pacjenta.

-- 08 mar 2016, 13:13 --

U mnie miesiąc brania czuję lekką poprawę ale nie czuję się jeszcze dobrze może powinienem pojść po większą dawkę kiedyś po miesiącu zapominałem po lekach co to nerwica a jeszcze w styczniu moje życie było takie piękne ... czy ten lek pozwoli mi wrócić do życia bez nerwicy co mają do powiedzenia ludzie którym ten lek dodał skrzydeł czy są tu tylko osoby którym ten lek nie pomógł ? ;/

Ja też tak mam że jest dobrze ale nie super ale biorę zamiast maksa 40, to tylko 30 citalu. Lekarz proponował zwiększyć dawkę ale grupa terapeutyczna proponowała wstrzymać się i przeanalizować co wywołuje objawy nerwicy. Zrobiłem analize ,pozbyłem się i na razie jest dobrze. 10 go ide do innego lekarza by zapytac co on na to. Moim zdaniem jak nie masz terapii to zwiększ dawkę za zgoda lekarza. Mi pomaga terapia więc się wstrzymałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi