Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

harvard, musisz panowac nad apetytem, po prostu się nie objadaj nawet jesli masz na to ochotę. Albo zjadaj między posiłkami zdrowe przekąski, owoce, suche pieczywko itp

Dobra rada, zwł. że sama pałaszujesz watę cukrową tak, że ledwo Cię widać :mrgreen: ( nie bierz tego do siebie, poprawiłaś mi po prostu trochę humor :D )

Cieszę się że poprawiłam ci humorek na chwilkę :yeah:

A tak poważnie to rada z doświadczenia karmienia córki która ma tendencje do tycia. Ja od 15 rż ważę ok. 54 kg (a mam już prawie 40 lat ;) )

i tylko dwa razy przytyłam.... w ciąży, niestety z efektem jojo czyli zaraz po porodach wracałam do swojej wagi :mrgreen: A jem co chcę kiedy chcę i ile chcę. Takie waty to dwie naraz opitalam :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będąc u lekarza byłem w takim stanie, że dała mi 2 Afobamy dziennie, które miałem pić przez 2 tyg. zmniejszając dawki. Szczerze mówiąc, ten Afobam działał. Rzeczywiście uspokajał lęki. Escitil póki co nie działa, więc pewnie będzie chcieć mi zwiększyć dawkę, czego się boję i w sumie też troche mnie na to nie stać, bo to nie jest tani lek, jak na mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

D@ri@nk@, też mnie rozbawilas,szczerze mówiąc tym "po prostu się nie objadaj,nawet ,jak masz na to ochotę"Żeby to bylo takie proste,tak jak by mówić,żeby przytyć musisz więcej jeść,a co jak nie mozesz jeść,przytyć,bo Ci jedzenie rośnie w ustach? Łatwo powiedzieć,trudniej wykonać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nerwice zołądka która potęguje czarne myśli a czarne myśliu potęgują ból zołądka.. przez to lecze sie psychiatrycznie bo boli tak, ze nie mam siły na nic.. nerwicy zołądka dostałem gdzieś 15 marca tamtego roku, powody opisywałem w innym temacie, i tak do dziś, nie chce odpuścić. Ból nie jest spowodowany psychotropami, zaczął się 2 miesiące przed podjęciem walki o swoje zycie.

jesli chodzi o badania miałem badania i USG wszystko w jak najlepszym porządku. bol na tle nerwowym

-- 25 sty 2015, 20:48 --

Boli całymi dniami, z małymi przerwami. To jest głowny powód mojej nerwicy, bo on ciągle mi przypomina o problemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Don Kamillo, brałeś może Pantoprazol osłonowo na żołądek ( nazwy handlowe Controloc, Contix, IPP ) ? Mnie swego czasu bardzo pomógł. Dobrze jest też pić siemię lniane ... naprawdę działa ( teraz są na rynku takie w formie zmielonej, tylko zalewasz wodą i pijesz przed posiłkiem ... ważne tylko, żeby nie łączyć z lekami, bo może zaburzać wchłanianie ). Jeżeli ten ból tak długo Ci się utrzymuje, to może warto byłoby się zastanowić nad gastroskopią ... Nie wiem, czy same psychotropy Ci na to pomogą :bezradny: Dieta też jest bardzo ważna ... szczególnie kawa ( zwł. pita na czczo ) podrażnia błonę śluzową żołądka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arasha, problem z osłonowymi na żoładek jest taki że na stałe przy escitilu sa zabronione, szczególnie IPP. Przebiałam ból żoładka niestety i nie mogłam się wspomóc lekami. Można doraźnie, ale w przypadku Don Kamillo doraźne branie nic nie, musiałby brać dłużej a psychotropy i IPP się wykluczają :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie escitaloram powodowal bardzo gwaltowna poprawe nastroju od poczatku (podejrzewam ze lekka hipomanie) trawajaca z 3 meisiace, pozniej dzialanie slablo i pojawiala sie emocjonalna pustka, spadek libido, anhedonia (bez powrotu depresji). PO odstawieniu anhedonia utrzymywala sie gdzies przez okres 2 razy dluzszy niz dzialanie leku (z 3 razy to przerabialem).

Jesli ktos jest wiec "fast responder" to niestety niech cieszy sie chwila, bo prawdopodobnie nie bedzie to trwala poprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Don Kamillo, napisz, jakie konkretnie leki brałeś, żebyśmy Ci mogli coś doradzić :!: Jeżeli chodzi o psychotropy, to przy zaburzeniach somatycznych z objawami żołądkowymi przepisuje się Sulpiryd ( to dość stary lek, ale na niektórych dobrze działa ... może warto byłoby zasugerować go lekarce na następnej wizycie ). Jeżeli ssri to tej pory Ci na to nie pomogły, to wątpię, że to się nagle zmieni :bezradny:

Trudno się tak z mety zmienić, a wiadomo, że stres nasila dolegliwości. Mimo wszystko dla mnie to jest niepokojące :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw był ranigast max potem była Nolplaza, następnie Duspatin Retard, i jeszcze jakieś jedne na redukcje kwasu żołądkowego, ale kosztowały swoje, a efektów brak, więc zrezygnowałem, bo szkoda kasy i wątroby

Brzuch boli tylko w sytuacjach nerwowych, tylko to za lekkie słowo, bo praktycznie cały czas, gdy byłem jeszcze w toksycznym zwiazku, to rano budziłem sie z bólem, i zamykałem oczy z bólem, teraz idzie mi lepiej, ale mimo wszystko boli cały czas. Moja psychika nie odróznia już bólu na tle nerwowym, a bólu po złym jedzeniu, czy bólu związanego ze wzdeciami.

Boli ciągle, to jest machina napedzajaca nerwice i depresje..

-- 26 sty 2015, 19:37 --

Miałem badania robione też na żołądek, usg jelit jak wczesniej wspominałem, badania krwi, wszystkiego.. niestety, to wszystko kwituje tą jedną chorobą na dep...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Don Kamillo, nie wybiegasz za bardzo w przyszłość ? Masz przed sobą maturę, a Ty już o żonie myślisz. Spokojnie, chłopie ... wszystko w swoim czasie :D Za dużo byś chciał naraz ... 18-19 lat, a Ty już o dziecku wspominasz :shock:

Co do diety, to tak jak mówią dziewczyny ... najlepsza lekkostrawna, unikać smażonego, surówek, ostrych przypraw, napojów gazowanych, kawy ... to jasne. Ale uważam, że naprawdę przydałaby Ci się gastroskopia :!: Podczas tego badania są pobierane wycinki z dwunastnicy pod kątem badania na celiakię, która może się ujawnić w każdym wieku i dawać bardzo niespecyficzne objawy :idea: Radziłabym się udać do gastrologa i nie wspominać mu, że leczysz się psychiatrycznie, jak chcesz być poważnie potraktowany.

Jeżeli gastro nic nie wykaże, to wtedy można obstawiać zespół jelita nadwrażliwego, który bardzo często współistnieje z nerwicą ( ale nie zawsze ! ), chociaż gdyby to było to, to Duspatalin powinien pomóc, bo on właśnie na to jest.

Kamil, nie zwalaj wszystkiego na nerwy, tylko weź się jeszcze raz za porządną diagnostykę gastrologiczną, a leki zażywaj jak dotąd :!: USG jest mało miarodajnym badaniem, jeżeli chodzi o żołądek czy jelita, bardziej może wykazać jakieś problemy z wątrobą.

Naprawdę nie warto się tak męczyć, licząc, że samo przejdzie :!::!::!: Trzymam kciuki za właściwe decyzje i odpowiednie leczenie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi