Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Psychiatra przepisała mi lek Elicea Q-tab. Zastanawiam się czy zacząć go brać. Chodzi mi o kwestię zaburzeń seksualnych po tym leku. Tzn. czy po zakończeniu kuracji, po całkowitym odstawieniu leku jest zagrożenie zaniku potencji przez długie lata, a nawet do końca życia? Czy ktoś z panów kiedyś miał do czynienia z tym lekiem? Czy jest ryzyko, że mogę zostać do końca życia impotentem? Czytałem gdzieś, że były takie przypadki, w których mężczyźni po zakończeniu leczenia SSRI zostali impotentami.

Pytam poważnie, więc proszę o poważne odpowiedzi.

Jeśli to nie ten temat, to przepraszam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie to mi lekarz kazał brać 20mg. Tylko przez pierszy tydz 10mg. Ja sie boje skutkow ubocznych bo po paroksetynie to byl koszmar i przerwalam dlatego teraz jestm ostrozniejsza. Ogólnie lek jest drogi i chyba lepiej kupic 2 opakowania 10mg i brac dwie tabletki jak placic 70zl za 20mg. Chyba tak mozna bo to ten sam sklad. Tak myśle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

inez3, od leków? Ale ja juz biorę 5 miesiąc, to chyba trochę za długo.na uboki

. krista, no właśnie ja tez marże o norlamalnosci, wiem, ze ludzie przeżywają straszne tragedie i czasem na chwile pomaga mi , ale potem zaraz znów spinam sie i dupa. Nie umiem sie tego pozbyć

. margor26, jakie miałas uboki po paro??ja biorę mix esci i paro i jakoś żyje :D

-- 05 kwi 2014, 16:43 --

wieslawpas, ja zaczynałam oś esci i mega mnie ścielo. Lęki, telepawka, z łóżka nie wychodziliam. Potem wlaczylam powol paro a schodzilam z esci i nie odczuwam jakichś strasznych ubokow. Pracuje i to bardzie intensywnie umysłowo, jakoś ogarniam sie. A jakie miałeś uboki po paro? Tak jak pisałam jestem senna chyba bardziej niż przed braniem, choć zawsze byłam spiochem

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wieslawpas, na początku czułam sie lepiej, potem i tak czułam non stop spine, która Meczyla mnie, więc lekarka kazała zejść z esci na rzecz paro. Esci brałam w dawce15 mg , przez 3 miesiące łącznie, najpierw 10 mg, potem 15. Teraz biorę 20 mg paro i 5 esci

-- 05 kwi 2014, 16:49 --

Esci nie przewróciła mi normalności, było lepiej, ale bardzo daaaaaleko do normalności. A jakie miałeś uboki po paro?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej zabawne jest to, że mi lekarz mówił, że esci ma bardzo łagodne skutki uboczne i ogólnie lajcik... Czułam się okropnie i mam wrażenie, że gorzej niż na innych lekach, a może już nie pamiętam po prostu, bo to było dawno... Tak czy siak, wszystkie te leki mają skutki uboczne i niestety trzeba to wytrzymać...

Tojaaa ja nie mówię, że to skutek uboczny. Może tak jest z tym spaniem przy tym twoim miksie. Szczerze, chciałabym spać 10h zamiast 5 ;).

Co do dawek. Ja 5mg servenonu brałam tylko 2 dni, ale to ustala lekarz. Nic na własną rękę.

A ja właśnie dziś weszłam na docelową dawkę Lamitrinu. Sama nie wiem czy to on pomógł czy esci, ale jest nieźle :). W sumie nigdy nie brałam dwóch leków na raz, ale widocznie teraz jest taka potrzeba...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Esci działa bardzo selektywnie, dlatego wszelkie skutki uboczne wynikają na niej tylko z powodu wzrostu serotoniny w mózgu, a nie z jakichśtam dodatkowych działań. A wzrost serotoniny to jest ten mechanizm terapeutyczny, więc nie da się usunąć skutków ubocznych z leków SSRI nawet najbardziej selektywnych, jak Escitalopram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja po paro czułam się strasznie wzmożone nerwy drżenie jakości uczucie mrowienia i palenia ciała osłabienie. Ze względu na to iż musiałam normalnie funkcjonować musiałam z niego zrezygnować. Co do esci to jestem 2 dzień na dawce 5mg i jest ok tzn nie mam za bardzo ubokow. Od poniedziałku wezmę juz chyba 10mg. Wydaje mi się ze lekarz trochę przepisał mi za duza dawkę 20mg to juz max. Chce narazie pobrać 10mg i zobaczę czy mi to wystarczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Esci działa bardzo selektywnie, dlatego wszelkie skutki uboczne wynikają na niej tylko z powodu wzrostu serotoniny w mózgu, a nie z jakichśtam dodatkowych działań. A wzrost serotoniny to jest ten mechanizm terapeutyczny, więc nie da się usunąć skutków ubocznych z leków SSRI nawet najbardziej selektywnych, jak Escitalopram.

Ja na Esci (10 i 20 mg) nie miałem ŻADNYCH skutków ubocznych. Może w pierwszych dwóch, trzech dniach jakieś lekkie ale minimalnie. Po 5 miesiącach brania psychiatra zmienila mi teraz na Wenlę, bo Esci NIC nie dało. Ciekawe co będzie następne... i kiedy dyskretnie zaproponuje mi odpoczynek w szpitalu :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na Esci (10 i 20 mg) nie miałem ŻADNYCH skutków ubocznych. Może w pierwszych dwóch, trzech dniach jakieś lekkie ale minimalnie. Po 5 miesiącach brania psychiatra zmienila mi teraz na Wenlę, bo Esci NIC nie dało. Ciekawe co będzie następne... i kiedy dyskretnie zaproponuje mi odpoczynek w szpitalu :mrgreen:

kurcze jestes kolejna osoba ktorej ten lek nic nie pomógł ciekawe jak na mnie zadziała, brałam przez długi czas paroksetynę pomogła mi bardzo zredukowała lęki ale jak wiadomo jest to jeden z najsilniejszych lekow teraz moze esci mi pomoze bo jedyne co mam to nerwy i objawy somatyczne.

-- 06 kwi 2014, 08:50 --

Tojaaa, napady paniki 3 dzennnie i odrealnienia po paro

heh, to po esci bedzie 7 razy dziennie chyba

nie wydaje mi sie esci jest słabsze od paroksetyny

-- 06 kwi 2014, 08:53 --

Tojaaa, ta o uboki po esc mi chodzi, mowisz ze po tygodniu przeszzlo ale mialas lepsze sampoczucie po nim ja minely uboki?

zawsze mozna wspomoc sie benzo eliminuja troche skutki uboczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorę to paro juz ze 2 tygodnie i póki co nie zauważyłam różnicy miedzy działaniem esci i paro. Dalej pozostaje spina i łatwość wkrecania sie wszystkim i panikowania. Nie wiem juz co na mnie zadziała skutecznie, podlamuje sie juz

paro sie długo rozkreca musisz byc cierpliwa napewno ci pomoze na pełny efekt trzeba czekac nawet ze 2 miesiace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

margor26, a mi esci pomaga, a biorę dopiero 5 tydzień. Fakt, biorę jeszcze drugi lek, ale to tylko wsparcie na początku. Jak do tej pory wszystkie leki mi pomagały - sertralina i wenla. Problem jest taki, że nerwica wraca, ale zabrałam się ostro za terapię, więc liczę, że tym razem pomoże... Mysle też, że osoby, którym esci pomogło już tu nie siedzą, bo nie mają po co. Wiadomo jednak, że nie na każdego wszystko działa...

A ja do Was pisze, że swojego mieszkania :D. Tak, tak, wróciłam do domu :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi