Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Katarzynka40, nie czuje żebym miała depresję, mam za to okropne lęki, dziś przerazilam się sąsiadki na klatce, spojrzałam na nią i poczułam się bardzo dziwnie i wypadłam w panike, nie potrafię tego wytłumaczyć :(

Tematu esci lekarka nie podjęła.

Dziękuję, synuś już prawie zdrowy, miał wirusowke jakąś,

Napisz co jutro lekarka ci powie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

traktujecie tych lekarzy jak jakąś wyrocznie, a każdy z nich gada co innego, pamietam jak kiedyś zapytałem jedną o paroksetynę że jestem po niej senny, to dostałem odpowiedź ze ona ma wielu pacjentów którzy nie są senni, i co to za odpowiedź, jeden będzie miał o leku jedną opinie a drugi o tym samym leku zupełnie inną, jeden kogoś będzie leczył na depresje a drugi zobaczy u tej samej osoby chorobe dwubiegunową, mowie ze swojego przykładu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jeszcze nic, klinika akademii medycznej, jeden z najlepszych oddziałów psychiatrii w Polsce, murzyni, chńczycy i nie wiadomo kto tam jeszcze się uczył, masa lekarzy na oddziale, profesorów, wykładowców, a zaden nie potrafil zrobic nic przez 2 miesiące jak codziennie zgłaszałem ze jestem totalnie senny i otumaniony po paroksetynie, od jednej otrzymałem odpowiedź ze jestem senny bo nie mam się czym zająć od innej ze ona tez jest senna bo taka pogoda, klinika akademii medycznej!!! takie odpowiedzi!!! W koncu dostałem po miesiącu wysypki po tej paroksetynie i ewidentnie było widac ze za duza dawka i zle toleruje to ci idioci dalej swoje i w dodatku hydroksyzyne dali na wysypke, zeby mnie jeszcze bardziej uspic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

Wróciłam od dr. Jeśli przez kolejny tydzień nie odczuję sporej poprawy, to uzgodniliśmy z dr, że przechodzę na efectin.

Esci słyszysz? Daję ci jeszcze tydzień.

Bo lepiej jest, nie jest to jakaś szokująca i rewelacyjna poprawa, ale jest lepiej. Do bardzo dobrego samopoczucia jednak daleko. Lęki już znikome i rzadkie.

Dr stwierdził, że nie może być tak, że rano jest fatalnie, a wieczorem super, poprawa musi być 24 h na dobę. Zgadzam się z nim.

Jego zdaniem esci jest dość łagodnym lekiem i o dość łagodnych skutkach ubocznych. Sęk tkwi w tym, że u mnie nie zadziałał szybko. Dlatego zamiast odczuwać skutki poprawy i zmniejszać leki, u mnie lęki poprzez brak poprawy narastały, aż do niemal traumy i nastrojów depresyjnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc, jestem nowa na förum i chce sie podzielic z wami o esci ktore przyjmuje okolo 3 miesioce u mnie bywa raz lepiej raz gorzej nadal pojawiajo sie leki dodatkowo biore hydroxyzyne pomaga ale na krotko esci pomoglo chyba na bol glowy ktory dokuczal mi wczesniej esci przyjmuje 10 mg co drugi dzien i 5mg na ostatniej wizycie kazala brac codziennie 10 mg ale zostane przy starym dawkowaniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krista,

coś z tym bólem głowy mam podobnie, bo wcześniej miewałam koszmarne i częste bóle głowy - migrenowe i napięciowe, głowa bolała mnie mniej więcej co 2, trzeci dzień, czasami po trzy dni pod rząd... od czasu kiedy zażywam esci - czyli od 24 dni nie miałam ani razu bólu głowy - nawet gdy cierpiałam na bezsenność spowodowaną przez esci... faktycznie jakoś zupełnie zapomniałam, że o tylu dni mnie głowa nie bolała...

-- 20 gru 2013, 18:24 --

Ale nie wiem czy branie różnych dawek naprzemiennie jest dobrym rozwiązaniem - przy odstawianiu może tak, ale obecnie chyba nie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jego zdaniem esci jest dość łagodnym lekiem i o dość łagodnych skutkach ubocznych. Sęk tkwi w tym, że u mnie nie zadziałał szybko. Dlatego zamiast odczuwać skutki poprawy i zmniejszać leki, u mnie lęki poprzez brak poprawy narastały, aż do niemal traumy i nastrojów depresyjnych.

Ja też jestem po wizycie u mojej pani doktor. Generalnie jest OK, ale dla osiągnięcia pełnego efektu działania escitalopramu od dzisiaj jestem na 10 mg.

Ciekawostka, pytałem p. doktor o te Wasze okropne i długotrwałe skutki uboczne na małych dawkach rzędu 5 mg, stwierdziła (zastrzegając, że jest to jej prywatna nie poparta badaniami teoria, wynikająca z obserwacji pacjentów), że lek nawet w małej dawce 5 mg może wywoływac takie skutki uboczne u osób którym został on błędnie zapisany czyli które go de facto nie potrzbowały brać bo nie był na ich dolegliwość. Czyli mówiąc krótko esci w dawce 5 mg może nie pomóc osobie której pomoże w dawce 10 lub 15/20 mg a jednocześnie dawka 5 mg może zaszkodzic ( w sensie że wywoła jedynie przykre skutki uboczne) osobie dla której nie jest przeznaczony. Dodatkowo stwierdziła ze Esci jest bezpiecznym lekiem i nie powinienem sie obawiać go brać, jednakże jak każdy lek w jej przekonaniu, powinien być brany w możliwe najmniejszej skutecznej terapeutycznie dawce i jedynie przez okres uzasadniony z punktu widzenia medycznego (czyli do ustabilizowania stanu pacjenta), a potem należy w miarę możliwości leki stopniowo odstawić i sprobować psychoterapii itd. Leki psychotropowe działają wg jej słów, na skutki / objawy choroby a nie leczą jej przyczyn. Mam ndzieje że dobrze ją zrozumiałem i nic nie pokręciłem :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mi lekarz też mówił, żebym brała 10 mg, a nie zmniejszała do 8mg, bo 10 mg to jest dawka terapeutyczna, na 5 mg można czuć się lepiej, ale nie wyleczy jakby do końca tylko powierzchownie...

-- 20 gru 2013, 20:59 --

czarnydiabeł,

To witaj czarny diable na dziesiątce:):)

-- 20 gru 2013, 22:10 --

Wiktoria,

a jak Twoja wizyta u dr?

Kazał odstawić esci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też jestem po wizycie u mojej pani doktor. Generalnie jest OK, ale dla osiągnięcia pełnego efektu działania escitalopramu od dzisiaj jestem na 10 mg.

Ciekawostka, pytałem p. doktor o te Wasze okropne i długotrwałe skutki uboczne na małych dawkach rzędu 5 mg, stwierdziła (zastrzegając, że jest to jej prywatna nie poparta badaniami teoria, wynikająca z obserwacji pacjentów), że lek nawet w małej dawce 5 mg może wywoływac takie skutki uboczne u osób którym został on błędnie zapisany czyli które go de facto nie potrzbowały brać bo nie był na ich dolegliwość. Czyli mówiąc krótko esci w dawce 5 mg może nie pomóc osobie której pomoże w dawce 10 lub 15/20 mg a jednocześnie dawka 5 mg może zaszkodzic ( w sensie że wywoła jedynie przykre skutki uboczne) osobie dla której nie jest przeznaczony. Dodatkowo stwierdziła ze Esci jest bezpiecznym lekiem i nie powinienem sie obawiać go brać, jednakże jak każdy lek w jej przekonaniu, powinien być brany w możliwe najmniejszej skutecznej terapeutycznie dawce i jedynie przez okres uzasadniony z punktu widzenia medycznego (czyli do ustabilizowania stanu pacjenta), a potem należy w miarę możliwości leki stopniowo odstawić i sprobować psychoterapii itd. Leki psychotropowe działają wg jej słów, na skutki / objawy choroby a nie leczą jej przyczyn. Mam ndzieje że dobrze ją zrozumiałem i nic nie pokręciłem :-)

Witajcie...

Czyli,co,jeśli my na5mg tak źle zareagowalysmy na esci,z takimi skutkami ubocznymi,to powinnyśmy go odstawić,bo nam nie pomoże,tylko szkodzi?Nasz organizm nie potrzebuje tyle serotoniny?Czy musimy wskoczyć na10mg?Żeby lek zaskoczyl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elmopl79,

Generalnie esci jest zapisywany na ataki paniki, ale być może nie każdemu jednak pomaga i służy:( Mi dr mówił, że trzeba brać w dawce terapeutycznej 10 mg, bo wówczas jak nie zadziała po miesiącu to trzeba zmienić na inny, przy 5 mg może powierzchownie pomoc, lekko "przypudrować" lęki i zmylić pacjenta, że jest ok...

już sama nie wiem:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli,co,jeśli my na5mg tak źle zareagowalysmy na esci,z takimi skutkami ubocznymi,to powinnyśmy go odstawić,bo nam nie pomoże,tylko szkodzi?Nasz organizm nie potrzebuje tyle serotoniny?Czy musimy wskoczyć na10mg?Żeby lek zaskoczyl...

Jeśli teoria mojej dr jest prawdziwa to Esci nie jest lekiem dla Was, skoro dawka 5 mg nie pomaga a jedynie wywołuje ponadprzeciętnie uciążliwe skutki uboczne (pomomo że bierzecie już kilka tygodni). Tak by z tego wynikalo, ale to oczywiście nic pewnego :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czarnydiabeł,

Ale ja biorę 10 mg czarny diable i czuje się troszkę lepiej:)

-- 20 gru 2013, 23:00 --

czarnydiabeł,

mi dr mówił, że to raczej nie sa typowe skutki uboczne, tylko, że w zw. z zażyciem leku pojawiły się większe lęki i niepokoje, a lek jeszcze nie zaczął dobrze działać (działał ale negatywnie), nie biorąc benzo stres był coraz większy i mógł spowodować jeszcze większe skumulowanie lęków...i nawet nastroje depresyjne, których przed esci nei miałam...

-- 20 gru 2013, 23:03 --

ja daję esci jeszcze tydzień na rozwinięcie jego wdzięków...

jak nie będzie dużej poprawy, uzgodniliśmy z dr, że przechodzę na efectin...

Wolałabym jednak, żeby esci się rozwinął i pokazał co potrafi, bo już najgorsze uboki chyba za mną, a nie wiem czy mi efectin nie da popalić...dr mówił, że jak za 1 razem nie miałm po nim ubokow to wcale niestety nie oznacza, że za 2 razem uboków tez nie będzie... mogą tez być jazda, biorąc pod uwagę, że teoretycznie efectin jest lekiem silniejszym od esci to strach się bać... :shock:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dość
No wlasnie co z nastawieniem do leku....Ja de fakto strasznie walczylam sama ze sobą czy mam brać te leki czy nie....Ale chcialam poprawic swoje samopoczucie,wyciszyć organizm od lekow...dlatego dostalam lagodne esci ...Ale esci w porównaniu z seroxatem to....koszmar wprowadzania.I teraz pytanie,czy to lek,czy moja Glowa napedzila to wszystko?:)Ale tego nie wie nikt.Wiekszosc z psychiatrow mówi,ze to dobry lek i nie moze zaszkodzić,bo jest bardzo delikatny.I bądź tu mądry....

-- 20 gru 2013, 23:16 --

dość
No wlasnie co z nastawieniem do leku....Ja de fakto strasznie walczylam sama ze sobą czy mam brać te leki czy nie....Ale chcialam poprawic swoje samopoczucie,wyciszyć organizm od lekow...dlatego dostalam lagodne esci ...Ale esci w porównaniu z seroxatem to....koszmar wprowadzania.I teraz pytanie,czy to lek,czy moja Glowa napedzila to wszystko?:)Ale tego nie wie nikt.Wiekszosc z psychiatrow mówi,ze to dobry lek i nie moze zaszkodzić,bo jest bardzo delikatny.I bądź tu mądry....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no mi dr kilka razy powtarzał, że Esci ma najłagodniejsze skutki uboczne i teoretycznie najmniej uboków... fakt, wystarczy porównać ulotkę esci i efectinu...to wychodzi na to, ze esci jest lajtowy... ale to tylko teoria..

Pytanie czy te nasze fatalne samopoczucia to uboki, czy nastawienie - ogromny stres, bo esci spotęgowało lęki koszmarnie, ale działac pozytywnie jeszcze nie zaczęło.. w zw. z tym nie dosyć, ze nie było lepiej to było koszmarnie gorzej, na dodatek nie łagodziłyśmy tego stanu benzo jak inni...tak mi dr tłumaczył, ale nie wiem czy to może być prawda...

-- 21 gru 2013, 00:18 --

lecę spać,

spokojnej nocy, dobrego poranka dla wszystkich escitalopramowców:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no mi dr kilka razy powtarzał, że Esci ma najłagodniejsze skutki uboczne i teoretycznie najmniej uboków... fakt, wystarczy porównać ulotkę esci i efectinu...to wychodzi na to, ze esci jest lajtowy... ale to tylko teoria..

Pytanie czy te nasze fatalne samopoczucia to uboki, czy nastawienie - ogromny stres, bo esci spotęgowało lęki koszmarnie, ale działac pozytywnie jeszcze nie zaczęło.. w zw. z tym nie dosyć, ze nie było lepiej to było koszmarnie gorzej, na dodatek nie łagodziłyśmy tego stanu benzo jak inni...tak mi dr tłumaczył, ale nie wiem czy to może być prawda...

-- 21 gru 2013, 00:18 --

lecę spać,

spokojnej nocy, dobrego poranka dla wszystkich escitalopramowców:)

Pa,pa.Dobrej nocy i jeszcze lepszego poranku:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy się nakręcacie !! Następnym razem poproście o alprox 0,25 mg i z głowy
Tak myslisz ze to nakręcanie?Wiesz,gdyby to bylo pierwsze leczenie to ok.Ale to jest kolejne i ja Np.wiedzialam co mnie czeka przez gora dwa tygodnie....a to co sie wydarzylo przeszlo naksmielsze moje oczekiwania..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi