Skocz do zawartości
Nerwica.com

Socjopatka, czy buntowniczka.

Verinia

Rekomendowane odpowiedzi

"Socjopata to osoba, która może jednocześnie fascynować, jak i przerażać. Z jednej strony cechuje się nieprzewidywalnością, łamaniem zasad i brakami w empatii. Jednak z drugiej, aby osiągnąć swoje cele, ubiera maskę normalności i czaruje charyzmą. W tym wpisie będziemy zgłębiać tajemnice tego złożonego zjawiska i zastanawiać się, czym tak naprawdę jest oraz jakie są objawy socjopatii." https://serdecznecentrum.pl/socjopata-definicja-cechy-jak-rozpoznac-socjopate/ 

W sumie nic nie znajdę w sieci o tym, czego nie wiem. Kiedyś się tym interesowałam, bo czułam, że mam "to". Psychopata jest wyrachowany, zimny, kalkuluje. Socjopata działa pod wpływem impulsu. Chaotycznie wybucha gniewem. Rani i manipuluje. Jest nieczuły. Nie cierpi norm. Ma jednak ograniczoną empatię, np. do bliskich. Reszta jest mu obojętna. Socjopata wykształca w sobie te cechy, na bazie własnych doświadczeń - traumatycznych, bolesnych. U psychopaty to jest genetyka. On się taki rodzi. No i co. Czuję, mam emocje, ale mam wrażenie, że już mam mniej tej empatii, a może zawsze tak było. Nie wiem. Czasem już nie ogarniam tego wszystkiego. Może szkoda analizować. I tak nikt mnie nie przebada. Co mi psycholog powie? Nikt nie chciał zrobić mi cholernych testów. Musiałabym zapłacić. A i tak nie wiadomo, co mi to da. Bo co? Mam się biczować, że mam mniej empatii. MOże to normalne? Bo umiem się wzruszyć. Umiem poczuć emocje. Może stałam się zimna, bo nie doceniano mojego dobra. Chyba tyle w temacie :D 

Wiem, że zanudzam tym tematem, ale jakoś sama nie wiem kim jestem. To już się robi creepy. A może to tylko buntownik z wyboru :D 

_-2026-07-06T212242.745_Easy-Resize_com.jpg.bc8371175d26be41526c9ef0420c09ef.jpg

"Uwielbiam pytać innych, co o mnie sądzą, ponieważ uwielbiam słuchać jak bardzo się mylą"

~ Dr House

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w sumie to o co się rozchodzi? Mamy Ci pomóc w diagnozie, czy tak se chciałaś pogadać.

Był chyba już podobny temat o la Boga

O tu był: https://www.nerwica.com/topic/53959-czy-socjopatia-to-ewolucyjna-przewaga-a-nie-zaburzenie-psychiczne/#comment-2857028

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi