Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy terapia pomaga odzyskać autentyczność, czy raczej uczy nas nowych, bardziej "zdrowych" ról do odegrania?

Gość Verinia

Rekomendowane odpowiedzi

Źródło?

"Rozumiesz. Jest taka cierpienia granica,
Za którą się uśmiech pogodny zaczyna,
I mija tak człowiek, i już zapomina,
O co miał walczyć i po co."

Walc, Czesław Miłosz

Как страшно жизнь.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Autentyczna bylam jak trafilam do Psycholog.

Ona mi powiedziala,ze trzeba zmienic pewne schematy.Nie bylo i nie jest to łatwe.

mam tak pól na pół.

Bedac autentyczna bylam zbyt malo asertywna.Bedac asertywna,jestem mniej autentyczna.

Nie mogę być tamtą "SOBĄ"sprzed lat,bo to nie bylo dla mnie dobre

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślę że terapia jest potrzebna do zaburzeń osobowości. I to też nie dlatego że z.ieni człowieka tylko należy kaganiec żeby osoba zachowywała się społecznie dla dobra innych. A w innym przypadku nie jestem przekonana że jest potrzebna tym ludziom. Depresja potrzebuje czasu, wyleczy się sama tylko czas. To ze potrzebuje gadki szmatki to tylko takie mamienie siebie :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mi się skojarzył temat z cytatem Oscara Wide'a "Celem życia jest rozwój własnej indywidualności". Czasami nie potrafimy odnaleźć siebie, wtedy nie możemy być autentyczni. Terapia właśnie w tym pomaga. Byśmy mogli być indywidualnością, byśmy byli sobą. Sądzę, że chodzi tutaj i o odnalezienie autentyczności i o nauczeniu nowych, zdrowych zachowań. Bo po co chować się za mechanizmami obronnymi. Wystarczy skonfrontować się z wewnętrznym krytykiem i zrozumieć swoje wewnętrzne dziecko. 

Tylko w swoim szaleństwie jestem wolna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, Cynthia napisał(a):

Tak mi się skojarzył temat z cytatem Oscara Wide'a "Celem życia jest rozwój własnej indywidualności". Czasami nie potrafimy odnaleźć siebie, wtedy nie możemy być autentyczni. Terapia właśnie w tym pomaga. Byśmy mogli być indywidualnością, byśmy byli sobą. Sądzę, że chodzi tutaj i o odnalezienie autentyczności i o nauczeniu nowych, zdrowych zachowań. Bo po co chować się za mechanizmami obronnymi. Wystarczy skonfrontować się z wewnętrznym krytykiem i zrozumieć swoje wewnętrzne dziecko. 

Popieram. Często różne szkodliwe mechanizmy, które nam towarzyszą w różnych zaburzeniach nie pozwalają na bycie prawdziwym Ja. A terapia pozwala nam je dostrzec i przepracować. Przecież terapia nie polega na tym, że terapeuta nam mówi jacy mamy być. A jeśli tak jest, to należy uciekać od takiego terapeuty. On powinien tylko dawać narzędzia do pracy i czuwać, żebyśmy sami się nie zajechali po drodze.

"Rozumiesz. Jest taka cierpienia granica,
Za którą się uśmiech pogodny zaczyna,
I mija tak człowiek, i już zapomina,
O co miał walczyć i po co."

Walc, Czesław Miłosz

Как страшно жизнь.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 6.07.2026 o 05:50, Verinia napisał(a):

Zaczęłam się czuć bardzo źle i uznałam, że mi to szkodzi. Może taki miał być przebieg tego rodzaju terapii?

Ponoć, żeby terapia zadziałała musi cię rozpierdolić psychicznie ;) 

tak słyszłam

ale ja to tam nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Verinia napisał(a):

U mnie jest jakaś terapia ( nie pamiętam nazwy nurtu) chyba Gestalt. Ciekawie to brzmiało, ale jak Pani robiła błędy ortograficzne pisząc ze mną, to jakoś mi się odechciało. ✍️🤣

papierek jednak nie jest wyznacznikiem mądrości 😜 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawy temat.

Trudno chyba powiedziec co tak naprawde jest ta autentycznoscia.

Zgadzam sie, ze jestesmy konformistami, wytworami spolecznstwa i czasow. Plus prawdziwy obraz widzenia siebie i swiata przyslaniaja nam roznorakie bledy poznawcze. Ktore w sumie tez sa czescia nas, ale nie pozwalaja nam widziec pewnych rzeczy. Wiec tak naprawde czym jest autentycznosc skoro zachowujemy sie i myslimy tak, jak inni, i tak, jak nam to nakazuje nasz rozum, ktory jest produktem ewolucji?

Terapia ma nam chyba pomoc zrozumiec dlaczego sie zachowujemy i myslimy w taki a nie inny sposob i wyeliminowac to, co jest dla nas destruktywne i co nie pozwala nam sie cieszyc zyciem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi