Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy popierasz bezwarunkowy dochód podstawowy?

Kataklizm

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

Bezwarunkowy dochód podstawowy (BDP) – społeczno-polityczny model finansów publicznych zakładający, że każdy obywatel, niezależnie od swojej sytuacji materialnej, otrzymuje od państwa jednakową, określoną ustawowo, kwotę pieniędzy, za którą nie jest wymagane jakiekolwiek świadczenie wzajemne (płatność transferowa). Dochód ten, bez innych form zarobku czy pomocy społecznej, zapewniałby możliwość minimum egzystencji. Idea ta ma zapewnić każdemu członkowi społeczeństwa pieniężny udział w całkowitym dochodzie tego społeczeństwa, bez sprawdzania jego potrzeb. Dochód bezwarunkowy wskazuje się jako sposób rozwiązania problemów wynikających z robotyzacji (większość produkcji może być wykonywana przez maszyny).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, bei napisał(a):

Jak dla mnie pomysl do rozważenia/sprawdzeniam, tylko nie wiem skąd państwo miałoby wziać na to pieniądze.

Stąd skad bierze akurat na wszelkie plusy.

nie wiem, szczerze mówiąc. Jesli to by było w scenariuszu, ze odpadaja wszelkie dodatki w stylu renty alkoholowe i cała reszta jest ucięta, to może?
Taka baza, a jak ktos chce wyżej i ma ambicje na wiecej i pracuje na to i nie urywają mu wiecznie na wszystko, a ci z dochodem podstawowym nie krzyczą już dej?

sam pomysł chyba niegłupi , ale ciekawe jakby to miało wygladac w praktyce, jak finansowane itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Krejzi1 napisał(a):

Stąd skad bierze akurat na wszelkie plusy.

nie wiem, szczerze mówiąc. Jesli to by było w scenariuszu, ze odpadaja wszelkie dodatki w stylu renty alkoholowe i cała reszta jest ucięta, to może?
Taka baza, a jak ktos chce wyżej i ma ambicje na wiecej i pracuje na to i nie urywają mu wiecznie na wszystko, a ci z dochodem podstawowym nie krzyczą już dej?

sam pomysł chyba niegłupi , ale ciekawe jakby to miało wygladac w praktyce, jak finansowane itd.

Zgadzam się. Chyba że by zapewniało pracę dla wszystkich państwo 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie wydaje, że koszt bezwarunkowego dochodu podstawodego przewyższylby koszty innych dodatków.

Co do tego, że to zaspokoiloby potrzeby społeczeństwa i ludzie nie mówiliby, że to mało to sie nie łudzę, tak to juz jest że ludzie szybko sie przyzwyczajaja i to co na poczatku jest ok z czasem już wystarczajace nie jest. Ja głównie patrzę na to jak to mogłoby pomóc osobą z biednych rodzin na ustabilizowanie się finansowo tj. zdobycie jakiś umiejętności które pozwolą im na spokój pod względem finansowym. Teoretycznie może to dać 800 plus choć w niektorych rodzinach pewnie do dzieci ta kasa nie dociera. Nie wyobrażam też sobie żeby państwo nie pomagało dodatkowo rodzinom gdzie wystepuje choroba wymagajaca drogiego leczenia.

Edytowane przez bei

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 minut temu, bei napisał(a):

Mi sie wydaje, że koszt bezwarunkowego dochodu podstawodego przewyższylby koszty innych dodatków.

Co do tego, że to zaspokoiloby potrzeby społeczeństwa i ludzie nie mówiliby, że to mało to sie nie łudzę, tak to juz jest że ludzie szybko sie przyzwyczajaja i to co na poczatku jest ok z czasem już wystarczajace nie jest. Ja głównie patrzę na to jak to mogłoby pomóc osobą z biednych rodzin na ustabilizowanie się finansowo tj. zdobycie jakiś umiejętności które pozwolą im na spokój pod względem finansowym. Teoretycznie może to dać 800 plus choć w niektorych rodzinach pewnie do dzieci ta kasa nie dociera. Nie wyobrażam też sobie żeby państwo nie pomagało dodatkowo rodzinom gdzie wystepuje choroba wymagajaca drogiego leczenia.

Pewnie tak, bo plusy są niższe (chyba ze ktos kumuluje a nie ma sprytniejszych osób znających swoje prawa i papierologie jak mopsiarze).

Kwestia jakby to było w praktyce, jakie podatki itd.ale chyba byłoby ciężko. I oczyiwscie w scenariuszu , ze dochód podst kazdy a ci pracujący maja również dochód podst + nadwyżka która wypracują, a nie jak frajerzy czysta pensja 😄

Ale jakby to mogło zamknąć usta postawie pod tytułem dej bo mam gorzej / dej bo mam dużo dzieci itd. to byłoby fajne. Idz do pracy jako rozwiązanie ostateczne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi