Skocz do zawartości
Nerwica.com

Związki poliamoryczne

MicMic

Poliamoria   

8 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co sądzisz o związkach poliamorycznych? Przypominam, że poliamoria to nie to samo co poligamia.

• Jestem na tak.
      0
    • Tak, ale tylko ja, partner nie XD
      2
    • Nie mam zdania
      1
    • Raczej nie
      2
    • To dziwkarstwo i upadek moralności!!11
      1
    • Tak, ale to nie dla mnie.
      2

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Przypominam, że poliamoria zakłada obustronną zgodę obu partnerów i nie jest tym samym, co otwarty związek. 

Sama w sobie na wiele wariantów, ale z założenia polega na związku uczuciowym z więcej niż jednym partnerem, nie tylko na zabawach łóżkowych lub na dywanie. 

Ankieta anonimowa, cobyście czuli się bezpiecznie oddając swój głos!

Edytowane przez MicMic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o relacje romantyczne z wieloma osobami jednocześnie. Niekoniecznie w trybie 2 + 1. Są rozmaite warianty i konfiguracje, 2 + 2 itp itd. Generalnie chodzi o to, żed nie chodzi tylko o seks, tylko np jakby się miało dwóch parnerów jednocześnie i każdego darzy się uczuciem. Twój drugi partner może się znać i lubić z Twoim pierwszy, ale niekoniecznie.

2 godziny temu, linka napisał(a):

"Tak? Ale nie dla mnie" jest dziwna.....

Dlaczego? Po prostu uważasz, że to jest ok, ale czujesz, że byś tak nie chciała.

Godzinę temu, Dalila_ napisał(a):

A to chodziło chyba o zafascynowanie takie platoniczne kimś poza związkiem 

Nie. Tak jakbyś miała dwóch chłopaków jednocześnie. I oni o tym wiedzą i się zgadzają. Albo Twój parner ma drugą dziewczynę, którą darzy uczuciem. Możecie się spotykać we 3, ale niekoniecznie. Albo Ty masz dodatkowego partnera i Twój parntner też. 

Nie ma odpowiedzi która powinna się znaleźć:

- Nie

No już nie mogę dodać 😕

No jeśli jesteś pewna, że nie, ale nie jest to upadek moralności i dzwiarstwo, to dla Cb jest właśnie odpowiedź "tak, ale to nie dal mnie"

Edytowane przez MicMic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, MicMic napisał(a):

Chodzi o relacje romantyczne z wieloma osobami jednocześnie. Niekoniecznie w trybie 2 + 1. Są rozmaite warianty i konfiguracje, 2 + 2 itp itd. Generalnie chodzi o to, żed nie chodzi tylko o seks, tylko np jakby się miało dwóch parnerów jednocześnie i każdego darzy się uczuciem. Twój drugi partner może się znać i lubić z Twoim pierwszy, ale niekoniecznie.

Dlaczego? Po prostu uważasz, że to jest ok, ale czujesz, że byś tak nie chciała.

Nie. Tak jakbyś miała dwóch chłopaków jednocześnie. I oni o tym wiedzą i się zgadzają. Albo Twój parner ma drugą dziewczynę, którą darzy uczuciem. Możecie się spotykać we 3, ale niekoniecznie. Albo Ty masz dodatkowego partnera i Twój parntner też. 

No już nie mogę dodać 😕

No jeśli jesteś pewna, że nie, ale nie jest to upadek moralności i dzwiarstwo, to dla Cb jest właśnie odpowiedź "tak, ale to nie dal mnie"

No to przecież to jest to samo co otwarty związek. Z tym że w poligamii nie musi być miłości może być sam seks. 

@Doktor Indor na ten temat to cały elaborat z marszu napisze 🤭

Czekam na jego wypowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, MicMic napisał(a):

No różnie bywa podobno. Ogólnie wystarczy żeby tolerował, nie musi lubić :D

Ciężko tolerować kogoś gdy się kogoś nie lubi zwłaszcza, że sypią z Twój ukochana? 

Nie umiem jeszcze tego ogarnąć. Nie przestudiowałem tematu :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Dalila_ napisał(a):

No to przecież to jest to samo co otwarty związek. Z tym że w poligamii nie musi być miłości może być sam seks. 

@Doktor Indor na ten temat to cały elaborat z marszu napisze 🤭

Czekam na jego wypowiedz

Nie, to nie jest to samo. Poliamoria to znacznie szersze pojęcie. Otwarty związek polega na tym, że jest głównych dwóch partnerów i dopuszczają, że każdy z nich może mieć jakieś dodatkowe przygody, głównie seksualne. 

4 minuty temu, Nesia napisał(a):

Ciężko tolerować kogoś gdy się kogoś nie lubi zwłaszcza, że sypią z Twój ukochana? 

No to prawda, ale nikt nie powiedział, że w poliamorii wszystko jest łatwe i przyjemne. Xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może inaczej - w ogóle nie interesuje mnie w jakich konfiguracjach związkowo - erotycznych żyją inne osoby, do czasu aż wszyscy są dorośli, świadomi i robią to z własnej nieprzymuszonej woli. 

Ja absolutnie nie mam zamiaru być ani w otwartym ani w poliamorycznym związku, nie wyobrażam sobie teho ani nie mam zamiaru próbować, osoba którą się interesuję związkowo też nie może mieć takich ciągot - nic nam z tego nie wypali. 

Ja sobie nie wyobrażam mieć partnera z dziećmi - a co dopiero dzielić się nim z inną partnerką......🤯.

Nie znam osobiście nikogo w takim związku..- więc ciężko mi powiedzieć coś więcej na ten temat. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, linka napisał(a):

To może inaczej - w ogóle nie interesuje mnie w jakich konfiguracjach związkowo - erotycznych żyją inne osoby, do czasu aż wszyscy są dorośli, świadomi i robią to z własnej nieprzymuszonej woli. 

Ja absolutnie nie mam zamiaru być ani w otwartym ani w poliamorycznym związku, nie wyobrażam sobie teho ani nie mam zamiaru próbować, osoba którą się interesuję związkowo też nie może mieć takich ciągot - nic nam z tego nie wypali. 

Ja sobie nie wyobrażam mieć partnera z dziećmi - a co dopiero dzielić się nim z inną partnerką......🤯.

Nie znam osobiście nikogo w takim związku..- więc ciężko mi powiedzieć coś więcej na ten temat. 

No to wpisujesz 'tak,  ale to nie dla mnie', już pisałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, Dalila_ napisał(a):

A wdowiec z dziećmi? Chyba spoko ale tak jakby bierzesz sobie na głowę dwie teściowe ;D

Nie chodzi o matkę dzieci partnera, ale o dzieci. Jeszcze dorosłe - pół biedy, ale małe, którymi trzeba się zajmować ? Nope. 

To ja mam być najważniejsza dla swojego partnera w związku a on ma być najważniejszy dla mnie. Nie interesuje mnie dzielenie czasu na dzieci, byłe partnerki, inne partnerki itd. Itp. 

Mam też wrażenie (może się mylę bo jak pisałam,nie mam w tej kwestii w ogóle doświadczenia) że na taki poliamoryczny czy otwarty związek często zgadza się osoba tylko dlatego, żeby nie stracić partnera/partnerki. Jedna strona kwitnie a druga cierpi katusze pod płaszczykiem akceptacji i zrozumienia....

Edytowane przez linka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, linka napisał(a):

Mam też wrażenie (może się mylę bo jak pisałam,nie mam w tej kwestii w ogóle doświadczenia) że na taki poliamoryczny czy otwarty związek często zgadza się osoba tylko dlatego, żeby nie stracić partnera/partnerki. Jedna strona kwitnie a druga cierpi katusze pod płaszczykiem akceptacji i zrozumienia....

No to wtedy nie jest poliamoria. Nie o takich sytuacjach mówimy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, linka napisał(a):

Nie ma odpowiedzi która powinna się znaleźć:

- Nie. 

Nie sądzę, żeby to był upadek moralności, nie mam żadnych wątpliwości żeby zaznaczać"raczej nie" , najzyklejsze - nie. 

Odpowiedź "Tak? Ale nie dla mnie" jest dziwna.....

Otóż to. Nie zagłosuję, bo nie ma odpowiedzi "Nie". "Raczej nie" - to nie to samo co "nie". A tym bardziej "Tak. Ale nie dla mnie". Poza tym -    @MicMickonsultowałeś założenie ankiety z Ekipą? Bo ja sobie nie przypominam. Odwołuję się do Regulaminu Forum - jest tam wyraźny zapis: 7. Użytkownik nie może umieszczać na Forum komentarzy: [...]  "zawierających ankiety w dziale "dyskusje" oraz "zaburzenia". Utworzenie ankiety w podanych działach wymaga zgody któregoś z członków Ekipy, uzyskanej poprzez wysłanie prośby w prywatnej wiadomości. W przypadku braku zgody ankieta zostanie usunięta". Skonsultuję z innymi co z tym zrobić - może przenieść do off top, w socjologii nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Dryagan napisał(a):

Otóż to. Nie zagłosuję, bo nie ma odpowiedzi "Nie". "Raczej nie" - to nie to samo co "nie". A tym bardziej "Tak. Ale nie dla mnie". Poza tym -    @MicMickonsultowałeś założenie ankiety z Ekipą? Bo ja sobie nie przypominam. Odwołuję się do Regulaminu Forum - jest tam wyraźny zapis: 7. Użytkownik nie może umieszczać na Forum komentarzy: [...]  "zawierających ankiety w dziale "dyskusje" oraz "zaburzenia". Utworzenie ankiety w podanych działach wymaga zgody któregoś z członków Ekipy, uzyskanej poprzez wysłanie prośby w prywatnej wiadomości. W przypadku braku zgody ankieta zostanie usunięta". Skonsultuję z innymi co z tym zrobić - może przenieść do off top, w socjologii nie

A, to soreczka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, linka napisał(a):

To ja mam być najważniejsza dla swojego partnera w związku a on ma być najważniejszy dla mnie. Nie interesuje mnie dzielenie czasu na dzieci, byłe partnerki, inne partnerki itd. Itp. 

A zwierzęta?

Czasem czuję takie ukłucie, że ja jestem dla dziewczyny za kotami… Ale wiem że to jakaś moja dziecięca potrzeba, a nie dorosła. Koty się sobą nie zajmą, ja tak. Więc nic nie mówię. Chyba słabo byłoby pokazać że jest się zazdrosnym o kota :D 

Godzinę temu, linka napisał(a):

W takim razie odpowiedź : tak, ale tylko ja, partner nie XD - też do zdjęcia, bo to nie poliamoria 😎.

Może być sytuacja, że ktoś akceptuje, ale sam nie ma takiej potrzeby 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, Doktor Indor napisał(a):

A zwierzęta?

Czasem czuję takie ukłucie, że ja jestem dla dziewczyny za kotami… Ale wiem że to jakaś moja dziecięca potrzeba, a nie dorosła. Koty się sobą nie zajmą, ja tak. Więc nic nie mówię. Chyba słabo byłoby pokazać że jest się zazdrosnym o kota :D 

Może być sytuacja, że ktoś akceptuje, ale sam nie ma takiej potrzeby 🙂 

A ona jest przed kotami dla Ciebie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, linka napisał(a):

W takim razie odpowiedź : tak, ale tylko ja, partner nie XD - też do zdjęcia, bo to nie poliamoria 😎.

To jest poliamoria, dokładnie jak Indor napisał. 

13 minut temu, Doktor Indor napisał(a):

A zwierzęta?

Xd jesteś za kotami? Lol, nie no, nie wierze xd. Ja bym pokazał. Jakbym kurwa by mniej ważny niż kot, to bym powiedział lasce, że jest dla mnie mniej ważna niż mój samochód czy motocykl. Omg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amen. Z tym, że mi się zdarzyło coś w tym stylu- jeden chłopak chciał, bym była jedną z wielu jego partnerek. Ale odmówiłam- ja tak nie potrafię. Nie umiem się dzielić :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi