Skocz do zawartości
Nerwica.com

Szalone precle z pieprzem i ziemniakami

lily was here

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Żaba Monika napisał(a):

Nie jestem pewna czy Ty to popierasz jakimis danymi czy po prostu wymyslasz skale tych problemow sam.

przeciez napisalem w nawiasie ze przykladowo zakladam ze 10% a w kolejnym cytacie 20% wzielo sie stad ze skoro glosuje polowa to te 10% w wyborach robi sie 20% bo oni sa zdeterminowani i glosuja. 

zalozenie wzielo sie stad ze w pl 3 lub wiecej dzieci ma ponad 10% rodzin. raczej nikt nie sprzedaje swojego glosu jak ma jedno dziecko ale jak ma 3,4,5 itd. to juz jest bardziej podatny na korupcje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zadalem sobie troche trudu i poszukalem tzn. chat poszukal. 

Cytat

W materiałach dotyczących 500+ CBOS stwierdzał, że rodziny wielodzietne były szczególnie istotną grupą beneficjentów tego programu, a poparcie dla programu było silnie związane z preferencjami partyjnymi

Cytat

W badaniu dotyczącym wpływu programu 500+ na poparcie dla PiS wykorzystano dane sondażowe CBOS z wyborów 2007, 2011, 2015 i 2019. Autorzy porównywali m.in. gospodarstwa domowe z dziećmi i bez dzieci. Scribd

Najważniejszy wynik:

• wśród osób 25–49 lat gospodarstwa, w których mieszkało co najmniej dwoje dzieci poniżej 18 lat, wykazywały po wprowadzeniu 500+ większy wzrost deklarowanego poparcia dla PiS niż gospodarstwa bez dzieci;
  • efekt był statystycznie istotny 

Cytat

Sprawdziłem dokładniej, w tym PGSW/PNES, CBOS i badania naukowe dotyczące 500+.

Najważniejszy wynik

Nie znalazłem opublikowanej, reprezentatywnej tabeli pokazującej dokładnie, jak głosują osoby z 3, 4, 5+ dzieci. Dostępne dane są zwykle grupowane jako „ma dzieci / nie ma dzieci” albo „co najmniej 2 dzieci”.

Najbardziej konkretne badanie to analiza Gromadzkiego, Sałach i Brzezińskiego wykorzystująca dane CBOS. Dla osób w wieku 25–49 lat porównano gospodarstwa z dziećmi i bez dzieci. Autorzy znaleźli, że po wprowadzeniu 500+ poparcie dla PiS w grupie gospodarstw kwalifikujących się do świadczenia wzrosło względem grupy kontrolnej. W jednej ze specyfikacji efekt wynosił około 10,7–11,2 punktu procentowego. IBS

Co istotne, w analizie wykluczającej gospodarstwa z jednym dzieckiem grupa „traktowana” obejmowała gospodarstwa z co najmniej dwojgiem dzieci poniżej 18 lat. To nadal jednak nie pozwala wyodrębnić rodzin 3+. Scribd

Istnieją również dane POLPAN, które badały zależność między korzystaniem z 500+ a poparciem politycznym. Wyniki wskazywały na większe prawdopodobieństwo popierania rządu Morawieckiego wraz ze wzrostem udziału świadczenia 500+ w dochodzie gospodarstwa, ale badanie nie wykazało wyraźnego przechodzenia wyborców z innych partii do PiS.

wychodzi ze w jednych badaniach w ktorych analizowano gospodarstwa z dziecmi ale w konkretnym wieku poparcie dla pis wsrod dzieciatych wzroslo nawet o wiecej bo prawie 11% i to dotyczylo wszystkich gospodarstw z dziecmi jakby wziac tylko te z 3 lub wiecej to wyraznie niedoszacowalem wyniku i to nie bedzie 10% a znacznie wiecej, jakby nie ta lapowka wyborcza to pisiory by pewnie mialy ponizej 15% 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

36 minut temu, libed napisał(a):

zadalem sobie troche trudu i poszukalem tzn. chat poszukal. 

wychodzi ze w jednych badaniach w ktorych analizowano gospodarstwa z dziecmi ale w konkretnym wieku poparcie dla pis wsrod dzieciatych wzroslo nawet o wiecej bo prawie 11% i to dotyczylo wszystkich gospodarstw z dziecmi jakby wziac tylko te z 3 lub wiecej to wyraznie niedoszacowalem wyniku i to nie bedzie 10% a znacznie wiecej, jakby nie ta lapowka wyborcza to pisiory by pewnie mialy ponizej 15% 

Ok, spoko, 500+ wpłynęło na to, że ludzie głosowali za PiSem, to mnie akurat nie dziwi.

Ale moje pytanie było o to, że skąd wiesz jaka jest skala zjawiska rozmnażania się ludzi na zasiłkach, którym się nie chce pracować tylko rozmnażają się po to, by dostać 800+?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 minuty temu, Żaba Monika napisał(a):

Ale moje pytanie było o to, że skąd wiesz jaka jest skala zjawiska rozmnażania się ludzi na zasiłkach, którym się nie chce pracować tylko rozmnażają się po to, by dostać 800+?

to ta sama grupa :D

jak ktos pracuje to nie popiera partii populistów tylko dlatego ze mu datek na dzieci dala. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 27.09.2026 o 23:46, Żaba Monika napisał(a):

Za wzrost cen paliwa to trzeba podziękować Trupowi. Nawet jeśli jakimś cudem Tusk obniży ceny to nie na długo, bo to są ceny globalne, a my tego nie produkujemy. I finalnie podatnik i tak dopłaci za te obniżki. Najgorsze jest to, że wraz ze wzrostem cen paliwa rosną ceny wszystkiego więc czekają nas następne podwyżki cen, nie tylko w Polsce zresztą, bo to nie jest problem krajowy.

Globalne?  

W USA paliwo po 4 zeta za liter na nasze.

Doją wszystkich grubo.

Nawet ciekawą rzecz zauważyłem. 

W czasie srovidu jakaś tam cena ropy za baryłkę była. 

I ciekawostka dla wszystkich.  Po ile wtedy była baryłka ropy?

Ja pamiętam bardzo dobrze ale jakoś nawet sztuczna inteligencja która bierze dane z internetu podaje zupełne inną cenę.

Ciekawe, bardzo ciekawe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Fuji napisał(a):

Globalne?  

W USA paliwo po 4 zeta za liter na nasze.

Doją wszystkich grubo.

Nawet ciekawą rzecz zauważyłem. 

W czasie srovidu jakaś tam cena ropy za baryłkę była. 

I ciekawostka dla wszystkich.  Po ile wtedy była baryłka ropy?

Ja pamiętam bardzo dobrze ale jakoś nawet sztuczna inteligencja która bierze dane z internetu podaje zupełne inną cenę.

Ciekawe, bardzo ciekawe.

Ale co Ty porownujesz, US mają własne rafinerie, a ceny za benzynę u nich i tak wzrosły od ataku na Iran.

W UK cena za litr benzyny podskoczyła do 1.99 funta.

Oczywiscie, że to jest globalny cen wzrostu cen, nie wiem jak mogłeś to przeoczyć. Zła wiadomość jest taka, że ten stan będzie się pogarszał.

https://www.theguardian.com/money/2026/sep/28/price-of-diesel-on-uk-forecourts-reaches-all-time-high

https://www.bbc.co.uk/news/articles/cly41rdkrleo

https://www.bbc.co.uk/news/articles/c5y48rz2nddo

Edytowane przez Żaba Monika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tutaj artykuly, ktore mi wyskoczyly gdy szukalam informacji na temat ilosci rodzin wieloletnich na zasilkach (nie ma takich jasnych danych):

https://forsal.pl/artykuly/11318882,swiadczenia-na-rzecz-rodziny-i-dodatki-rodzinne-wieksze-wydatki-za-t.html

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Rodziny-wielodzietne-zarabiaja-wiecej-niz-rodziny-mniej-liczne-8568704.html

Czyli zasilki pobiera coraz mniej ludzi, a eodziny wielodzietne zarabiaja zwykle wiecej od rodzin z jednym dzieckiem lub bez dziecka.

134 tysiące rodzin pobiera tzw. dodatek z tytułu wychowywania dziecka w rodzinie wielodzietnej (przysługujący na trzecie i kolejne dziecko)

Czyli te rozmnazajace sie patologiczne rodziny, ktore powstaly w wyniku 500+ nie znajduja potwierdzenia w danych, bo nastapilby wzrost bezrobocia i wzrost pobieranych zasilkow, a jest na odwrot (bo bezrobocie tez spadlo od tego czasu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, Żaba Monika napisał(a):

Czyli te rozmnazajace sie patologiczne rodziny, ktore powstaly w wyniku 500+ nie znajduja potwierdzenia w danych, bo nastapilby wzrost bezrobocia i wzrost pobieranych zasilkow, a jest na odwrot (bo bezrobocie tez spadlo od tego czasu).

Zawsze to powtarzałem i będę powtarzałem. Stać mnie na dziecko to je mogę mieć. Nie stać to nie mam. 

Nie chcę od państwa żadnych dodatków i kuszących propozycji programowych na ich tworzenie. 

Pseudo programy na których tylko państwo zarabia bo się interes kręci bo jak się urodzi to już ruch w interesie większy. 

Nie chce żeby państwo dawało. Wolę żeby nie zabierało.

Chcę godnie zarobić, stabilnie żyć  i mieć dostęp do przywlugujacych każdemu obywatelowi świadczeń. 

NFZ nie funkcjonuje to o jakim my godnym płodzeniu i wychowywaniu dzieci możemy mówić. Człowiek dla dziecka zrobi wszystko i rządzący o tym wiedzą. Upodlą obywatela który się posunie do wszystkiego żeby dziecku były dobrze. 

Rodzice wezmą drugi etat żeby było "lepiej". Finansowo lepiej pozornie. No bo skoro mogą tyle pracować no  to dawaj dalszym kręceniem śruby.

Lata 90 i 2000 pokazały pięknie jakie są skutki. 

Rodzice za granicą zasuwali a dziecko się chowało samo. Jakiś grosz był ale co z tego jak rodzic mało dostępny. 

No i mamy, depresje, traumy i inne zaburzenia bo sobie nie radzą w późniejszym wieku. 

Jednak nie wszystko stracone bo pokolenia lat 90 i 2000 są pomimo tego wystarczająco kreatywne.

Mało tego.... dzięki nim na rynku pracy mniej patologii bo nie godzą się na głodowe stawki jak dawniej bywało. 

Mówi się, że o pracownika ciężko.

Chyba bardziej trudno o dobrego pracodawcę. Pracowników nie brakuje.

Współpracuję często z takimi właśnie ludźmi i jakimś trafem z nimi się idzie najlepiej godadać. Czysta przyjemność jest współpracować z takimi osobami. Jak coś nie wiedzą to służę pomocą i wspólnie można góry przenosić. 

A co do paliwa to nas pięknie rozgrywają. 

To właśnie jest obraz współczesnej wojny.

Trump musi się oglądać pod Putina bo te go lata temu grubo sponsorował więc dług wdzięczności ma. Za kurtyną się układają ich niecne plany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dodatek dla rodzin wielodzietnych wydano 160 mln z w roku 2025 (wszystkie dodatki rodzinne - 833 mln). Dla porownania, za te kwote (160 mln) mozna wybudowac 1 szpital lub 3-4 km autostrady, kupic 2-3 pociagi lub okolo polowy mysliwca F-16.

Na 800+ wydano 65 mld zl.

Fundusz alimentacyjny - 974mln zl

Wiec te wydatki socjalne konkretnie na rodziny wielodzietne nie sa zawrotne w skali panstwa tak naprawde, na dodatek zasilkow rodzinnych wyplaca sie coraz mniej:

W 2025 r. wypłacono zasiłki rodzinne w kwocie 833,4 mln zł, tj. o 234,1 mln zł (21,9%) mniej niż przed rokiem. Zasiłki rodzinne miesięcznie pobierało średnio 263,0 tys. rodzin, czyli o 78,4 tys. (23,0%) mniej niż w 2024 r. Zmniejszenie liczby świadczeniobiorców wynika z zamrożenia progów dochodowych, przy jednoczesnym wzroście wynagrodzeń (zwłaszcza płacy minimalnej), co sprawiło, że dochód większej liczby rodzin przekroczył obowiązujące kryteria dochodowe.

https://publikacje.new.stat.gov.pl/portal-publikacje/swiadczenia-na-rzecz-rodziny-w-2025-r

Bajki o mnozacej sie i niepracujacej patologii siedzacej na zasilkach, a wszyscy inni sa biedni, bo musza na nich robic, nie znajduje w potwierdzeniach w danych, ale zapewne wzbudzaja polityczne emocje i poczucie krzywdy.

Edytowane przez Żaba Monika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, Fuji napisał(a):

Nie chce żeby państwo dawało. Wolę żeby nie zabierało.

Chcę godnie zarobić, stabilnie żyć  i mieć dostęp do przywlugujacych każdemu obywatelowi świadczeń. 

No to chyba tak, jak kazdy.

Nie da sie nie placic podatkow, chyba ze sie mieszka gdzies samemu na bezludnej wyspie, albo panstwo siedzi na surowcach naturalnych, z ktorych moze zasponsorowac szkolnictwo, policje, infrastrukture, administracje, wojsko itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale bez przesady z tym podatkami bo już się to robi gorzej jak za okupacji.

Rolnik kontrolowany maksymalnie i niszczony jakby był zbędny a to właśnie rolnictwo jest najważniejsze bo zabezpiecza kraj w żywność. 

Masz własność ale się okazuje, że jej nie masz w momencie kiedy chcesz na tej własności coś postawić lub wyciąć. Wszystko wymaga zgody a za tą zgodą idą pieniążki. 

No to co to za wolność się pytam?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

41 minut temu, Fuji napisał(a):

Ale bez przesady z tym podatkami bo już się to robi gorzej jak za okupacji.

Rolnik kontrolowany maksymalnie i niszczony jakby był zbędny a to właśnie rolnictwo jest najważniejsze bo zabezpiecza kraj w żywność. 

Masz własność ale się okazuje, że jej nie masz w momencie kiedy chcesz na tej własności coś postawić lub wyciąć. Wszystko wymaga zgody a za tą zgodą idą pieniążki. 

No to co to za wolność się pytam?

Ale z drugiej strony rolnicy jednak dostaja duze dofinansowania i placa nizsze podatki, plus chronia ich cla Unii, gdyby dzialali sami sobie, to nie mieliby szans z tansza konkurencja.

Unia Europejska przeznacza 1/3 budzetu na dofinansowanie rolnictwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 25.09.2026 o 10:05, Żaba Monika napisał(a):

Wy tez chyba jestescie zzyci ze soba?

Jakis facet sie ze mna skontaktowal czy moge dac feedback dlainnych o uzywaniu AI w Wordzie, bo robie to wiecej niz inni w firmie.

A ja tego uzywam raz w tygodniu do zamiany czegos, co wklejam, w tabelke lol. Naprawde zaawansowana wiedza.

Tak, choć ja doszłam później to nie pracowałam z dyrektorem jak równy z równym 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 25.09.2026 o 10:32, lily was here napisał(a):

No ale to główny postulat manosfery - wraz z różnica wieku ‚otrzymujesz’ młodość i jurność 😛 no ale sa jeszcze inne ważne elementy takich układów jak posłusznosc i możliwość ‚ułożenia’ młodszej osoby i to też sa rzeczy, których w tej sytuacji nie uświadczy, bo laska ewidentnie wie co chce w związku z tym związkiem:p będę obserwować, pierwsze ‚królowe przetrwania’ obstawiałam chyba jakoś 2 lata po, ale już się chyba pomyliłam, bo po 1 dniu był podcast o nich 😂

A jak się wybije na niezależność to zapomni o biednym misiu. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 minut temu, Pokraka napisał(a):

A jak się wybije na niezależność to zapomni o biednym misiu. 😉

Taaa i będzie płacz po mediach ze go ‚małolata’ wycyckała 😜 małolata w cudzysłowie bo serio jakos cringe mi opadł jak zobaczyłam jak wyglada, w sensie naprawdę tej różnicy wieku nie widać. Wiec nie kojarzy mi sie aż tak mocno z groomingiem już, choc wiadomo, ze wiek pozostał ten sam.

Ale to starcie może być ciekawe bo młody Chajzer to tez chyba nie typowy naiwniak, tylko sobie wzial lalkę, zeby mu klaskała i wysłuchiwała jego monologów, a może sie zdziwić.

Edytowane przez lily was here

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi