Skocz do zawartości
Nerwica.com

Szalone precle z pieprzem i ziemniakami

Krejzi1

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Pokraka napisał(a):

Chyba mężczyźni lepiej robią ciasta drożdżowe. Może jednak trzeba trochę siły. U mnie też mąż zagniatal ale kupiłam robota i drożdżowe wypieki stoją też przede mna otworem. 😁

Nie tylko ciasto robią lepsze, ogólnie są lepszymi kucharzami, no ale to akurat każdy wie. 

Mnie robienia ciast nauczył mój były, akurat wcześniej nie był cukiernikiem tylko piekarzem ale miał rękę do tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Elciaa napisał(a):

Kafeteria jest jednym z najstarszych aktywnych forów w Polsce – działa od około 2000 roku.

Portowali co najmniej raz całe forum z całą ogromną bazą tematów z autorskiego silnika na ip.board znane od 2015 jako nvision, także da się zrobić aktualizację... kwestia, że im się nie chce/nie opyla ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 minut temu, Elciaa napisał(a):

Umie tak jak tam a nawet lepszą robi.

Wooow wyniósł recepturę? Tam to ciasto jednak jest specyficzne 

16 minut temu, Elciaa napisał(a):

Nie tylko ciasto robią lepsze, ogólnie są lepszymi kucharzami, no ale to akurat każdy wie. 

Mnie robienia ciast nauczył mój były, akurat wcześniej nie był cukiernikiem tylko piekarzem ale miał rękę do tego.

Mnie gotować nauczył były 😝a i tak zawsze robił to lepiej.

dlatego nigdy sie nie zgodzę z tzw tradycyjnym podziałem rol gdzie to baba stoi przy garach i robi potrawy na 3+ 🫢

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Krejzi1 napisał(a):

dlatego nigdy sie nie zgodzę z tzw tradycyjnym podziałem rol gdzie to baba stoi przy garach i robi potrawy na 3+ 🫢

A to juz zależy od danej jednostki, Zazwyczaj mężczyzna pracuje a kobieta sprząta, gotuje, zajmuje sie domem, dziećmi.

Z podkreśleniem na zazwyczaj bo często teraz oboje pracują albo odwrotnie.

7 minut temu, Krejzi1 napisał(a):

Jeżeli sam kiedyś te ciasto robił to i potrafił odtworzyć je w domu.

No mi np niespecjalnie wychodzi te ciasto na pizzę. 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

34 minuty temu, Pokraka napisał(a):

Chyba mężczyźni lepiej robią ciasta drożdżowe. Może jednak trzeba trochę siły. U mnie też mąż zagniatal ale kupiłam robota i drożdżowe wypieki stoją też przede mna otworem. 😁

To kwestia wyczucia w dłoniach... Trzeba chwytając za ciasto chwytać jak kobiece piersi się chwyta - ot cała tajemnica 😆Dlatego jesteśmy lepsi w gnieciuchy xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

34 minuty temu, Elciaa napisał(a):

Ja to swojemu mężowi ciągle powtarzam. 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 minut temu, eRCe napisał(a):

To kwestia wyczucia w dłoniach... Trzeba chwytając za ciasto chwytać jak kobiece piersi się chwyta - ot cała tajemnica 😆Dlatego jesteśmy lepsi w gnieciuchy xD

Może być i tak jeśli będzie dzięki temu robił. 😉

12 minut temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

U nas w domu jest podział, że ja robię pitcę a mąż pizzę.

W gotowaniu to umnie jest podział, że ja kupuje rzeczy i wymyślam co a on robi 😝

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

U mnie w domu się nie robiło i ja też nie robię, a te małe ze sklepów powinny leżeć na dziale ozdób obok gipsowych akcesoriów.

Potwierdzam. Kiedyś kupiłam i stwierdziłam, że skoro to jest mazurek to nie dziwię się, że nigdy go u mnie w domu rodzinnym nie było. 🤣

Edytowane przez Melodiaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

U mnie w domu się nie robiło i ja też nie robię, a te małe ze sklepów powinny leżeć na dziale ozdób obok gipsowych akcesoriów.

U mnie tez nie było tradycji mazurkowej, odkryliśmy po latach, ale nie były twarde. Braliśmy z cukierni. Mnie bardzo posmakowały 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40 minut temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Moja mama też nie robiła, ja raczej idę w serniki i drożdżowe. A moja sis to się sama nauczyła i robi pysznie. Moi chłopcy lubią je do tego stopnia, że też robi im mazurki  bożonarodzeniowe w kształcie choinki 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Krejzi1 napisał(a):

na jakie 3+ ? jak jej nie wychodzi to niech cwiczy do skutku zamiast na forach siedziec :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Elciaa napisał(a):

jeśli działa i użytkownicy nadal piszą, lepiej nie ryzykować dużej zmiany.

bzdury ci napisał. dlatego czesc tematow jest zarchiwzowana zeby sie nie rozsypywaly i one juz raz byly przeniesione to i drugi raz by sie przeniosly. wgrywanie calej bazy z 15 lat temu trwalo 3 dni wiec teraz nawet niech trwa tydzien. wersja silnika byla aktualizowana bo przymierzali sie do zmiany od 2008 roku a dokonali 10 lat pozniej wiec nie jest to silnik z 2012 roku skoro byl wgrany z 6 lat pozniej. tam i tak nic nie dziala wiec nawet jak sie rozsypie czesc to nikt nie zauwazy.

zmiana polegajaca na wprowadzeniu max liczby znakow zeby nie blokowac to max 30min rpacy bo juz maja taki skrypt bo juz raz to bylo ograniczane wiec wystarczy zmienic liczbe znakow. 

Edytowane przez libed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi