Skocz do zawartości
Nerwica.com

Terapia

Gabbana

Rekomendowane odpowiedzi

Jak powinna wyglądać terapia? Od około 2 miesięcy chodzę na terapię w nurcie psychodynamicznym ... I moja siostra też na taką terapię chodzi. Moja terapeutka praktycznie ze mną nie rozmawia, tylko słucha, jak się jej o coś zapytam mówi: a Ty jak myślisz? 

Np rozmowa o dzieciach, mówię że nie wiem czy dobrze postępuje, czy to co robię nie wywoła odwrotnego efektu do tego co chce osiągnąć. Moja terapeutka odpowiada znów: a Ty jak myślisz, ja mówię że nie wiem, chciałabym żeby ktoś mi coś podpowiedział ... Nie mówił co mam zrobić ale powiedział czy dobrze postępuje, czy nie zepsuje tym relacji, lub psychiki dzieci. A terapeutka mojej siostry mówi: według mnie robisz dobrze, np że odchodzisz z pracy, ja się dziwię że tyle wytrzymałyscie z takim szefem ... I chciałabym chyba takich odpowiedzi... Nie wiem czemu te 2 terapię są tak różne, chciałabym zmienić terapeutkę ale już mnie trochę poznała, boje się że na innej będzie tak samo tylko będę musiała drugi raz przerabiać te same wątki... Ze za dużo oczekuję od terapii... 

Niech mi ktoś powie jak i niego to wygląda 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Gabbana niestety ale z tego co opisujesz to terapeutka Twojej siostry nie do końca etycznie postępuje oceniając decyzje pacjenta.
I tak, na psychodynamicznej w większości mówi pacjent. Jest to normalne. Są mniej lub bardziej aktywni terapeuci - Tobie się trafił mało aktywny 🤷‍♀️

Edytowane przez Catriona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mogę od siebie powiedzieć, że mam terapię w nurcie psychodynamicznym z terapeutą, z którym miałam terapie 10 lat temu. Te terapie się różnią. Mój terapeuta jak sam przyznał, jest teraz bardziej otwarty, więcej mówi (co nie znaczy, że dużo ;-)).  Są pod tym względem nawet różnice między jedną sesją, a drugą. 

Myślę, że te różnice między twoją terapią a siostry mogą wynikać z kilku względów. Terapeutki są różne, wy jesteście różne, relacje między wami, a terapeutkami są inne. 

Mnie terapeuta powiedział, że on nie jest terapeutą wspierającym, że jest tylu wspierających terapeutów, że jak ktoś takiego szuka to znajdzie, ale to nie on. Jak się zapytałam, co on w takim razie może zaoferować, to powiedział, że może nauczyć kogoś samodzielnego podejmowania decyzji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

33 minuty temu, Gabbana napisał(a):

Nie mówił co mam zrobić ale powiedział czy dobrze postępuje, czy nie zepsuje tym relacji, lub psychiki dzieci

Szukasz koleżanki a nie terapeutki 💁‍♀️ terapeuta nie jest od oceniania Twojego postępowania, ani mówienia czy jak to nazywasz podpowiadania co masz zrobić.

Edytowane przez Catriona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

56 minut temu, Catriona napisał(a):

Szukasz koleżanki a nie terapeutki 💁‍♀️ terapeuta nie jest od oceniania Twojego postępowania, ani mówienia czy jak to nazywasz podpowiadania co masz zrobić.

Oczywiście, że terapeuta może wyrazić swoje zdanie. 

@Gabbana jeśli Twoja terapeutka jedyne co potrafi, to jak automat powtarzać "a ty jak myślisz", to już wolałbym dyskutować z chatem gpt. 

Prawdopodobnie trafiłaś na leniwą debilkę bez szkoły, która siedzi sobie na ciepłej posadce bez specjalnego wysiłku. 

Ma jakieś certyfikaty? Superwizje? Doświadczenie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, Dalja napisał(a):

Moja też mi mówiła w tym nurcie. Nawet uświadomiła mi że mój chłopak wtedy to dzban jak mnie widziała jak stoję pod budynkiem godzinę i czekam

Kto by pozwolił takiej słodkiej, dobrej, niewinnej istocie tyle czekać! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nooooooo piękna, mądra, wrażliwa. Opanowana, empatyczna, delikatna. Ideał. Absolut. Możnaby kontemplować tylko jej istnienie i cieszyć się gdy blask jej spojrzenia spocznie na nas śmiertelnych, niczym emanacja neoplatońskiej Jedni!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi