Skocz do zawartości
Nerwica.com

Xifaxan, antybiotyk m.in. na SIBO

marcinzen

Rekomendowane odpowiedzi

Mogę potwierdzić. Mam problemy z jelitami i dlatego co miesiąc / dwa powinnam robić kurację Xifaxanem - gdzieś tak przez rok. Raz że prawdopodobnie SIBO, zrypane jelita częstymi antybiotykoterapiami, a dwa często jakieś stany zapalne z podwyższonym CRP. Brzuch wywalony jak balon. Kilka miesięcy temu wzięłam pierwsza rundę Xifaxanu. Już chyba po 2-3 dniach baaardzo znaczna poprawa z brzuchem i o dziwo w samopoczuciu. Pojawiła się radość znikąd, lepsze samopoczucie psychiczne, lekkość w myśleniu. Także wierzę w te badania.  Tylko trzeba sprawdzić początkowo czy dobrze toleruje się ten lek, bo jak każdy miewa skutki uboczne. 

To by potwierdzało tezę skąd taki wysyp chorób i zaburzeń psychicznych od 40 lat. Dziadowskie żarcie pełne ulepszaczy, spulchniaczy, barwników, słodzików, utwardzonych tłuszczy zalało PL po 89 roku.

Edytowane przez mała_mi123
L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te mniejsza dawkę przez 7 dni. No niestety jestem wrażliwa na leki i po nim pojawia się lekko podniesione ciśnienie, pobudzenie i przy wysiłku podwyższony puls, więc raczej polecam spróbować z nim w jakiś dzień wolny albo zwolnienie od lekarza, chyba że dobrze tolerujesz lek. Mgła mózgowa, zawroty głowy, bóle różnych części ciała przechodzą, brzuch się robi bardziej płaski, mniejsza opuchlizna ciała. U mnie pewnie SIBO, zatem toksyny jelitowe tak ponoć wpływają na ciało. Jeśli źle się czuje po randomowym probiotyku - wywala brzuch, mdłości - a poprawa następuje już po 1 tabletce Xifaxanu to ponoć na 99% SIBO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.termedia.pl/akademiazaburzenmikrobioty/Czy-rifaksymina-to-psychobiotyk-,48320.html 

"
Rozrost bakterii w jelicie cienkim (SIBO) zmienia metabolizm tryptofanu na szlaku kinureniny, co może być przyczyną dolegliwości brzusznych i zaburzeń nastroju w grupie pacjentów z SIBO i depresją. Wzrost poziomu CRP i kalprotektyny w kale u chorych z SIBO może wskazywać na udział czynników bakteryjnych i zapalnych w patogenezie depresji, a rifaksymina wpływa pozytywnie zarówno na objawy brzuszne, jak i na zmniejszenie objawów depresji u pacjentów ze stwierdzonym SIBO."

Do tej pory robiłem trzy cykle po 7 dni (po 800mg/dz). Teraz zaczałem 1600mg i chcę pociągnąć do 14 dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakich odstępach robisz, co miesiąc?

Jak tolerujesz ten lek.  Nie masz przy wysiłku tachykardii? Jak się czujesz po kilku kursach?

Ja widzę poprawę w zejściu opuchlizny z ciała. Brak uczucia mdłości, większe pragnienie w końcu, lepsze zasypianie. Kalprotektyna kiedyś była o dziwo ok... Nie wiem jak teraz.  Ciekawe rzeczy o SIBO można na zagranicznym reddicie przeczytać. Kwestia motoryki jelit, niedoboru kwasu solnego, niedoboru enzymów itd. Kwestia rozwalonych jelit po lekach które wiele osób z tego forum bierze / one z tego co czytałam zmieniają skład mikrobioty/ co objawia się np. benzo belly.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja własnie jestem w 12 dniu, mam etap die off, wzmożony lęk, depresja, poty , masakra.. ale ponoć im gorzej w trakcie tym lepiej po? no i najważniejsze jaki probiotyk bierzecie, bo wiadomo ten lek usuwa  też przy okazji dobry mikrobiom, można sobie na dłuższa metę wyjałowić cały mikrobiom, Nie wspominam juz o maslanie w hurtowych ilościach na szczelność jelit bo bez tego sibo waraca i trzeba od nowa robić kuracje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi