Skocz do zawartości
Nerwica.com

Szpital a wredni ludzie

Verinia

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, Mic43 napisał(a):

Katolicy to hipokryci, a kościół katolicki to zbrodnicza instytucja. Wstyd mi, że kiedyś byłem wierzący. 

Ja jestem katoliczką. Nie znasz mnie, ale określiłbyś mnie mianem hipokrytki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Cień latającej wiewiórki napisał(a):

Jaki był tego kontekst? To była odpowiedź na coś, co powiedziałaś?

Zbiorowa trauma. WW2 była bardzo dawno, ale patrząc na to pod kątem pokoleń, to w zasadzie jakby wczoraj. Dwa, trzy pokolenia temu. Te skrzywdzone pokolenia wychowały swoje dzieci, te dzieci wychowały nas (mówię o pokoleniu dzisiejszych 40-latków). No to jak mamy być normalni :D A wcześniej było jeszcze bardziej wesoło. Pańszczyzna, chłopi wiecznie pod butem, przemoc, bicie było na porządku dziennym. Patrząc na to, którym jesteśmy pokoleniem od tych traumatycznych wydarzeń, to wcale nie jest aż tak zamierzchła historia. A traumy są dziedziczone, pewne zachowania też, czy to epigenetycznie, czy przez wzorce wychowania.

Zresztą nawet patrząc na niedawną historię, komunę, PRL. Było wtedy bardzo ciężko i nasi rodzice to pamiętają, to ich ukształtowało. Więc ciężko żeby wszyscy byli zdrowi, radośni, mieli umiejętności emocjonalne, jak wychowali się w ciężkiej komunie. I tacy ludzie przekazali nam wszystko to, co mogli i co mieli – a to, czego nie mieli, np. jakąś dojrzałość emocjonalną, dopiero teraz możemy nadrabiać, mając dach nad głową, jakieś pieniądze, jakieś możliwości, dostęp do informacji, wiedzy, terapeutów.

Świetnie to ujęłaś …trauma pokoleniowa oraz ciężki cień historii który wisi nad naszym społeczeństwem, mocno przeoranym przez rozbiory, potem najeźdźców z zachodu i „wyzwolicieli” ze wschodu i mamy co mamy. Sporo qrestwa wśród ludzi. Kościół był ostoją w tych krytycznych czasach, trzeba to przyznać. Pytanie jak to dzisiaj jest z wyznawanymi wartościami. 

W dniu 25.03.2025 o 23:06, mała_mi123 napisał(a):

Ćpam sterydy wziewne a co? Co znowu nie tak? Boże szkoda się odzywać.

Nic mi do tego co robisz ze swoim życiem. Święty sam nie jestem 🙃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Maat napisał(a):

Zesrał się a nie poleciał.

Zawsze jak się odezwę to są pretensje.

To mnie nic nie wolno,nawet się odezwać.

Napisałem, że ja na foszku…Dobra widzę, że wszystko śmiertelnie poważnie odbierane jest. Zwijam żagle, w takim razie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Verinia to super, że personel jest w porządku. Jeśli chodzi o pacjentów to tam są pewnie ludzie z różnymi problemami. Czasami choć mamy swoje problemy jest nam trudno zrozumieć innych. Nie wiadomo czy to w jaki sposób się zachowują jest całkiem od nich zależne.

Nie pozwól jednak żeby ktoś cie krzywdził. Chociaż jesteś wycofana to masz świadomość, że masz przy sobie kogoś na kogo możesz liczyć, nawet jeśli z tej pomocy miałabyś nie skorzystać. Taka świadomość może pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie nikt wredny nie był wręcz przeciwnie. Ale była taka kobieta, która np. ukradła mi ręcznik i stwierdziła, że to jej i nie odda. W sumie nie był mój tylko szpitalny, bo to było jakoś na początku i siostry, pielęgniarki mi oddały. Albo inna zabrała mi cytrynę, czy karty, no bardziej mnie tym zachowaniem rozśmieszały, bo to były takie starsze kobiety tak naprawdę nieszkodliwe, ale lubiły dotykać moich rzeczy. 

Poza tym papierosów czy jedzenia słodyczy miałam pod dostatkiem, non stop mnie ktoś częstował. Jedna koleżanka dała mi przeszło 20 paczek papierosów. Jak to czyta to Ją pozdrawiam, nie zdążyłam wziąć numeru telefonu. 

Ogólnie było bardzo miło, na innych forach zresztą pisałam. I jeśli chodzi o pernosel i o pacjentów. 

Edytowane przez You know nothing, Jon Snow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znudzona... Słucham Billie Eilish. Może trochę porysuję...

Albo się zdrzemnę

Sama nie wiem

Na nic nie mam ochoty 

Wczoraj mama zauważyła u mnie stan mieszany w ChADZie. Szybką zmianę faz. Zmiana nastrojów, lekkie urojenia, slowotok. Rozdrażnienie. Pobudzenie .

Zwiekszylam solian i clopixol 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

55 minut temu, Verinia napisał(a):

Znudzona... Słucham Billie Eilish. Może trochę porysuję...

Albo się zdrzemnę

Sama nie wiem

Na nic nie mam ochoty 

Wczoraj mama zauważyła u mnie stan mieszany w ChADZie. Szybką zmianę faz. Zmiana nastrojów, lekkie urojenia, slowotok. Rozdrażnienie. Pobudzenie .

Zwiekszylam solian i clopixol 

Sama zwiekszasz dawki to tak można. Znamy się z jaro szpitala byłaś wtedy tylko nie pamiętam który to był rok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi