Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Bo czułem się bardzo dobrze i chciałem powoli odstawiać Paro.

Wiesz co, ja 5 miesiąc jestem na 20mg. Dwa tygodnie temu też postanowiłem odstawiać, bo lęki minęły. Ale jednocześnie biorę atenolol na przyspieszony puls i to od niego zacząłem zmniejszanie. W ciągu ostatnich 3 dni miałem dwa skoki pulsu do 155, ale bez paniki, lęku - tylko lekki niepokój. Oba ataki opanowałem w ok. 10 minut. Ale na razie nie myślę jednak o zmniejszeniu dawki paro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leki działają czasami wbrew krążącej o nich opinii więc nie ma innego wyjścia jak spróbować i zobaczyć. Ale mnie paroksetyna muliła i powodowała senność największą z wszystkich SSRI (brałem też escitalopram i działał na mnie najbardziej łagodnie z wszystkich SSRI). Jeśli chcesz energii to sertralina i ew. fluoksetyna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz energii to sertralina i ew. fluoksetyna.

No niestety, próbowałem, sertralina powodowała niekończące się problemy gastryczne - uciążliwe, częstsze migreny,

zaś fluoksetyna nawet w niskich dawkach dawała mi wysokie nadciśnienie co nie było bezpieczne i samo w sobie wywoływało niepokój,

Wenlafaksyna tylko chwilowo pomogła, potem też zamulała, nawet w dawkach 300-400mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiele razy brałem paro kilka lat. W dawce zawsze 30 mg. Nie wiem czemu gadacie ze ten lek dziala zamulajaco. PAroksetyna zawsze dawała mi power. I wyciszała lęki. Lek dawał energie zmniejszał apetyt. Pozniej przestawał działać i powodowal zwiekszenie wagi:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej

od 8 lat biorę wenelę 300mg na ataki paniki.Czuje że lek nie dziala ,nie to że lęki wracają ale......jakby brać wit C

pomyslalam o przejsciu na seroxat to moj pierwszy lek ,miedzy innymi byla elicea i asentra-do dupy. co myslicie od odpoczynku od weneli na rzecz seroxatu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cala w trawie, wątpię aby po tylu latach na serotoninowym leku, parosketyna Cie jakoś pozytywnie zaskoczyła ale spróbować możesz. Jak oczekujesz przeciwdepresyjnego działania to może być jeszcze gorzej. Jeśli chodzi tylko o lęki, to po co chcesz zmieniać skoro mówisz, że nie masz nawrotów lęku.

Te leki jeśli działają, to działają najlepiej w początkowym okresie leczenia np. przez pierwszy rok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cala w trawie, w takim razie niedokładne się wyraziłaś w pierwym poście.

Mi też paroksetyna ładnie zbija lęki (a mam ich sporo) ale działanie przeciwdepresyjne jest już bardzo nikłe a nawet gorzej mi po niej w pewnych aspektach. Pogarsza mi anhedonie i wtedy już mnie kompletnie nic nie interesuje, wszystko staje sie wyprane, bez sensu, bez celu, bez wyrazu, bez emocji. Dlatego nie biorę już antydepresantów, przerzucam się na benzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie straciłem zainteresowania i hobby przez depresję, ale bez paro włącze sobie czasami jakiś film chociaż czy muzykę, a po tym leku nie jest wstanie mnie nic zainteresować. Ja już z domu nie wychodzę od pół roku, nie pracuję, urwałem kontakt ze znajomymi, czasem wyskoczę tylko w nocy na cepse po fajki, żeby mnie nikt nie widział. Do takiego stanu sie doprowadzilem, jesli cie to interesuje jetodik ;)

-- 09 mar 2015, 11:13 --

Ps Za pierwszym razem było znośnie na tym leku, zaliczylem nawet remisję ale każde kolejne podejscie do tych leków, to coraz wieksza porażka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi