Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Nieco innego producenta vipharm bardzo dobry i dobrze go wspominam jest arketis 20 mg 30 tab rozpuszcza się już dosłownie w jamie ustnej  Parogen źle wspominam i nawet lekarz mówił, że słabiej działa. 

Edytowane przez picziklaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja chciałbym zapytać, czy macie może wiedzę na temat tego, jakie zioła można stosować z paroksetyną? Chodzi mi o ziola w tabletkach typu kozłek, melisa, chmiel, ashwagandha itd. Najlepiej uspokajające. Jestem na 40mg, ale jeśli chodzi o natrętne myśli, to słabo szczerze mówiąc... ;)

Edytowane przez dysthymia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najsilniejszym serotoninergikiem ( choć nie selektywnym ) jest klomipramina. Klomipramina najsilniej oddziałuje na receptory 5HT1a sposród wszystkich leków przeciwdepresyjnych ( także w wyniku antagonizmu postsynaptycznych receptorów 5HT2) a to te receptory ( 5HT1a) są kluczowe w przeciwdepresyjnym działaniu wszystkich serotoninergików.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale koledzy się sprzeczali o blokadę SERT. Tak jakby to było takie proste 🙂 samych receptorów serotoninowych macie wiela o czym pisze myszoszczur. Blokada SERT to jedno a np. Modulacja przekaźnictwa serotonicznego to drugie choć często mechanizmy te są powiązane. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, w zasadzie to mi to wisi. Mnie obchodzi tylko czy paro jest najlepsza alternatywa dla klomipraminy pod względem, kolokwialnie mówiąc, zalania pały serotonina, bo na takich lekach czuje się najlepiej. No i jak się ma skuteczność paro w ocd, w porównaniu np. do takiej fluwoksaminy czy sertraliny, o klomi nie wspominając.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi