Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Elo- biorę 20 rano. Co do paro to po tym dopiero leku poczułam ze zyję paro i rexetinie (choć to też paro) ale tylko po tych dwóch się czuje super.Choć mają tylko substancje pomocnicze troszkę inne to właśnie u mnie ona mają znaczące działanie bo rok biore paro potem wymienia mi na rexetin bo ten już przestaje działać.Przeszłam już chyba wszystkie leki od początku mojej choroby przez 13 lat.Teraz miałam taki nawrót,że szok prawie dna sięgnełam i paro zaczełam się już lepiej czuć po 4 dniach ale wiadomo do pełni sił brakuje jeszcze dużo.

Don Corleone-ok 4 mc brałam co drugi dzień wtedy rexetin i zeszłam całkiem potem z niego na te nieszczesne 5 tyg fakt ze wtedy miałam nie ziemskie jazdy z tesciową i tu był mój błąd bo nie potrzebnie wtedy odstawiłam.Teraz jestem na paro i do tego okazało się ze pojawił się nadciśnienie więc biorę Amlozek 5 rano propranolol 20 i dopiero paro :( Tak sobie polepszyłam ze spieprzyłam całkiem mogłam zostac na rexetinie co drugi dzien i funkcjonować normalnie a ja sobie polepszyłam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że to komfortowe uczucie nie brać leków, ale jeśli działa to nie wiem czy jest sens odstawiać gdy widzi się, że choroba wraca po jakimś czasie.

Popieram, jesli pomaga a tego wymaga twój stan to bierz dalej, w końcu to tylko 1 mała tableteczka. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że to komfortowe uczucie nie brać leków, ale jeśli działa to nie wiem czy jest sens odstawiać gdy widzi się, że choroba wraca po jakimś czasie.

Popieram, jesli pomaga a tego wymaga twój stan to bierz dalej, w końcu to tylko 1 mała tableteczka. :P

gdyby to faktycznie byla tylko jedna mala tableteczka to bez kitu bym ja mogla lykac do konca swoich dni ale w moim przypadku tak nie jest dlatego staram sie redukowac tabsy do niezbednego minimum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja obecnie biore sertraline, ale przez 8 lat bralam paro I chcialam napisac, ze z tego leku da sie zejsc do dawki minimalnej albo I zerowej-ja bralam na poczatku 30 mg I to dlugo, kilka lat, potem zeszlam na 20 mg I znowu jakis rok, potem 10 mg i po jakims znowu roku bralam 10 mg - czyli pol tabletki co drugi dzien. I wlasciwie zeszlabym do zera, tzn. Zeszlam, ale niestety zycie mi sie pochrzanilo i musialam wrocic do lekow... Teraz mam sertre, przy ktorej mialam masę skutkow ubocznych, przy paro poza wieksza sennością nic mi nie bylo. Lekarz dal mi sertre, bo niby lagodniejsza od paro... Przy ostatecznym rzuceniu paro przez 2 tygodnie miałam zawroty głowy i uczucie przechodzącego prądu, ale to ponoc częsty objaw przy odstawianiu paro. Wiem jedno - jak chcecie ten lek odkładać to bardzo powoli, rozlozcie to sobie nawet na 2-3 lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to trzeba będzie zmienić lek, wtedy benzo trzeba będzie brać podczas zmniejszania dawki. Jak zmniejszałem z 60 mg do 20 mg biorąc klonazepam to dobrze sie czułem i przy 20 mg dodałem sertraline 50 mg, no i z 10 dni brałem i troche napięty umysł czułem że jest i sen kiepski, ale jak wziąłem klonazepam to super sie czułem z 20 mg paro i 50mg sertraliny. Ogólnie czuje że mój organizm ma dużą tolerancje na paroksetyne i pamiętam że jak zwiększałem z 40 do 60 mg to przez 7 dni podwyższona dawka sie rozkrecała,po 7 dniach było kilka dni idealnego nastroju a później już tak przeciętnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hejo :)

Paro 80 :shock::shock::shock: łoż matko wszystkie nasze "leki życia"szkodzą na wątrobę ale taka dawka o qrde.

U mnie od czwartku zaczeło serducho "przeskakiwać" nawet przy propranololu więc zapodałam sobie Aspargin biore 2*2 i powiem Wam,że jest ok serducho mi się wyciszyło,że nawet wczoraj nie brałam Propranololu.Ale dziś wziełam ale tylko 10-tkę. Paro już dobrze zaczyna działać więc spróbuję wyeliminować Propranolol ze stałego brania bo kiedyś się od niego uzależniłam i skończyłam na dawce 200 dziennie.Myślę,że skoro biorę na stałę ten Amlozek na ciśnienie i nie dzieje się nic z serduchem to spróbuję brać propranolol doraźnie.

Buziaczki i milutkiego pięknego dzionka życzę chorowitkom :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi